Українська енергетична інфраструктура: 06-12 грудня 2021

75

Експерти просять Міненерго повернути оприлюднення даних про запаси вугілля

Експерти Індексу прозорості просять Міністерство енергетики України відновити публікацію інформації про запаси палива на складах ТЕС і ТЕЦ у тому форматі, який є придатний до аналізу даних.
Про це під час презентації Індексу, сказав професор Києво-Могилянської школи врядування, експерт проекту "Індекс прозорості" Геннадій Рябцев, повідомляє "Українська енергетика".
"Якщо йдеться про зручність роботи, тут дуже велике прохання до Міненерго відновити публікацію інформації про запаси на складах ТЕЦ і ТЕС у тому форматі, який є придатний до аналізу даних. Прикро, коли констатуєш, як щось погіршується з того, що було добрим і сприймалося торік як досягнення", - сказав Геннадій Рябцев.
Окрім того, за його словами, експерти Індексу рекомендують Кабінету міністрів передати Держстату повноваження з формування місцевих продуктових балансів енергоресурсів у частині, що стосується виконання вимог додатку "С" до Регламенту (ЄС) № 1099/2008"
Нагадаємо, аналітичний центр DiXi Group у новому виданні Індексу прозорості-2021 оцінив прозорість енергетичного сектору на 63 бали зі 100 можливих. Оцінювання, представлене у новому виданні Індексу, є результатом опрацювання даних відкритих джерел про функціонування й розвиток енергетичного сектору за ланцюжком “від виробника до споживача”.
Індекс-2021 охоплює 212 індикаторів, об’єднаних у вісім категорій. Цьогорічне видання Індексу доповнене трьома новими індикаторами, побудованими на основі положень Clean Energy Package – поточних рамкових правил для енергоринків в ЄС. Загалом розробка методології Індексу тривала більше року, а збір даних для щорічної оцінки за більш ніж 200-ми індикаторами тривав біля чотирьох місяців.
https://ua-energy.org/uk/posts/eksperty-prosiat-minenerho-povernuty-dani-pro-zapasy-vuhillia


Ексзаступник міністра увійшов до наглядової ради "Укренерго"

Міністерство енергетики призначило нову наглядову раду НЕК "Укренерго". Відомство запевняє, що це "фахівці з багаторічним досвідом в енергетичному секторі країн світу".
Міністерство енергетики затвердило склад наглядової ради ПрАТ "Укренерго", членів якої було обрано Номінаційним комітетом за результатами конкурсу. Про це повідомила пресслужба Міненерго.
Новий склад наглядової ради НЕК "Укренерго": Деян Остоїч, Педер Андреасен, Даніель Доббені, Роман Піонковскі – незалежні члени, Юрій Токарський, Михайло Ільніцький, Юрій Бойко – представники від держави.
Деян Остоїч має понад 35 років досвіду роботи в енергетичному секторі та в галузі розвитку інфраструктури в Європі, Центральній Азії, Східній та Південно-Східній Азії, на Близькому Сході, в Латинській Америці та США. Був представником програми Світового банку в Україні (2004—2009) та в Австрії (2016-2019). Курував енергетичною програмою Світового банку в Україні та Східній Європі.
Педер Андреасен 13 років займав посаду генерального директора Energine - національного оператора системи передачі електроенергії та природного газу Данії (2005 - 2018 роки); експрезидент ENTSO-E. З 2018 був членом наглядової ради НЕК "Укренерго".
Даніель Доббені у 2014-2017 роках обіймав посаду голови Ради Директорів Комісії з енергетики Бельгійської Федерації. З 2013 працюв головою Ради Директорів EIT InnoEnergy для Benelux, з 2015 – член Ради Директорів та голова ревізійної комісії Eurowatt S.A., Люксембург.
Роман Піонковські - колишній президент інвестиційного підрозділу європейського оператора передачі електроенергії PSE Inwestycje. У 2016- 2017 роках працював заступником голови правління польської ENERGA Wytwarzanie SA, 2007-2012 роках - член правління, заступник голови правління-директор зі стратегічного менеджменту, директор Центру розвитку енергетичних активів, голова правління ENERGA SA.
Юрій Токарський – був членом наглядової ради НЕК "Укренерго" з 2019 року. До його компетенції належало представництво інтересів акціонера в наглядовій раді за напрямами фінансової діяльності підприємства та інтеграції до європейської мережі операторів ENTSO-E.
Михайло Ільницький має значний досвід роботи на українських енергетичних підприємствах. Так, з 2018 року обіймав посаду голови правління АТ “Чернігівобленерго”, у 2013-2018 роках – комерційного директора ПАТ “Сумиобленерго”, з 2003 по 2013 рік працював на ПАТ “Прикарпаттяобленерго”.
Юрій Бойко – свою кар’єру в енергетиці розпочав у 1995 році з посади інженера електрика, згодом працював на керівних посадах підприємств галузі, а наприкінці 2020 року виконував обов’язки міністра енергетики України. Протягом 2020-2021 років у Міненерго на посаді заступника міністра координував діяльність Директорату електроенергетичного комплексу та розвитку ринку електричної енергії.
Нагадаємо, Енергетичне співтовариство у своєму висновку підтримало сертифікацію оператора системи передач (ОСП) ПрАТ НЕК "Укренерго" українським регуляторним органом - Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) і висловило думку, що наглядова рада компанії має терміново приступити до роботи.
https://ua-energy.org/uk/posts/ekszastupnyk-ministra-potrapyv-do-nahliadovoi-rady-ukrenerho


Кабмін звільнив нещодавно призначеного керівника "Гарантованого покупця"

Кабінет міністрів звільнив Вадима Улиду з посади в.о. директора ДП "Гарантований покупець". Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.
Вадим Улида, призначений в.о. голови "Гарантованого покупця" 13 листопада, подав у відставку 30 листопада. Він подав заяву про звільнення за власним бажанням начебто у зв’язку з погіршенням стану здоров’я.
Нагадаємо, ДП "Гарантований покупець" заявило, що Ощадбанк повернув на його рахунки 3,04 млрд грн, які були призначені для виплати виробникам "зеленої" енергетики. Вони були призначені для ДТЕК олігарха Ріната Ахметова, який тепер погрожує державі судами.
Кабінет міністрів України 13 листопада зібрався на позачергове засідання та звільнив з посади директора ДП "Гарантований покупець" Костянтина Петриковця. Замість нього тимчасово керувати призначили Вадима Улиду.
Ексочільник підприємства вважає причиною його звільнення відмову виконувати незаконні вказівки представників уряду щодо розрахунків з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел. У Міністерстві енергетики надали іншу причину звільнення Петриковця: епізод щодо продажу у липні електроенергії за низькими цінами трейдерам Ігоря Коломойського та Ріната Ахметова, що могло нанести збитків у 600 млн грн.
https://ua-energy.org/uk/posts/kabmin-zvilnyv-neshchodavno-pryznachenoho-kerivnyka-harantovanoho-pokuptsia


Клієнти ПОН до квітня купуватимуть газ за ціною 7,96 куб. м

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на засіданні 9 грудня встановила для споживачів постачальника "останньої надії" (ПОН) ціни на газ на умовах базової річної пропозиції ГК "Нафтогаз України" - 7,96 грн за 1 кубометр (з ПДВ).
Про це повідомила "Українська енергетика" за результатами засідання.
"Постанова дозволить споживачам, які зараз знаходяться у реєстрі постачальника "останньої надії", або будуть там знаходитися до кінця квітня, отримувати газ за ціною 7,96 грн за кубометр", - прокоментували рішення у НКРЕКП.
Нацрегулятор може ухвалювати такі рішення відповідно до положення пункту 72 прикінцевих та перехідних положень закону України "Про ринок природного газу".
"Регулятора наділено повноваженнями приймати рішення про здійснення постачання природного газу побутовим споживачам постачальником "останньої надії" на умовах типового договору постачання природного газу побутовим споживачам та базової річної пропозиції", - відзначили у комісії.
За наявною у регулятора інформацією, наразі постачальник "останньої надії" забезпечує природним газом понад 347 тис. побутових споживачів з різних регіонів України.
"До нас звернувся "Нафтогаз". За наданою ним інформацією, він обслуговує 347 тис. споживачів з різних регіонів на ПОН. І була оприлюднена ціна: 46,22 грн за кубометр. Велике коливання ціни у бік збільшення", - додали в НКРЕКП.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" наприкінці листопада звернулася до НКРЕКП з проханням якнайшвидше внести зміни до механізму ціноутворення на газ, що відпускається постачальником "останньої надії" (ПОН) — газопостачальною компанією (ГПК) "Нафтогаз України". Якщо цього не зробити, ціна для споживачів у грудні може становити 46,71 грн за кубометр проти 7,96 грн, що діяла у жовтні-листопаді. Як зазначається, "Нафтогаз" запропонував регулятору автоматично підключати побутових споживачів ПОН до базової річної пропозиції "Нафтогазу", на умовах якої вони зможуть отримувати газ за ціною 7,96 грн за кубометр газу (з ПДВ, без вартості транспортування).
https://ua-energy.org/uk/posts/kliienty-pon-do-kvitnia-kupuvatymut-haz-za-tsinoiu-796-kub-m


Триває презентація Індексу прозорості енергетики України 2021

Представлення результатів дослідження Індексу прозорості енергетики в 2021 році розпочнеться 9 грудня об 11:00.
За трансляцією заходу можна стежити на Фейсбук-сторінці "Української енергетики" - https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1125530134923553
Індекс прозорості енергетики розроблено з метою оцінки реального стану доступності та якості інформації в енергетичному секторі та діагностики прогалин. Аналітичний центр DiXi Group аналізує прозорість енергетики за допомогою Індексу, починаючи з 2018 року.
У 2020 році загальна оцінка сектору становила 58 зі 100 балів. Прозорість покращувалася у порівнянні з попередніми роками, але все одно перебувала на середньому рівні.
Яку оцінку отримала Україна цього року, чи вдалося їй піднятися вгору, чи вона, навпаки, спустилася нижче. Про це можливо буде дізнатися під час презентації.
Індекс-2021 охоплює 212 індикаторів, об’єднаних у 8 категорій і базованих на конкретних нормативних вимогах і кращих світових практиках щодо розкриття інформації. Цьогорічне видання Індексу доповнене трьома новими індикаторами, побудованими на основі положень Clean Energy Package – поточних рамкових правил для енергоринків у ЄС. Оцінювання є результатом опрацювання даних відкритих джерел про функціонування й розвиток енергетичного сектору за ланцюжком “від виробника до споживача”.
https://ua-energy.org/uk/posts/sohodni-prezentatsiia-indeksu-prozorosti-enerhetyky-ukrainy-2021

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами