Українська енергетична інфраструктура: 08-14 листопада 2021

985

ЄІБ надасть Україні 1 млн євро на енергоощадні заходи у лікарнях

Європейський інвестиційний банк виділить один млн євро на проведення енергоощадних заходів у лікарнях України.
Грантову угоду про подальше впровадження проекту «Енергоефективність громадських будівель в Україні» підписали ЄІБ та Міністерство розвитку громад та територій, передає mind.ua. 
Кошти спрямують на встановлення сучасного енергоефективного обладнання, систем вентиляції та освітлення, а також внутрішнього опалення у закладах охорони здоров'я.
«Грант доповнює наданий раніше рамковий кредит від ЄІБ у 300 млн євро і допоможе підвищити енергоефективність близько 1 000 громадських будівель, - зазначають у міністерстві. - Проект подовжить термін експлуатації ключових соціальних, медичних, культурних і адміністративних будівель щонайменше на 20 років, а також допоможе скоротити викиди CO2 на 1 250 000 тонн».
ЄІБ з 2014 року надав Україні кредиту більше, ніж 7,5 млрд євро.
https://ecotown.com.ua/news/IB-nadast-Ukraini-1-mln-vro-na-energooshchadni-zakhodi-u-likarnyakh/
 

Житомирська та Волинська області лідирують за висадженням лісу

В Україні лідерами за висаджуванням лісу стали Житомирська та Волинська області, в яких було висаджено висаджено 12,69 і 3,25 млн млн дерев відповідно.
Такі дані державної трирічної програми "Зелена країна", яка стартувала у червні, передає ecopolitic.com.ua. 
Загалом висаджено 35,74 млн дерев на загальній площі 6,78 тис. га. Станом на 8 листопада програма була виконано на 3,53%.
Чільні позиції за висадженням дерев займають також Чернігівщина - 2,27 млн, Львівщина - 2,24 млн, Київщина - 2,07 млн та Рівненщина - 1,98 млн. Найменше дерев висаджено в Херсонській і Миколаївській областях – 19 тис. та 46 тис. дерев відповідно.
Президент Володимир Зеленський підписав указ про збільшення площі лісів в Україні у червні 2021 року. Окрім того, що у найближчі три роки мають висадити мільярд дерев, за 10 років президент хоче збільшити площу лісів на 1 млн га. Відповідно до плану, до зими в Україні потрібно висадити загалом 40 млн дерев, навесні 2022 року — 272 млн дерев, а восени — 332 млн.
30 жовтня українці за добу висадили рекордну кількість дерев по всій країні. Участь в акції взяли понад 1,3 млн українців, які спільно висадили аж 3 765 127 дерев.
https://ecotown.com.ua/news/ZHitomirska-ta-Volinska-oblasti-lidiruyut-za-visadzhennyam-lisu/
 
 
Україна займає 9 місце у світі за утворенням відходів

Україна займає 9 місце у світі за загальною кількістю відходів на душу населення на - 10,6 метричних тонн у рік.
При цьому країна переробляє всього лише 3,2% усіх відходів, повідомляє USA Today, посилаючись на дослідження 24/7 Tempo, передає ecopolitic.com.ua. 
Україна щорічно виробляє близько 448 млн тонн небезпечних відходів - це найбільший показник в світі.
Через низьке сортування в Україні недостатньо сировини для сміттєпереробних заводів. Тому підготовлений пластик доводиться закуповувати з-за кордону. Велика частина вже півстоліття потрапляє на смітник або у світовий океан. На думку експертів, переробка на нові речі пластика, велика частина якого вже півстоліття потрапляє на смітник або у світовий океан, залишається єдиним способом зберегти природу і здоров'я людей.
Україна змушена закуповувати використаний пластик у Філіппін і Тунісу на кілька мільйонів доларів на рік, щоб налагодити постійну роботу сміттєпереробних заводів.
Пластик перед переробкою потрібно попередньо промити, видалити етикетки, висушити і спресувати. Знайти найближчий жовтий контейнер або пункт прийому можна на картах всеукраїнського молодіжного руху Let's do it Ukraine або Міністерства екології та природних ресурсів. Також на сайтах можна залишити звернення про стихійне звалище або будівельне сміття. При здачі пластика на станцію переробки активісти радять перевірити, які види пластика там приймають.
Всього існує 7 видів пластику:
-          поліетилентерефталат (PET, ПЕТ) — найпопулярніший вид пластику, з якого виробляють пляшки, одяг, посуд, упаковку для соусів і косметики,
-          поліетилен високої щільності (HDPE, ПВП або ПЕНД) — непрозорий, жорсткий і міцний пластик, з якого виготовляють труби, пляшки для молока і побутової хімії, піддони, бочки, пакети, іграшки
-          полівінілхлорид (PVC, ПВХ) — ще більш міцний термопластичний пластик, з якого роблять вікна, натяжні стелі, покриття для підлоги, шпалери, автомобільний пластик
-          поліетилен низької щільності (LDPE, ПВД) — пакети, харчова плівка, кришки і пластикові упаковки.
-          поліпропілен (PP, ПП) — термостійкий матеріал, з нього виробляють одноразові шприци, стаканчики для йогурту, кришки для пляшок.
-          полістирол (PS, ПС) — з нього роблять одноразовий посуд, квіткові горщики, баночки для ліків. Спінений полістирол годиться для пінопласту і контейнерів для яєць
-          інші види пластика (Other, інше) — полікарбонат, поліамід і інші види, які в перші шість груп не увійшли, або їх поєднання. Це можуть бути упаковки для сиру, кави або корму для тварин.
Деякі компанії використовують біорозкладаний пластик, який розпадається протягом півроку і складається з жирів, крохмалю та іншої біомаси.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-zayma-9-mistse-u-sviti-za-utvorennyam-vidkhodiv/
 
 
У Києві встановили відеокамери на стихійних звалищах: на порушників чекають штрафи

У Києві встановили камери відеоспостереження на стихійних звалищах.
Пілотний проект реалізують за ініціативою Управління екології разом із Департаментом інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, передає ecopolitic.com.ua.  
При фіксації порушення матеріали з камер відеоспостереження передадуть до Національної поліції для складання адміністративного протоколу. Штраф може становити від 340 до 1700 гривень, згідно статті 152 Адміністративного кодексу. 
Локації, де слід проводити спостереження, визначають разом із районними адміністраціями.
Зокрема, камери встановлять у Дарницькому районі. "Район великий - інспекція зафіксувала кілька десятків місць, в яких постійно накопичується сміття і які періодично прибирають, але порушники знову і знову вивозять великогабаритні та побутові відходи на зелені зони, в озера, на узбіччя доріг, - сказав перший заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Олексій Кулеба. – Такі камери вже працюють у Солом'янському та Святошинському районах, тепер їх планують встановити на всіх проблемних місцях міста».
За словами Олексія Кулеби, результати роботи у Дарницькому районі під час кампанії з благоустрою та озеленення міського простору задовільні. Вивіз відпрацьованих шин закінчено майже на 100%, комунальні служби працюють системно.
https://ecotown.com.ua/news/U-Ki-vi-vstanovili-videokameri-na-stikhiynikh-zvalishchakh-na-porushnikiv-chekayut-shtrafi/
 

Українська електрична вантажівка буде випущена у 2022 році
У 2022 році запустять у виробництво українську легку електричну вантажівку Coolon.
Про це повідомила компанія-розробник Murmuration Technology, яка нещодавно була перейменована в Coolon Motors, передає ukrautoprom.com.ua. 
Протягом першого року виробник планує випустити 2000 електромобілів, поступово збільшивши темпи виробництва до 20 000 автомобілів у рік.
В основі електричної вантажівки Coolon лежить модульна платформа, яка дозволить встановлювати різні види кузовів та змінювати колісну базу. Автомобіль зможе перевозити вантажі від 1,5 до 2,5 тонн, а запас ходу становитиме від 200 до 300 кілометрів.
Cтартова ціна Coolon складає всього 16 000 доларів.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainska-elektrichna-vantazhivka-bude-vipushchena-u-2022-rotsi/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами