Українська енергетична інфраструктура: 07-15.11.2020

ddc75dfd8736c0c1f954e19491374a0e_XL

НКРЕКП підняла тариф "Укренерго"

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла постанову, згідно з якою з 1 грудня 2020 року тариф на передачу електроенергії оператора Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії «Укренерго» буде збільшено на 30% - з 240,23 грн до 312,76 грн за МВт-год.
Відповідне рішення комісія прийняла на засіданні.
Хронологія подій
·                   Оператор Об'єднаної енергосистеми України держкомпанія НЕК "Укренерго" запропонував з 1 листопада поточного року підвищити тариф на передачу електроенергії майже у 2,7 раза – до 640,48 грн за МВт-год з 240,23 грн. Пізніше компанія запропонувала регулятору підвищити тариф на передачу електроенергії з 1 листопада з 240,23 грн до 313,07 грн за МВт-год.
·                   30 жовтня 2020 року НКРЕКП схвалила тарифи для трьох обленерго.
·                   28 жовтня 2020 року Кабмін змінив порядок розрахунку тарифів на тепло.
·                   На початку вересня Кабінет міністрів на своєму засіданні затвердив проект закону, згідно з яким у Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), забирають право встановлювати тарифи на тепло, гарячу воду, водопостачання та водовідведення з передачею цієї функції місцевим радам.
·                   Наприкінці серпня НКРЕКП внесла зміни до постанови про впровадження стимулюючого тарифу для обленерго, встановивши норми прибутковості на стару базу активів на рівні 3%, і на нову базу активів - 16,74%.
·                   Раніше глава НКРЕКП Валерій Тарасюк заявляв, що RAB-тарифи для енергопостачальних компаній можуть запрацювати в Україні у 2021 році, а також назвав це неминучістю, яка призведе до зростання тарифів.
·                    У липні НКРЕКП прийняла рішення, згідно з яким з 1 серпня тариф на передачу електроенергії оператора Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії «Укренерго» був збільшений на 54,6% - з 155,4 грн/МВт-год до 240,23 грн/МВт-год (без ПДВ).
https://www.unian.ua/economics/energetics/nkrekp-pidnyala-tarif-ukrenergo-na-peredachu-elektroenergiji-z-grudnya-na-tretinu-novini-sogodni-11206286.html?_ga=2.58766125.1279060859.1604505865-1864939912.1586545594

 
Гарантований покупець продовжує реалізовувати «зелену» електроенергію

За результатами аукціону з продажу електроенергії з ВДЕ, що відбувся 5 листопада на ТБ «Українська енергетична біржа», державне підприємство «Гарантований покупець» продало понад 15 тисяч МВт∙год  електроенергії. 
 Підприємство виставило на аукціон три блочні позиції для денних годин доби з періодом постачання у другій та третій декаді поточного місяця. Було реалізовано 80 % запропонованої продукції. 
Результативним аукціон став для трьох компаній, які в ході конкурентних торгів придбали чисту електроенергію за цінами на 23–25% вище стартової.
Нагадаємо, 28 жовтня Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами, удосконаливши попередні механізми. Це рішення дозволило підприємству самостійно визначати обсяги електроенергії для виходу на торги.
https://www.gpee.com.ua/main/news?id=469
 
 
Укренерго залучатиме кредити для збалансування ринку електроенергії

4 листопада нардепи підтримали законопроект, який у разі прийняття, дозволить надати державні гарантії НЕК “Укренерго” для залучення кредитних коштів державних банків на пільгових умовах.
Про це повідомила пресслужба Міненерго.
Це допоможе підвищити рівень розрахунків на ринку електроенергії, зокрема, й забезпечити виконання Меморандуму із інвесторами у “зелену” енергетику, наголошують у відомстві.
“Залучення кредитних коштів — це один з нетарифних інструментів врегулювання ситуації на ринку електричної енергії, який дозволяє уникнути різкого одномоментного зростання тарифу на передачу електроенергії”, — повідомили в пресслужбі відомства.
В Міненерго зазначають, що вдалося стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії. Підписання Меморандуму з виробниками і інвесторами у ВДЕ та прийняття відповідного закону дозволило знизити “зелений” тариф та сприяло значному підвищенню рівня розрахунків з виробниками з ВДЕ. На сьогодні розрахунки за електроенергію з альтернативних джерел складають: за серпень — 100%, за вересень — понад 80%.
http://oilreview.kiev.ua/2020/11/06/ukrenergo-zaluchatime-krediti-dlya-zbalansuvannya-rinku-elektroenergii%cc%88/
 
 
Прогнозовані обсяги виробництва електроенергії на 2021 рік

Відповідно до затвердженого прогнозного балансу електричної енергії ОЕС України на 2021 рік, загальний обсяг виробництва на наступний рік – 151,023 млрд кВт год. Це на 5,5% (7,933 млрд кВт год) більше, ніж було передбачено прогнозним балансом на 2020 рік.
 
Генерації:
АЕС: Виробництво "атомної" електроенергії на наступний рік визначено з урахуванням пропозицій НАЕК "Енергоатом" на рівні 75,233 млрд кВт∙год, що на 1,5 млрд кВт год більше, ніж було передбачено відповідним прогнозом у 2020 р.
Виробництво АЕС наступного року займатиме традиційно панівну частку в ОЕС України – 50%.
ТЕС: Виробництво електроенергії на ТЕС заплановано на рівні 41,140 млрд.кВт·год або 27% в загальному обсязі.
ТЕЦ: Обсяги виробництва ТЕЦ та когенераційними установками з огляду на їх тепловий графік та з урахуванням фактичного відпуску електроенергії протягом поточного року визначено на рівні 12,790 млрд.кВт∙год або близько 8% в загальному обсязі.
ГЕС та ГАЕС (включно з ГЕС за "зеленим" тарифом): Прогнозовані обсяги на ГЕС (5,287 млрд кВт∙год) визначено з урахуванням низької водності рік протягом останніх років. Виробництво електроенергії ГАЕС визначено на рівні 1,7 млрд кВт∙год. Загалом близько 5% в загальному обсязі.
ВДЕ: Передбачені в прогнозному балансі обсяги виробництва електроенергії з альтернативних джерел – 13,12 млрд кВт год. враховують можливі обмеження генерації СЕС і ВЕС на рівні 1,5 млрд кВт год. Загалом близько 9% в загальному обсязі.
Блок-станції: 1,705 млрд кВт год – близько 1%.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=4701863F6A96D9EE4FA62D217AA61FF2.app1?art_id=245487451&cat_id=35109

 
Укренерго позивається в арбітраж проти Росії на 527 млн євро

Арбітражний суд 20 жовтня 2020 року перейшов до чергового етапу у справі НЕК «Укренерго» проти Російської Федерації щодо незаконного захоплення РФ інфраструктурних об’єктів Компанії на території АР Крим. А саме – безпосередньо до розгляду позову Укренерго, яке вимагає від РФ виплати компенсації за експропрійовані інвестиції. Загальна сума позовних вимог складає 527,53 млн євро з урахуванням відсотків (94,61 млн євро станом на 20.10.2020 р.).
Арбітраж проти Російської Федерації був ініційований за порушення Росією Угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій від 1998 року. Вимоги компенсації шкоди від експропріації інвестицій Укренерго в Криму та порушення зобов’язання гарантувати повний та безумовний правовий захист інвестицій є частиною позовних вимог разом з компенсацією за захоплення Росією під час анексії Криму магістральних мереж та інших об’єктів, які належать Укренерго.
Арбітражний трибунал у справі був сформований 27 березня 2020 року. До його складу увійшли Високоповажний Лоуренс Коллінз (головуючий арбітр), пан Д. Брайн Кінг (арбітр, призначений Укренерго) та професор Габріель Боттіні (арбітр, призначений РФ). Арбітраж здійснюється відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ 1976 року та проходить у Парижі.
Інтереси НЕК «Укренерго» у спорі з Росією представляє міжнародна юридична фірма LALIVE із штаб-квартирою у Швейцарії. LALIVE має великий міжнародний досвід у галузях енергетики та гірничої промисловості, зокрема й успішний досвід підтримки позовів українських компаній до Росії у зв’язку з експропріацією активів.
На території тимчасово окупованої АР Крим до анексії півострова працював відокремлений підрозділ «Кримська електроенергетична система» НЕК «Укренерго», який обслуговував понад 1300 км магістральних ліній електропередачі та 17 високовольтних підстанцій. Також у Криму діяли оздоровчий комплекс «Семидвір’я», пансіонат «Енергетик» та виробниче підприємство «Південьенергопром».
https://ua.energy/zagalni-novyny/ukrenergo-pozyvayetsya-v-arbitrazh-proty-rosiyi-na-527-mln-yevro/
 
 
Ольга Буславець і посол Німеччини Анка Фельдгузен обговорили стратегічні напрямки співпраці

Трансформація вугільних регіонів, відновлювана енергетика, воднева енергетика, декарбонізація  та енергоефективність є пріоритетними для Міністерства енергетики, зокрема, й у межах співпраці із Німеччиною.
Про це йшлося під час ділової вечері в.о. Міністра енергетики Ольги Буславець і Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анки Фельдгузен.
«Ми започаткували новий рівень енергетичного партнерства між нашими країнами, підписавши Спільну заяву між Україною і Німеччиною. Це стало імпульсом нового співробітництва для декарбонізації нашої економіки, обміну досвідом та інноваціями у енергетичних технологіях та реалізації спільних проектів за низкою напрямків. Трансформація вугільних регіонів, відновлювана енергетика, воднева економіка, декарбонізація та енергоефективність є серед наших пріоритетів. Всі п’ять напрямків співробітництва є стратегічно важливими для Міністерства. Очікуємо запуск Секретаріату Енергетичного партнерства, який під кожний проект по 5-ти напрямках партнерства формуватиме національну експертну мережу», - зазначила Ольга Буславець.
Україна дуже зацікавлена у вивченні досвіду Німеччини у сфері трансформації вугільних регіоні та підготувала пропозиції для пілотних проєктів трансформації двох шахт – на заході та на сході України.
«Досвід Німеччини з пошуку компромісів, успішної трансформації вугільних регіонів є особливо важливим для нас. У цьому контексті, ми покладаємо надії на якомога швидший запуск Мультипартнерського фонду та проекту «Трансформація вугільних регіонів», який буде реалізовуватись GIZ. Мультипартнерський фонд має стати ефективним механізмом координації та залучення міжнародної фінансової та технічної допомоги для виконання пілотних проектів трансформації вугільних шахт», - зауважила Ольга Буславець.
Окремо сторони обговорили тему розвитку водневої енергетики як одного з  пріоритетних напрямків діяльності Міненерго.
«Під час нещодавнього візиту української делегації під моїм головуванням в Дюсельдорф нами було проведено низку зустрічей із німецькими компаніями Thyssenkrupp та Siemens. Я представила потенційні пілотні проєкти водневої енергетики. Хочу наголосити, що Міністерство зацікавлене у найскорішому запуску проектів з виробництва «зеленого» водню, транспортування його в Німеччину та запровадження технологій його використання в Україні», - наголосила в.о Міністра.
У контексті цього, для України вкрай важлива технічна допомога Німеччини в реалізації пілотних проектів та підготовки таких стратегічних документів як Концепція водневої енергетики на період до 2050 року.
Тому з метою закріплення зазначених цілей та консолідації наших зусиль Міненерго запропонувало Міністерству економічних відносин та  енергетики ФРН розглянути проект Меморандуму щодо розвитку водневої енергетики.
Меморандум включатиме:
•        створення спільної Україно-Німецької робочої групи, яка буде моніторити та реалізовувати узгоджені цілі, розробляти рекомендації та відповідати за взаємодію із бізнесом та неурядовими організаціями;
•        розробку концепції водневої енергетики на період до 2050 року;
•        формування критеріїв для відбору пілотних проектів та їх подальшу реалізацію тощо.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=041F32D591DCD2695B1BD444732134D1.app1?art_id=245487874&cat_id=35109
 
 
НКРЕКП схвалила підвищення тарифу "Укренерго" на передачу е / е на 2021 рік на 28,9%

Енергорегулятор (НКРЕКР), схвалив тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії на 2021 рік у розмірі 309,8 грн / МВт-год, що 28,9% вище чинного тарифу (240,23 грн / МВт-год) і на 1% менше тарифу, встановленого на грудень 2020 роки (312,76 грн / МВт-год), передає енергореформи.
Відповідне рішення комісія прийняла на засіданні 11 листопада, після чого воно буде оприлюднено на її сайті для подачі пропозицій і зауважень для остаточного затвердження.
Згідно з обґрунтуванням до проекту постанови, комісія переглянула розрахунки НЕК "Укренерго", яка пропонувала встановити на 2021 рік тариф на передачу електроенергії в розмірі 501,03 грн / МВт-год, для підприємств "зеленої" металургії - 91,73 грн. / МВт- ч.
Перегляд тарифу в бік зменшення обґрунтований, зокрема, тим, що комісія не врахувала в ньому 9,4 млрд грн компенсації за "зеленими" тарифами промисловим ВДЕ-станціям, що становить 20% прогнозного обсягу оплат в 2021 році виробленої "зеленої" електроенергії. В обґрунтуванні зазначено, що законом про умови підтримки ВДЕ-генерації передбачена оплата не менше 20% обсягу "зеленого" тарифу з коштів держбюджету.
У схваленому проекті постанови також не врахована тариф для підприємств так званої "зеленої" металургії.
У той же час НКРЕКП схвалила проект постанови про визначення тарифу на диспетчеризацію на 2021 рік, підвищивши його на 61,7% в порівнянні з чинним - до 40,04 грн / МВт-год (пропозиція НЕК становило 87,83 грн / МВт-год ).
Як повідомляла енергореформи, НЕК "Укренерго" розрахувало тариф на послуги з передачі електроенергії для користувачів системи (крім підприємств "зеленої" металургії) на 2021 рік у розмірі 501,03 грн / МВт-год, для підприємств "зеленої" електрометалургії - 91,73 грн / МВт-год.
Згідно з обґрунтуванням, розрахунок тарифу здійснений з урахуванням прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 рр. і застосуванням індексу споживчих цін 108,1% в середньому до попереднього року і індексу цін виробників промислової продукції 108,7% (грудень до грудня). Основний вплив на зміну тарифу мають витрати, пов'язані з виконанням спеціальних зобов'язань (ПСО), складові в його структурі 81,6%, або 406,69 грн / МВт-год.
Глава НКРЕКП Валерій Тарасюк прогнозував тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії в наступному році на рівні 340 грн / МВт-год. "Ми нормально попрацювали з" Укренерго ", і зараз у нас спільна думка, що можна вкластися в тариф приблизно в 340 грн / МВт-год. ​​Тому від імені комісії я хочу сказати: якщо підвищення і буде, то відносно незначна", - відзначав Тарасюк в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
На його думку, значне підвищення тарифу на передачу е / е є економічно недоцільним. "Ми вважаємо, що підвищувати - це не розумно з точки зору споживачів. Це означає накласти велике навантаження на нашу промисловість і зробити її неконкурентоспроможною на зовнішніх ринках і т.д.", - вважає Тарасюк.
При цьому глава НКРЕКП зазначив, що прогнозований на 2021 рік тариф на передачу можливий, зокрема, за умови покриття мінімум 20% "зеленого" тарифу з бюджету, як це передбачено законом про умови підтримки відновлюваної енергетики №810-IX.
http://reform.energy/news/nkreku-odobrila-povyshenie-tarifa-ukrenergo-na-peredachu-ee-na-2021-god-na-289-15953

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами