Українська енергетична інфраструктура: 08-14.10.2018



Укренерго за 8 міс. 2018 р знизило передачу електроенергії на 2.9%

НЕК «Укренерго» в січні-серпні 2018 року скоротила передачу електроенергії по магістральних мережах на 2,9% (на 2 млрд 210,841 млн кВт-год) в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 73 млрд 356,201 млн кВт-год.
Згідно з повідомленням на сайті компанії, вартість послуг з передачі електроенергії за вісім місяців впала на 35,9% (на 1 млрд 975,601 млн грн) - до 3 млрд 522,783 млн грн.
Крім того, «Укренерго» в січні-серпні-2018 збільшило капітальні інвестиції на 35,6% (на 702,418 млн грн) - до 2 млрд 676,698 млн грн.
Загальні витрати НЕК зросли на 18,5% (на 323,339 млн грн) - до 2 млрд 73,835 млн грн, в тому числі витрати на ремонт - на 31,7% (на 33,031 млн грн), до 137,357 млн грн.
Як повідомлялося, «Укренерго» в 2017 році збільшило передачу електроенергії по магістральних мережах на 2,4% (2 млрд 615,573 млн кВт-год) в порівнянні з 2016 роком - до 113 млрд 837,257 млн кВт-год.
НКРЕКУ з 1 січня 2018 року знизила середньозважений тариф «Укренерго» на 29,4% - з 6,933 коп / кВт · год до 4,894 коп. / КВт-год, тоді як компанія пропонувала знизити їй тариф на 10% - до 6,24 коп ./кВт-ч.
«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості, але незабаром буде перетворено в закрите акціонерне товариство.
Кабмін призначив 7 членів наглядової ради «Укренерго»

Кабінет міністрів України на засіданні 3-10-2018 затвердив спостережну раду НЕК «Укренерго» в складі чотирьох незалежних і трьох представників від держави.
Про це на своїй сторінці в Facebook написав міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко.
До складу НР увійшли екс-глава представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер, екс-президент і виконавчий директор Energinet (Данія) Педер Андреасен, виконавчий директор французької Академії технологій, що має досвід роботи в EDF, Elf Aquitaine, Total і комісії з атомної енергії Франції Олів’є Апперт, співзасновник і директор DFC Economics (Італія), який має досвід роботи в операторі магістральних мереж TERNA Rete Elettrica Nazionale і Enel Луїджі де Франціски.
Держава в раді НЕК представлятимуть заступник держсекретаря Кабміну Сергій Кушнір, державний секретар Міністерства енергетики та вугільної промисловості Максим Немчінов і радник віце-прем’єра Олександр Поплавський.
«Реформа управління державними підприємствами просувається. Сьогодні ще одне велике і важливе для економіки країни підприємство - ДП «НЕК« Укренерго »- отримало наглядова рада, до якої увійшли фахівці з успішним досвідом роботи на міжнародних ринках», - написав на своїй сторінці в Facebook міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко.
«Всі вони мають доведений успішний досвід реалізації комерційних проектів в енергетиці, досвід трансформаційних процесів, керували національними операторами електромереж такими, як Électricité de France, Enel, TERNA Rete Elettrica Nazionale, Energinet. Серед них є і кваліфіковані фінансисти, і енергетики з досвідом операційного і стратегічного управління енергокомпаніями, які десятки років пропрацювали в галузі », - зазначив він.
Кабмін схвалив стартову цінупродажу 78,3% «Центренерго» майже в 6 млрд грн

Кабінет міністрів України схвалив стартову ціну продажу 78,289% акцій енергогенеруючої компанії ПАТ «Центренерго» в 5 млрд 984,992 млн грн.
«Прийняти розпорядження, пункт 5.11, доручивши Фонду держмайна України доопрацювати його в триденний термін, згідно з регламентом, з Міністерством фінансів, Мінекономрозвитку і Міністерством юстиції», - сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час урядового засідання в середу.
Про це на своїй сторінці в Facebook написав міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко.
Як повідомлялося, раніше радник з приватизації ПАТ «Центренерго» Ernst & Young z Corporate Finance sp.k (польський підрозділ EY) пропонував встановити стартову ціну 78,3% акцій енергогенеруючої компанії на рівні $ 225,479 млн (5,984 млрд грн).
Поряд з цим проект постанови, серед умов продажу держпакету акцій даного підприємства, пропонує затвердити зобов’язання враховувати рекомендації екологічного аудиту, проведеного 16 травня 2018 року по замовлення Фонду держмайна України, а також направляти дивіденди, нараховані на куплений в процесі приватизації пакет акцій, яким до його продажу володіла держава.
Крім стандартних вимог до потенційного покупця у вигляді своєчасної оплати податків і зборів, недопущення виникнення простроченої заборгованості по заробітній платі, формування запасів палива для повноцінної роботи ТЕС, підтримки працездатності обладнання шляхом ремонтів, в умовах передбачені заходи для можливої роботи товариства в Європейській мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E).
Гройсман закликав «Нафтогаз» не затягувати з вирішенням проблеми газопостачання Києва

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав керівництво «Нафтогазу України» не затягувати з вирішенням проблеми газопостачання столиці.
«Уряд усім, чим міг, допоміг, щоб найближчими днями або тижня Київ отримав усі житлово-комунальні послуги, включно з гарячою водою. Мінфін зробив свою роботу, наразі м’яч - на боці «Нафтогазу». Я звертаюся до керівництва «Нафтогазу» (...) щоб не зволікали із запуском тепла, якщо це знадобиться, і гарячої води», - сказав він на урядовому засіданні в середу.
Як повідомлялося, заборгованість «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз України» становить приблизно 3,3 млрд грн, із них 729 млн грн - заборгованість держави за субвенцією, 2,6 млрд грн - заборгованість споживачів перед «Київенерго».
Київ мав завершити прийом теплових мереж від «Київенерго», яке використовувало їх із 2001 року. Фінальний етап передання було заплановано на 1 серпня: КП «Київтеплоенерго» має прийняти ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і сміттєспалювальний завод «Енергія».
«Нафтогаз України» не погоджувався укладати договір із «Київтеплоенерго» через відмову КМДА приймати на КП «Київтеплоенерго» борги, раніше сформовані «Київенерго» перед НАК. На думку «Нафтогазу», така позиція КМДА суперечить ст. 22 закону «Про теплопостачання».
У «Нафтогазі» повідомили, коли підпишуть договори на газопостачання з «Київтеплоенерго»

НАК «Нафтогаз України» підпише договори з «Київтеплоенерго» на постачання газу після засідання суду, яке призначено на 10 жовтня. Про це повідомив перший заступник голови правління «Нафтогазу» Сергій Перелома журналістам після селекторної наради, передає кореспондент УНН.
“Суд призначений на 10 жовтня. Я сподіваюсь, укладемо мирову угоду. Тобто технічно, через два дні після засідання суду, я вважаю, що це (підписання договорів на постачання газу — ред.) можливо”, — зазначив замголови правління НАК.
За його словами, сторони уже напрацювали попередні домовленості, тому, на його думку, договір про постачання газу до “Київтеплоенерго” може бути підписаний вже на наступному тижні.
Нагадаємо, вчора, 3 жовтня, Кабінет міністрів України зобов’язав НАК “Нафтогаз України” разом з операторами газотранспортних та газорозподільних систем забезпечити безперебійне постачання газу під час опалювального сезону.
Раніше заступник начальника Департаменту енергоефективності “Нафтогазу” Олексій Хабатюк пояснював, що для того, щоб “Нафтогаз” уклав договір з “Київтеплоенерго” на постачання газу і у столиці відновилось гаряче водопостачання для всіх споживачів, необхідно, щоб “Київтеплоенерго” прийняло борги “Київенерго” за газ, а також права вимоги боргів за тепло перед “Київенерго”. Наразі це питання вирішується в суді.
Перше засідання Наглядової ради Укренерго планується вже у жовтні

Кабінет Міністрів України погодив склад Наглядової ради ДП «НЕК «Укренерго». ЇЇ перше засідання планується до кінця жовтня 2018 р. після завершення формальних процедур призначення Міністерством енергетики та вугільної промисловості.
До складу Наглядової ради ДП «НЕК «Укренерго» у якості незалежних членів увійшли колишній директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні та голова наглядової ради ДП «Укрзалізниця» Шевкі Аджунер (США), президент та виконавчий директор компанії Energinet (Данія) Педер Андреасен, виконавчий директор Академії технологій Олів’є Апперт (Франція) та співзасновник й виконавчий директор DFC Economics Луїджи де Франсіскі (Італія). Представниками держави в Наглядовій раді призначено заступника Державного секретаря Кабінету Міністрів України Секретаріату Кабінету Міністрів Сергія Кушніра, Державного секретаря Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Максима Немчинова та радника Віце-прем’єр міністра України Олександра Поплавського.
Згідно зі статутом ДП «НЕК Укренерго», Наглядова рада погоджує стратегію розвитку компанії, річний фінплан, контролює фінансово-господарську діяльність підприємства, затверджує положення щодо регулювання діяльності підприємства, ухвалює рішення про випуск та розміщення цінних паперів (крім акцій), обирає незалежних та внутрішніх аудиторів й оцінювача майна, формує засади корпоративної та соціальної відповідальності підприємства, а також його антикорупційну політику тощо.
Водночас, Міністерство енергетики та вугільної промисловості як орган управління має ухвалити відповідні рішення про призначення згідно з чинним законодавством України.
«Призначення Наглядової ради дозволить підтвердити незалежність оператора української системи передачі та сертифікувати Укренерго як системного оператора за європейськими стандартами. А незалежність системного оператора — обов’язкова умова для впровадження нового конкурентного ринку електричної енергії та інтеграції об’єднаної енергосистеми України до ENTSO-E. В цьому контексті важливість призначення Наглядової ради складно переоцінити. Всі незалежні директори є досвідченими професіоналами з міжнародною репутацією, що є запорукою успішного завершення корпоративної реформи компанії та її сталого довготривалого розвитку. А представники Уряду та Міністерства енергетики можуть якнайкраще забезпечити якісну та ефективну взаємодію з органом управління та іншими центральними органами виконавчої влади», — сказав керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.
Укренерго узгодило зі словацькою SEPS технічні рішення в частині реконструкції ПЛ 400 кВ Мукачеве - Вельке Капушани

Укренерго в ході робочої зустрічі з представниками словацького оператора системи передачі (ОСП) SEPS узгодило оптимальне технічне рішення для збільшення пропускної спроможності міждержавного інтерконектора Україна—Словаччина.
Згідно з домовленостями, буде збудовано нову ПЛ 400 кВ, що з’єднуватиме існуючі ПС 400 кВ «Мукачеве» та «Вельке Капушани» в одноколовому варіанті з можливістю подальшої модернізації її до двоколової у разі збільшення обсягу міждержавних перетоків.
Також планується реконструкція ВРП 400 кВ на підстанції «Мукачеве» з метою заміни фізично та морально зношеного основного устаткування та забезпечення можливості приєднання додаткової ПЛ 400 кВ в напрямку ПС 400 кВ «Вельке Капушани». Зокрема, в найближчі три-чотири роки на ПС 400 кВ «Мукачеве» передбачається заміна існуючого автотрансформатора (АТ-3) 400/220 кВ (1964 року встановлення), а також облаштування комплектного розподільчого пристрою з елегазовою ізоляцією (КРПЕ) 400 кВ. Експлуатацію існуючої ПЛ 400 кВ Мукачеве—Вельке Капушани буде продовжено до моменту введення в роботу нової ПЛ 400 кВ з огляду на план заходів Укренерго для синхронізації об’єднаної енергосистеми України з мережею ENTSO-E.
Слід зазначити, що цей проект включено до попереднього переліку проектів спільного інтересу Енергетичного Співтовариства (Project of mutual interest — РМІ) та реалізується шляхом реконструкції міждержавної повітряної лінії (ПЛ) електропередачі 400 кВ Мукачеве—Вельке Капушани. Він передбачає збільшення пропускної спроможності інтерконектора Україна — Словаччина на 30%. На сьогодні використовується лише 400 МВт пропускної спроможності лінії, що не задовольняє фактичним потребам енергосистеми. Обсяг інвестицій Укренерго в проект буде складати орієнтовно €15 млн.
«Надійна робота інтерконнектора Україна — Словаччина надважлива не тільки для української енергосистеми, але й для енергосистем Словаччини та Румунії. Тому модернізація цього перетину має відбуватися з мінімальними термінами та кількістю відключень під час виконання робіт. З огляду на ці обставини, а також враховуючи поточний стан існуючої ПЛ 400 кВ Мукачево—Вельке Капушани (введена в експлуатацію в 1963 році) ми вважаємо, що для успішної та ефективної реалізації проекту, з урахуванням інтересів європейських партнерів, доцільним буде будівництво нової транскордонної лінії на цьому напрямку, а не модернізація вже існуючої», — сказав заступник директора-операційний директор ДП «НЕК «Укренерго» Олексій Брехт.
Реалізація проектів PMI дозволяє отримати максимальну потужність обміну електроенергією з країнами ЄС після синхронізації з ENTSO-E. Україна подала на розгляд Енергетичного Співтовариства для отримання статусу проекту спільного інтересу ще два надзвичайно важливі для української енергосистеми проекти. А саме, будівництво «крила» 400 кВ на ПС 750/330 кВ «Приморська» з двоколовою ПЛ 400 кВ Приморська—Ісакча (Румунія) та встановленням АТ 750/400 кВ. Реалізація проекту збільшить потужність інтерконектора з Румунією до 1000-1200 МВт після 2026 року. А також проект з відновлення роботи міждержавної ПЛ 750 кВ Хмельницька АЕС — Жешув (Польща). Проект є складовою пілотного проекту «Енергетичний міст», який передбачає розширення «Бурштинського острова» за рахунок включення до нього енергоблоку ХАЕС-2, ПС 750 кВ «Західноукраїнська» та міждержавної електричної мережі ПЛ 750 кВ ХАЕС – Жешув.
Фінальний список проектів буде затверджено під час засідання Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства у листопаді 2018 року.
Українці збільшили споживання електроенергії

У серпні 2018 року споживачам відпущено електричної енергії від енергопостачальних компаній на 1 644,0 млн грн. (або на 12,5%) більше в порівнянні з серпнем 2017 року. При цьому оплачено на 1 190 700 млн грн. (Або на 9,0%) більше, ніж в серпні 2017 року. Рівень оплати електроенергії склав 97,4%.
Про це повідомляє Міністерство енергетики та вугільної промисловості.
За січень-серпень 2018 споживачам відпущено електричної енергії від енергопостачальних компаній на 13 941,% млн грн. (Або на 12,9%) більше в порівнянні з відповідним періодом 2017 року.
При цьому оплачено на 16 335,7 млн грн. (або на 15,6%) більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Рівень оплати електричної енергії склав 98,9%, що на 2,3 п.п. більше аналогічного показника 2017 року.
«Нафтогаз» і «Київтеплоенерго» підготували мирову угоду, очікують його затвердження судом 10 жовтня

НАК «Нафтогаз України» і комунальне підприємство «Київтеплоенерго» підготували робочий варіант мирової угоди і чекають його затвердження Господарським судом Києва, повідомляє прес-служба Київської міської держадміністрації (КМДА) з посиланням на заступника глави відомства Петра Пантелєєва.
«Сьогодні підготовлений робочий варіант мирової угоди з» Нафтогазом «. Угода має бути затверджене в Господарському суді Києва. Засідання призначено на 10 жовтня. Після отримання ухвали будуть підписані договори на поставку газу і відновлено роботу об’єктів теплопостачання - ТЕЦ-6 і майже 200 котелень» , - відзначають в прес-службі.
За даними КМДА, 3 жовтня Міністерство фінансів України перерахувало «Нафтогазу» кошти в рахунок погашення різниці в тарифах на теплову енергію, що виникла при експлуатації столичного енергокомплексу ПАТ «Київенерго». «Це, в свою чергу, дозволяє вирішити питання штрафів і пені, які були нараховані на основну частину заборгованості перед НАК» Нафтогаз «, - цитує прес-служба П.Пантелеева.
Як повідомлялося, раніше «Київтеплоенерго» прийняло від «Київенерго» комплекс теплоенергетичних об’єктів столиці, які перебувають у комунальній власності (в т.ч. ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, сміттєспалювальний завод «Енергія»).
Разом з тим «Київтеплоенерго» не змогло підписати договір на поставку газу з «Нафтогазом» в зв’язку з відмовою приймати на себе накопичені «Київенерго» борги.
За 9 місяців Україна експортувала електроенергію на $ 237 млн

Україна в січні-вересні 2018 року експортувала електроенергію на суму $ 237,385 млн, т.ч. у вересні - на $ 24,005 млн.
За даними Державної фіскальної служби, в Угорщину поставлена електроенергія на $ 139,952 млн, Польщу - на $ 54,863 млн, Молдову - на $ 37,01 млн, інші країни - на $ 5,559 млн.
Таким чином, в грошовому вираженні експорт української електроенергії в січні-вересні-2018 зріс на 25,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року ($ 189,608 млн).
Крім того, Україна за вказаний період імпортувала електроенергію на $ 1,133 млн (з РФ - на $ 1,075 млн, Білорусі - на $ 0,052 млн, Молдови - на $ 0,006 млн).
Як повідомлялося, Україна в 2018 році планує збільшити експорт електроенергії на 13,3% (0,689 млрд кВт-год) в порівнянні з 2017 роком - до 5,855 млрд кВт-год. Згідно з прогнозним балансом на 2018 рік, зокрема, поставки з Бурштинського острова (Угорщина, Словаччина, Румунія) заплановані в обсязі 3,6 млрд кВт-год, до Польщі - 1,2 млрд кВт-год, Молдову - 1,055 млрд кВт-год.
Україна в 2011 році експортувала 6,4 млрд кВт-год електроенергії на $ 399,963 млн, 2012 році - 9,7 млрд кВт-год на $ 574,819 млн, 2013 році - 9,9 млрд кВт-год на $ 580,195 млн, 2014 році - 8, 1 млрд кВт-год на $ 487,185 млн, 2015 році - 3,6 млрд кВт-год на $ 150,056 млн, 2016 році - 4 млрд кВт-год на $ 152,063 млн 2017 році - 5,2 млрд кВт-год на $ 235,541 млн.
«Нафтогаз», «Київнерго» і «Київтеплоенерго» підписали мирову угоду

НАК «Нафтогаз України», КП «Київтеплоенерго» і ПАТ «Київенерго» підписали мирову угоду, яка дасть змогу відновити постачання теплової енергії споживачам столиці, повідомила прес-служба НАК.
Згідно з документом, «Київтеплоенерго» підтверджує визнання правонаступництва за борговими зобов’язаннями «Київенерго» перед «Нафтогазом» у розмірі майже 2,4 млрд грн. При цьому питання стягнення додаткових нарахувань підлягає вирішенню в судовому порядку в рамках окремих судових спорів.
За даними НАК, 10 жовтня Господарський суд міста Києва має затвердити підписану мирову угоду. Це дасть змогу «Нафтогазу» і «Київтеплоенерго» в термін до п’яти робочих днів укласти договори на постачання газу для виробництва теплової енергії на умовах, передбачених урядовою постановою про спецзобов’язання.
«Ми вітаємо конструктивні зміни в питанні забезпечення гарячого водопостачання та опалення для киян на умовах, передбачених законодавством. Після затвердження судом мирової угоди ми готові в будь-який час підписати з «Київтеплоенерго» договори про постачання газу на умовах, передбачених урядовою постановою про покладання спеціальних зобов’язань, і сподіваємося, що «Київтеплоенерго» зможе виконати необхідні умови для отримання номінацій», - зазначив перший заступник голови НАК Сергій Перелома.
Як повідомлялося, раніше «Київтеплоенерго» прийняло від «Київенерго» комплекс теплоенергетичних об’єктів столиці, що перебувають у комунальній власності (зокрема ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, сміттєспалювальний завод «Енергія»).
Водночас «Київтеплоенерго» не могло підписати договір на постачання газу з «Нафтогазом» з огляду на відмову брати на себе накопичені «Київенерго» борги.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами