Українська енергетична інфраструктура: 09-15.12.2019



ВР ухвалила законопроект про ринок електроенергії з правкою щодо імпорту з РФ

ВР ухвалила в другому читанні зміни до ЗУ “Про ринок електричної енергії”, передає кореспондент УНН.
“За” проголосувало 274 нардепи.
Законопроект викликав бурхливе обговорення перед ухваленням.
Зокрема в документі передбачена правка, якою “Забороняється продаж та/або постачання електричної енергії, імпортованої з Російської Федерації, за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку.
 З метою уникнення надзвичайної ситуації в об’єднаній енергетичній системі України Кабінет Міністрів України має право скасовувати заборону, встановлену абзацом першим цієї частини, визначивши термін поновлення дії такої заборони”.
Представляв законопроект з трибуни ВР голова комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус, який наголосив, що норма є забороняючою та убезпечує Україну від постачання електроенергії з РФ за двосторонніми контрактами. Водночас народні депутати, які не підтримують цю правку наголосили, що норма дозволяє експортувати російську електроенергію через Білорусь. За словами Геруса, обсяги імпорту електроенергії з Білорусі наразі становлять 0,5% від усього обсягу імпорту.
Додамо, що законопроект також, вносить зміни до діючого законодавства, “в частині: визначення додаткового джерела покриття частини витрат на виконання спеціальних обов’язків із купівлі електричної енергії за “зеленим” тарифом та (або) за аукціонною ціною з урахуванням надбавки до них, встановленими (визначеними) відповідно до закону України “Про альтернативні джерела енергії”; уточнення складових розрахунку вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел, яка надається гарантованим покупцем; надання регулятору права на період до 1 липня 2023 року встановлювати граничні ціни на ринку “на добу наперед”, на внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку для кожної торгової зони та приймати рішення про обов’язковість подання виробниками пропозицій (заявок) на продаж електричної енергії на ринку “на добу наперед”.
Також, згідно із законопроєктом, регулятор матиме право до 1 квітня 2020 року встановлювати тарифи на рівні собівартості на відпускання електричної енергії виробникам, які здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях, у випадках, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України про покладення спеціальних зобов’язань.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1839374-vr-ukhvalila-zakonoproekt-pro-rinok-elektroenergiyi-z-pravkoyu-schodo-importu-z-rf
 
НКРЕКП має намір затвердити нові тарифи Укренерго на 2020 рік

У ході відкритих громадських обговорень НКРЕКП запропонувала затвердити тариф НЕК «Укренерго» на 2020 рік на передачу електричної енергії на рівні 135,78 грн/МВт·год та послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління – 10,23 грн/МВт·год. 
Так, тариф НЕК «Укренерго» на передачу зменшиться на 22,18% порівняно із середнім тарифом з моменту запуску нового ринку електроенергії у ІІ півріччі 2019 р. (165,89 грн/МВт∙год), а на диспетчеризацію збільшиться на 21,41% (середній тариф у ІІ півріччі – 8,04 грн/МВт∙год) через додаткові витрати на оплату допоміжних послуг та забезпечення роботи Адміністратора розрахунків та Адміністратора комерційного обліку.
Водночас, НЕК «Укренерго» запропонувала внести зміни до проєктів тарифів на 2020 рік на передачу електричної енергії та встановити їх на рівні 215,17 грн/МВт·год, а на диспетчеризацію – 15,13 грн/МВт·год, які враховано НКРЕКП лише частково.
Проекти тарифів НКРЕКП не враховують низку чинників. Перш за все, витрати на придбання допоміжних послуг з регулювання частоти і потужності та підтримання параметрів надійності енергосистеми враховані в тарифі на диспетчеризацію на рівні 1,3 млрд грн. Це у 1,5 рази менше необхідних, розрахованих Укренерго (2,04 млрд грн).
Також витрати на виконання спецобов’язків з компенсації «зелених» в тарифі на передачу враховані на рівні 10,2 млрд грн, що значно менше пропозиції Укренерго (19,38 млрд грн). Зазначимо, що на сьогодні Укренерго в межах виконання спецобов’язків сплатив ДП «Гарантований покупець» 6,9 млрд грн, залишок до кінця року складе більше 1 млрд грн.
Крім того, не враховані витрати Укренерго на сплату дивідендів та податку на прибуток у розмірі 2,8 млрд грн за 2019 р. та 2020 р. по обох тарифах. З них сума дивідендів складає 1,4 млрд грн, податок на прибуток – 1,4 млрд грн. Цей розрахунок проведений на основі прогнозної ставки відрахувань дивідендів до державного бюджету для Укренерго у розмірі 50% з урахуванням втрати пільг на інвестиційну складову та погашення позик за кредитами через корпоратизацію компанії.
В проекті тарифів витрати на амортизацію на 22% менше від розрахованих Укренерго (723,596 млн грн проти 927,505 млн грн). У розрахунку амортизації на прогнозний 2020 рік НКРЕКП не включені об’єкти, які вже введені та будуть введені в експлуатацію до кінця 2019 та 2020 роках на суму 4,8 млрд грн і 5,9 млрд грн відповідно. Ці кошти (203,9 млн грн) мають бути передбачені в тарифах Укренерго для забезпечення будівництва стратегічно важливих для України об’єктів і виконання Інвестиційної програми компанії.
Прийняті проекти тарифів не задовольняють потреби компанії в повному обсязі,  несуть ризики для фінансової стабільності оператора системи передачі, можливості виконання покладених на Укренерго спецобов’язків та розвитку ринку взагалі. Тому у подальшому, після затвердження обговорених проектів тарифів, ми будемо звертатись до Регулятора щодо коригування розмірів тарифів компанії для забезпечення надійної та безпечної роботи енергосистеми, а також ефективного функціонування ринку електроенергії.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/nkrekp-maye-namir-zatverdyty-novi-taryfy-ukrenergo-na-2020-rik/
 
 
Ціна на РСВ в Об'єднаній енергосистемі досягла чергового мінімуму

Середньозважена ціна електричної енергії на ринку "на добу вперед" (РСВ) в торговельній зоні "Об'єднана енергосистем України" (ОЕС) з періодом поставки на 8 грудня склала 758 грн / МВт-год, Досягнувши, таким чином, нового мінімуму, свідчить інформація на сайті держпідприємство "Оператор ринку", передає Енергореформа.
Зниження у порівнянні з попереднім днем ​​поставки склало 2%. За підсумками торгів е / е на 8 грудня обсяг купівлі-продажу дорівнював 100,018 тис. МВт-год, заявлений обсяг продажу - 176,681 тис. МВт-год, що на 77% більше заявленого обсягу покупки - 100,020 тис. МВт-год.
У свою чергу середньозважена ціна електричної енергії в торговельній зоні "Бурштинський острів" склала в цей день 1,773 грн / МВт-год при обсязі купівлі-продажу в 9,753 тис. МВт-год. Заявлений на продажу обсяг дорівнював 14,488 тис. МВт-год, покупки - 16,166 тис. МВт-год.
Як повідомлялося, попередня мінімальна середньозважена ціна е / е на РСВ в ОЕС була зафіксований на рівні 772,79 грн / МВт-год за результатами торгів з періодом поставки на 7 грудня.
http://reform.energy/news/tsena-na-rsv-v-obedinennoy-energosisteme-dostigla-ocherednogo-minimuma-13178

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами