Українська енергетична інфраструктура: 09-15 серпня 2021

277745

Мінрегіон запустив платформу енергоефективності
 
Ресурс допоможе знайти виконавця для впровадження енергоефективних заходів.
Міністерство розвитку громад та територій запустило платформу енергоефективності - майданчик для комунікації  між споживачами та фахівцями. Про це повідомив генеральний директор Директорату енергоефективності Мінрегіону Дмитро Петрунін.
"Платформа Енергоефективності — це майданчик для ефективної комунікації  між споживачами та фахівцями. Прямо зараз на ресурсі можна знайти виконавця для впровадження енергоефективних заходів. До того ж, на платформі споживачі можуть отримати інформацію про різноманітні програми, які допомагають покращити енергоефективність будинків або підприємств", — зазначив Петрунін.
Платформа розроблена за підтримки проекту "Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС про енергоефективність в Україні", що впроваджується GIZ за дорученням урядів Німеччини та Швейцарії.
Зазначається, що сервіс пройшов всі етапи тестування та переведений у режим вільного доступу. Ресурс містить всю необхідну інформацію про реформу енергоефективності, інструменти для проведення заходів з енергоефективності у різних сферах, а також базу знань для навчання профільних спеціалістів. 
Зокрема, на платформі можна порахувати витрати на тепло, електроенергію та визначити приблизну вартість енергомодернізації. А також — дізнатися про кращі практики й шляхи економії енергії. Крім того, споживачі мають змогу знайти партнерів для якісної реалізації енергоефективних заходів. 
https://ua-energy.org/uk/posts/minrehion-zapustyv-platformu-enerhoefektyvnosti
 
 
Для успішності реформ ринок тепла потребує фінансової підтримки – експерт
 
Цикл підтримки триватиме 5-7 років, після чого ринок зможе функціонувати самостійно, а реформа призведе до зниження цін для споживачів.
Для успішного завершення реформ на ринку тепла споживачі та сам ринок потребують фінансової підтримки. Про це у коментарі "Українській енергетиці" сказав енергетичний експерт Сергій Дяченко.
"Повернення ПСО знизило б соціальне навантаження, але стане кроком назад від ринку. Коли йдуть такого рівня перетворення, ринок потребує фінансової підтримки, щоб не було так болісно сприймати непопулярні дії. Для цього існують спеціальні Фонди. Зокрема, під такі цілі дає кошти МВФ. На жаль, у нас такої підтримки немає, тому усі ринкові перетворення виливаються у підвищення цін. Це, своєю чергою, супроводжується неплатежами", - висловив думку експерт.
За його словами, досвід центральноєвропейських країн показав: за умов нормального функціонування ринку, цикл підвищення цін і зовнішньої підтримки триває близько 5-7 років.
"По завершенню цього циклу ціни починають знижуватися до рівня, який був на початку реформи. У деяких країнах - ще нижче. Отакий механізм мусить працювати. На цей період має бути підтримка споживача, щоб він не зубожів, а також - стимулювання інвестицій. Наприклад, шляхом надання гарантій. В уряду розуміння цієї схеми, на жаль, немає. Тож за останні 5 років ми не побачили необхідних дій", - вважає Дяченко.
Нагадаємо, з 20 травня в Україні відкрився ринок тепла. НАК "Нафтогаз України" більше не постачає газ для ТКЕ у рамках спецобов'язків. Це означає, що тепловики можуть самостійно обирати постачальника газу. Однак, скаржаться підприємства, ціни на ринку є для них неприйнятно високими.
НАК "Нафтогаз України" підготував трирічний контракт на постачання газу для виробників теплової енергії. Відповідно до його умов, з 1 червня 2021 року і протягом 12 місяців довгострокова ринкова ціна для підприємств теплокомуненерго становитиме 7,42 грн за кубометр з ПДВ, але без урахування тарифу оператора газотранспортної системи. З 1 липня 2022 року та з 1 липня 2023 року цінові пропозиції будуть проіндексовані на невідому величину.
"Дешевий" газ для тепловиків постачається на умовах здійснення авансових платежів та квотування. Тому тепловики скаржаться, що змушені закуповувати додаткові обсяги за ринковими цінами. Таким чином, заявляють підприємства, середня ціна газу для ТКЕ становить близько 10 грн за кубометр.
https://ua-energy.org/uk/posts/dlia-uspishnosti-reform-rynok-tepla-potrebuie-finansovoi-pidtrymky-ekspert
 
 
Новий звіт про клімат чинить тиск на COP26
 
Остання оцінка IPCC є ще одним інструментом, який переговорники можуть використати для отримання більш амбітних зобов’язань щодо скорочення використання забруднюючого палива.
Знаковий звіт кліматологів, опублікований цього понеділка, посилить тиск на світових лідерів щодо швидкого припинення використання забруднюючих викопних видів палива. Автори попередили, що час швидко збігає, щоб зупинити глобальне потепління, повідомляє Bloomberg Green.
Звіт був підписаний представниками майже 200 країн-учасниць міжурядової групи експертів з питань зміни клімату (IPCC). 
У звіті подаються нові оцінки ймовірності подолання рівня глобального потепління на 1,5 ° C у найближчі десятиліття, і встановлено, що якщо не буде негайного, швидкого та масштабного скорочення викидів парникових газів, що обмежить потепління майже до 1,5 ° C або навіть 2 ° C буде недоступним.
Звіт показує, що викиди парникових газів спричиняють потепління приблизно на 1,1 ° C з 1850-1900 років. У середньому протягом наступних 20 років очікується, що глобальна температура досягне або перевищить 1,5 ° C потепління. Ця оцінка базується на вдосконалених наборах даних спостережень для оцінки історичного потепління, а також на прогресі наукового розуміння реакції кліматичної системи на викиди парникових газів, спричинених людством.
"Цей звіт-перевірка реальності, - сказала співголова робочої групи IPCC Валері Массон-Дельмотт. - Зараз ми маємо набагато чіткіше уявлення про минулий, теперішній та майбутній клімат, що важливо для розуміння того, куди ми прямуємо, що можна зробити і як ми можемо підготуватися".
Одним з небагатьох, хто уже висловився щодо звіту, є Індія, третя за величиною забруднюючих викидів у світі. Міністр охорони навколишнього середовища Індії Бхупендра Ядав закликав, щоб країни з найбільшими історичними викидами - переважно багатіша економіка Північної Америки та Європи - повинні нести зараз найбільшу частку тягаря. За його словами, доповідь має додати сили закликам до багатих країн скоротити викиди вуглецю.
Уряд Індії також повторив свій аргумент про те, що викиди слід вимірювати з урахуванням кількості населення. Оскільки Індія є другою за чисельністю населення країною, її викиди на душу населення є надзвичайно низькими.
Країни погодилися подати нові національні зобов’язання, що збільшують їх амбіції до старту світової кліматичної конференції COP26. Наразі, за даними ООН, ці добровільні зобов’язання не відповідають температурі нижче 2ºC, не кажучи вже про 1,5ºC.
Джонсон закликав країни припинити використання енергії вугілля, найбруднішого викопного палива, щоб зберегти в межах досяжності межу 1,5ºC. "Ми знаємо, що потрібно зробити, щоб обмежити глобальне потепління - відправити вугілля в історію та перейти на чисті джерела енергії, захистити природу та забезпечити фінансування клімату для країн на передовій", - повідомив він у понеділок у офіційній заяві.
Китай, найбільший у світі за викидами, також зазнає тиску, адже має оголосити дорожню карту щодо значного скорочення викидів протягом наступного десятиліття. За даними Міжнародного енергетичного агентства, споживання вугілля в цьому році стане рекордним. Наразі реакція влади Китаю на звіт відсутня.
На зустрічі лідерів у червні президент США Джо Байден протистояв заклику європейських країн припинити використання власного вугілля. Зрештою, лідери лише погодилися припинити фінансування закордонних вугільних проектів.
https://ua-energy.org/uk/posts/novyi-zvit-pro-klimat-chynyt-tysk-na-cop26
 

Склади ТЕС вже на 36% відстали від графіку накопичення вугілля

"Укренерго" називає ситуацію із накопиченням вугілля критичною
Станом на ранок 9 серпня на складах ТЕС знаходиться 783 тис. тонн вугілля, що на 2,7% менше, ніж на початок попереднього тижня. Крім цього, відповідно до графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго, на складах ТЕС знаходиться на 36,4% менше, ніж має бути на 9 серпня.  
Про це повідомляє пресслужба ПрАТ "НЕК "Укренерго".
"Обсяг антрацитового вугілля на складах ТЕС з 2 серпня зріс на 3,2% до 261 тис. тонн, а газового – навпаки зменшився на 5,4% до 522 тис. тонн", - зазначили в компанії.
На складах ТЕЦ, за даними "Укренерго", станом на 9 серпня знаходиться 183 тис. тонн, що на 0,5% менше, ніж станом на 2 серпня (184 тис. тонн).
Як зазначає "Укренерго", виробництво ТЕС у порівнянні з попереднім тижнем зменшилося на 9,3% з 760 млн кВт-год. до 822 млн кВт-год. Частка ТЕС у покритті навантаження у порівнянні з попереднім тижнем зменшилася з 29% до 27%. Це пов’язано зі зниженням споживання в енергосистемі (-3,1% у порівнянні з попереднім тижнем), зменшенням експорту (зокрема, з торгової зони "острів Бурштинської ТЕС" на 57,8%) та розвантаженням у вихідні.
На ранок 9 серпня в аварійному ремонті, за заявками виробників, перебувало 8 блоків ТЕС потужністю 2,6 ГВт (на ранок 2 серпня – 10 блоків потужністю 2,7 ГВт). Крім цього, через відсутність палива не можуть працювати 12 блоків та 1 корпус ТЕС та ТЕЦ потужністю близько 5,3 ГВт.
Нагадаємо, у Міністерстві енергетики планують поповнити запаси вугілля за допомогою імпорту. Серед можливих джерел - Польща, ПАР, Казахстан.
https://ua-energy.org/uk/posts/sklady-tes-vzhe-na-36-vidstaly-vid-hrafiku-nakopychennia-vuhillia
 
 
Держенергонагляд не перевірятиме виробників тепла для власних потреб

Інспекція формує перелік суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду у 2022 році.
Державна інспекція енергетичного нагляду у 2022 році не перевірятиме суб’єкти господарювання, які відпускають теплову енергію для власних потреб - оскільки вони не підлягають плановим перевіркам.
Про це повідомив директор Департаменту державного нагляду у сфері теплопостачання Віталій Михайлович, пише пресслужба Держенергонагляду.
За його словами, наразі інспекція формує перелік суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) у 2022 році. 
"Суб’єкти господарювання, які відпускають теплову енергію для власних потреб, не підлягають плановим перевіркам", - відзначив Михайлович. 
Він також наголосив на необхідності звертати особливу увагу на споживачів соціальної сфери (лікарні, навчальні заклади, дитячі садочки тощо) під час здійснення моніторингів стану підготовки теплових господарств до опалювального періоду.
Зазначається, що інспекція планує відмовлятися від застарілого підходу інспектування суб’єктів господарювання у галузі електроенергетики та сфері теплопостачання. 
"Ми повинні відійти від канцеляризму й бюрократизму, максимально спростити підходи до роботи та зосередитись виключно на основних функціях задля сталого функціонування енергетичної галузі нашої держави", - наголосив т.в.о. голови Держенергонагляду Володимир Рубанка.
Нагадаємо, представники Держенергонагляду здійснюють моніторинги стану підготовки таких господарств до роботи в ОП 2021-2022 років. За минулий тиждень інспектори Управлінь Держенергонагляду у Вінницькій, Київській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Черкаській областях здійснили відповідні моніторинги в регіонах.
https://ua-energy.org/uk/posts/derzhenerhonahliad-ne-pereviriatyme-vyrobnykiv-tepla-dlia-vlasnykh-potreb

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами