Українська енергетична інфраструктура: 07-13 лютого 2022

41500150022691

Євросоюз і США готові зміцнити енергетичну безпеку України

Європейський Союз і США мають намір зміцнити енергетичну безпеку України.
Про це йдеться у блозі голови Європейського парламенту Жозепа Борреля, опублікованому перед енергетичною Радою ЄС-США, який повинен пройти у понеділок у Вашингтоні, передає kosatka.media.
«У той час як ми прагнемо вирішувати власні енергетичні та кліматичні цілі ЄС і підвищувати нашу стійкість, ми повинні зробити те ж саме для України, – заявив він. - З точки зору енергетичної безпеки Україна сьогодні вже краще підготовлена до будь-якого конфлікту».
Жозеп Боррель нагадав, що США також ведуть переговори з Норвегією, Катаром, Азербайджаном, Алжиром та іншими країнами про розширення поставок зрідженого природного газу на європейський ринок. "Зустріч на енергетичній Раді дозволить досягти ще тіснішої координації реформ енергетичного ринку, необхідних в Україні для посилення корпоративного управління та прозорості напередодні синхронізації України з європейською електромережею, запланованою на 2023 рік», – сказав голова Європейського парламенту.
https://ecotown.com.ua/news/vrosoyuz-i-SSHA-gotovi-zmitsniti-energetichnu-bezpeku-Ukraini/


У Києві за рік вдвічі зросла кількість відсортованих і перероблених відходів
У Києві за останній рік більш ніж вдвічі збільшили кількість відсортованих відходів, які поїхали на переробні потужності. Так, у 2021 році в столиці відсортували 27,8 тисячі кубометрів пластику, скла та паперу, це – 1400 сміттєвозів. Тоді як у 2020 році обсяг відсортованих відходів становив 1,5 тисячі кубометрів або 575 сміттєвозів, інформує Київ.Media.
Як повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, крім зазначених фракцій, щороку понад 130 тисяч кубометрів так званої сухої фракції збирають у контейнери-сітки і перенаправляють на додаткове сортування.
В КМДА нагадують, що в столиці встановлено майже 4 тисячі різного типу контейнерів для роздільного збору відходів – для сухої фракції, окремо для скла, паперу, пластику, для небезпечних і медичних відходів тощо. Типи контейнерів можна знайти на мапі КП «Київкомунсервіс».
«У столиці сьогодні здійснюється сортування семи типів відходів – сухі відходи, скло, пластик, папір, небезпечні відходи (батарейки, лампи, термометри, а також медичні препарати і дрібна електроніка). Зібрані відходи їдуть на сортувальні лінії для додаткового сортування або напряму на переробні підприємства. Найголовніше, що вони точно не ідуть на захоронення на полігони. Я хочу подякувати киянам, які подали заявки на встановлення контейнерів для роздільного збору, сумлінно сортують та дотримуються простих інструкцій, які допомагають якісно відбирати матеріали для переробки», – сказав Пантелеєв.
Громадяни можуть подати заявку на встановлення контейнерів для сортування, звернувшись на сайт або соціальні мережі комунального підприємства «Київкомунсервіс». Однак слід враховувати, що будинок має розташовуватися в зоні обслуговування цього підприємства або його партнера за договором. Також мешканці можуть звернутись із проханням про встановлення таких баків для роздільного збору, звернувшись до обслуговуючих організацій або правління ОСББ чи ЖБК, які функціонують у будинкові.
https://ecotown.com.ua/news/U-Ki-vi-za-rik-vdvichi-zrosla-kilkist-vidsortovanikh-i-pereroblenikh-vidkhodiv/


У Києві з’явились «розумні» сміттєві баки
У Києві з’явились «розумні» баки для сміття з датчиками, які за допомогою ультразвукового сигналу дозволяють відображати та прогнозувати його заповненість.
Як зазначив директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської держадміністрації Олег Половинко, для отримання даних з максимальною енергоефективністю у кожному районі столиці встановили базові станції LoRaWAN, передає ecopolitic.com.ua.
«Одним з прикладів використання LoRaWAN є "розумні баки для сміття": коли бак переповнений, комунальні служби отримуватимуть повідомлення про необхідність вивозу сміття, - пояснює він. - Це дозволить зробити вивіз сміття економічнішим, адже більш оптимальний маршрут дозволить заощадити паливо для сміттєвоза та робочий час».
Окрім того, зменшення кількості поїздок комунального транспорту зменшить кількість заторів на дорогах. Також датчик інформуватиме про можливе займання вогню у контейнері.
“LoRaWAN – бездротова технологія зв’язку дальнього радіусу дії, – пояснює директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської держадміністрації Олег Половинко. – Станції, які встановлять на газових трубопроводах, водопроводах, електрощитках, дозволять підвищити якість міських послуг».
Наразі у Києві працює 295 станцій, які були встановлені завдяки спільній роботі з СКП "Київтелесервіс".
https://ecotown.com.ua/news/U-Ki-vi-z-yavilis-rozumni-smitt-vi-baki/


У січні українці придбали 689 електромобілів
У січні 2022 року українці придбали 689 електромобілів.
Такі дані опублікувала Марина Кітіна, експерт транспортних інновацій, передає ecopolitic.com.ua.
За січень цього року парк електромобілів в Україні зріс на 2%. Аналогічні темпи - 2-3% - щомісяця спостерігалися протягом усього 2021 року.
"Станом на 1 лютого 2022 року в Україні офіційно зареєстровано 34 211 електричних авто", — повідомила вона.
Як відомо, грудень 2021 року завершився на позначці 33 522 електромобілі. Традиційно у статистиці, наданій сервісними центрами МВС, підраховано й нові машини, та електромобілі, імпортовані з пробігом.
Лідером за кількістю електрокарів в Україні залишається Київ та область — 7475 та 3906 авто відповідно. На другому місці Одеса з результатом 4932 електрокари, на третьому — Харківська область, у якій зареєстровано 3307 машин.
Найменше електромобілів зареєстровано в Луганській, Чернігівській і Сумській областях.
https://ecotown.com.ua/news/U-sichni-ukraintsi-pridbali-689-elektromobiliv/


На Донеччині встановлять сонячні панелі на даху університету
Студенти Донецького національного технічного університету виграли грант на встановлення сонячних панелей на даху вишу.
Як повідомляє Укрінформ, проект «Зелена мініелектростанція NOVA» команди ДонНТУ посів перше місце в другому онлайн-конкурсі стартап-проєктів Регіонального акселератора GCIP для інновацій, технологій та стартапів у Донецькій області. Учасники проєкту отримають 50 тисяч гривень на його реалізацію.
Сонячні панелі встановлять на даху третього навчального корпусу. Вони забезпечать безперебійне електроживлення аудиторних кімнат, навчальних лабораторій і приміщень.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Donechchini-vstanovlyat-sonyachni-paneli-na-dakhu-universitetu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами