Українська енергетична інфраструктура: 09-15.09.2019



Шефчович назвав очільника Міненергетики «партнером з відмінним послужним списком»
 
Віцепрезидент Європейської Комісії МарошШефчович повідомив, що мав продуктивну телефонну розмову з новим міністром енергетики та екології України Олексієм Оржелем.
Про це Шефчович написав у Twitter.
«Мав продуктивну дискусію з новим міністром енергетики України Олексієм Оржелем. Добре мати партнера з таким чудовим досвідом у галузі енергетики та енергетичного переходу, враховуючи завдання, що у нього попереду, зокрема анбандлінг та тристоронні газові перемовини», — написав Шефчович.
http://oilreview.kiev.ua/2019/09/04/shefchovich-nazvav-ochilnika-minenergetiki-partnerom-z-vidminnim-posluzhnim-spiskom/


Укренерго та угорський ОСП MAVIR підписали нову експлуатаційну угоду

НЕК «Укренерго» та угорський оператор системи передачі MAVIR підписали нову Експлуатаційну угоду про управління системою та мережею. Документ встановлює правила та вимоги щодо взаємодії між ОСП під час паралельної роботи енергосистем.
Підписання нової угоди було обумовлено необхідністю відобразити в її тексті наступне:
- цьогорічні зміни в топології угорської мережі. Для покращення надійності електропостачання та зменшення втрат в мережі ОСП MAVIR побудував біля українського кордону нову підстанцію 750/400 кВ «Саболчбака», на яку було заведено міждержавні лінії електропередачі, що проходять через україно-угорський кордон: ПЛ 750 кВ «Західноукраїнська» — Альбертірша» та ПЛ 400 кВ «Мукачево — Шайосегед».
- нові вимоги законодавства ЄС, які з’явилися після набуття чинності новими мережевими кодексами ENTSO-E та укладання Рамкової угоди про управління системою між ОСП ENTSO-E. Ці документи визначають нові стандарти та вимоги до синхронної роботи областей регулювання та процедури взаємодії між операторами систем передачі.
- зміни, які відбулись в компаніях з моменту підписання попередньої експлуатаційної угоди. Зокрема нещодавно в результаті корпоратизації Укренерго стало приватним акціонерним товариством (ПрАТ), 100% акцій якого належать державі.
«Нова експлуатаційна угода між Укренерго та MAVIR не лише приводить домовленості сторін у відповідність до нових правил ЄС та ENTSO-E. Вона також дозволила вже з 1 вересня включити в роботу міждержавну ПЛ 400 кВ «Мукачево — Саболчбака», яку було вимкнено на час проведення робіт, пов’язаних зі зміною топології угорської мережі. Орієнтовно з середини жовтня буде включено в роботу другу лінію — 750 кВ «Західноукраїнська – Саболчбака». Нова експлуатаційна угода також сприятиме як покращенню умов синхронної роботи «острова Бурштинської ТЕС» з енергосистемою Угорщини, так і зміцненню взаємовідносин між нашими компаніями» — зазначив головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко.
На фото 1 – головний диспетчер Укренерго Віталій Зайченко (ліворуч) та начальник департаменту оперативно-диспетчерської роботи Сергій Фандуль (праворуч).
На фото 2 – директор із системних операцій MAVIR пан АльфолдіГабор (ALFÖLDI Gábor) (праворуч) та керівник Угорського національного диспедчерскогоцентуруМлінкоКсаба (MLINKÓ Csaba) (ліворуч).
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-ta-ugorskyj-osp-mavir-pidpysaly-novu-ekspluatatsijnu-ugodu/


Європейське енергетичне співтовариство закликає до скасування адміністративних обмежень на ринку електроенергії

Раніше колишній представник президента в Кабміні пропонував посилити цінові обмеження, знизивши їх на 15-20%. Поетапна відміна механізму публічних спецзобов’язань (PSO) і цінових обмежень (pricecaps) на новому оптовому ринку електроенергії повинна стати високопріоритетним завданням для Кабміну України і НКРЕКП.
Так вважають у Європейському енергетичному співтоваристві. Про це йдеться у звіті, опублікованому на інтернет-сайті організації.
«Поступове зниження і скасування цінових обмежень і непропорційного PSO з метою стимулювання участі на ринку і розвитку конкуренції повинно бути визначено Кабінетом міністрів і НКРЕКП в якості завдань високого пріоритету», – впевнені фахівці Європейського енергоспівтовариства.
Запровадження в Україні з 1 липня оптового ринку електроенергії здійснювалося в т. з. «захищеному режимі», що передбачає ряд адмінобмежень, які необхідно скасувати для переходу до повноцінної ринкової моделі.
На думку Європейського енергоспівтовариства, встановлені на ринку на добу вперед (РДВ) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) до березня 2020 року цінові обмеження знижують інтерес учасників до роботи на ринку.
В результаті зменшується обсяг на РДВ і ВДР електроенергії, це не сприяє встановленню об’єктивної ринкової ціни. В Європейському енергоспівтоваристві впевнені – зняття обмежень забезпечить максимально ефективну роботу енергоринку. Раніше колишній представник президента в Кабміні пропонував посилити цінові обмеження, знизивши їх на 15-20%.
Однак, керівники нового уряду України виступили проти адміністративного втручання в енергоринки і за їх подальшу лібералізацію. Прем’єр-міністр О. Гончарук у своєму першому інтерв’ю заявив, що, якщо вартість електроенергії регулювати вручну, поза законів ринку, це завдасть шкоди державі. «Коли політик починає втручатися в ціну, це призводить до неефективності, корупції і популізму», — заявив О. Гончарук. Точку зору прем’єр-міністра підтримав міністр енергетики та захисту навколишнього середовища О. Оржель.
Чим вище рівень втручання держави в ринки, тим більше виникає диспропорцій. Наша тверда позиція — як можна менше втручання держави в енергоринки, лібералізація економіки», — заявив Оржель.
На його думку, втручання держави в ринки шкодить їх функціонуванню і веде до зниження обсягу інвестицій, тому необхідно максимально зменшити роль держави в роботі енергетичних ринків.
http://oilreview.kiev.ua/2019/09/06/yevropejske-energetichne-spivtovaristvo-zaklikaye-do-skasuvannya-administrativnix-obmezhen-na-rinku-elektroenergi%d1%97/


Експерти Міненерго США допоможуть Україні стати невразливою «до погроз від перебоїв в енергопостачанні з боку РФ»

Міністерство енергетики США направляє в Україну експертну делегацію, яка допоможе в розробці «Зимового плану дій» для вирішення критичних потреб під час осінньо-зимового періоду 2019-2020 років, «в знак прихильності енергетичної безпеки України та на прохання Адміністрації президента Зеленського».
«Ця команда буде сприяти забезпеченню Адміністрації Зеленського і влади України необхідними ресурсами для того, щоб Україна більше не була вразливою до погроз від перебоїв в енергопостачанні з боку Росії. Делегація буде співпрацювати з експертами України для оцінки взаємозалежності у виробництві, передачі і розподілі енергії в усіх секторах, а також створить основу для вдосконалення скоординованого реагування на дефіцит енергії», - повідомляється на сторінці посольства США в Україні в Facebook.
http://oilreview.kiev.ua/2019/09/10/eksperty-minenergo-ssha-pomogut-ukraine-stat-neuyazvimoj-k-ugrozam-ot-pereboev-v-energosnabzhenii-so-storony-rf/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами