Українська енергетична інфраструктура: 08-14.03.2021

23132-Podatky-2020-700x440

ОГТСУ сплатив 14,9 млрд грн податків за 2020 рік
 
Оператор ГТС України сплатив до держбюджету 14 857 млн грн податків, нарахованих у 2020 році.
Повідомляє ОГТСУ.
Зокрема, податок на прибуток склав 7 378 млн грн, податок на додану вартість (ПДВ) – 5 964 млн грн, єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – 728 млн грн, податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 696 млн грн, інші податки – 91 млн грн.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/11/ogtsu-splativ-149-mlrd-grn-podatkiv-za-2020-rik/
 
 
НКРЕКП розпочинає розслідування порушень законодавства на ринку електричної енергії

Сьогодні Регулятор на своєму засіданні прийняв рішення щодо початку розслідувань порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії з 29 березня 2021 року.
Повідомляє НКРЕКП.
Рішення прийнято на підставі моніторингу поведінки учасників ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку та повідомлення ДП «Оператор ринку».
За повідомленням, ознаки порушень містяться в діях ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО», ПрАТ «СИНТЕЗ ОЙЛ», ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ», ДП «ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ», ПрАТ «УКРГІДРОЕНЕРГО», ТОВ «ЮТІЛІТІ ТРЕЙДІНГ», «ТОВ «НОВА-ЕНЕРГЕТИЧНА-КОМПАНІЯ», АТ «ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО», АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» та ТОВ «ДТЕК СХІДЕНЕРГО» за період з 01 грудня 2020 року по 31 грудня 2020 року.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/10/nkrekp-rozpochinaye-rozsliduvannya-porushen-zakonodavstva-na-rinku-elektrichno%d1%97-energi%d1%97/
 
 
 
Нардепи ініціюють законопроєкт про обмеження імпорту російської електроенергії
 
Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус (фракція «Слуга народу») ініціював законопроєкт про обмеження імпорту електроенергії з Російської Федерації.
Відповідний проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо заходів з посилення енергонезалежності України №5208 оприлюднено на сайті Верховної Ради.
«Тимчасово, до 31 грудня 2021 року Регулятор має повноваження обмежувати доступну пропускну здатність, розподіляється на добових і місячних аукціонах на 2021 рік у частині міждержавних перетинів між Україною та державою, визнаною Верховною Радою країною-агресором», — йдеться в законопроєкті.
Регулятор також має право анулювати результати річного аукціону з розподілу пропускної спроможності на 2020-2021 роки в частині перетинів з РФ.
Раніше «Термінал» писав, Україна потребує імпорту електроенергії, оскільки вітчизняна генерація в умовах значного зниження температури в лютому не може забезпечити споживачів ресурсом на необхідному рівні. Це пов’язано з недостатнім запасами вугілля на складах теплоелектростанцій, складовими 44% мінімальних гарантованих запасів і 21% показника минулого року, вважає глава комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/10/nardepi-iniciyuyut-zakonoproyekt-pro-obmezhennya-importu-rosijsko%d1%97-elektroenergi%d1%97/
 
 
Регулятор залишив тариф на передачу електроенергії Укренерго на попередньому рівні
 
Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), залишила тариф на передачу електроенергії мережами НЕК «Укренерго» з 1 квітня на колишньому рівні – 293,93 грн/МВт-год.
Відповідне рішення було прийнято на засіданні комісії 10 березня.
Як говориться в уточненому проєкті постанови Регулятора, Департаментом з регулювання відносин у сфері енергетики був проведений перерахунок статей витрат структури тарифу на послуги з передачі електричної енергії:
·        «Витрати на виконання спеціальних обов’язків для забезпечення суспільних інтересів, в тому числі: по забезпеченню збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел, крім приватних домогосподарств»;
·        «Витрати на послугу щодо зменшення навантаження виробником, який здійснює продаж електричної енергії за «зеленим» тарифом або за аукціонною ціною»
З урахуванням зазначеного, тариф на послуги з передачі електричної енергії ПрАТ «НЕК «Укренерго» залишається на поточному рівні – 293,93 грн/МВт∙год (без урахування податку на додану вартість).
Нагадаємо раніше «Термінал» писав, українські промислові гіганти звернулися до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг із закликом не підвищувати тариф на послуги з передачі електроенергії для компанії “Укренерго”. Згідно з оприлюдненою на сайті Регулятора постановою він має зрости із 293 грн до 316 грн.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/10/regulyator-zalishiv-tarif-na-peredachu-elektroenergi%d1%97-ukrenergo-na-poperednomu-rivni/
 

Укренерго розпочинає будівництво унікальної ПС 330 кВ «Західна» поблизу Києва

Укренерго розпочинає будівництво підстанції (ПС) 330 кВ «Західна» із заходами ЛЕП 330 кВ поблизу села Гореничі Київської області.
Повідомляє Укренерго.
Спорудження об’єкту передбачене Планом розвитку системи передачі на 2021-2030 роки, затвердженим НКРЕКП. Нова підстанція забезпечить на першому етапі передачу 400 МВА додаткової потужності у західну частину Києва та Київської області, підвищить надійність і якість електропостачання споживачів цих районів з урахуванням зростання електроспоживання, пов’язаним з інтенсивним будівництвом нових житлових масивів та котеджних містечок.
Унікальність підстанції полягає у технічному рішенні: основою майданчика та під’їзної дороги буде монолітний плитний ростверк (плити, що лежать на стовпчастому фундаменті, розподіляючи навантаження на основу), розміщений на майже 1,5 тис. залізобетонних паль. Таке проектне рішення було розроблене для уникнення підтоплення підстанції, адже її майданчик розташовується на заплавних територіях, у зоні підтоплення повеневими водами річки Ірпінь. Технологія будівництва забезпечить міцність та надійність всіх споруд, що будуть зведені, а також мінімізує вплив на довкілля. Проект, розроблений ТОВ «Проенерджі», пройшов комплексну державну експертизу, отримані дозвільні документи на будівництво.
Проектом передбачено встановлення двох автотрансформаторів (АТ) по 200 МВА з перспективою встановлення третього АТ, спорудження елегазових комплектних розподільчих пристроїв (КРПЕ) 330 та 110 кВ та повну автоматизацію підстанції. Застосування КРПЕ значно зменшує обсяг витрат на обслуговування порівняно з відкритими розподільчими пристроями (ВРП), а завдяки компактності КРПЕ площа підстанції становитиме 1,5 га на відміну від традиційних ВРП, при будівництві яких площа ПС становила б близько 9-12 га.
ПС 330 кВ «Західна» буде приєднана до магістральної електромережі заходами ліній 330 кВ Київська – Північна та Київська – Новокиївська. У перспективі від ПС 330 кВ «Західна» також буде споруджено кабельну лінію 330 кВ до ПС 330 «Нивки». Будівництво ПС 330 кВ «Західна» синхронізоване з планами розвитку операторів системи розподілу (ОСР) ПрАТ «ДТЕК «Київські електромережі» та ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі». Для передачі потужності споживачам Києва та області на підстанцію будуть заведені 20 ЛЕП 110 кВ відповідних операторів систем розподілу, а у перспективі – ще 4 ПЛ 110 кВ ОСР. Зазначимо, що у планах розвитку ОСР на 2021-2022 роки вже передбачені витрати на розробку проектів та реалізацію будівництва заходів ЛЕП 110 кВ на ПС 330 кВ «Західна».
Фінансування будівництва ПС 330 кВ «Західна» із заходами ПЛ 330 кВ здійснюється за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку, зекономлених за результатами реалізації проекту будівництва ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська. Вартість будівництва близько 32 млн доларів. Генеральний підрядник – консорціум корейських компаній «Posco International & Hyosung», визначений за результатами міжнародних конкурсних торгів.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/09/ukrenergo-rozpochinaye-budivnictvo-unikalno%d1%97-ps-330-kv-zaxidna-poblizu-kiyeva/
 
 
Укренерго та словацький ОСП SEPS уклали договір про аварійну взаємодопомогу

НЕК «Укренерго» та словацький оператор системи передачі (ОСП) Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s. (SEPS) уклали договір про постачання електроенергії в рамках аварійної взаємодопомоги.
Про це пише пресслужба Укренерго.
Він розглядається як інструмент для розвитку взаємних дій між Сторонами в процесі виконання ними своїх функцій в якості ОСП та надає можливість обом ОСП взаємно постачати електроенергію аварійної допомоги у разі виникнення аварійних ситуацій та інших випадків, коли робота енергосистеми Сторони, яка запитує аварійну допомогу, знаходиться під загрозою.
Договір між НЕК «Укренерго» та SEPS визначає умови надання аварійної допомоги та процедуру її активації. Зокрема, потужність аварійної допомоги складає 100 МВт. Величина аварійної допомоги може бути збільшена до 150 МВт за взаємною згодою Сторін. Пропускна спроможність для цілей аварійної допомоги заздалегідь не резервується.
Даний договір є другим за рахунком, який НЕК «Укренерго» уклала із ОСП енергосистем країн, з якими «острів Бурштинської електростанції» працює паралельно в межах енергооб’єднання ENTSO-E.
Нагадаємо, що укладання договорів про аварійну взаємодопомогу між суміжними ОСП передбачено загальними правилами ENTSO-E для створення додаткових резервних механізмів. Ці заходи сприятимуть забезпеченню надійності функціонування енергосистем в умовах паралельної роботи «острова Бурштинської ТЕС» з енергооб’єднанням ENTSO-E. Аварійна  допомога від суміжних країн надається у випадках, коли вжитих заходів та резервів недостатньо для того, щоб уникнути загрози або необхідності обмежувати енергопостачання споживачів.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/09/ukrenergo-ta-slovackij-osp-seps-uklali-dogovir-pro-avarijnu-vzayemodopomogu/
 
 
У 2020 році Укренерго інвестувало у розвиток мереж 3,12 млрд грн

У 2020 році Укренерго інвестувало у розвиток мереж 3,12 млрд грн, виконавши інвестиційну програму року на 95,3%.
Повідомляє Укренерго.
Левова частка фінансування – понад 85% або 2,667 млрд грн – була спрямована на  реконструкцію підстанцій, ліній електропередачі, придбання обладнання тощо. Решта 15% фінансування (453 млн грн) – у нове будівництво. При цьому 71% річного обсягу інвестицій становили кредитні кошти.
Реконструкція мереж та будівництво нових об’єктів передбачені Планом розвитку системи передачі на наступні 10 років і спрямовані на забезпечення видачі повної потужності генерації, надійність живлення споживачів окремих регіонів, підвищення надійності та безпеки системи передачі та роботи всієї енергосистеми України.
Зокрема, у 2020 році:
·        завершено будівництво і включено у роботу підстанцію 500 кВ «Кремінська» трансформаторною потужністю 500 МВА з мережевою інфраструктурою 330 кВ. Це дозволило усунути ризики відключення споживачів частини Луганської області у випадку втрати потужності Луганської ТЕС, у тому числі після від’єднання ОЕС України від енергосистем Росії та Білорусі.
·        Завершено будівництво і включено під робочу напругу ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська (186 км). Завдяки цьому Запорізька АЕС змогла працювати на повну проектну потужність і вже у січні 2021 р. у період дефіциту потужності в енергосистемі забезпечила передачу додаткових 700 МВт потужності в ОЕС.
·        замінено 14 одиниць трансформаторного обладнання на ПС 750 кВ «Донбаська», «Дніпровська», 330 кВ «Харківська» та «Суми», піднявши рівень виконання програми із заміни силового обладнання до 71%.
·        Споруджено 537 км волоконно-оптичних ліній зв’язку (ВОЛЗ) для створення високошвидкісних каналів передачі технологічних даних. Зокрема, вперше в Україні споруджено ВОЛЗ на лінії напругою 750 кВ (Запорізька АЕС – Каховська). Важливою у цьому напряму була реконструкція 26,5 км ділянки міждержавної ПЛ 400 кВ Мукачеве – Саболчбака (від підстанції до держкордону) зі спорудженням ВОЛЗ, якою здійснюється експорт/імпорт електроенергії між «островом Бурштинської ТЕС» та енергосистемою Угорщини.
·        Замінено трансформатори струму ТОГ-750 кВ на елегазові на ПС «Вінницька», «Західноукраїнська», «Південнодонбаська», «Запорізька».
·        Завершено повну реконструкцію ВРП 110 кВ на ПС 330 кВ «Лозова».
·        Розпочато першу чергу реконструкції ПЛ 330 кВ Західноукраїнська – Богородчани.
·        Тривали підготовчі роботи на ВРП 400, 220 та 35 кВ на ПС 400 кВ «Мукачеве» для приєднання нового АТ-3, який вже поставлено на ПС.
·        Монтувалось обладнання комплектних розподільчих пристроїв з елегазовою ізоляцією (КРПЕ) 150 і 330 кВ на ПС 330 кВ «Кременчук», КРПЕ 110 і 330 кВ на ПС 330 кВ «Новокиївська».
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/11/u-2020-roci-ukrenergo-investuvalo-u-rozvitok-merezh-312-mlrd-grn/
ГарПок реалізував на УЕБ усі виставлені 150 тис. МВт.г е/е
ДП «Гарантований покупець» реалізує електроенергію, вироблену з альтернативних джерел, та закуплену за фіксованим “зеленим” тарифом.
9 березня 2021 р. на Українській енергетичній біржі відбувся черговий аукціон з продажу електроенергії за двосторонніми договорами. Державна компанія реалізувала весь виставлений обсяг електроенергії — 150 тис. МВт.г на загальну суму у майже 203 млн грн.
На аукціон було запропоновано 5 позицій, періодом постачання з 1 по 30 квітня 2021 року. Середньозважена ціна, що сформувалася згідно з результатів аукціону за графіком базового навантаження, склала 1 321,16 грн/МВт-год. За блочними позиціями, за графіком 8-19 години ціна склала 1 483,57 грн/МВт-год, 10-16 години — 1 323,43 грн/МВт-год, 11-15 години — 1 293,12 грн/МВт-год, 13-14 години — 1 211,82 грн/МВт-год. Загалом було підписано 55 угод та визначено 13 переможців.
«Учасники ринку електроенергії мають змогу обирати години та обсяги, які вони бажають закупити, починаючи від найменших показників — це є головною перевагою аукціонів, що ініціює «Гарантований покупець». На аукціонах з продажу “зеленої” електроенергії традиційно спостерігається високий рівень конкуренції, що сприяє встановленню ринкових цін.» — прокоментував підсумки аукціону Генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/11/garpok-uspishno-realizuvav-na-ueb-usi-vistavleni-150-tis-mvt-g-elektroenergi%d1%97/
 

Енергоблок №3 РАЕС підключений до мережі після  ремонту
 
Після завершення капітального планово-попереджувального ремонту до мережі під’єднали енергоблок №3 (ВВЕР-1000) Рівненської АЕС.
Про це пише пресслужба Енергоатома.
Наразі триває планове підвищення потужності енергоблока, яке відбувається з регламентованою швидкістю відповідно до Програми пуску, і незабаром він вийде на потужність 1000 МВт. Це посилить вітчизняну енергомережу.
Енергоблок №3 перебував у ремонті з 14 листопада 2020 року. Під час ремонту виконали всі регламентні роботи, низку заходів із підвищення безпеки, а також модернізаційні роботи, необхідні для кращого поводження з відпрацьованим ядерним паливом за технологією компанії Holtec International.
10 березня працюють 12 з 15 українських енергоблоків, загальна поточна потужність становить 11 315 МВт.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/11/energoblok-3-raes-pidklyuchenij-do-merezhi-pislya-remontu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами