Українська енергетична інфраструктура: 05-11 липня 2021

stem_inc_cleancapital_833_350_s

Три постачальники електроенергії створили спільний новий бренд – Tolk

Компанії ТОВ «Закарпаттяенергозбут», ТОВ «Волиньелектрозбут» та ТОВ «Августа» об’єдналися у групу та створили спільний бренд для поставки електроенергії Tolk. Про це повідомив прес-центр компаній.
«Стабільність та надійність постачання енергоресурсів – завжди були й залишатимуться пріоритетом у нашій діяльності. Ми віримо, що поєднавши професійний досвід учасників ринку, їх практичні напрацювання та новітні технології, ми отримаємо синергічний ефект на користь кінцевих споживачів», – відзначив СЕО Групи постачальників енергоресурсів Tolk Володимир Крупко.
За даними прес-центру, група Tolk на сьогодні – це колектив з 358 чоловік, з обсягом поставки 3,3 млрд кВт-год електроенергії на рік, яка обслуговує 860 тис клієнтів.
https://elektrovesti.net/76332_tri-postachalniki-elektroenergii-stvorili-spilniy-noviy-brend-tolk
 
 
Податкова служба оштрафувала Іршанську СЕС на 23 млн грн
 
Головне управління ДПС в Житомирській області наказало ТОВ "Іршанській СЕС" 30 МВт (Житомирська обл.) доплатити 23 млн грн в якості пені за неповернення валютної виручки, а також 350 тис. грн податку на доходи юридичних осіб-нерезидентів.
Про повідомив генеральний директор ТОВ "Тесла Енерго", один із власників СЕС, Олег Грамотенко. 
 "Протягом червня-липня цього року нашу СЕС перевіряли двічі. Вердикт: доплатити податок на доходи нерезидентів в розмірі 350 тис. грн і пеню за неповернення валютної виручки, ні багато ні мало, на 23 млн грн. Останнє істотно перевищує всі доходи СЕС ", - зазначив він. При цьому , за словами Грамотенко, нарахування таких доплат не має під собою ніяких обґрунтувань і заперечується компанією в адміністративному та судовому порядку. 
 "Це чергова спроба наповнити бюджет за рахунок реального сектора економіки, яка характеризує все негативне ставлення держави до відновлюваної енергетики, особливо до сонячної, і в черговий раз загрожує подальшому залученню іноземних інвестицій ", - висловив думку Грамотенко. 
Адвокат компанії Роман Орєхов в своєму коментарі зазначив, що нарахування доплати податку на доходи юросіб-нерезидентів податкова служба аргументувала наявністю англомовного варіанту конвенції про уникнення подвійного оподаткування між урядами України і Бельгії, згідно з яким всі платежі в Бельгію оподатковуються за ставкою 10%, в той час як український її варіант вказує ставку 5%.
"Справа в тому, що з 1999 року, коли конвенція вступила в силу, англомовний варіант, що має перевагу перед трьома іншими, укладеними на українській, голландській та французькій мовами, так і не був оприлюднений офіційно обома країнами.Такого варіанту немає в офіційному доступі, а Конституція України забороняє використовувати не оприлюднені документи. Але податкова вважає, що ми самі повинні були провести розслідування, знайти англомовний варіант і користуватися ним ", - роз'яснив адвокат. 
За словами Орєхова, досвід його роботи з нерезидентами свідчить про те, що всі компанії для платежів до Бельгії користувалися саме україномовним варіантом, так що нарахування доплати одному підприємству може стати прецедентом для інших з дуже негативними наслідками. 
 "Іршанська СЕС працює з 2020 року, але платежі здійснювалися іншими компаніями протягом майже 30 років ", - зазначив він. 
Щодо нарахування пені за неповернення валютної виручки в розмірі 23 млн грн, адвокат вказав, що податкова служба відмовляється вважати форс-мажором в умовах пандемії і закриття кордонів затримку з поставками обладнання для будівництва СЕС. 
 "Це абсолютно необгрунтовано. Один з постачальників затримав поставку обладнання через закриття кордонів. В результаті, згідно з законом про валюту і валютну виручку, якщо за 365 днів компанія не повернула анонсовані гроші чи не ввезла обладнання, починає нараховуватися пеня 0,3% в день. У підсумку вийшло 23 млн грн ", - пояснив Орєхов. 
При цьому він вказав, що компанія має всі шанси оскаржити нарахування в судах, але це вже викликало занепокоєння як у бельгійського співвласника СЕС (Upgrade Energy - ЕР), так і у Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) як основного позичальника коштів.
https://elektrovesti.net/76333_podatkova-sluzhba-oshtrafuvala-irshansku-ses-na-23-mln-grn
 
 
Україна втратить 2 млрд грн податкових надходжень, якщо запровадить акциз на енергію з ВДЕ – Укрпромзовнішекспертиза

Україна на 1,9 млрд грн скоротить надходження до державного бюджету через необдуману ідею Кабінету міністрів України з підвищення податку на викиди вуглецю (СО2) та запровадження акцизного збору на виробництво електроенергії з відновлюваних джерел.
Про це заявив Сергій Поважнюк, заступник директора з питань розвитку ДП "Укрпромзовнішекспертиза". "Пропонується підвищення податку на викиди СО2 і акциз на ВДЕ. Тобто з одного боку він збільшить надходження до бюджету, ми бачимо 3-4 млрд грн на рік, водночас, за рахунок того, що у нас буде скорочення обсягів виробництва, обсягів економіки, у нас знизяться податки на виробництво".
За його словами, це стосується податків на зарплату, податків на прибуток і інших подактів, що сплачуються при виробництві продуктів. "Буде скорочення на 5,3 млрд грн. Тобто сумарне сальдо для бюджету буде мінус 1,9 млрд. Тобто одним ми підвищуємо в короткотерміновій перспективі, але в перспективі ми бачимо скорочення виробничих податків. Ну і відповідно негативне сальдо для бюджету", - зазначив експерт.
Також він повідомив, що запровадження акцизу для виробників ВДЕ може заблокувати розвиток сектора і зупинити ту позитивну динаміку, яка спостерігалася впродовж останніх років.
Експерт пояснив, що запровадження акцизного збору зробить економічно невигідними проєкти "зеленої" енергетики для іноземних інвесторів і тому ніхто не захоче будувати нові "зелені" електростанції.
"Ми на грані і це знижує інвестиційну привабливість. Фактично акциз – це зниження на 3,2% доходів виручки проєктів ВДЕ".
Експерт нагадав, що впродовж останніх трьох років у розвиток ВДЕ було залучено майже 8 млрд доларів інвестицій, це більше 70% всіх інвестицій в енергетику. "І це дозволило компенсувати виведення потужностей теплової генерації. Тобто ми бачимо, що зменшення теплової генерації було компенсовано альтернативною енергетикою. "Збільшення виробництва енергії ВДЕ знизить викиди в енергетиці на 10,2 млн.тонн СО2. Тобто ми бачимо позитивну динаміку стосовно викидів за рахунок розвитку ВДЕ", - додав експерт.
Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроєкт №5600 щодо внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на "зелену" енергію в Україні за ставкою 3,2%. 1 липня цей законопроєкт було підтримано в парламенті в першому читанні.
5 липня профільні асоціації відновлюваної енергетики заявили, що наміри Кабміну запровадити акцизний збір на "зелену" електроенергію є порушенням наданих раніше гарантій державою та порушенням зобов’язань перед міжнародними інвесторами, і тому ця норма має бути виключена з законопроєкту №5600 щодо внесення змін в Податковий кодекс України.
Наприкінці червня ЄБРР, Чорноморський банк торгівлі та розвитку, Нідерландська фінансова компанія розвитку, Інститут фінансування розвитку, а також Секретаріат Енергетичного співтовариства написали листа на адресу голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Вони підкреслили, що ймовірне впровадження акцизного збору на виробництво електроенергії з поновлюваних джерел в Україні суперечить цілям ЄС з декарбонізації, загрожує планам країни щодо інтеграції з європейською енергосистемою, і тому ця норма повинна бути переглянута. За даними ЗМІ, через кризу в енергетиці постраждали як мінімум 4 іноземні компанії: Scatec (Норвегія), VR Capital (США), Modus Energy (Литва), TIU Canada (Канада).
https://elektrovesti.net/76331_ukraina-vtratit-2-mlrd-grn-podatkovikh-nadkhodzhen-yakshcho-zaprovadit-aktsiz-na-energiyu-z-vde-ukrpromzovnishekspertiza
 
Building_Energy_Solar_Plant
 
Україна в I півріччі скоротила експорт електроенергії на третину

Україна в січні-червні 2021 року знизила експорт електроенергії на 34,1% (на 911,5 млн кВт*год) в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до 1 млрд 764,9 млн кВт*год, свідчать дані НЕК "Укренерго".
Зокрема, поставки з "енергоострова Бурштинської ТЕС" у напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії знизилися на 30,1% (на 534 млн кВт*год) - до 1 млрд 238,2 млн кВт*ч.
Поставки електроенергії до Польщі зменшилися на 41,5% (на 320,9 млн кВт*год) в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 453,1 млн кВт*год.
Експорт електроенергії в Молдову скоротився на 43,5% (на 56,7 млн ​​кВт*год) - до 73,6 млн кВт*год.
В Білорусь і РФ поставки в січні-червні 2021 і 2020 років не здійснювалися.
У червні-2021 Український експорт електроенергії склав 362,4 млн кВт*год, що в 3,5 рази більше, ніж в червні-2020 (102,3 млн кВт*год).
Крім того, Україна в січні-червні 2021 року знизила імпорт електроенергії на 43,9% (на 770,5 млн кВт*год) в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 986,1 млн кВт*год. В т.ч. з Білорусі поставлено 522,6 млн кВт*год, Словаччини - 257,1 млн кВт*год, Росії - 101,9 млн кВт*год, Угорщини - 66,4 млн кВт*год, Румунії - 38 млн кВт*год.
https://elektrovesti.net/76329_ukraina-v-i-pivrichchi-skorotila-eksport-elektroenergii-na-tretinu
 
 
Галущенко: Міненерго розраховує запустити нову модель ПСО на ринку електроенергії для населення з 1 серпня

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що нова модель спеціальних зобов'язань (ПСО) щодо забезпечення електроенергією населення повинна запрацювати з 1 серпня.
«Буде нова модель. Думаю, ще днів 10, і будемо приймати», – сказав він.
Міністр зазначив, що перенесення впровадження нового ПСО, яке повинно було запрацювати 1 липня, було необхідно для вироблення оптимальної його моделі, що не дозволяла зробити волатильність ринку е/е. 
«Зараз ми більш-менш бачимо орієнтири, тому що в умовах волатильності, коли ціна е/е падала в деякі періоди і до 30 коп / кВт*год, ми не могли розрахувати нормальну модель, яка б стабілізувала "Енергоатом" і "Укргідроенерго"», – зазначив Галущенко. 
При цьому він підтвердив намір ввести диференційовані тарифи в залежності від обсягу споживання. 
«Ми не відмовляємося від тієї базової моделі, про яку говорили раніше. Наполягаємо на диференційованому підході: для вразливих споживачів буде одна ціна, для умовно багатих, які споживають більше, – інша», – роз'яснив міністр. 
https://elektrovesti.net/76324_galushchenko-minenergo-rozrakhovue-zapustiti-novu-model-pso-na-rinku-elektroenergii-dlya-naselennya-z-1-serpnya

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами