Українська енергетична інфраструктура: 04-10.03.2019



Вклад в українську енергетику: в 2018 р ДТЕК Дніпровські електромережі направив 182 млн грн на ремонт 2 тис км мереж і 700 електрооб’єкта

У 2018 році ДТЕК Дніпровські електромережі відремонтував понад 2000 кілометрів електроліній і налагодив роботу 700 електрооб’єктів. На планові ремонти, розвиток електромереж та енергоінфраструктури регіону енергокомпанія направила понад 180-ти млн грн. Виконані роботи дозволять поліпшити якість електропостачання в Дніпрі та області.
У 2018 році ДТЕК Дніпровські електромережі виконали техобслуговування і ремонти на 2 000 км електромереж, замінили 2 600 різних пристроїв на 700 електрооб’єкта. Це поліпшить якість електропостачання для 3,2 млн жителів Дніпропетровської області. Крім того, компанія виконала капітальні ремонти 27 кілометрів електроліній в найбільших містах регіону – Дніпрі, Кривому Розі, Кам’янському, Новомосковську, Павлограді.
Старі дерева біля ліній електропередач часто стають причиною обривів в мережі, особливо під час сильного вітру. За 2018 рік від аварійних та потенційно небезпечних гілок компанія розчистила 5 400 км повітряних ліній електропередачі.
ДТЕК Дніпровські електромережі щорічно виконує техобслуговування, капітальні ремонти та реконструкції енергетичної інфраструктури, такий системний підхід забезпечує надійне електропостачання у всій Дніпропетровській області.
«ДТЕК Дніпровські електромережі завжди прикладає максимум зусиль для забезпечення комфорту мешканців області та сталого розвитку Дніпропетровського регіону. На ремонти мереж в 2018 році ми направили 182,3 млн грн. Таким чином ДТЕК інвестує, модернізує і розвиває українську енергетичну інфраструктуру нашого регіону», – зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Вадим Кухтій.
https://doe.com.ua/ua/vklad-v-ukra%d1%97nsku-energetiku-v-2018-r-dtek-dniprovski-elektromerezhi-napraviv-182-mln-grn-na-remont-2-tis-km-merezh-i-700-elektroobyekta/


Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко та Єврокомісар Мігель Аріас Каньєте обговорили подальшу співпрацю ЄС та України у сфері енергоефективності

Для України дуже важлива подальша співпраця та підтримка з боку Євросоюзу реформи енергоефективності та роботи Фонду енергоефективності. Крім того, нас дуже цікавить залучення сучасних технологій та технічних рішень при впровадженні енергоефективності у промисловості, транспорті та енергетиці, оскільки це напряму пов’язано з конкурентоздатністю української продукції на зовнішніх ринках. На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у Брюсселі під час зустрічі з Єврокомісаром з питань кліматичних дій та енергетики Мігелем Аріасом Каньєте.
Віце-прем’єр-міністр повідомив, що наразі Україна за підтримки міжнародних партнерів успішно імплементує Директиви ЄС з енергоефективності. Зокрема, прийнято базове законодавство, формується ринок послуг ЖКП, відкрито ринок енергоаудиту, сертифіковано 364 енергоаудиторів, створено Фонд енергоефективності, обрано його Наглядову раду та затверджено грантову політику і вже почали впроваджуватись перші 15 проектів.
«Головним завданням на 2019 рік є прийняття Закону «Про енергетичну ефективність» на виконання 27 Директиви ЄС. Цей Закон передбачає включення всіх трьох ключових ланок системи енергоефективності: генерація – транспортування – кінцевий споживач. Цей закон має стати завершальною ланкою у прийнятті ключових законодавчих актів в сфері енергоефективності в Україні. Розраховуємо на подальшу підтримку нашої реформи з боку ЄС», – зазначив Геннадій Зубко.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/vice-premyer-ministr-gennadij-zubko-ta-yevrokomisar-migel-migel-kanyete-obgovorili-podalshu-spivpracyu-yes-ta-ukrayini-u-sferi-energoefektivnosti


«Укренерго» презентувало платформу для нового оптового ринку е / е, розраховує незабаром врегулювати проблему оплати її подальшого впровадження

НЕК «Укренерго» презентувала платформу Мarket Management System для двох нових сегментів оптового ринку е / е (балансуючого ринку і ринку допоміжних послуг), яка функціонує в тестовому режимі з грудня минулого року.
«Зараз ми намагаємося організувати графік наших робіт таким чином, щоб до 1 липня створити мінімально достатній функціонал для запуску нового ринку», - заявив глава «Укренерго» Всеволод Ковальчук на презентації у вівторок.
Він нагадав, що розробники платформи мали намір призупинити роботи через порушення графіка оплати: Міністерство енергетики та вугільної промисловості припинило узгоджувати платежі після перепідпорядкування «Укренерго» Міністерству фінансів.
В.Ковальчук висловив надію, що в березні проблема буде врегульована. З цією метою Мінфін та Мін’юст підготують проект змін до постанови Кабінету міністрів і контракт «Укренерго» з консорціумом підрядників. Затвердження змін дозволить передати функції узгодження платежів «Укренерго» від Міненерговугілля до Мінфіну, що розблокує процес оплати ПО для нового оптового ринку е/е, пояснив глава оператора системи передачі.
В даний час платформа Мarket Management System функціонує в тестовому режимі, здійснюється реєстрація учасників енергоринку - виробників, постачальників е/е і операторів системи розподілу. Здійснюється збір даних про обсяги споживання і передачі е/е для розробки математичних моделей, які дозволять прогнозувати небаланси на ринку е/е (різницю між прогнозним і фактичним споживанням).
За інформацією «Укренерго», на сьогодні рівень наповнення платформи даними недостатній, тому сформовані в ній показники не є релевантними.
Як повідомлялося, в липні 2018 року НЕК «Укренерго» підписала контракт на поставку програмного забезпечення для нових сегментів нового оптового ринку е/е з консорціумом компаній IP Systems (Угорщина), Smart Tech (Австрія) і Siemens Austria на загальну суму $ 8 млн. Документ передбачає не тільки постачання та впровадження ПЗ, а й підтримку протягом п’яти років. Фінансування проекту здійснюється за кошти Світового банку.
IP Systems і Smart Tech впровадили подібне ПО в Казахстані, Косово, Швейцарії, в даний час йде робота в Грузії.
Впровадження нового оптового ринку е/е в Україні з 1 липня 2019 року передбачено законом «Про ринок е / е», затвердженим в квітні 2017 року, направлено на імплементацію вимог Третього енергопакету ЄС.
https://interfax.com.ua/news/economic/568831.html


Україні потрібен “енергетичний безвіз” з Європою - Порошенко

Україна повинна прокласти лінії електропередач у Європу і вийти на європейський енергетичний ринок з власною продукцією.
Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час виступу на церемонії запуску перших вітрових турбін Приморської вітроелектростанції на Запоріжжі, повідомляє кореспондент Укрінформу.
“Ми маємо єдину енергосистему з Росією. І це неправильно! Ми маємо прокласти лінії електропередач у Європу, бо там найпотужніший ринок. Електроенергія, яка буде вироблятися тут і зараз, буде продаватися в Європі. І це правильно. Якщо хочете, це називається “енергетичний безвіз” для української продукції”, - зазначив глава держави.
За його словами, наразі Україні вже не потрібно стільки електроенергії, скільки виробляється разом атомними потужностями та потужностями відновлювальної енергетики.
Водночас Порошенко підкреслив, що “енергетичний безвіз” і постачання електроенергії у Європу зможе забезпечити нові валютні надходження у країну, укріплення національної валюти і збільшення енергетичної незалежності.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2649436-ukraini-potriben-energeticnij-bezviz-z-evropou-porosenko.html


ЄС виділив $17,4 млн на консультативну підтримку Фонду енергоефективності — IFC

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) повідомила про запуск комплексного проекту з надання консультативних послуг щодо підтримки Фонду енергоефективності, управління внесками донорів та створення сприятливого ринкового середовища для сприяння енергоефективній реконструкції багатоквартирних будинків в Україні.
Як зазначено в повідомленні на сайті IFC, на фінансування цього проекту ЄС виділив $17,4 млн, пише ExPro.
Згідно з документом, проект передбачає чотири основні цілі, серед яких робота з Фондом енергоефективності для забезпечення належної та прозорої схеми розподілу грантової допомоги об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та іншим об’єднанням домовласників, а також допомога одержувачам грантів у підготовці заявок і роз’яснення їм вигод участі в програмі. Передбачається, що IFC проведе загальнонаціональну кампанію і через свою мережу регіональних консультантів працюватиме приблизно із 6 тис. ОСББ.
До числа двох інших завдань входить співпраця з фінансовими установами для надання їм допомоги в розробленні кредитних продуктів з енергоефективності в житловому секторі та управління Мультидонорським трастовим фондом для надання грантів ОСББ, які надаватимуть спільно з фінансуванням Фонду енергоефективності. IFC нагадало, що до цього Мультидонорського фонду уряд України, ЄС та Німеччина внесли EUR100 млн.
Передбачається, що проект допоможе приблизно 5,9 тис. ОСББ та іншим об’єднанням домовласників сумарно отримати близько $235 млн на енергоефективну реновацію їхніх багатоквартирних будинків.
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/28/yes-vidiliv-174-mln-na-konsultativnu-pidtrimku-fondu-energoefektivnosti-ifc/


Мінфін створив комісію з корпоратизації Укренерго

Міністерство фінансів України створило комісію з реорганізації державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго»» в приватне акціонерне товариство (ПрАТ). Відповідний наказ було затверджено 22 лютого.
Комісія працює на чолі з заступником Міністра фінансів Василем Шкураковим та складається з 12 представників від Мінфіну, Укренерго, Фонду державного майна України, Міністерства економічного розвитку та торгівлі.
В ході першого засідання комісія розробила план перетворення держпідприємства, що, зокрема, передбачає:
· створення інвентаризаційної комісії;
· проведення інвентаризації активів та зобов’язань Укренерго станом на 31 березня 2019 року;
· складання акта оцінки майна;
· затвердження Мінфіном статуту ПрАТ;
· затвердження складу наглядової ради реорганізованого акціонерного товариства.
Одна з головних задач Мінфіну – прискорення процесу корпоратизації Укренерго. Це є однією з умов сертифікації компанії як незалежного оператора системи передачі електроенергії.
Корпоратизація Укренерго дозволить ефективно імплементувати законодавство про ринок електроенергії, а також відокремити контроль за виробництвом електроенергії та її передачею (анбандлінг). Це є однією з умов отримання кредитних коштів в рамках Меморандуму про взаєморозуміння з ЄС.
Довідково:
Міністерство фінансів України отримало право на управління державним підприємством «НЕК «Укренерго» 4 лютого 2019 року. Відповідний акт приймання-передачі було підписано Комісією з питань передачі цілісного майнового комплексу ДП «НЕК «Укренерго», створеною Мінфіном на виконання розпорядження КМУ від 14.11.2018 № 1001. З моменту підписання документу Укренерго перейшло зі сфери Міністерства енергетики та вугільної промисловості до Міністерства фінансів.
https://www.minfin.gov.ua


АМКУ оштрафував компанію ДТЕК Дніпровські електромережі на 3,5 млн грн за монополію

Антимонопольний комітет (АМКУ) наклав штраф на компанію «ДТЕК Дніпровські електромережі» в розмірі 3,5 млн грн за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з розподілу електричної енергії.
Про це повідомив глава АМКУ Юрій Терентьєв в Facebook.
«Тільки що тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України визнала дії «ДТЕК Дніпровські електромережі» зловживанням монопольним становищем на ринку послуг з розподілу електричної енергії і наклала штраф в розмірі 3,49 млн грн», - написав він.
Терентьєв уточнив, що компанію оштрафували за відключення від джерела живлення ПС «Північна-150», що призвело до припинення поставок електроенергії споживачам.
http://oilreview.kiev.ua/2019/03/01/amku-oshtrafoval-kompaniyu-dtek-dneprovskie-elektroseti-na-35-mln-grn-za-monopoliyu/


Рада схвалила введення контролю за викидами парникових газів

Верховна Рада прийняла за основу проект закону «Про основи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів».
Як передає БізнесЦензор, за ухвалення відповідного урядового законопроекту №9253 у першому читанні проголосували 243 народних депутатів.
Згідно з пояснювальною запискою до документа, зараз в Україні відсутня єдина методика розрахунку викидів парникових газів, а також система контролю за визначенням обсягів таких викидів.
При цьому створення ефективної системи контролю за викидами є одним із зобов’язань України щодо Угоди про асоціацію з ЄС.
Тому законопроектом пропонується визначити правові та організаційні засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів.
Документом передбачається, зокрема, визначити: сферу його дії; склад законодавства в сфері моніторингу, звітності та верифікації; органи державного управління і їх повноваження; порядок організації і здійснення моніторингу, звітності та верифікації; адміністративні послуги в цій сфері; права і обов’язки оператора і верифікатори; а також ввести спеціальну адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавства у відповідній сфері тощо.
Верховна Рада також прийняла в першому читанні проект закону «Про озоноруйнуючих речовин і фторованих парникових газах». За прийняття законопроекту №9082 за основу проголосували 240 депутатів.
Законопроектом пропонується врегулювати відносини з виробництва, імпорту, експорту, зберігання, використання, розміщення на ринку і поводження з озоноруйнівними речовинами, фторованими парниковими газами і продуктами, які містять або можуть містити речовини, використання яких впливає на озоновий шар і на рівень глобального потепління.
Проектом, зокрема, передбачається визначити: органи державного управління в сфері регулювання контрольованих речовин і їх повноваження; засади регулювання операцій з такими речовинами (ведення Єдиного державного реєстру операторів контрольованих речовин, їх використання та знешкодження і т.п.); умови отримання кваліфікаційного документа (свідоцтва) на здійснення відповідної діяльності; особливості маркування товарів і обладнання, що містять контрольовані речовини; вимоги до обліку, звітності та контролю в цій сфері.
Документом також пропонується ввести адміністративну відповідальність за порушення правил щодо недопущення і запобігання витоку і викидів озоноруйнуючих речовин і фторованих парникових газів.
https://biz.censor.net.ua/news/3114313/rada_odobrila_vvedenie_kontrolya_za_vybrosami_parnikovyh_gazov


Чистий прибуток «Центренерго» впав майже в чотири рази

ПАТ «Центренерго» в 2018 році скоротило чистий прибуток в 3,8 рази (на 1,391 млрд гривень) у порівнянні з 2017 роком - до 499,127 млн гривень.
Про це свідчать дані компанії в порядку зборів акціонерів енергогенеруючої компанії, призначеного на 3 квітня, пише «Інтерфакс-Україна».
Таким чином, в четвертому кварталі 2018 року «Центренерго» отримало чистий прибуток 9,619 млн гривень проти 203,271 млн гривень чистого збитку в вересні-грудні-2017.
Згідно з порядком, компанія розглядає п’ять варіантів розподілу прибутку за 2018 рік з напрямком на дивіденди: 30%, 50%, 75%, 80% або 90% від результату діяльності.
Як повідомлялося, торги з продажу державного пакета акцій ПАТ «Центренерго», призначені на 13 грудня 2018 року, не відбулися.
Претенденти - ТОВ «Укрдонінвест» і виробниче унітарне підприємство «Нафтобітумний завод» (Білорусь) - не були допущені до участі, оскільки подана ними документація не відповідала вимогам законодавства.
ФДМ виставляв на продаж 78,289% акцій ПАТ «Центренерго» за стартовою ціною 5 млрд 984,992 млн грн. Конкурс мав відбутися за наявності, мінімум, двох учасників, один з яких - іноземний.
Після оголошення конкурсу спочатку про намір брати участь у ньому заявили шість компаній, з яких документи з фінансовою гарантією подали ТОВ «Укрдонінвест» (Київ), бенефіціаром якого виступає бізнесмен Віталій Карпачова, і білоруське унітарне підприємство «Нафтобітумний завод», що належить найбільшому приватному білоруському нафтотрейдерові «Інтерсервіс».
«Центренерго» експлуатує 23 блоки (18 - пиловугільні, п’ять - газомазутові) на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт.
https://www.epravda.com.ua/news/2019/02/28/645719/


«ДТЕК Енерго» в 2018 р отримало 5,3 млрд грн чистого прибутку

«ДТЕК Енерго» в 2018 році отримало чистий прибуток 5,252 млрд грн, тоді як 2017 рік компанія завершила з чистим збитком в розмірі 2,916 млрд грн, зазначається в звіті на сайті компанії.
Дохід «ДТЕК Енерго» в 2018 році склав 90,786 млрд грн, що на 35,6% менше, ніж у 2017 році (140,973 млрд грн). Валовий прибуток за минулий рік зменшилася на 1,3% (0,247 млрд грн) у порівнянні з 2017-м - до 19,267 млрд грн.
«ДТЕК Енерго» - операційна компанія, що відповідає за видобуток вугілля, генерації і дистрибуцію електроенергії в структурі холдингу ДТЕК.
ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
http://uaenergy.com.ua/post/32060/dtek-energo-v-2018-g-poluchilo-53-mlrd-grn-chistoj/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами