Українська енергетична інфраструктура: 07-13.09.2020

630_360_1596380467-663

«Центренерго» розгляне можливість приєднання шахт після їх аудиту

ПАТ «Центренерго» зацікавлене у діях, спрямованих на створення у своєму складі спільно з найбільш ефективними вугледобувними підприємствами вертикально інтегрованої компанії із замкнутим циклом виробництва.
Такий стратегічний крок дозволить державній енергогенеруючій компанії досягти конкурентної собівартості одиниці електроенергії.
 Водночас ми наголошуємо на обов’язковій та необхідній умові для цього процесу – проведення попереднього аудиту шахт, і лише за його результатами передачу державній енергогенеруючій компанії виключно економічно перспективного вуглевидобутку. При цьому всі соціальні та боргові зобов’язання попередніх власників мають бути погашені до моменту передачі.
Державна енергогенеруюча компанія ПАТ «Центренерго» має не лише залишатися гарантом балансу в об’єднаній енергосистемі України та збереження всієї вугільної галузі, а й стати рентабельною та інвестиційною привабливою – такими є інтереси держави.
Переконані, що Міністерство енергетики також підтримає рішення про необхідність проведення аудиту.
Водночас, дуже важливим є фактор соціального захисту шахтарів із економічно неперспективних підприємств, про яких, ми впевнені, гідно подбають профільні структури державної виконавчої влади відповідно до передбаченої Урядом Концепції трансформації вугільних регіонів.
У свою чергу наша компанія готова активно долучитися до створення вертикально інтегрованої структури на всіх етапах її розбудови.
http://www.centrenergo.com/post/tsentrenergo-rozglyane-mozhlivist-priednannya-shakht-pislya-ikh-auditu/
 
 
Рада відправила на доопрацювання законопроект щодо мораторію на банкрутство "Енергоринку"

Верховна Рада направила на доопрацювання проект закону № 2390 "Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії)". За документ у другому читанні проголосували 223 народних депутата при 226 необхідних. При цьому за доопрацювання в комітеті законопроекту проголосували 245 парламентаріїв.
У пояснювальній записці зазначено, що документ розробляли з метою забезпечення реалізації механізмів погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії.
При цьому проектом пропонується внести зміни до Кодексу процедур банкрутства, надавши господарському суду право відмовити у відкритті провадження у справі, якщо заяву подано про порушення справи про банкрутство оптового постачальника електричної енергії (ДП "Енергоринок" - ред.), А також право припинити вже почате виробництва в його відношенні.
https://zn.ua/POLITICS/rada-otpravila-na-dorabotku-zakonoproekt-o-moratorii-na-bankrotstvo-enerhorynok.html
 
 
«Центренерго» вкотре допомогло шахті «Надія». Хто допомагатиме «Центренерго»?

Минуло всього два місяці відтоді, як гірники шахти «Надія» стукали касками під Офісом Президента України, і ось новий страйк.
Нагадаємо, наприкінці червня головною причиною свого протесту шахтарі «Надії»  назвали заборгованість перед ними ПАТ «Центренерго» - в розмірі усього 6 мільйонів гривень, тоді як борги самої шахти на той час становили близько 50 мільйонів гривень, із них 75% - по зарплатні.
Попри відверту маніпуляцію, «Центренерго» не лише повністю розрахувалося з «Надією», а й на прохання директора вугледобувного підприємства в липні уклало новий договір на постачання вугілля, щоб допомогти шахтарям вийти з простою навіть у ситуації, коли на ринку доступний більш дешевий та якісний ресурс.
Станом на серпень розрахунок «Центренерго» з шахтою «Надія» становить 100%, водночас відвантажень вугілля із цього видобувного підприємства в серпні не відбулось взагалі. Попри це, шахтарі вийшли на новий протест та знову заявили про багатомільйонні борги, що свідчить про відсутність будь-яких зрушень у системному вирішенні проблеми.
Доки Уряд шукає інструменти для дотування недержавної шахти, Міненерго вкотре звертається до «Центренерго» з проханням допомоги шахтарям. І держпідприємство цю допомогу знов надає.
Напередодні ПАТ «Центренерго», попри відсутність будь-яких зобов’язань перед шахтою «Надія», зробило перерахунок коштів гірникам за майбутні відвантаження.  При цьому, не маючи гарантій отримання оплаченого вугілля.
Водночас «Центренерго» хоче нагадати і наголосити, що жодне з прохань державної енергогенеруючої компанії до Міненерго та Уряду про надання кредитної лінії у державних банках на закупівлю вугілля в державних шахтах, про зміни ринку електроенергії без преференції приватним компаніям, про встановлення економічно обґрунтованих коефіцієнтів за балансування енергосистеми - почуті не були.
Можливо, каски справді дієвіші за розумні аргументи і обґрунтовані пропозиції.
http://www.centrenergo.com/post/tsentrenergo-vkotre-dopomoglo-shakhti-nadiya-khto-dopomagatime-tsentrenergo/
 
«Центренерго» шукає постачальників вугілля

З метою підвищення ефективності виробництва ТЕС і зниження собівартості одиниці електроенергії, ПАТ «Центренерго» продовжує пошук постачальників якісного вугілля.
Для стабільного проходження осінньо-зимового періоду потреби компанії до кінця поточного року становлять 1 мільйон 900 тисяч тонн вугілля. З них 1,6 мільйона тонн – вугілля газової групи, 300 тисяч тонн – вугілля з низьким вмістом летких речовин.
Частину потреби на вугілля газової групи здатні забезпечити державні шахти. Та, попри значний запас вугілля газової групи на складах ТЕС – а це близько 600 тисяч тонн, питання подальшого забезпечення паливом не зняте.
Тому, продовжуючи пошук додаткових джерел постачання палива, «Центренерго» у вівторок, 8 вересня вдруге вийде на Українську енергетичну біржу. Запрошуємо потенційних партнерів взяти участь у торгах зі своїми пропозиціями.
http://www.centrenergo.com/post/tsentrenergo-shukae-postachal-nikiv-vugillya/
 
 
Київобленерго змінює назву на ДТЕК Київські регіональні електромережі

Київобленерго змінює назву. За результатами загальних зборів акціонерів компанії назву ПрАТ «Київобленерго» було змінено на ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі». Перейменування компанії – це частина плану ДТЕК із трансформації Київобленерго в сучасну сервісну компанію.
ДТЕК Київські регіональні електромережі й надалі виконуватиме функції оператора системи розподілу електроенергії (ОСР), серед яких: забезпечення населення якісним та надійним електропостачанням; управління системою розподілу (розподільчими пунктами, трансформаторними підстанціями, лініями електропередачі); приєднання об’єктів споживачів до мереж; ремонт електричних ліній та підстанцій; встановлення лічильників електроенергії та фіксування їх показів; обслуговування клієнтів з питань пов’язаних з електропостачанням.
«ДТЕК здійснює значний внесок у трансформацію енергетики. Київська область – регіон з величезною енергетичною інфраструктурою – понад 50 тис. км мереж та більше 1 млн клієнтів. Розуміючи потреби наших клієнтів ми оновлюємось, як зовнішньо, так і внутрішньо. Щоб стати сучасною сервісною компанію та надавати якісний сервіс та послугу електропостачання ми модернізуємо інфраструктуру електромереж та інвестуємо в цифровізацію сервісів», - прокоментував генеральний директор ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталій Шайда.
Нагадаємо, минулого року Київобленерго увійшов до складу ДТЕК Мережі. Тоді компанія проаналізувала стан мереж та розробила план якісного оновлення енергетичної інфраструктури Київської області.
Завдяки слідуванню цьому плану, середній час ліквідації аварій за рік скоротився вдвічі – з 5-8 до 2-4 годин, були реконструйовані дві великі підстанцій в Ірпені та Вишгороді, а також відремонтовані близько 4882 км ліній 0,4-110кВ. Крім того, ДТЕК у Київській області спростив процедуру приєднань. Як результат, тривалість виконання стандартних приєднань знизилась у 3 рази – з 63 днів у 2018 році до 26 днів у січні-травні 2020 року.
Значних змін зазнав й клієнтський сервіс. В компанії побудували проактивне інформування споживачів про планові та аварійні відключення, запустили мобільний додаток «Мережі онлайн», почали оновлювати ЦОКи та діджиталізувати сервіси. Так, якщо рік тому лише 20% популярних послуг можна було замовити онлайн, то зараз цей відсоток збільшився до 50%. І компанія продовжує працювати в тому ж напрямку.
http://www.koe.vsei.ua/news/default/view?id=879&page=1
 
 
Споживання електроенергії у серпні 2020 року майже досягло рівня споживання минулого року

За оперативними даними, споживання електроенергії в енергосистемі України у серпні практично вийшло на рівень споживання 2019 року і становить 9,364 млрд кВт∙год, що лише на 0,01% менше минулого року (9,370 млрд кВт∙год).
 
З усіх груп споживачів у серпні чітке зростання споживання на 5,7% демонструє лише населення (2,643 млрд кВт∙год у серпні 2020 проти 2,501 млрд кВт∙год у серпні 2019 р.). Натомість промисловість спожила у серпні на 2,9% менше електроенергії, ніж у минулому році (4187 млрд кВт∙год проти 4312 млрд кВт∙год відповідно). Зменшення електроспоживання порівняно з серпнем 2019 р. у промисловій групі фіксується у машинобудівній галузі (-12%), металургії (-6%) та паливній галузі (-3%). Водночас зросло електроспоживання у харчовій та переробній галузі, хімічній та нафтохімічній, галузі будматеріалів та інших, які спожили електроенергії у серпні в середньому на 5% більше, ніж у минулому році.
Загалом динаміка споживання електроенергії у розрізі галузей у 2020 році чітко відображає вплив пандемії і пов’язаних з нею загальнонаціональних карантинних заходів на рівень споживання і відповідно функціонування різних галузей економіки.
Водночас, зважаючи на тенденцію до поступового наближення споживання до рівня минулорічних показників, можна прогнозувати подальше зростання споживання електроенергії, пов’язане перш за все із сезонністю (зниженням температури повітря), а також частковою адаптацією галузей економіки до роботи в умовах карантину.
https://ua.energy/analityka/spozhyvannya-elektroenergiyi-u-serpni-2020-roku-majzhe-dosyaglo-rivnya-spozhyvannya-mynulogo-roku/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами