Українська енергетична інфраструктура: 06-12 вересня 2021

unnamed (4)

"Енергоатом" розраховує на товарний кредит від фінустанов США для покупки енергоблоку Westinghouse - Котин
НАЕК "Енергоатом" розраховує на товарний кредит від американських фінансових організацій для покупки першого енергоблоку АР1000 компанії Westinghouse для спорудження його на майданчику Хмельницької АЕС, повідомив глава НАЕК Петро Котин.
 
"Ми розраховуємо, що одним з джерел фінансування проекту будівництва енергоблоку за технологією Westinghouse АР1000 буде товарний кредит від американських фінансових організацій", - сказав він.
При цьому Котин зазначив: "Обладнання фактично виготовлено, воно знаходиться на складах в США, в відмінному стані, і може бути доставлено в Україну". 
За його словами, НАЕК почала обговорення проекту з американським Ексімбанком і DFC (Міжнародна фінансова корпорація розвитку США). 
          "Наші очікування і розрахунки - це товарний кредит плюс доходи самої компанії", - резюмував Котин, при цьому уточнивши, що сторони виходять з вартості енергоблоку орієнтовно в 5 млрд дол.
В той же час він зазначив: це великий успіх, що вдалося обговорити ці питання в США, "де обертаються дуже великі обсяги грошей". 
Щодо фінансування проекту за рахунок НАЕК її глава зазначив, що про це можна буде говорити після зняття з компанії зобов'язань щодо забезпечення населення дешевою електроенергією. 
"Наша компанія також прибуткова. 15 млрд коштує підтримка низької ціни для населення. Якщо з нас будуть зняті ці зобов'язання (а я сподіваюся, що економіка прийде до того рівня, коли кожен буде платити сам за себе), у нас будуть додаткові кошти. Ми їх будемо направляти або на добудову або в бюджет, з якого це буде фінансуватися ", - роз'яснив Котин. 
У той же час він повідомив, що проект будівництва ХАЕС-4 вже фактично стартував, він буде реалізовуватися з нуля, а не на підготовленому раніше майданчику. 
 "У нас зараз йдуть дуже інтенсивні наради з Westinghouse. Чергова, зараз, на якій ми будемо домовлятися про планування графіка робіт, розподіл відповідальності, розробці "дорожньої карти", - сказав Котін. 
 "До кінця цього року, за оптимістичними прогнозами, ми зможемо стартувати з проектуванням і будемо рухатися далі ", - сказав глава "Енергоатома".
https://elektrovesti.net/77178_energoatom-rozrakhovue-na-tovarniy-kredit-vid-finustanov-ssha-dlya-pokupki-energobloku-westinghouse-kotin
 
 
В Києві встановили першу зарядну станцію для китайських електромобілів з роз’ємом GB/T
Компанія FLASH із Дніпра відкрила у Києві комерційну швидкісну зарядну станцію стандарту GB/T.
Термінал для китайських електромобілів встановили біля ТРЦ та БЦ Retroville, за адресою проспект Правди, 47.
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник Голови Правління Української Асоціації Учасників Ринку Електромобілів (EV-UA) Вадим Ігнатов.
Тепер власники електромобілів китайських брендів зможуть без проблем заряджати батареї від «рідного» зарядного терміналу, який забезпечує 30 кВт постійного струму. Більше ніяких додаткових перехідників та зайвих витрат часу.
Ще один плюс нової зарядної станції – вона виготовлена українською компанією ICG Ukraine.
https://elektrovesti.net/77179_v-kievi-vstanovili-pershu-zaryadnu-stantsiyu-dlya-kitayskikh-elektromobiliv-z-rozemom-gbt
 
 
ТЕС не змогли накопичити вугілля через літній обвал цін на електроенергію - Міненерго
Компанії теплової генерації не змогли виконати план з накопичення вугілля на складах ТЕС. Причиною став дефіцит коштів, який виник через літню цінову кризу на ринку електроенергії.
 
Про це йдеться в повідомленні Міністерства енергетики.
"Зараз немає проблем з відвантаженням вугілля. Ми відстаємо від планів накопичення. Це пов'язано з фінансовою незбалансованістю компанії, викликаною літньою кризою на ринку електроенергії, але компанії планують поступово нарощувати імпорт вугілля", - йдеться в повідомленні відомства.
У Міненерго зазначили, що в цей осінньо-зимовий період навантаження на ТЕС зросте на 4%.
"Ми проаналізували прогнозну структуру виробництва електроенергії і обсягів поставок вугільної продукції. За базовим сценарієм проходження ОЗП передбачається збільшення обсягів виробництва на ТЕС на 4%. Зараз необхідно нарощувати обсяги поставок вугілля, в першу чергу - за рахунок власного вуглевидобутку" - цитує прес-служба слова заступника міністра Юрія Власенка.
Як повідомлялося, у липні ціни на електроенергію впали до ціни 40 коп. / КВт. на год., яка в 3-4 рази нижче собівартості виробництва. Це призвело до зриву підготовки до опалювального сезону ти низькіх запасів вугілля.
У серпні ситуація виправилася і ТЕС почали активно контрактувати нові обсяги вугілля, а також активізували ремонтну кампанію.
https://elektrovesti.net/77177_tes-ne-zmogli-nakopichiti-vugillya-cherez-litniy-obval-tsin-na-elektroenergiyu-minenergo
 
 
 
Уряд схвалив законопроект про екологічне страхування для підприємств
Запровадження таких інструментів страхування для підприємств високого ступеня ризику є стандартною світовою практикою
 
Кабінет міністрів схвалив проект Закону України "Про екологічне страхування", головна мета якого - створити нові дієві фінансові механізми для відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю, життю, здоров’ю, майну громадян, а також сприяти модернізації підприємств-забруднювачів. Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.
"В Україні обов’язковим страхування буде для підприємств високого ступеня ризику. Решта зможуть укласти такий договір за бажанням. Для нас головне, щоб усі постраждалі від забруднення довкілля могли отримати фінансове відшкодування, а не лише від аварійних ситуацій", - коментує Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.
Укладення договорів страхування здійснюватимуть страхові компанії, які будуть членами Бюро екологічного страхування з розподілом кожного договору між усіма членами такого об’єднання, що унеможливить укладення "фейкових" договорів. При цьому, додатковою перевагою буде можливість уникнути або максимально понизити рівень перестрахування екологічних ризиків за кордон, що дозволить залишити сплачені за страхування кошти в економіці України.
Прийняття законопроекту дасть можливість:
- захистити постраждалих осіб від екологічної шкоди. Сплата страхового відшкодування здійснюватиметься не лише за наявності договору страхування, а й за його відсутності чи неможливості самим підприємством-забруднювачем. Для цього передбачене формування членами Бюро екологічного страхування резервних фондів;
- захистити інтереси держави. Якщо з підприємства в судому порядку стягнуті збитки за шкоду довкіллю, які досить часто є багатомільйонними, то вони покриваються страховими компаніями – членами Бюро екологічного страхування та створеними останнім резервними фондами. Тобто, ситуація, при якій підприємство-забруднювач після прийняття судом рішення оголошує себе банкрутом для уникнення компенсації, не впливатиме на компенсацію збитків потерпілим особам або державі;
- сприяти еко-модернізації підприємств. Розмір страхового платежу залежатиме від того, наскільки підприємство фактично відповідає природоохоронним вимогам. Законослухняні та модернізовані підприємства менше сплачуватимуть за договором страхування. Тому кожен буде зацікавлений зменшувати ризики від шкоди довкіллю. Це стимулюватиме усіх дотримуватись природоохоронного законодавства.
Також закон передбачає додатковий фінансовий стимул для підприємств, які не матимуть порушень та страхових випадків принаймні протягом трьох років: повернення частини сплачених ним коштів за договорами страхування на превентивні заходи та заходи з модернізації виробництва і дотримання природоохоронного законодавства.
Запровадження таких інструментів страхування є стандартною світовою практикою. Так, в Європейському Союзі страхування екологічних ризиків передбачено Директивою ЄС 2004/35 "Про екологічну відповідальність за попередження та ліквідацію наслідків завданої навколишньому середовищу шкоди".
https://ua-energy.org/uk/posts/uriad-skhvalyv-zakonoproekt-pro-ekolohichne-strakhuvannia-dlia-pidpryiemstv
 
 
Уряд просить у Верховної Ради ще 12 млрд гривень на субсидії
На субсидії вже використано понад 33 млрд гривень з 35,2 млрд гривень
Кабінет міністрів буде просити Верховну раду внести зміни до державного бюджету на 2021 рік, передбачивши на житлові субсидії ще 12 млрд гривень. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у парламенті, під час "Години запитань до уряду".
"До кінця року, за підрахунками Міністерства соціальної політики, потрібно буде близько 12 млрд гривень. Звичайно, ми будемо звертатися до народних депутатів і просити підтримати зміни до бюджету", - сказав він.
За словами Шмигаля, на субсидії вже використано понад 33 млрд гривень з 35,2 млрд гривень.
Зміни будуть подані в Раду до наступного четверга.
"Будемо просити підтримати, щоб до кінця року субсидії можна було всім людям виплачувати", - додав прем'єр.
https://ua-energy.org/uk/posts/uriad-prosyt-u-verkhovnoi-rady-shche-12-mlrd-hryven-na-subsydii

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами