Українська енергетична інфраструктура: 11-17 жовтня 2021

75

Теплостанції без вугілля перевірятимуть правоохоронці

Теплові станції відмовляються допускати до перевірок спеціалістів НЕК "Укренерго"
Теплові електростанції, які систематично виходять з ладу через відсутні запаси вугілля, перевірятимуть правоохоронні органи. Про це сказав  перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.
"Простежується систематичний характер виходу з ладу електростанцій з причин аварійності чи відсутності палива. У разі систематичного виходу станцій в ремонт ці ситуації будуть на контролі вже не тільки в Міненерго, але й у правоохоронних органів. Навмисне недопущення спеціалістів "Укренерго", які спільно з Держенергонаглядом проводять перевірки, буде розцінюватись нами як приховування інформації", - наголосив перший заступник міністра.
Як зазначається, сьогодні під головуванням міністра енергетики Германа Галущенка відбулася чергова нарада щодо підготовки до опалювального сезону. Під час наради обговорили поточний стан накопичення вугілля, хід ремонтних кампаній енергоблоків та проведення перевірок готовності енергетичного обладнання до проходження осінньо-зимового періоду.
Нагадаємо, за повідомленням "Укренерго", ситуація з накопиченням вугілля протягом тижня погіршилася. Станом на ранок 11 жовтня загальні запаси вугілля на складах ТЕС знизилися на 6,5% (до 666,6 тис. тонн) у порівнянні з обсягами на ранок 4 жовтня (713 тис. тонн). Крім цього, запаси газового вугілля знизилися на 4,7% (до 511 тис. тонн) і антрацитового — на 12% (до 155,6 тис. тонн).
Середньодобові обсяги поставок вугілля за останні 10 днів склали 56,5 тис. тонн, тоді як витрата (спалювання) — 61,6 тис. тонн. Крім цього, відповідно до графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго, на складах ТЕС знаходиться у 3,9 раза менше вугілля, ніж має бути на 11 жовтня.
https://ua-energy.org/uk/posts/teplostantsii-bez-vuhillia-pereviriatymut-pravookhorontsi
 
 
Україні треба близько 300 мільярдів на енергомодернізацію - Зеленський

Програма стосується не тільки утеплення кожної домівки, запевнив президент
В Україні розроблена детальна програма енергомодернізації, на впровадження якої потрібно залучити близько 300 млрд гривень. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з президентами Європейської ради Шарлем Мішелем та Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн за результатами 23-го саміту Україна-ЄС, повідомляє Укрінформ.
"У нас є велика програма щодо енергозбереження, і це стосується не тільки утеплення кожної домівки. Ця програма уже детально розроблена, ми будемо обговорювати її з колегами з Євросоюзу. На цю програму Україні необхідно близько 300 млрд грн", - сказав Зеленський.
Зокрема, за його словами, програма передбачає заміну мереж по всій державі. Зеленський розраховує, що програма почне впроваджуватися вже у 2022 році.
Він наголосив, що Україна повинна бути енергонезалежною, в тому числі за рахунок розширення атомної генерації. Зеленський також підкреслив важливість збереження транзиту газу через Україну.
За його словами, під час саміту було обговорено можливість застосування Третього енергопакету ЄС до трубопроводу "Північний потік-2".
Нагадаємо, у спільній заяві ЄС та України було підтверджено роль вітчизняної ГТС у транспортуванні газу після 2024 року.
https://ua-energy.org/uk/posts/ukraini-treba-blyzko-300-miliardiv-na-enerhomodernizatsiiu-zelenskyi
 

ЄС підтримує транзит газу Україною після 2024 року – заява саміту

Україна та ЄС також домовилися про важливість подальшої співпраці щодо інтеграції енергетичних ринків та енергетичних систем України з енергетичним ринком ЄС.
Європейський Союз підтвержує роль України як стратегічної країни для транзиту газу та підтвердили свою підтримку продовженню транзиту газу територією України після 2024 року. Про це йдеться у спільній заяві президента України Володимира Зеленського, президента Європейської Ради Шарль Мішель та президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн за результатами 23-го Саміту Україна–ЄС.
"Ми підтвердили роль України як стратегічної країни для транзиту газу та підтвердили свою підтримку продовженню транзиту газу територією України після 2024 року. Ми підкреслили важливість продовження модернізації української національної газотранспортної системи та подальшої співпраці щодо посилення європейської енергетичної безпеки. У контексті існуючих та майбутніх газотранспортних систем на території України та ЄС ми підтвердили наші спільні зобов’язання щодо повного застосування чинного законодавства ЄС та зобов’язань за Угодою про асоціацію. Ми також погодилися максимально використовувати наявні енергетичні мережі та потужності один одного, а також проводити консультації та координацію у відповідних ситуаціях щодо розвитку інфраструктури, які можуть зашкодити інтересам обох сторін", - йдеться у заяві. 
Також підкреслюється необхідність повного застосування законодавства ЄС у сфері енергетики та конкуренції. 
"Україна та ЄС підкреслили важливість спільної роботи проти будь-яких потенційних зусиль третіх сторін використовувати енергію як зброю, зокрема в контексті наслідків для стабільності транзиту газу територією України. Ми підкреслюємо важливість енергетичного партнерства між Україною та ЄС на високому рівні для обговорення стратегічних аспектів енергетичного співробітництва, яке забезпечить платформу для посилення енергетичної безпеки та зеленого переходу в Україні та ЄС", - відзначили сторони. 
Водночас Україна та ЄС домовилися про важливість подальшої співпраці щодо інтеграції енергетичних ринків та енергетичних систем України з енергетичним ринком ЄС на рівних умовах на основі підтверджених зобов’язань України щодо завершення реформування ринку електроенергії та газу, включаючи ефективне виконання оновленого Додатку XXVII до Угоди про Асоціацію. 
"Ми домовились про створення робочої групи високого рівня у рамках нашого двостороннього енергетичного партнерства для прискорення реформ ринку електроенергії та газу в Україні. Ми також погодилися координувати подальші кроки щодо інтеграції ринків газу та електроенергії. Сторона ЄС підтвердила свою повну підтримку синхронізації інтегрованої енергосистеми України з європейською мережею ENTSO-E після виконання всіх необхідних технічних та ринкових передумов", - вказується у заяві.
https://ua-energy.org/uk/posts/yes-pidtrymuie-tranzyt-hazu-ukrainoiu-pislia-2024-roku-zaiava-samitu
 
 
ЄС вітає започаткування "зеленого" переходу України

Україна отримуватиме технічну та фінансову підтримку Європи.
Європейський Союз вітає започаткування діалогу щодо Європейського "зеленого" курсу та "зеленого" переходу України. Про це йдеться у спільній заяві президента України Володимира Зеленського, президента Європейської Ради Шарль Мішель та президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн за результатами 23-го Саміту Україна–ЄС.
"Ми привітали започаткування діалогу щодо Європейського "зеленого" курсу та "зеленого" переходу України. Сторона ЄС привітала прагнення України наблизити свої політики та законодавство до Європейського "зеленого" курсу та підтвердила свою прихильність підтримці України у цих зусиллях за допомогою широкого спектру доступних інструментів та у співпраці з міжнародними фінансовими інституціями. Сторона ЄС привітала затвердження Україною оновленого Національно визначеного внеску за Паризькою угодою та запропонувала Україні ухвалити довгострокову стратегію низьковуглецевого розвитку, включаючи проміжні цілі, із обов’язковою метою щодо досягнення кліматичної нейтральності не пізніше 2050 року, а також впроваджувати реформи, які сприятимуть та прискорюватимуть її зелений перехід", - йдеться у заяві.
Зазначається, що Україна також представила свою позицію щодо механізму прикордонного коригування вуглецю (CBAM). Також сторони домовилися посилити зусилля задля подолання викликів у сферах кліматичних дій, навколишнього середовища та біорізноманіття, як це передбачено Угодою про асоціацію та у відповідності до Паризької угоди.
"ЄС і надалі підтримуватиме Україну у питанні зеленого переходу, у тому числі щодо розробки політики вуглецевого ціноутворення у контексті запропонованого ЄС механізму прикордонного коригування вуглецю (CBAM)", - додається у заяві.
https://ua-energy.org/uk/posts/yes-vitaie-zapochatkuvannia-zelenoho-perekhodu-ukrainy
 

У регіонах оголосили надзвичайний стан через закупівлю газу для бюджетників

Рішення дозволить бюджетним організаціям купити газ у "Нафтогаз Трейдингу" без проведення процедури закупівлі.
Бюджетні установи обмежені процедурою проведення закупівлі газу на тендері, тому для уникнення цього було запропоновано оголосити в регіонах рішення про запобігання надзвичайній ситуації. Про це стало відомо під час круглого столу "Меморандум про врегулювання проблем у постачанні тепла та гарячої води: як уникнути кризи".
"Було вирішено, що в областях буде оголошено рішення про запобігання надзвичайній ситуації і це дасть можливість звернутися одразу до "Нафтогаз Трейдингу", - сказав керівник ГО "Нова комунальна Україна" Руслан Голуб.
Зокрема, усі області ухвалили рішення про надзвичайний стан і ця інформація надійшла в оперативно-диспетчерську службу Міністерства розвитку громад та територій України.
Нагадаємо, найближчим часом на сайті "Нафтогаз Трейдинг" буде оприлюднено договір на постачання газу бюджетним установам за ціною 13,65 грн за кубометр. також запрацює багатоканальний телефон "Нафтогаз Трейдингу" і всі бюджетні установи можуть за цим телефоном звернутися і укласти договір".
https://ua-energy.org/uk/posts/u-rehionakh-oholosyly-nadzvychainyi-stan-cherez-zakupivliu-hazu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами