Українська енергетична інфраструктура: 11-17.02.2019



Органом управління Укренерго стало Міністерство фінансів України


Вчора, 4 лютого 2019 р., комісія з питань передачі майнового комплексу ДП «НЕК «Укренерго» підписала акт прийому/передачі цілісного майнового комплексу компанії від Міністерства енергетики та вугільної промисловості до сфери управління Міністерства фінансів України. Це означає фактичне завершення процесу відокремлення (анбандлінгу) Укренерго та забезпечення незалежності оператора системи передачі від діяльності з виробництва та постачання електричної енергії.
Перехід Укренерго від управління Міненерговугілля до Міністерства фінансів зумовлений необхідністю розподілу контролю над генеруючими компаніями та транспортуванням електроенергії.
Так, сьогодні у сфері управління Міненерговугілля залишаються найбільший український виробник електроенергії ДП «НАЕК «Енерегоатом», а також ПрАТ «Укргідроенерго». Відповідно до п.1.ч.4 ст.32 Закону України «Про ринок електричної енергії» одна юридична особа не має права одночасно контролювати компанії з виробництва/постачання й транспортування електроенергії. Тому Укренерго, як оператора системи передачі (ОСП), що забезпечує передачу електроенергії, має підпорядковуватися іншій юридичній особі.
Такий підхід закріплений в директиві ЄС 2009/72, яку Україна імплементувала у своє законодавство в межах виконання своїх міжнародних зобов’язань перед Енергетичним Співтовариством. Він забезпечує незалежність оператора системи передачі (ОСП) та гарантує відсутність дискримінації учасників ринку з точки зору доступу до електромереж, моніторинг фінансового стану компанії та одночасно — відсутність політичного тиску і втручання в роботу, що в свою чергу сприятиме зростанню рівня довіри інвесторів як до підприємства, так і до галузі в цілому.
Укренерго з іншими учасниками ринку продовжить взаємодію з Міністерством енергетики та вугільної промисловості як з органом державної влади, який формує державну політику в енергетичній сфері.
Підпорядкування оператора системи передачі Мінфіну є в Нідерландах, Фінляндії, Латвії, Словаччині, Чорногорії, які входять до ENTSO-E.
«Відокремлення (анбандлінг) Укренерго — це обов’язковий крок до сертифікації Укренерго як оператора системи передачі та одна з передумов початку роботи нового ринку електроенергії та інтеграції об’єднаної енергосистеми України до ENTSO-E», — сказав керівник НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/organom-upravlinnya-ukrenergo-stalo-ministerstvo-finansiv-ukrayin/


«Київобленерго» побудує підстанцію 110/10 кВ і повітряні лінії на 112 млн грн для приєднання СЕС в Богуславі

ПАТ «Київобленерго» підписало з ТОВ «Електросвіт» (Івано-Франківськ) договір на будівництво підстанції 110/10 кВ для приєднання сонячних електростанцій (СЕС) в Богуславі (Київська обл.).
Договір на суму 111,7 млн грн було підписано 29 січня, повідомляється в системі «Прозорро».
Разом з підстанцією буде побудована повітряна лінія 110 кВ від ЛП 110 кВ «Миронівський-Дашуківка і «Миронівка-Юрківка». Роботи повинні бути завершені на 1 листопада 2019 року.
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/05/kievoblenergo-postroit-podstanciyu-11010-kv-i-vozdushnye-linii-na-112-mln-grn-dlya-prisoedineniya-ses-v- boguslave/
НКРЕКП розпочинає інформувати споживачів щодо впровадження ринку електричної енергії в мультимедійному форматі
Для підвищення рівня поінформованості споживачів про особливості функціонування роздрібного ринку електричної енергії, Регулятором було розроблено відео роликів, які доступні на офіційному каналі в Youtube.
Про це повідомляється на сторінці НКРЕКП у Фейсбуці.
За словами Голови НКРЕКП Оксана Кривенко, вкрай важливо супроводжувати реформи на ринку електричної енергії інформаційно-роз’яснювальними заходами.
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/05/nkrekp-rozpochinaye-informuvati-spozhivachiv-shhodo-vprovadzhennya-rinku-elektrichno%d1%97-energi%d1%97-v-multimedijnomu-formati/


Водоканали та теплокомуненерго заборгували за електрику в січні понад 300 мільйонів

Водоканали та підприємства теплокомуненерго заборгували у січні ДП «Укрінтеренерго» - постачальнику «останньої надії» - 311 млн грн за електроенергію.
Про це під час круглого столу «Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання» сказала генеральний директор директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ольга Буславець, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Проблемна категорія споживачів, які знаходяться на постачанні останньої надії, - це теплокомуненерго та водоканали. Це пов’язано із затримкою виплати субсидій, які ці підприємства мають отримувати і за ці кошти сплачувати за електричну енергію», - сказала Буславець.
За її словами, водоканали заборгували вже 235 млн грн, теплокомуненерго - 76 млн грн.
Як повідомляв Укрінформ, на сьогодні 48 водоканалів та 27 підприємств теплокомуненерго є клієнтами постачальника останньої надії.
Як відомо, споживач автоматично стає клієнтом постачальника «останньої надії» на найближчі три місяці максимум, якщо він не уклав договору з постачальником. Ціна електроенергії від такого постачальника в середньому на 30% вища за ринкову і має три складові: оптова ринкова ціна, тариф оператора розподілу (обленерго) чи передачі (НЕК «Укренерго») та безпосередньо тариф постачальника.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2635255-vodokanali-ta-teplokomunenergo-zaborguvali-za-elektriku-v-sicni-ponad-300-miljoniv.html


В Україні зросло виробництво електроенергії

За минулий рік в Україні було вироблено 159,35 млрд кВт/год. електроенергії, що на 2,5% більше, ніж у 2017 році.
Відповідні дані наведені в звіті Міністерства енергетики і вугільної галузі.
Згідно з даними звіту Міненерговугілля, у 2018 році виробництво електроенергії в Україні склало 159,35 млрд кВт/год., що на 2,5% більше, ніж у попередньому 2017 році.
При цьому 6,165 млрд кВт/год минулого року було експортовано, що на 19,3% більше, ніж позаторік, споживання склало 122,143 млрд кВт/год, що на 2,7% більше у порівнянні з показником 2017 року.
Нагадаємо, згідно з даними Держстату, у минулому році виробництво електроенергії збільшилося на 1,1% проти 2017 року.
Виробництво електроенергії тепловими електростанціями (ТЕЦ, ТЕС) торік проти 2017 року зросло на 2% — до 60 804,7 млн кВт/год.
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/08/v-ukra%d1%97ni-zroslo-virobnictvo-elektroenergi%d1%97/


Фонд енергоефективності запрацює в Україні вже в І кварталі року

Фонд енергоефективності запрацює в Україні вже в першому кварталі поточного року, і перші 300 проектів можуть отримали 50% компенсацію на проведення робіт з підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків. Про це заявив віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час години запитань до уряду в парламенті, передає кореспондент УНН.
«В першому кварталі повинен бути запущений Фонд, ми маємо сьогодні підтримку 100 млн євро від Євросоюзу, координаційна рада затвердила грантову політику, тож перші 300 проектів будуть отримувати 50% компенсації на проведення енергоаудиту, на проектні роботи, на енергосервісні контракти, на обладнання і на роботи, а також додатково від уряду Німеччини ф– 20% (компенсації – ред.) для тих будинків, де кількість субсидіантів перевищує 50%», - заявив віце-прем’єр.
За його словами, уряд імплементував всі закони щодо запуску фонду, була сформована його Наглядова рада, наразі проходять конкурси по відбору керівного складу Фонду.
При цьому він додав, що наразі вже запущені 15 пілотних проектів з підвищення енергоефективності, також запущений процес сертифікації будинків – перші ОСББ вже отримали сертифікати з енергоефективності, також вже працює 300 енергоаудиторів.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1778884-fond-energoefektivnosti-zapratsyuye-v-ukrayini-vzhe-v-i-kvartali-roku


«Укренерго» підписало контракт із швейцарською Lalive на представлення інтересів проти РФ за кримські активи

НЕК «Укреенерго» підписала контракт із Lalive S.A. (Швейцарія) на представлення інтересів за позовом проти РФ про компенсацію збитків унаслідок анексії Криму.
Згідно з повідомленням підприємства в системі Prozorro, контракт про надання юридичних послуг вартістю EUR1,537 млн (або 49,9 млн грн без ПДВ) підписано 6 лютого 2019 року.
У торгах НЕК також узяли участь Covington&Burling, HughesHubbard&Reed, Quinn Emanuel Urquhart&Sullivan UK.
Lalive надасть «Укренерго» послуги з підготовки та направлення повідомлення про арбітражний розгляд спору, визначення кандидатури арбітрів і формування складу міжнародного арбітражу, складання позовної заяви та звернення до арбітражу, представлення інтересів компанії в арбітражі та отримання рішення.
Як повідомлялося, Lalive представляла в суперечках проти РФ щодо загублених інвестицій інтереси таких компаній як «Укрнафта», «Стабіл», Yukos Capital.
«Укренерго» у квітні 2018 офіційно повідомило РФ про початок інвестиційного спору щодо захоплених у Криму активів компанії. За попередніми оцінками «Укренерго», лише вартість електромереж компанії на півострові становить близько $1 млрд.
«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, що перебуває в управлінні Міністерства фінансів. Незабаром її буде перетворено на закрите акціонерне товариство.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/565243.html

«ДТЕК Східенерго» в 2018 році заявляло в роботу свої блоки за найнижчими цінами, «Центренерго» - за найбільш високими

ТОВ «ДТЕК Східенерго» в 2018 році заявляло в роботу свої блоки за найнижчими цінами - в середньому по 1357,7 грн за МВт-год, ВАТ «Центренерго» пропонувала свої блоки за найбільш високими цінами - в середньому по 1877 грн за МВт- ч, передає Енергореформа.
За даними держпідприємства (ДП) «Енергоринок», при цьому найбільше зростання цінової пропозиції в порівнянні з попереднім роком також зафіксований у «ДТЕК Східенерго» - на 41%.
Рівень цінових заявок «Донбасенерго» зріс на 11% (в середньому з 1284 грн до 1430 грн за МВт-год), «ДТЕК Дніпроенерго» - на 17% (з 1414 грн до 1648 грн), «Центренерго» - на 25%, «ДТЕК Західенерго» - на 20% (з 1 234 грн до 1483 грн).
За даними «Енергоринку», в денний період гранична ціна системи визначалася по блокам Бурштинської ТЕС ( «ДТЕК Західенерго» і Зміївської ТЕС ( «Центренерго»), в нічний період - Бурштинської та Добротвірської ТЕС ( «Західенерго»).
Паливна складова працювала за ціновими заявками ТЕС в 2018 року зросла на 27% - до 1413,63 грн за МВт-год. Вона на 12% перевищувала середньозважену розрахункову заявлену ціну всіх енергоблоків.
Середньодобовий складу обладнання ГК ТЕС, прийнятий до заданим графіком навантаження, в 2018 році в порівнянні з попереднім роком збільшився на 1 блок - до 33 енергоблоків.
У 2018 році було зафіксовано 414 аварійних ремонтів на блоках ТЕС, що на 68 більше, ніж роком раніше. «Енергоринок» звертає увагу на значну кількість ремонтів на Бурштинській, Криворізької і Курахівської ТЕС.
http://reform.energy/news/dtek-vostokenergo-v-2018-godu-zayavlyalo-v-rabotu-svoi-bloki-po-naibolee-nizkim-tsenam-tsentrenergo-po-naibolee-vysokim-10547


Промисловість у 2018 році використовувала електрики на 16% більше, ніж населення

Обсяг поставленої споживачам електричної енергії в 2018 році склав 119,1 млрд кВт/год., Найбільше - в січні. Промисловістю спожито 43,2% з поставленого обсягу, населенням - 27,1%.
Про це повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко.
«У 2018 році обсяг поставленої споживачам електричної енергії склав - 119 106 млн кВ / год., При цьому 88% від загального обсягу поставлено постачальниками електричної енергії на закріпленій території (ПЗТ)», - повідомила Кривенко.
У розрізі місяців, за її словами, найбільший сумарний обсяг був поставлений в січні - 9,7%, найменший - у вересні - 7,4%.
«Більшість поставленої в 2018 році електричної енергії спожито промисловістю - 43,2% і населенням - 27,1%», - додала глава НКРЕКУ.
Зокрема, протягом 2018 року більшість електричної енергії, поставленої ПЗТ, спожито промисловістю - 36,2% і населенням - 30,7%. Постачальники електричної енергії за вільними цінами (ПСЦ) протягом 2018 року найбільше електричної енергії поставили промисловості - 95,9% і іншим промисловим споживачам - 3,2%.
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/11/promyshlennost-v-2018-godu-ispolzovala-elektrichestva-na-16-bolshe-chem-naselenie/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами