Українська енергетична інфраструктура: 06-12.07.2020

2381094

Усі боржники Укренерго отримають статус «переддефолтний»


Починаючи з 1 червня 2020 року учасники ринку, які не здійснили оплату послуг з передачі електричної енергії та/або з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, наданих НЕК «Укренерго», набуватимуть статусу «переддефолтний».
Повідомляється на сайті Укренерго.
Надання такого статусу передбачено постановою НКРЕКП від 28 лютого 2020 року № 516 «Про затвердження змін до Правил ринку», яка набрала чинності з 01 червня 2020 року.
 Згідно постанові, учасник ринку, у якого виникла заборгованість перед НЕК «Укренерго» за послуги з передачі електричної енергії та з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління у строк понад 30 календарних днів з дати отримання акта приймання-передачі послуги, та який не сплатив таку заборгованість, набуває статусу «переддефолтний».
Укренерго також звертає увагу на те, що  якщо учасник ринку також виступає в якості електропостачальника (або споживача), після набуття ним статусу «дефолтний» постачання електричної енергії споживачам такого учасника ринку (або такому учаснику ринку) здійснюється постачальником «останньої надії» відповідно до Правил роздрібного ринку.
http://oilreview.kiev.ua/2020/07/01/usi-borzhniki-ukrenergo-otrimayut-status-pereddefoltnij/
 
 
Костянтин Гура призначений першим заступником і т.в.о Голови Держенергоефективності та Юрій Шафаренко - заступником Голови

Відповідно до розпоряджень Уряду від 25 червня ц.р. №742-р та №743-р призначено:
·                 Гуру Костянтина Юрійовича - першим заступником Голови Держенергоефективності;
·                 Шафаренка Юрія Анатолійовича - заступником Голови Держенергоефективності.
Також згідно із розпорядженням Уряду від 25 червня 2020 р. № 746-р на Костянтина Гуру тимчасово, до призначення в установленому порядку, покладено виконання обов’язків Голови Держенергоефективності.
Новопризначені керівники вже приступили до роботи.
 «Енергоефективність - шлях до підвищення конкурентоспроможності нашої економіки, зміцнення енергетичної безпеки та покращення екології. Сьогодні як ніколи ці питання набирають ще більшої ваги. Тому важливо прискоритися та активно працювати у злагодженій команді разом із Міненерго», - прокоментував К. Гура.
У свою чергу, Юрій Шафаренко звернув увагу на важливість чітких кроків для зменшення енергозалежності: «Враховуючи значний ресурсний потенціал країни та кожного регіону, потрібно створити умови і стимули для використання місцевих видів палива. Від цього виграють всі: країна, громади, бізнес».
Колектив Агентства вітає новопризначених керівників.
Довідково:
Новопризначені керівники мають значний досвід роботи в енергетиці, у сферах розвитку енергоефективності та відновлюваної енергетики України.
Костянтин Гура  отримав освіту в НТУУ КПІ ім. І. Сікорського та французькому університеті «Ecole Polytechnique» і працював за фахом як у державному, так і приватному секторах у т.ч. за кордоном. Професійний шлях розпочав у 2011 р. у відділі комерційних відносин ДП «Енергоринок». У 2012-2013 р. здобував досвід у компанії «Saint-Gobain» (Париж, Франція). Після цього працював в Україні у приватному секторі в сфері електроенергетики.
Із 2014 р. К. Гура працював у Держенергоефективності над розширенням міжнародної співпраці та покращенням інвестиційної привабливості у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики. На посаді радника Голови зробив внесок у запровадження міжнародних ініціатив, зокрема:
·                 разом із МЗС Фінляндії та НЕФКО засновано Фінсько-український трастовий фонд для фінансування підготовки проектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики в Україні;
·                 налагоджено співпрацю України із Міжнародним агентством з відновлюваних джерел енергії IRENA та укладено двосторонні документи із 12-ма країнами: Німеччина, Словаччина, Кіпр, Словенія, Фінляндія, Данія, Китай, Молдова, Португалія, Білорусь, Хорватія, ОАЕ;
·                 систематизовано роботу із такими проектами міжнародної технічної допомоги, як UNDP UNIDO, GIZ та іншими, а також Європейською економічною комісією ООН, де К.Гура є Віце-головою бюро груп експертів з енергоефективності та відновлюваної енергетики.
Юрій Шафаренко має понад 10-річний досвід роботи в енергетиці. Освіту здобув у  Київському національному торговельно-економічному університеті та отримав ступінь магістра за спеціальністю «економіка підприємства». Брав участь у міжнародній програмі «OPEN WORLD» (США), Навчально-тренувальній програмі для молодих управлінців Уряду України від Проекту GIZ (Німеччина). Проходив курси підвищення кваліфікації в Київському міжгалузевому інституту підвищення кваліфікації, Академії управління МВС України та Національній академії державного управління при Президентові України.
Серед послужного списку Ю. Шафаренка - робота як в приватних структурах, так і на державній службі. Із 2007 р. працював у державних органах: КРУ у Київській області, НКРЕКП.
Із 2014 р. у Держенергоефективності Юрій Шафаренко очолював такі напрями роботи, як розвиток відновлюваної енергетики та стимулювання заміщення газу. За час роботи в Агентстві взяв безпосередню участь у розробці низки законодавчих ініціатив, у тому числі:
·                 Закону України щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел;
·                 Закону України щодо вступу до Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA);
·                 законопроекту щодо розвитку високоефективної когенерації;
·                 законопроекту щодо розвитку ринку рідких біопалив.
http://saee.gov.ua/uk/news/3395
 
 
ГарПок продав 36% е/е на аукціоні за двосторонніми договорами

ДП «Гарантований покупець»  2 липня на аукціоні з продажу електроенергії за двосторонніми договорами вдалося реалізувати 42,672 тис. МВт-год базового навантаження, або 36,2% від запропонованого обсягу.
Про це свідчать дані «Української енергетичної біржі».
За результатами аукціону «Гарантований покупець» реалізував 42,672 тисяч МВт-год базового навантаження  з коефіцієнтами 0,9907-0,9908 та біля 10 тис МВт-год блочних заявок  з коефіцієнтом 0,99 із  запропонованих 117,6 тисяч МВт-год до продажу за двосторонніми договорами.
 «Спостерігається зростання попиту на електричну енергію, запропоновану «Гарантованим покупцем» для реалізації за двосторонніми договорами. Підприємство й надалі продовжуватиме проводити аукціони та укладати прямі договори з учасниками ринку на взаємовигідних умовах», – прокоментували в прес-службі «Гарантований покупець».
«Гарантований покупець» на першому аукціоні з продажу електроенергії за двосторонніми договорами  5 червня вдалося продати менше 1% запропонованого обсягу. А 10 червня в ході другого аукціону ДП вдалося продати всього 0,33% запропонованого обсягу електроенергії.
26 червня «Гарантований покупець» виставив на аукціон 802,900 тис. МВт-год, однак підприємству вдалося продати 4,5% від виставленого обсягу.
http://oilreview.kiev.ua/2020/07/03/garpok-prodav-36-ee-na-aukcioni-za-dvostoronnimi-dogovorami/
 
 
ІСС UKRAINE закликає уряд звернути увагу на недопустимість підвищення цін на електроенергію для промислових споживачів в умовах кризи

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг погодила нові тарифи на транспортування електроенергії. Відтак з 1 серпня тариф за передачу електроенергії з боку «Укренерго» зросте з 155,4 грн за МВт-год до 327,9 грн за МВт-год і це без урахування податку на додану вартість.
 За підрахунками фахівців Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати (ІСС Ukraine) таке рішення НКРЕКП призведе до зростання вартості електроенергії для промисловості на 20 відсотків. Це означає збільшення вартості послуг для всіх споживачів, та на всю продукцію, де у собівартості закладена частка електроенергії. Окрім цього українська промисловість отримає черговий удар в час, коли вона і так потерпає від впливу кризових явищ.
У коментарі ICC Ukraine Newsletter Президент УНК МТП Володимир Щелкунов наголосив – більшість країн у світі намагаються підтримати власний реальний сектор в умовах кризи та пандемії. Україна на жаль, не може це зробити значними фінансовими вливаннями. Але принаймні не слід створювати нові фінансові навантаження. Ми спілкувалися із більшістю профільних асоціацій. І металурги, і хіміки, і комунальники, всі кажуть, що підвищення тарифів на передачу призведе до збільшення собівартості продукції. І якщо в середині країни, все це ляже на плечі пересічних громадян, то на іноземних ринках, нас просто почнуть виштовхувати конкуренти. А це вже далі піде по ланцюгу – зменшення обсягів експорту, зменшення надходжень до бюджету, урізання соцпрограм. Не можна ухвалювати подібні рішення без врахування тих наслідків, яке воно може спричинити.
За нормативною базою, після ухвалення рішення НКРЕКП є два тижні, коли можна подавати свої пропозиції, чи розрахунки, щоб скорегувати його. ІСС Ukraine звертатиметься до Уряду, з ініціативою звернути на такі дії регулятора, і спробувати запропонувати альтернативний варіант розв’язання проблем Укренерго. Але в жодному разі не коштом власного виробництва.
http://iccua.org/iss-ukraine-zaklikaye-uryad-zvernuti-uvagu-na-nedopustimist-pidvishhennya-tsin-na-elektroenergiyu-dlya-promislovih-spozhivachiv-v-umovah-krizi/
 
 
Енергетичний законопроект допоможе отримати більше 100 мільйонів євро інвестицій

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній раді ухвалити законопроект, що допоможе отримати 136 млн євро на енергетику.
Законопроект №0051 "Про ратифікацію Гарантійної угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Програма підвищення надійності підстанцій") з'явився у ВР у вівторок, 7 липня. Про це свідчать дані на сайті парламенту.
Згідно з пояснювальною запискою, документ розробили для створення правових підстав для використання позики ЄІБ на фінансування інвестиційного проекту "Програма підвищення надійності підстанцій" у сумі 136 млн євро.
У межах цього проекту планується реконструкція 11-ти підстанцій напругою 330 кВ та однієї підстанції напругою 750 кВ Дніпровської електроенергетичної системи.
У ході реконструкції передбачене впровадження на підстанціях автоматизованих систем керування технологічними процесами для досягнення технічного рівня можливості інтеграції української енергосистеми з енергосистемою Європи та забезпечення цілісності ОЕС України.
https://stopcor.org/odesa-kaniv-chy-blyzke-zarubizhzhya-stalo-vidomo-de-vidpochyvatymut-nardepy/
 
 
Імпорт електроенергії з Росії в ІІ кварталі 2020 року не здійснювався

Імпорт електроенергії в червні та за ІІ квартал 2020 року
Імпорт електроенергії в Україну у червні 2020 року склав 18,9 млн кВт-год, що в 1,8 рази менше, ніж у травні 2020 року.
При цьому, імпорт електроенергії в торгову зону ОЕС України, синхронізовану з енергосистемами Росії, Білорусі та Молдови, в червні не здійснювався.
Нагадаємо, що на виконання Постанови НКРЕКП № 766 від 08 квітня 2020 року пропускну спроможність міждержавних перетинів за напрямками Білорусь-Україна та Росія-Україна обмежено до 0 МВт починаючи з 12 квітня 2020 року на період дії карантину та 30 днів після його закінчення.
Імпорт у торгову зону «острова Бурштинської ТЕС», що працює синхронно з європейським енергооб’єднанням ENTSO-E, в червні 2020 року склав 18,9 млн кВт-год, що в 1,8 рази менше, ніж в травні. Найбільше (9,2 млн кВт·год) електроенергії було імпортовано з Угорщини (на 44,3% менше, ніж в травні).
Для забезпечення операційної безпеки «острова Бурштинської ТЕС» в червні було обмежено імпорт зі Словаччини на 317 млн кВт·год, з Угорщини – на 314,8 млн кВт-год та Румунії – 70,3 млн кВт·год.
Загалом у ІІ кварталі 2020 року обсяг імпорту електроенергії в Україну становив 202,6 млн кВт·год, що в 7,7 рази менше, ніж у І кварталі 2020 року (1 554 млн кВт·год). Зокрема, 2,7 млн кВт-год – в ОЕС України та 199,9 млн кВт-год – в «острів Бурштинської ТЕС». Водночас, імпорт електроенергії з Росії у ІІ кварталі 2020 року не здійснювався, а з Білорусі – в 55,4 рази менше, ніж у І кварталі 2020 року (з 149,6 млн кВт·год до 2,7 млн кВт·год).
Експорт електроенергії в червні та за ІІ квартал 2020 року
Експорт електроенергії в червні 2020 року становив 102,34 млн кВт·год, що на 18,1% менше, ніж у травні. Відзначимо, що 99,9% електроенергії в червні експортувалося до Польщі (102,32 млн кВт·год). Водночас, обсяги експорту в червні перевищили імпорт в 5,4 рази.
За вказаний період був відсутній експорт електроенергії до Румунії, Словаччини та Молдови. Крім цього, відзначимо, що експорт в енергосистеми Росії та Білорусі в І та ІІ кварталі 2020 року не здійснювався.
Нагадаємо, що на виконання Постанови НКРЕКП № 766 від 8.04.2020 р. пропускну спроможність міждержавних перетинів за напрямками Україна-Білорусь та Україна-Росія обмежено до 0 МВт з 12 квітня 2020 року. Однак, починаючи з 18 червня, на виконання прийнятих змін НКРЕКП до вищезгаданої постанови, було відновлено проведення місячних та добових аукціонів із розподілення доступу до пропускної спроможності міждержавних перетинів за напрямками Україна – Росія та Україна – Білорусь.
Загалом за ІІ квартал 2020 року експорт електроенергії становив 465 млн кВт-год. Це в 4,8 рази менше, ніж за І квартал 2020 року (2 211,1 млн кВт·год). Найбільше за цей період експортовано до Польщі – 314,8 млн кВт·год.
Імпорт/експорт електроенергії за І півріччя 2020 року
Імпорт електроенергії протягом першого півріччя 2020 року кожного місяця скорочувався. Зокрема, в червні в порівнянні з початком року – січнем, скоротився в 30 разів.
Водночас, експорт електроенергії починаючи з січня до березня 2020 року збільшувався щомісяця приблизно на 5%. Однак, вже в квітні обсяг експорту різко зменшився — 3,3 рази з 773,6 млн кВт·год до 237,9 млн кВт·год. Загалом, в червні в порівнянні з січнем, експорт скоротився в 6,8 разів.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/import-elektroenergiyi-z-rosiyi-v-ii-kvartali-2020-roku-ne-zdijsnyuvavsya/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами