Українська енергетична інфраструктура: 05-11.04.2021

im578x383-zapor-tetz_glavcom

Питання виконання Національного плану скорочення викидів необхідно терміново виносити на розгляд РНБО, – комерційний директор «Донбасенерго» Олег Ларіонов

Питання виконання Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ) необхідно терміново виносити на розгляд Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) з тією метою, щоб уникнути конфлікту інтересів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, а також Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
Про це заявив комерційний директор ПАТ «Донбасенерго» Олег Ларіонов на зустрічі представників енергогалузі, організованій у Clubhouse Міністерством енергетики України.
«У теплової генерації немає джерел екологічної модернізації. Ми не встигнемо виконати НПСВ і опинимося перед загрозою закриття. А це означає, що, можливо, втратять роботу близько 180 тис. енергетиків, 150 тис. шахтарів, у тому числі їхні родини, і багато фахівців із суміжних галузей, у тому числі машинобудування», — відзначив О. Ларіонов.
За його словами, необхідно враховувати й той факт, що деякі стратегічно важливі підприємства, перед якими постане ця загроза і про необхідність розвитку яких ми все більше чуємо, розташовані на прифронтовій території.
«Потрібно виносити це питання на найвищий рівень, на РНБО, і приймати рішення, що ми робимо далі. Якщо підтримуємо теплову генерацію, то яким чином», — відзначив топ-менеджер.
За його словами, «Донбасенерго» виступає за екологізацію свого підприємства, але навіть якщо розглянути ідеальний варіант того, що вугільна генерація завтра отримає кошти на модернізацію, до 2023 р. виконати всі вимоги НПСВ буде неможливо. Країни Європи, відзначає О. Ларіонов, виконували плани щодо скорочення викидів у середньому від 15 до 20 років (у різних країнах цей шлях був пройдений у різні строки) і за рахунок споживача.
«Україна перебуває в таких умовах, що не може підняти тариф для населення. Необхідно шукати компроміс. Ми зараз маємо профіцит електроенергії в країні. Давайте ж розумно ним розпорядимося й не будемо перекладати проблему на плечі споживача. Сьогодні в Європі, Азії, тому ж Китаї будують екологічно чисті вугільні енергоблоки. Давайте розглянемо варіант будівництва їх в Україні», — зазначив О. Ларіонов.
ПАТ «Донбасенерго» нагадує про те, що продовжує працювати над реалізацією проєкту будівництва 6-го енергоблоку Слов'янської ТЕС. З китайською компанією Dongfang Electric International Corporation підписано контракт на суму $ 684 млн. Планується, що два майбутні блоки станції будуть використовувати близько 2 млн тонн вітчизняного вугілля, а також генерувати «чисту» електроенергію згідно з усіма європейськими екологічними стандартами.
Сьогодні на розгляді пекінського відділення Bank of China та китайської страхової компанії Sinosure перебувають документи щодо фінансування. Інвестиційний проєкт проходить оцінку держекспертизи в Міненерго, а також оцінку економічної доцільності в Мінекономіки, що дозволить взяти участь у конкурсі на отримання держгарантії, яка є обов'язковою умовою китайської сторони для можливості фінансування проєкту.
У разі продовження тенденції невиконання Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок тепловим генкомпаніям не вдасться зберегти в експлуатації близько 12 ГВт необхідних потужностей на ТЕС для покриття пікових і напівпікових навантажень з метою збалансованої роботи енергосистеми.
Загальна вартість екологічних заходів на теплових енергоблоках у рамках НПСВ до кінця 2033 р. оцінюється в 4,3 млрд грн. При цьому найбільш високі обсяги вкладень в екологічну модернізацію ТЕС слід здійснити в 2024−2025 рр. у розмірі 544 млн євро й 636 млн євро відповідно.
Нагадаємо, компанія «Донбасенерго» повідомляє, що 9 квітня 2021 р. на Слов'янській ТЕС розпочинаються пусконалагоджувальні роботи — завершальний етап комплексного ремонту, який виконувався на 7-му енергоблоці станції.
https://elektrovesti.net/75241_pitannya-vikonannya-natsionalnogo-planu-skorochennya-vikidiv-neobkhidno-terminovo-vinositi-na-rozglyad-rnbo-komertsiyniy-direktor-donbasenergo-oleg-larionov
 
Заборгованість ПОН перед «Укренерго» за січень-березень 2021р зросла на 35% - до 3,228 млрд грн

Заборгованість постачальника «останньої надії», яким є ДПЗД «Укрінтеренерго», перед ПрАТ «НЕК «Укренерго» за врегулювання небалансів та послуги з передачі електричної енергії за період з 1 січня до 18 березня 2021р збільшилась на 35% - до 3,228 млрд грн.
Відповідні дані надало «Укренерго» у зверненні до НКРЕКП, за яким було ініційовано проведення позапланової перевірки «Укрінтеренерго».
«Станом на 01.01.2021 існує заборгованість ДПЗД «Укрінтеренерго» перед НЕК «Укренерго» за врегулювання небалансів у розмірі 1 854,506 млн. грн (з ПДВ) та за послуги з передачі електричної енергії – 218,440 млн. грн (з ПДВ), а станом на 18.03.2021 заборгованість за врегулювання небалансів нараховує вже 2 872,487 млн. грн (з ПДВ) та за послуги з передачі електричної енергії – 355,858 млн. грн (з ПДВ) через невиконання ПОН своїх прав та обов’язків перед ОСП», - йдеться в обґрунтуванні до постанови про проведення перевірки від НКРЕКП.
Таким чином, за цей період заборгованість перед «НЕК «Укренерго» від ПОН за врегулювання небалансів збільшилась на 1,017 млрд грн, за послуги з передачі електричної енергії – на 137,4 млн грн.
«За інформацією, наданою НЕК «Укренерго», станом на 18.03.2021 перераховано з рахунку зі спеціальним режимом використання ПОН на рахунок зі спеціальним режимом використання ОСП лише 102,064 млн грн», - йдеться в обґрунтуванні до постанови.
Раніше ElektroVesti писали, що «Укрінтеренерго» вимагає за борги за електроенергію відключити Одеський НПЗ та ряд комунальних закладів.
https://elektrovesti.net/75238_zaborgovanist-pon-pered-ukrenergo-za-sichen-berezen-2021r-zrosla-na-35-do-3228-mlrd-grn
 
 
Уряд затвердив фінансовий план Гарантованого покупця

Кабінет Міністрів України затвердив фінансовий план державного підприємства «Гарантований покупець» на 2021 рік, повідомляє пресслужба.
Основні показники фінансового плану Гарантованого покупця на 2021 рік:
·  доходи від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – понад 67 млрд грн;
·  чистий прибуток – 6 млн грн;
·  виплати на користь держави (бюджетні перерахування) – 185 млн грн.
Зазначається, що ухвалення фінплану дозволить Гарантованому покупцю здійснювати свою діяльність відповідно до вимог чинного законодавства та створить належні умови для виконання покладених на підприємство завдань.
Нагадаємо, Гарантований покупець перерахував платіж за “зелену” електроенергію 2020 року.
https://elektrovesti.net/75237_uryad-zatverdiv-finansoviy-plan-garantovanogo-pokuptsya
 
 
Міненерго пропонує звільнити від оподаткування енергію з біопалива

Міністерство енергетики України оприлюднило для публічного обговорення проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення нульової ставки податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива».
Ухвалення законопроекту сприятиме збільшенню виробництва енергії з біопалива в Україні та подальшому переходу підприємств з викопних видів палива (вугілля, газу, торфу) на використання цього різновиду палива, що виробляється з біологічно відновлюваних джерел органічного походження.
Зараз підприємства та інші суб'єкти господарювання, які спалюють біопаливо на стаціонарних джерелах забруднення, так само сплачують податок за викиди двоокису вуглецю у розмірі 10 грн за тонну, які й інші суб‘єкти господарювання, які спалюють інші енергоносії і здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.
Проте такий стан речей не відповідає світовій практиці. Згідно Методологій механізму чистого розвитку Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату, біопаливо вважається СО2-нейтральним паливом, адже при його спалюванні двоокису вуглецю утворюється стільки, скільки було поглинуто рослинами під час росту.
У всіх країнах-членах ЄС податки на викиди двоокису вуглецю під час виробництва енергії також не застосовуються. Наприклад, у Данії стягуються податки на виробництво, переробку, зберігання викопних палив для опалення, зокрема енергетичний податок на нафтопродукти, вугілля, лігніт і кокс чи податок на СО2 з окремих енергопродуктів, однак біопалива звільнені від оподаткування.
Схожа ситуація у Швеції та Великобританії, де податком обкладаються викопні палива, але звільнено від оподаткування біопаливо.
Що змінить законопроект?
Запропоновано встановити нульову ставку екологічного податку для установок, які внесено до реєстру установок, що використовують виключно біопаливо.
Створення та ведення реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива, буде здійснюватись Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.
https://elektrovesti.net/75236_minenergo-proponue-zvilniti-vid-opodatkuvannya-energiyu-z-biopaliva
 
 
Україна за 3 місяці скоротила експорт електроенергії в 3,9 рази, імпорт - в 1,7 рази

Україна в січні-березні 2021 року знизила експорт електроенергії в 3,9 рази (на 1 млрд 648,4 млн кВт*год) в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до 562,6 млн кВт*год, про це свідчать дані НЕК "Укренерго".
Зокрема, поставки з "енергоострова Бурштинської ТЕС" у напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії впали в чотири рази (на 1 млрд 217,4 млн кВт*год) - до 404,3 млн кВт* ч.
Поставки електроенергії до Польщі знизилися в 2,9 рази (на 300,8 млн кВт*год) в порівнянні з першим кварталом минулого року - до 158,4 млн кВт*год.
Експорт електроенергії в Молдову в січні-березні не здійснювався, тоді як за аналогічний період минулого року в цьому напрямку було поставлено 130,3 млн кВт*год.
В Білорусь та РФ поставки в січні-березні 2021 та 2020 рр. не здійснювалися.
У березні-2021 український експорт електроенергії склав 504,2 млн кВт*год, що на 34,8% менше, ніж в березні-2020 (773,6 млн кВт*год). Водночас Україна відновлює експортні поставки в порівнянні з показниками морозних січня і лютого цього року (51,9 млн кВт*год і 6,6 млн кВт*год).
Крім того, Україна в січні-березні 2021 року знизила імпорт електроенергії на 41,6% (на 647,1 млн кВт*год) в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 906,9 млн кВт*год. в т.ч. з Білорусі поставлено 503,5 млн кВт*год, Словаччини - 224,4 млн кВт*год, Росії - 100,6 млн кВт*год, Угорщини - 48,4 млн кВт*год, Румунії - 30 млн кВт*год.
Аварійні поставки за цей період з Білорусі склали 9,68 млн кВт*год, в Білорусь - 0,08 млн кВт*год.
Нагадаємо, що РФ в квітні може стати найбільшим експортером електроенергії в Україні.
https://elektrovesti.net/75231_ukraina-za-3-misyatsi-skorotila-eksport-elektroenergii-v-39-razi-import-v-17-razi

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами