Українська енергетична інфраструктура: 10-16.09.2018



Виготовлення обладнання для першої черги ЦСВЯП на заводі Holtec знаходиться на завершальній стадії

27-30 серпня делегація НАЕК «Енергоатом» на чолі з президентом компанії Юрієм Недашковським перебувала з робочим візитом на заводі AMD (Advanced Manufacturing Division, місто Камден, США) компанії Holtec International, за технологією якої ведеться будівництво Централізованого сховища відпрацьованого палива (ЦСВЯП) для українських АЕС. Крім фахівців Енергоатома, завод компанії Holtec також відвідали в. о. голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України Олександр Домбровський, представники Державної інспекції ядерного регулювання України та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ).
У ході візиту представники Енергоатома взяли участь у заводських випробуваннях обладнання для ЦСВЯП, яке виготовляється на заводі AMD компанії Holtec. Зокрема, відбулись випробування елементів транспортних контейнерів HI-STAR, призначених для перевезення відпрацьованого ядерного палива з АЕС до Централізованого сховища. Частина обладнання для транспортно-перевантажувальних операцій вже поставлена на українські АЕС, де тривають підготовчі роботи з транспортування відпрацьованого палива до ЦСВЯП.
За підсумками візиту, Юрій Недашковський повідомив, що практично все великогабаритне обладнання для першої черги ЦСВЯП вже виготовлено та чекає на відправку до України або знаходиться на фінальній стадії виготовлення. «Усі елементи виготовленого обладнання успішно пройшли випробування. Побачене на заводі AMD дозволяє впевнено говорити, що наші партнери якісно та своєчасно виконають свої зобов’язання щодо постачання обладнання для першої черги українського сховища. Ми, зі свого боку, докладаємо усіх зусиль для того, щоб будівельні роботи на майданчику ЦСВЯП відбувались чітко у відповідності до встановленого графіку», - зазначив очільник Енергоатома.
У ході візиту також відбулась робоча нарада, під час якої українські та американські фахівці обговорили питання впровадження в Україні малих модульних реакторів (SMR-160) та ознайомились з потужностями по їх виробництву. На нараді було також обговорено перспективи використання в Україні сучасних промислових накопичувачів енергії (energy storage), розробку яких веде компанія Holtec.
Коментуючи результати робочого візиту, Олександр Домбровський висловив задоволення високим технологічним рівнем виробництва та якістю інноваційних наукових рішень компанії Holtec. Керівник Комітету з ПЕК також відзначив високий професійний рівень інженерних дискусій і злагоджену роботу української і американської команд. «Компанія Holtec Internatronal розглядає можливість створення в Україні науково-технологічного центру з експорту енергетичних технологій, враховуючи великий кадровий потенціал нашої країни. А це надзвичайно важливо для енергетичної безпеки і незалежності України», - наголосив Олександр Домбровський.
Нагадаємо, що компанія Holtec International, яка спеціалізується на виготовленні обладнання в галузі ядерної енергетики, у вересні 2017 року звернулась до Президента України Петра Порошенко з пропозицією щодо налагодження в Україні виробництва малих модульних реакторів для АЕС. Згідно з планами Holtec, передбачається створення в Україні технологічного хабу з розповсюдження в Європу, Азію і Африку малих модульних реакторів із локалізацією виробництва значної кількості обладнання на українських підприємствах. 28 лютого 2018 року президент Енергоатома Юрій Недашковський та президент і головний виконавчий директор Holtec International - доктор Кріс Сінгх підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у використанні малих модульних реакторів SMR-160 в Україні.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/ts/stroitelstvo/cssnf/54446-izgotovlenie_oborudovaniya_dlya_pervoyi_ocheredi_tchoyat_na_zavode_holtec_nahoditsya_na_zavershayuscheyi_stadii/


Кабмін призначив конкурс із продажу «Центренерго» на кінець листопада

Кабінет Міністрів України призначив проведення конкурсу з продажу державного пакета акцій енергогенерувальної компанії ПАТ «Центренерго» на кінець листопада поточного року, повідомив в.о. глави Фонду держмайна України Віталій Трубаров.
«Кабмін затвердив графік підготовки до приватизації та проведення конкурсу з продажу пакета акцій «Центренерго». Згідно з графіком, конкурс із продажу «Центренерго» відбудеться наприкінці листопада, держава зможе отримати кошти від продажу ще в грудні 2018 року», - написав він у Facebook.
За словами В.Трубарова, до проведення конкурсу Фонд має підготувати рекомендації щодо зміни стартової ціни і умов продажу пакета акцій. «Потім їх мають затвердити конкурсна комісія і Кабінет Міністрів, а в середині жовтня буде оголошено про проведення конкурсу та прийом заявок від потенційних покупців», - додав він.
У свою чергу, міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко висловив думку, що приватизація «Центренерго» допоможе знайти нового ефективного власника, а в подальшому - створить передумови для зниження ціни на електроенергію.
«Поява на «Центренерго» ефективного власника позитивно вплине на конкуренцію серед виробників електроенергії, особливо в сегменті теплової генерації. А вища внутрішня конкуренція - це більш дешева ціна на електроенергію», - написав він у Facebook.
«Центренерго» експлуатує 23 блоки (18 - пиловугільні і 5 - газомазутні) на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт. державі належить 78,3% акцій товариства.
https://ua.interfax.com.u/news/ecmic/529307.html


Заборгованість контрагентів, які отримують газ від Нафтогазу на пільгових умовах, зменшилася майже на 2% за тиждень

За тиждень виробники тепла зменшили борг на 176 млн грн (0,7%), підприємства ТЕЦ (виробництво електроенергії) – на 28 млн грн (0,8%), регіональні газозбутові підприємства – на 757 млн грн (3,7%).
Про це повідомляє прес-служба «Нафтогазу».
Станом на 4 вересня 2018 р. сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз України» складає близько 28,9 млрд грн. В порівнянні з минулим тижнем заборгованість зменшилась на 204 млн грн (0,7%).
Заборгованість регіональних газозбутових підприємств складає близько 19,9 млрд грн. В порівнянні з минулим тижнем заборгованість зменшилась на 757 млн грн (3,7%).
Заборгованість промислових підприємств за минулий тиждень не змінилась та складає 2,8 млрд грн.
Заборгованість ПАТ Київенерго за газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, за минулий тиждень зменшилась на 23 млн грн (0,6%). Сумарна заборгованість Київенерго складає близько 3,6 млрд грн.
Сумарна прострочена заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, складає близько 25,4 млрд грн, з них за 2018 р. — 9,2 млрд грн. За минулий тиждень заборгованість зменшилась на 176 млн грн (0,7%).
Найбільша сумарна прострочена заборгованість за використаний газ в цій категорії накопичена у підприємств ТКЕ і ТЕЦ Донецької (5,5 млрд грн), Дніпропетровської (4,3 млрд грн), Харківської (1,7 млрд грн), Луганської (1,6 млрд грн), Одеської (1,2 млрд грн) областей та м. Києва (3,2 млрд грн).
Найбільша прострочена заборгованість за використаний природний газ за 2018 р. в цій категорії накопичена у підприємств ТКЕ і ТЕЦ м. Києва (2 595 млн грн), Дніпропетровської (724 млн грн), Харківської (650 млн грн), Львівської (636 млн грн), Запорізької (557 млн грн) та Донецької (436 млн грн) областей.
Відповідно до підпункту 4 пункту 3 Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.17 №187 (зі змінами, внесеними постановою КМУ від 28.03.18 №228), на Компанію покладено обов’язок постачати природний газ виробникам теплової енергії для всіх категорій використання природного газу, в тому числі для виробництва електричної енергії такими виробниками, на умовах та у порядку, що визначені цим Положенням.
Отже, відповідно до пункту 12 Положення, постачання Компанією природного газу (надання номінацій) виробнику теплової енергії здійснюється виключно у разі виконання останнім, як мінімум, двох умов: укладення з Компанією договору постачання природного газу відповідно до законодавства, а також забезпечення хоча б однієї з передбачених Положенням обов’язкових умов, щодо розрахунків за використаний природний газ (ознайомитись з якими можна за посиланням).
http://oilreview.kiev.ua/2018/06/zaborgovanist-kontragentiv-yaki-otrimuyut-gaz-vid-naftogazu-na-pilgovix-umovax-zmenshilasya-majzhe-na-2-za-tizhden/


Голова НКРЕКП: Ми сигналізуємо, що ринок електроенергії запрацює і не треба марнувати час

Ексклюзивне інтерв’ю голови Національної комісії, що здійснює регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Оксани Кривенко агентству «Інтерфакс-Україна».
-- 6 вересня виповнилося три місяці з моменту, коли вас було обрано головою НКРЕКП. Які перші результати та з якими труднощами довелося зіштовхнутися, які «перемоги» та «зради»?
-- На момент призначення нового складу НКРЕКП за результатами відкритого конкурсу в комісії довгий час не було кворуму. Згаяно багато часу, що спричинило прогалини за деякими напрямками роботи. Довелося надолужувати.
Основними перемогами нашої команди за ці три місяці можна вважати розблокування видачі ліцензій, вирішення проблеми з алгоритмами перерахування коштів, забезпечення злагодженої підготовки до опалювального періоду, також розглянуто багато питань порушення ліцензійних умов. Ще однією важливою перемогою вважаю синхронізацію нормативної бази відповідно до європейського законодавства.
Щодо «зради». На ринку природного газу було передбачено, що з 1 серпня запрацює добове балансування. Як ви знаєте, цього не сталося.
-- Розкажіть, будь ласка, детальніше про кожен з цих напрямків роботи. Зокрема, про ситуацію з видачею ліцензій.
-- В період, коли НКРЕКП не мала кворуму (з березня 2018 року -- ІФ), ліцензування було заблоковане. Це при тому, що закон відводить обмежені терміни для видачі ліцензій. Питання дуже актуальне, особливо в умовах бурхливого розвитку «зеленої» енергетики, яка потребує швидкого реагування.
За три місяці нашої каденції видано 207 ліцензій. Якщо порівнювати з іншими цифрами, то, наприклад, весь ринок природного газу охоплює близько 400 ліцензіатів. Ринок електричної енергії – приблизно стільки ж. Тому це немало.
-- Яка ситуація з алгоритмами перерахування коштів зі спецрахунків енергокомпаній?
-- Алгоритми перерахування коштів розблоковано, зокрема, в електроенергетичному секторі. Яскравий приклад – «Запоріжжяобленерго». Нагадаю, донедавна існувала велика проблема із виплатою заробітної плати співробітникам цього підприємства. Причиною цьому був «нульовий» алгоритм. Така ситуація неприпустима, тому ми застосували системний підхід до вирішення питання. Найперше, налагодили конструктивний діалог: проведено кілька робочих нарад, у тому числі, із керівництвом Запорізької ОДА, ФДМУ, зі споживачами. На сьогодні роботу компанії стабілізовано. Відпрацьований механізм вирішення проблеми перенесено на інші регіони, де існувала подібна проблематика. Фактично, загалом на ринку електричної енергії було стабілізовано питання алгоритмів та платежів.
-- Серед успішних напрямків ви також назвали підготовку до осінньо-зимового періоду. Про що мова?
-- Для більшості компаній ми затвердили інвестиційні програми, виділили певний обсяг коштів на підготовку мереж та для якісного надання послуг споживачам. Так, за період нашої роботи розглянуто інвестиційні програми за всіма сферами регулювання на загальну суму майже 12 млрд грн.
Водночас розглянуто чимало питань порушення ліцензійних умов, накладено багато штрафів та прийнято рішення щодо вилучення сум невикористання коштів, передбачених тарифами на ті ж інвестпрограми. Так, за період нашої роботи розглянуто 188 актів перевірок, накладено штрафи на загальну суму 5,7 млн грн та прийнято рішення щодо коригування тарифів за результатами перевірок в сторону зменшення на суму 1,6 млрд грн.
-- Які саме зміни відбулися щодо синхронізації нормативної бази з законодавством ЄС?
-- Нещодавно регулятор провів тематичне засідання, на якому прийнято комплекс нормативних актів, життєво необхідних для розвитку ринку електроенергії. На сьогодні вже готово 90% вторинного законодавства, яке необхідне для запровадження ринку електричної енергії. Процес іде, і це сигнал для учасників, що ринок має запрацювати. Як регулятор ми робимо все від нас залежне.
-- Щодо решти 10% законодавства – про які документи йдеться?
-- Головні рішення вже прийняті. Залишились більш вузькопрофесійні документи. Прийняття 90% вторинного законодавства фактично сигналізує всім учасникам, що ринок працює, треба бігти та не марнувати час.
-- Що не вдалося зробити комісії за ці три місяці?
Передбачалося, що добове балансування на ринку природного газу запрацює з 1 серпня. Цього досягти не вдалося. Деякі учасники почали стверджувати, що вони не готові, хоча ми такого процесу не спостерігали. Всі інші учасники ринку були готові. Виникла технічна проблема з платформою, яка необхідна для функціонування механізму добового балансування. Тому довелося відтермінувати на два місяці запровадження добового балансування.
Все інше у нас йде за планом. Ми плануємо свою діяльність у короткій, середній та довгостроковій перспективі. Аналізуємо й проблемні питання. Дуже багато скандальних питань, які дісталися нам у спадок. Але ми не стоїмо на місці.
-- Наскільки впливає на роботу комісії те, що досі дві посади членів НКРЕКП залишаються вакантними?
На сьогодні, дійсно, склад комісії ще не повний, але зволікати з роботою не можна. Тому ми працюємо. Навантаження на всіх членів розподілене пропорційно, хоча воно й збільшене. Ми якісно справляємося з тими завданнями, які у нас є. Звісно, якщо б нас було не 5, а 7 членів, було б легше. Але умови нам диктують ринки, законодавці - дають нам завдання шляхом прийняття законів. Ми намагаємося виконувати, і йти в ритмі й темпі, заданому Верховною Радою та урядом України.
-- Чи зберігаються проблеми з публікацією рішень комісії в офіційному виданні – «Урядовому кур’єрі»?
Публікується половина рішень, з початку поточного року було опубліковано 73 зі 131 рішень.
https://ua.interfax..ua/news/interview/529477.html


Оголошення про початок відкритого обговорення проекту встановлення тарифів на електричну та теплову енергію, що виробляється на АЕС на 2019 рік та проекту Інвестиційної програми АЕС на 2019 рік

Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (надалі ДП «НАЕК «Енергоатом») оголошує про початок відкритого обговорення проекту встановлення тарифів на електричну та теплову енергію, що виробляється на атомних електростанціях «ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2019 рік та проекту Інвестиційної програми АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2019 рік. Захід проводитиметься з метою отримання зауважень і пропозицій від органів виконавчої влади, представників місцевого самоврядування, а також інших зацікавлених осіб відповідно до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень НКРЕКП.
Проекти документів до обговорення розміщені на офіційному веб-сайті ДП «НАЕК «Енергоатом» за посиланням: Обґрунтування щодо встановлення тарифів на електричну та теплову енергію, що виробляється на атомних електростанціях ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2019 рік та Проект Інвестиційної програми АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом на 2019 рік.
Пропозиції та зауваження до проектів рішень з відповідними обґрунтуваннями приймаються до 18-00 20 вересня 2018р. у письмовій формі за адресою вул. Назарівська, 3, м. Київ, 01032 або на електронні адреси:
• a.volosheniuk@direkcy.atom.gov.ua (тарифи на відпуск електричної та виробництво теплової енергії), контактна особа: Волошенюк Арсен Васильович, тел. +38 (044) 277-79-06;
• a.prokopenko@direkcy.atom.gov.ua (Інвестиційна програма), контактна особа: Прокопенко Ганна Іванівна, тел. +38 (044) 201-09-11.
Відкрите обговорення питання щодо необхідності внесення змін до тарифів та Інвестиційної програми відбудеться об 11-00 24 вересня 2018р. за адресою: вул. Назарівська, 3, м. Київ, в залі селекторних нарад.
Реєстрація представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, а також інших зацікавлених осіб із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові учасника та назви організації, яку він представляє, проходить до 18-00 20 вересня 2018р. за електронною адресою a.volosheniuk@direkcy.atom.gov.ua.
Для участі у відкритому обговоренні необхідна наявність документа, що посвідчує особу.
Кількість місць у селекторному залі обмежена.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/tarif/ob/54460-obyavlenie_o_nachale_otkrytgo_obsujdeniya_proekta_ustanovleniya_tarifov_na_elektricheskuyu_i_teplovuyu_energiyu_vyrabatyvaemuyu_na_aes_na__god_i_proekta_investitcionnoyi_programmy_aes_na__god/


Мінрегіон оголосив конкурс на відбір членів наглядової ради Фонду енергоефективності

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства оголосило конкурс на відбір незалежних членів наглядової ради Фонду енергоефективності.
«З сьогоднішнього дня, з 11 вересня, претенденти можуть подавати документи на розгляд конкурсної комісії. Запрошую професіоналів взяти участь в конкурсі, долучитися до потужного проекту - роботі Фонду енергоефективності», - написав міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко на своїй сторінці в Facebook.
За даними прес-служби, комісія також визначила вимоги до кандидатів і необхідний перелік документів, процедуру конкурсного відбору, критерії оцінки учасників.
Інформація для кандидатів оприлюднено на офіційному сайті Мінрегіоні.
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/11/minregin-obyavil-konkurs-na-otbor-chlenov-nabsoveta-fonda-energoeffektivnosti/


Київрада погодила прийняття боргів «Київенерго» перед «Нафтогазом»

Київська міська рада на засіданні у вівторок ухвалила рішення про прийняття КП «Київтеплоенерго» боргів компанії «Київенерго» за газ перед НАК «Нафтогаз України» за умови, якщо «Київенерго» передасть КП джерела для компенсації боргу.
За відповідне рішення проголосували 76 депутатів.
«Цей крок надасть можливість повернути гарячу воду киянам, а комунальним службам - виконати роботи, щоб не допустити зриву опалювального сезону. Сьогодні ми говоримо про відповідальність за борг, який має джерела для компенсації, а також про списання всіх штрафів», - пояснив мер столиці Віталій Кличко.
За словами заступника голови КМДА Петра Пантелєєва, КП «Київтеплоенерго» зможе погасити борг частково за рахунок субвенції від держави (зобов’язання держави перед «Київенерго» за різницю в тарифах), а основну суму - за рахунок передання комунальному підприємству кредиторської заборгованості (боргів споживачів перед «Київенерго»).
«Ми можемо вийти на фінальний етап врегулювання питання з НАК «Нафтогаз», отримавши компенсатор у вигляді дебіторської заборгованості, скорочення суми майже вдвічі та відсутності штрафних санкцій. Це найоптимальніший з усіх можливих варіантів», - зазначив П.Пантелеєв.
Згідно з проектом рішення, зобов’язання «Київенерго» перед «Нафтогазом», які виникли у результаті його господарської діяльності, не підлягають прийняттю «Київтеплоенерго», якщо «Київенерго» не передасть джерела погашення заборгованостей.
Крім того, КП «Київтеплоенерго» не є правонаступником штрафів, нарахованих на борги «Київенерго».
Депутати Київради також вирішили попросити Верховну Раду звернутися до Конституційного Суду, щоб той надав офіційне роз’яснення ст.22 ЗУ «Про теплопостачання» (умови зміни права власності та особливості правонаступництва зобов’язань у сфері теплопостачання).
Як повідомлялося раніше, заборгованість «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз» становить приблизно 3,3 млрд грн, з них 729 млн грн - заборгованість держави за субвенцією, 2,6 млрд грн - заборгованість споживачів перед «Київенерго».
Київ мав завершити прийом теплових мереж від «Київенерго», що використовувало їх з 2001 року. Фінальний етап передання був запланований на 1 серпня - КП «Київтеплоенерго» має прийняти ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і сміттєспалювальний завод «Енергія».
«Нафтогаз України» не погоджувався підписувати договір із «Київтеплоенерго» через відмову КМДА приймати на КП «Київтеплоенерго» борги, раніше сформовані «Київенерго» перед НАК. На думку «Нафтогазу», така позиція КМДА суперечить ст.22 закону «Про теплопостачання».
https://ua.interfx.com.ua/news/economi530452.tml




Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами