Українська енергетична інфраструктура: 10-16 січня 2022

871777

Житомир планує замістити 90% газу за рахунок біо- та RDF-палива до 2025 року

За три роки Житомир планує замістити 90-95% газу для опалення деревною тріскою і RDF-паливом.
Як зазначив мер обласного центру Сергій Сухомлин, 60-65% газу замістять чотири теплоелектроцентралі(ТЕЦ) на деревній трісці, а ще 30% – RDF(Refuse Derived Fuel) – паливо зі сміття, передає greendeal.org.ua.
«Собівартість 1 Гкал теплової енергії виробленої з деревної тріски становить приблизно 1100 грн, тоді як 1 Гкал теплової енергії на газових ТЕЦ в Україні сягає 2000 гривень. – каже міський голова. – Це при тому, що теплокомуненерго отримують пільговий газ від “Нафтогазу”, а так реальна ринкова ціна була б значно вищою».
Сергій Сухомлин нагадав, що на даний момент запущена 1,1-мегаватна ТЕЦ на трісці за грантові кошти уряду Швейцарії та бюджету міста. Обєкт забезпечує потреби комунального підприємства в електроенергії. «Друга потужніша ТЕЦ на трісці буде побудована за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку(ЄБРР), а ще дві – приватними інвесторами у 2022-2023 роках», - зазначив він.
За словами Сергія Сухомлина, третину газового балансу Житомира буде заміщено за рахунок спалювання сміття. «Така модель мультиплікується у багатьох містах України, зокрема з населенням понад 100 тис. осіб, - зазначив він. - Кожне українське місто виробляє стільки сміття, що може замістити 30% газу і Житомир не виключення: 40 тис. тонн RDF, отриманих зі сміттєпереробного заводу, еквівалентно 20 млн куб. м газу».
Житомиру вдалося скоротити втрати у тепломережах до 6%, наголосив Сергій Сухомлин. «На першому етапі модернізації міського централізованого опалення інвестиції у ТЕЦ є ефективнішими, оскільки мережі потребують більших вкладень із меншим рівнем економії», - наголосив він.
Як повідомлялося, перший завод із переробки сміття в Україні потужністю 85 тисяч тонн на рік планують запустити у Житомирі у березні 2022 року.
https://ecotown.com.ua/news/ZHitomir-planu-zamistiti-90-gazu-za-rakhunok-bio-ta-RDF-paliva-do-2025-roku/


У Вінниці запустили виробництво "водневого" газового обладнання

У Вінниці відкрили сучасний завод із виробництва обладнання, здатного працювати з газоводневою сумішшю (H2 ready).
Об'єкт ввела в експлуатацію "Регіональна газова компанія"(РГК), передає ecopolitic.com.ua.
Водень дуже леткий, тому вимоги до умов його зберігання та транспортування дуже високі. Вінницький завод здатний виробляти обладнання, готове до роботи із сумішшю водню та метану в пропорції 20% на 80%.
Воно вже пройшло повний цикл водневих випробувань на п'ятьох полігонах компанії під наглядом світових аудиторів із Bureau Veritas. Це дозволяє вже зараз готуватися до його експорту до Європи. Швидше за все, західний ринок таки буде основним для обладнання H2 ready. Нині в Україні не виробляють паливний водень у промислових масштабах.
Потужність нового заводу – 1200 шафних газорегулюючих пунктів та 8000 мембранних вузлів обліку газу(лічильників) на рік.
Вінницький завод від початку орієнтований саме на зовнішні ринки. Як тільки підприємство вийде на проектну потужність, компанія готуватиметься до експорту продукції до країн Європи та Азії. "Зараз є попит на таку продукцію в Європі, і з кожним роком потреба у Н2ready техніці зростає, - каже директор зі стратегії та керівник водневого проекту РГК Станіслав Казда. - Водень та інші синтетичні гази разом із природним газом стають базовим енергоносієм перехідного періоду до повної імплементації Green Deal до 2050 року".
Раніше випуск обладнання, здатного працювати з газоводневою сумішшю, освоїли на заводах РГК у Львові та Дніпрі. Крім того, завод у Львові виготовляє розумні модеми та сигналізатори газу. Підприємство у Дніпрі окремо спеціалізується на системах телеметрії та станціях катодного захисту.
У подальшому Регіональна газова компанія планує освоїти виробництво фітингів, кранів та поліетиленових труб, придатних для подачі газоводневої суміші.
https://ecotown.com.ua/news/U-Vinnitsi-zapustili-virobnitstvo-vodnevogo-gazovogo-obladnannya/


У 2021 році реєстрація електромобілів в Україні зросла на 19%

Реєстрації в Україні нових та вживаних електромобілів у 2021 році збільшились на 18,9% порівняно з 2020 роком – до 8541 одиниць.
Про це повідомила Федерація автопрому України за підсумками ринку електромобілів на підставі даних Міністерство внутрішніх справ, передає interfax.com.ua.
"Рік завершився на позитивній ноті: у грудні кількість реєстрацій за місяць вперше перевищила 900 одиниць і становить 928 легкових електромобілів – удвічі більше, ніж рік тому, і на 8% більше за показник листопада, – наголошують у ФАУ. - При цьому трійка лідерів ринку залишилася незмінною – Nissan, Tesla, Chevrolet, які разом утримують 55% ринку".
Згідно з наведеною статистикою, лідер реєстрацій Nissan(частка ринку 26,1%) за підсумками минулого року зміг показати невеликий приріст (на 1%, або на 26 авто) – до 2227 одиниць. (за 11 місяців показував падіння на 1%).
Водночас реєстрації Tesla(19,6% ринку) скоротилися на 16% – до 1670 одиниць, а Chevrolet(з часткою ринку 9,4%) наростив продажі на 54% – до 802 одиниць.
"Цікаво, що майже всі бренди наростили продажі, крім Tesla і Kia, – наголошується в повідомленні. - Зокрема, Audi збільшила продажі удвічі, що дало змогу "увірватися" до десятки лідерів на 7-ме місце".
У рейтингу марок після трійки лідерів розташувалися Renault(приріст на 76% - до 551 од.), Volkswagen(на 80% до 550 од.), Hyundai(на 43% до 363 од.), Audi(до 334 од.), Mercedes-Benz(на 28% до 236 од.) та Kia(-13% до 154 од.)
У повідомленні констатується, що утриматися у ТОП-10 не зміг Fiat, який у 2020 році посідав 4-те місце, а у 2021-му – 12-те.
У структурі реєстрацій електромобілів за роками випуску, згідно зі статистикою, минулого року найбільше зареєстровано автомобілів 2019 року випуску – 1430 одиниць, далі йдуть реєстрації авто 2017 року випуску – 1323 одиниць, 2018 року випуску - 1169 одиниць, 2021 року випуску – 990 одиниць та 2020 року випуску – 948 одиниць.
ФАУ уточнює, що загалом 2021 року на ринку було представлено 200 моделей від 58 брендів.
Лідером ринку з великим відривом залишився Nissan Leaf(частка 24,6%), друге місце у Tesla Model 3 (9,7%), а модель Chevrolet Bolt EV з часткою 8,9% усіх реєстрацій – третя за популярністю(роком раніше третю позицію займала Tesla Model S, що перемістилася на 4-те місце у 2021 році).
Як повідомлялося з посиланням на дані ФАУ у 2020 році, в Україні було зареєстровано 7186 електромобілів – на 5 одиниць більше, ніж роком раніше, при цьому найбільше реєструвалися автомобілі 2016 року випуску.
https://ecotown.com.ua/news/U-2021-rotsi-re-stratsiya-elektromobiliv-v-Ukraini-zrosla-na-19/


17 січня відкривається прийом заявок на грант Кліматичні Інноваційні Ваучери для українських МСБ

17 січня відкривається прийом заявок на грант Кліматичні Інноваційні Ваучери для українських МСБ.
Українські підприємці можуть отримати грант до 50 000 EUR на розробку кліматичних інновацій, екологічних технологій, що зменшують викиди парникових газів та підвищують ефективність споживання енергії.
Взяти участь у грантовому конкурсі можуть компанії малого та середнього бізнесу, які впроваджують або розробляють дружні до довкілля технології, є зареєсторованою юридичною особою (приватною компанією) на території України, здійснюють свою діяльність щонайменше 1 рік до подачі заявки і готові до співфінансування у розмірі щонайменше 25% від суми гранту.
У 2021 році 6 українських компаній отримали Ваучери на загальну суму майже 240 000 євро та вже впроваджують «зелені» інновації у своєму бізнесі. Серед переможців минулого року, є панелі із переробленого пластику для інтер’єрів, сільськогосподарські безпілотники, сталі житлові комплекси, нові технології очищення стоків та інше. Кліматичні Ваучери, отримали, зокрема, такі компанії як The Good Plastic Company», Архітектурна студія «Екодар», провідний виробник дріжджів в Україні компанія «Ензим», компанія «Домініон» та компанія «Віва Вікторія».
Запрошуємо на відкриття 2 хвилі «Кліматичних Інноваційних Ваучерів» всіх охочих інтегрувати кліматичні рішення у свій бізнес та приєднатися до когорти «зелених» інноваторів!
Подія пройде у онлайн та офлайн форматах 17 січня 2022 року о 17.00. Реєстрація для ЗМІ доступна за посиланням: https://forms.gle/xLJJAp5N7Ycc3F7FA.
З деталями проєкту та умовами участі можна ознайомитися на сайті: https://climate.biz/
https://ecotown.com.ua/news/17-sichnya-vidkriva-tsya-priyom-zayavok-na-grant-Klimatichni-Innovatsiyni-Vaucheri-dlya-ukrainskikh-/


Сміття з України до Угорщини пливе річкою зі швидкістю 100 пляшок за хвилину

По річці Тиса сміття з України до Угорщини пливе зі швидкістю 100 пляшок за хвилину.
Як зазначає харківський екоактивіст Артем Приходько, причина такої критичної екологічної ситуації у відсутності системи поводження з відходами, передає ecopolitic.com.ua.
"Можна, звичайно, все списати на паводки та на звички місцевих жителів вивозити сміття в річки, - пояснює він. - Насправді ж причини набагато глибші: на Закарпатті системою вивезення сміття не охоплені 12% жителів, яким не створили умов для цивілізованої утилізації відходів і які змушені викидати непотріб на стихійні звалища та у річки".
На думку екоактивістів, тільки комплекс дій щодо вирішення проблеми працюватиме ефективно та дасть відчутний результат.
За словами Артема Приходько, під час паводкового періоду сміття змивається з гір у Тису та інші річки, перетворюючи їх на "сміттєпроводи". «Значна частина відповідальності за засмічення річок лежить на органах місцевого самоврядування, які не виконують своїх прямих обов'язків та не забезпечують належної утилізації відходів», - вважає екоактивіст.
Артем Приходько запропонував впровадити комплекс заходів. По-перше, змусити місцеву владу боротися з нелегальними звалищами, по-друге, створити необхідні умови для вивезення сміття, по-третє, зменшити тиск на полігони через відкриття переробних підприємств, по-четверте, збільшити штрафи за забруднення водойм та, по-п’яте, регулярно чистити русла річок та ліквідувати штучні сміттєві затори. "Разом це працюватиме ефективно і дасть відчутний результат", — сказав він.
https://ecotown.com.ua/news/Smittya-z-Ukraini-do-Ugorshchini-plive-richkoyu-zi-shvidkistyu-100-plyashok-za-khvilinu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами