Українська енергетична інфраструктура: 03-09.09.2018



Володимир Гройсман про ситуацію з енергозабезпеченням Києва: Ми допоможемо

Уряд України готовий схвалити і реалізувати всі рішення, які дозволять забезпечити Київ енергоресурсами і зняти проблему ймовірного зриву опалювального сезону, яка виникла через накопичення боргів в обсязі понад 729 млн грн. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, відповідаючи на прохання київської міської влади на чолі з Київським міським головою Віталієм Кличком.
Глава Уряду наголосив, що підтримка місцевого самоврядування з боку Кабінету Міністрів – беззаперечна. І ті можливості, які надаються, як в рамках реформи децентралізації, так і за допомогою бюджетних субвенцій, зростають.
«Але в Києві є своя специфіка, яку треба враховувати. У нас розбіжностей немає – ми допоможемо. І в питанні теплозабезпечення – ми пообіцяли, опрацювали з колегами по Уряду і знайшли можливості для підтримки», - додав Володимир Гройсман.
Він надав відповідні доручення, передусім Міністерству фінансів, здійснити всі потрібні процедури.
60 млн грн. відшкодувало Держенергоефективності учасникам програми «теплих кредитів» у серпні

Цього разу найбільшу суму – більше 31 млн грн. – відшкодовано ОСББ, які залучали кошти на утеплення багатоповерхівок.
Ще 27 млн грн. отримали приватні домогосподарства, які купували енергоефективні матеріали та обладнання за програмою.
Майже 2 млн грн. одержали ті родини, які встановлювали твердопаливні котли.
Як пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, завдяки державній підтримці десятки тисяч родин змогли придбати енергоефективне обладнання, матеріали та провести необхідні заходи:
• утеплити будинок,
• замінити вікна на енергоефективні,
• встановити лічильники тепла тощо.
Загалом, з початку 2018 р. і по сьогодні за «теплими кредитами» відшкодовано 270 млн гривень.
За весь час дії програми її учасники одержали з держбюджету 2,3 млрд грн. компенсацій.
«ДТЕК Енерго» в I півріччі отримало чистий прибуток 5.4 млрд грн

«ДТЕК Енерго» січень-червень 2018 року закінчило з чистим прибутком 5,404 млрд грн, в т.ч. у другому кварталі вона склала 1,06 млрд грн, повідомляється в звіті на сайті компанії.
Як уточнили агентству «Інтерфакс-Україна», звітність за перше півріччя 2018 року підготовлена без урахування фактора збитків від втрати підприємств на непідконтрольною території (НКТ).
Дохід «ДТЕК Енерго» в першому півріччі склав 83,181 млрд грн, в т.ч. у другому кварталі - 36,8 млрд грн. Валовий прибуток за підсумками січня-червня-2018 склала 9,484 млрд грн, в т.ч. у другому кварталі - 4,312 млрд грн.
Як повідомлялося, «ДТЕК Енерго» в січні-червні 2018 року інвестував у модернізацію і розвиток своїх підприємств 3,3 млрд грн.
«ДТЕК Енерго» в 2017 році отримало збиток 2,916 млрд грн, а виручка за минулий рік склала 141,738 млрд грн. Ключовий вплив на підсумковий фінансовий результат 2017 року надали втрати активів в зоні АТО. Загальний збиток від списання і знецінення активів, а також перегляду зобов’язань склав 4,4 млрд грн.
«ДТЕК Енерго» - операційна компанія, що відповідає за видобуток вугілля, генерації і дистрибуцію електроенергії в структурі холдингу ДТЕК.
ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
https://interfax.com.ua/news/economic/528045.html


«Нафтогаз України» створив «дочок» для постачання газу тепловикам і промисловості

НАК «Нафтогаз України» в середині серпня 2018 року зареєстрував ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз тепло» і ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз трейдинг».
Уже 4 вересня Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП) розгляне питання видачі цим компаніям ліцензій на постачання природного газу.
На сайтах новостворених компаній повідомляється про їхній намір стати трейдерами газу для теплопостачальних підприємств і промислових споживачів відповідно.
Керівником «Нафтогаз тепло» призначено Павла Петченка, «Нафтогаз трейдинг» - Віталія Волинця.
«Нафтогаз України» об’єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/527954.html


Укренерго запропонувало членам CIGRE сформувати нові стандарти освіти в електроенергетиці

На початку цього тижня в Парижі відбулась 47-а сесія міжнародної асоціації CIGRE, яка кожні 2 роки збирає провідні енергокомпанії світу для обміну знаннями, досвідом й технологіями у сфері електроенергетики. Цього разу CIGRE зібрала рекордну кількість учасників – більше 3,5 тис. делегатів з понад 100 країн. Україну на цій міжнародній конференції представляла компанія Укренерго.
В рамках програми конференції цього року учасникам було запропоновано новий формат – зустріч генеральних директорів електроенергетичних компаній, яка об’єднала понад 200 керівників енергокомпаній світу. Модерував її Енді Отт (Andrew Ott) – СЕО та президент найбільшого в світі оператора системи передачі PJM Interconnection (США).
Увага найпотужніших енергокомпаній усього світу зараз прикута до пошуку шляхів підвищення власної конкурентоздатності на ринку праці, а також підвищення стандартів якості освіти для майбутніх поколінь працівників. Наприклад, американські енергетичні гіганти, які є роботодавцями для мільйонів людей, вже зараз конкурують на ринку праці з Кремнієвою долиною та іншими успішними стартапами. Тенденції до зростання попиту та конкуренції на ринку праці підтверджуються і на європейському ринку.
В рамках обговорення галузевих викликів в ході зустрічі топ-менеджерів енергокомпаній керівник Укренерго Всеволод Ковальчук запропонував колегам об’єднати зусилля та разом із провідними університетами світу розробити нові стандарти освіти в галузі електроенергетики.
«Світ стрімко змінюється, рухається в напрямку смарт-рішень. І електроенергетика – не виняток. Щоб відповідати викликам часу, ми потребуємо фахівців, які мають не лише класичну для нашої галузі освіту, але й, наприклад, розуміються на розробці та впровадженні складних IT-рішень. Для цього нам потрібні якісно нові стандарти освіти в профільних вишах. Особливо актуальні якісні зміни в освіті для української енергосистеми, яка наразі переживає період серйозних трансформацій. Ми закликали колег з усього світу спільними зусиллями розробити рекомендації провідним університетам щодо коригування навчальних програм, бути готовими стати полігоном для випробувань та вдосконалення спільних ініціатив, які народжуються на CIGRE», – зазначив Всеволод Ковальчук, керівник компанії Укренерго.
Серед інших тем, які активно дискутувалися на заході, були вплив енергетики на зміну клімату, перетворення в енергосистемах, які спричиняє декарбонізація енергетики, тенденції переходу від викопного палива до відновлюваних джерел енергії тощо.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/ukrenergo-zaproponuvalo-chlenam-cigre-sformuvaty-novi-standarty-osvity-v-elektroenergetytsi/


Заборгованість контрагентів, які отримують газ від «Нафтогазу» на пільгових умовах зменшилася на 848 млн грн за тиждень

За тиждень виробники тепла зменшили борг на 177 млн грн (0,7%), підприємства ТЕЦ (виробництво електроенергії) – на 25 млн грн (1,5%), регіональні газозбутові підприємства – на 646 млн грн (3%).
Про це повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз».
Станом на 28 серпня 2018 р. сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз України» складає близько 29,1 млрд грн. В порівнянні з минулим тижнем заборгованість зменшилась на 202 млн грн (0,4%).
Заборгованість регіональних газозбутових підприємств складає близько 20,6 млрд грн. В порівнянні з минулим тижнем заборгованість зменшилась на 646 млн грн (3%).
Заборгованість промислових підприємств за минулий тиждень не змінилась та складає 2,8 млрд грн.
Заборгованість ПАТ Київенерго за газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, за минулий тиждень зменшилась на 24 млн грн (0,7%). Сумарна заборгованість Київенерго складає близько 3,6 млрд грн.
Сумарна прострочена заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, складає близько 25,6 млрд грн, з них за 2018 р. — 9,4 млрд грн. За минулий тиждень заборгованість зменшилась на 177 млн грн (0,7%).
Найбільша сумарна прострочена заборгованість за використаний газ в цій категорії накопичена у підприємств ТКЕ і ТЕЦ Донецької (5,5 млрд грн), Дніпропетровської (4,3 млрд грн), Харківської (1,8 млрд грн), Луганської (1,6 млрд грн), Одеської (1,2 млрд грн) областей та м. Києва (3,2 млрд грн).
Найбільша прострочена заборгованість за використаний природний газ за 2018 р. в цій категорії накопичена у підприємств ТКЕ і ТЕЦ м. Києва (2 620 млн грн), Дніпропетровської (737 млн грн), Харківської (680 млн грн), Львівської (648 млн грн), Запорізької (569 млн грн) та Донецької (451 млн грн) областей.
Відповідно до підпункту 4 пункту 3 Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.17 №187 (зі змінами, внесеними постановою КМУ від 28.03.18 №228), на Компанію покладено обов’язок постачати природний газ виробникам теплової енергії для всіх категорій використання природного газу, в тому числі для виробництва електричної енергії такими виробниками, на умовах та у порядку, що визначені цим Положенням.
Отже, відповідно до пункту 12 Положення, постачання Компанією природного газу (надання номінацій) виробнику теплової енергії здійснюється виключно у разі виконання останнім, як мінімум, двох умов: укладення з Компанією договору постачання природного газу відповідно до законодавства, а також забезпечення хоча б однієї з передбачених Положенням обов’язкових умов, щодо розрахунків за використаний природний газ (ознайомитись з якими можна за посиланням).
Детальну інформацію щодо заборгованості по цій категорії підприємств дивіться у таблиці в кінці цього прес-релізу, а також у інфографіці, що додається.
http://oilreview.kiev.ua/2018/08/30/zaborgovanist-kontragentiv-yaki-otrimuyut-gaz-vid-naftogazu-na-pilgovix-umovax-zmenshilasya-na-848-mln-grn-za- tizhden/


Генеруючи енергетичне майбутнє України – Енергоатом презентує Нефінансовий звіт Компанії за 2017 рік

У 2017 році Енергоатом підтвердив лідерську позицію в енергетиці, забезпечуючи Україну чистою електроенергією, гарантуючи найвищий рівень безпеки, впроваджуючи стратегію корпоративної соціальної відповідальності та орієнтуючись на Цілі сталого розвитку ООН. Результати діяльності за цими та іншим напрямкам, ключові здобутки та плани на майбутнє представлені в черговому Нефінансовому звіті НАЕК «Енергоатом» за 2017 рік. Документ став вже другим Нефінансовим звітом Енергоатома, підготовленим за стандартом GRI (Global Reporting Initiative).
В цьогорічному звіті окрім результатів діяльності за 2017 рік та оцінки впливу Енергоатома на довкілля, розкриваються і питання внеску Компанії у досягнення цілей сталого розвитку ООН. У рамках підготовки звіту була вперше розроблена і представлена матриця відповідності пріоритетних напрямів діяльності Компанії цілям сталого розвитку. Окрема увага приділяється аналізу діяльності в сфері прозорості і підзвітності, а також взаємодії із зацікавленими сторонами.
У вступному слові до Нефінансового звіту, президент Енергоатома Юрій Недашковський підкреслив, що у 2017 році Компанія забезпечила понад 55 % від загального обсягу виробництва електроенергії в Україні. «Ми сумлінно ставимося до наших фінансових зобов’язань – у 2017 році Енергоатом посів 8 місце в ТОП-10 найбільших вітчизняних платників податків, а також досяг суттєвих успіхів, вдосконалюючи виробничі, управлінські та закупівельні процедури. Зокрема, Компанія приєдналася до Меморандуму про співпрацю у проекті «РrоZоrrо.Продажі», а також заощадила 481,9 млн грн на закупівлях. Наш успіх було відзначено на конкурсі ProZorro Awards - Енергоатом став переможцем у номінації «Замовник року, що зекономив найбільше грошей», - наголошує президент Компанії.
Він нагадав, що 2017 рік став початком визначного для Енергоатома та всієї країни проекту – будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива українських атомних електростанцій. «Україна зробила важливий крок до енергетичної незалежності від РФ. Більш того, проведені у 2017 році переговори та незалежний аудит Компанії (due diligence) з боку Bank of America відкрили шлях для американських інвестицій в Україну та дозволили розмістити на фондовому ринку США облігації Bank of America під гарантії OPIC на суму 250 млн дол. Енергоатом отримав один з найвищих кредитних рейтингів у світі (агентство Moody’s визначило рейтинг Енергоатома як «Аа2») та дуже вигідну ставку кредитування у 6,83 % для залучення коштів на реалізацію проекту ЦСВЯП. Такий рейтинг є рекордним для боргових інструментів українських емітентів, що залучають кошти на міжнародних ринках капіталу», - відзначив Юрій Недашковський.
Серед найважливіших подій 2017 року, які відображено у Нефінансовому звіті Енергоатома, продовження терміну експлуатації енергоблока №3 Запорізької АЕС, якому передувала масштабна модернізація обладнання блока, спрямована на підвищення безпеки його експлуатації. Минулого року Компанія виконала значний обсяг робіт в рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС, визначним результатом цієї роботи стало повне завантаження активної зони енергоблока №3 ЮУАЕС паливом Westinghouse, яке завершилось у липні 2018 року.
Одним з пріоритетних напрямів розвитку Енергоатома залишається підвищення кваліфікації персоналу АЕС, у 2017 році на Запорізькій АЕС було відкрито унікальний навчальний комплексу, який є повномасштабним тренажером реакторної установки енергоблока ВВЕР-1000. Енергоатом сприяє розвитку місцеві громади в регіонах присутності, реалізовує спільні проекти з розвитку соціальної інфраструктури. Компанія приділяє особливу увагу роботі з молоддю - організовано проведення низки освітніх програм для школярів, студентів і молодих фахівців.
У Нефінансовому звіті наголошується, що ключовими завданнями Енергоатома на 2018 рік та середньострокову перспективу є виконання запланованих заходів з підвищення безпеки енергоблоків АЕС та роботи з продовження термінів їх експлуатації. У поточному році Енергоатом продовжує докладати зусиль для реалізація проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС», який дозволить розпочати експорт електроенергії з Хмельницької АЕС до країн Європейського союзу. Не менш важливим залишається проект будівництва нових генеруючих потужностей, зокрема енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, а також реалізації пілотних проектів з будівництва відновлювальних джерел енергії – чотирьох сонячних електростанцій у межах розташування АЕС.
«Ми маємо стійкі наміри підвищувати безпеку та ефективність наших АЕС із залученням провідних українських компаній та партнерів з країн ЄС, США, Японії та інших, а також зміцнювати репутацію Енергоатома як інноваційного підприємства, яке робить значний внесок у розвиток паливно-енергетичного комплексу України та енергетичну безпеку країн ЄС. Ми і надалі плануємо розвиватись як ефективне, сучасне підприємство, відповідальне перед своїми працівниками та усіма зацікавленими сторонами, роблячи все від нас залежне для забезпечення сталого розвитку української енергетики, економіки та суспільства», - підсумовує у своєму зверненні президент Енергоатома Юрій Недашковський.
Нефінансовий звіт Енергоатома – це не лише друкований документ українською та англійською мовами, а також двомовна інтерактивна версія звіту (веб-сайт), яка представлена за адресою: http://nfr.energoatom.kiev.ua/.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/sustainable_development/non_financial_reporting/54434-generiruya_energeticheskoe_buduschee_ukrainy__energoatom_predstavlyaet_nefinansovyyi_otchet_kompanii_za_/


Держрезерв та Центренерго підписали Мирові угоди на загальну суму понад 85,5 млн. грн.

Державне агентство резерву України та ПАТ «Центренерго» підписали низку Мирових угод, що передбачають схему погашення заборгованості Центренерго перед Держрезервом на загальну суму понад 85,5млн. грн. Про це повідомив Голова Державного агентства України Вадим Мосійчук.
За його словами, всі взаємовідносини Центренерго та Держрезерву щодо виплати згадуваної суми погоджені судом.
«Мирові угоди вигідні для обох сторін. Держрезерв є, на разі, найбільшим кредитором Центренерго. А в рамках проведення активної претензійно-позивної роботи Держрезерву зі своїми боржниками, підписання Мирових угод є гарним рішенням. Більш того, це рішення допоможе швидше підготувати Центренерго до великої приватизації, що планується розпочати вже цієї осені»,- наголосив Вадим Мосійчук.
Зокрема, як повідомив Голова Держрезерву, умови Мирових угоди передбачають поетапні виплати всієї суми заборгованості по різним договорам тимчасового користування. Термін виплат варіюється від 12 до 48 місяців.
Нагадаємо, Мирові угоди стосуються погашення заборгованості Центренерго за використані ним енергоносії, котрі він брав у Держрезерву у тимчасове користування, та які, зрештою, так і не були повернуті. Зокрема, мова йде про період кінця дев’яностих років. Саме тоді Держрезерв надавав Центренерго у тимчасове користування природний газ, мазут та вугілля. У 2005, 2011, 2012 та 2013 роках Держрезервом було виграно судові справи у Центренерго. Однак, через тривалу судову тяганину у справі про банкрутство Центренерго не мало можливості виконувати дані судові рішення.
https://rezerv.gov.ua/news/derzhrezerv-ta-centrenergo-pidpisali-mirovi-ugodi-na-zagalnu


Члени ОРЕ 26 вересня розглянуть питання приведення договору між ними до вимог закону «Про ринок електроенергії»

Члени Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) України на позачерговому зборах 26 вересня 2018 розглянуть питання приведення договору між ними до вимог закону «Про ринок електроенергії».
Про це повідомила прес-служба ДП «Енергоринок».
Як повідомлялося, членами ОРЕ є компанії-виробники електроенергії, а також постачальники електроенергії.
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/04/chleny-ore-26-sentyabrya-rassmotryat-vopros-privedeniya-dogovora-mezhdu-nimi-k-trebovaniyam-zakona-o-rynke-elektroenergii/


Укренерго впроваджує систему управління комплаєнс-ризиками європейського зразка

Укренерго завершило перший етап проекту з формування комплаєнс-політики компанії згідно зі стандартами Організації економічного співробітництва та розвитку, які на міжнародному рівні є запорукою ефективного, прозорого та відповідального функціонування підприємств державного сектору. Результатом першого етапу проекту Укренерго став GAP-аналіз – дослідження стратегічних розходжень між сьогоденням і тим, чого хоче досягти підприємство в процесі розвитку.
Комплаєнс — важливий інструмент корпоративного управління та контролю, який дозволяє попередити та нівелювати ризики, пов’язані із корупцією, конфліктом інтересів, невідповідністю стандартам, нормативам чи порушеннями законодавства.
Зазначимо, впродовж останніх років Укренерго заклало фундамент антикорупційної діяльності у внутрішніх корпоративних процедурах та політиках, а в кінці 2017 року компанія анонсувала створення комплаєнс-офісу та запровадження посади комплаєнс-офіцера.
Для Укренерго запровадження комплаєнс-політики є важливою складовою трансформації з унітарного державного підприємства в сучасного оператора системи передачі (ОСП) європейського формату. Незалежний впливовий комплаєнс-офіс забезпечує прозорість компанії та сприяє підвищенню довіри з боку основних стейкхолдерів – клієнтів, інвесторів, партнерів, влади.
Концепція комплаєнс-офісу Укренерго ґрунтується на експертизі провідних європейських операторів. В її формуванні активну участь бере аудиторська компанія «великої четвірки» KPMG, а також консультанти бельгійської компанії Elia Grid International.
«Разом з Укренерго ми створюємо комплаєнс-політику, яка стане ефективним інструментом управління ризиками. В ній будуть задекларовані ключові цінності компанії: дотримання вимог законодавства та принципів діяльності ОСП Європейського енергетичного співтовариства, нульова толерантність до корупції, прозорість, дотримання правил конфіденційності та управління конфліктом інтересів», — Олена Ісаєва, директор з управління ризиками KPMG в Україні.
«Укренерго однією з перших компаній у держсекторі розпочала будувати систему управління комплаєнс-ризиками та запроваджує позицію комплаєнс-офіцера. Наша стратегічна мета – інтеграція до європейської енергосистеми і відповідність усім вимогам та стандартам ENTSO-E, серед яких – прозорість діяльності компанії. З огляду на це, ефективне управління комплаєнс-ризиками є обов’язковою та необхідною передумовою розвитку компанії до рівня європейських системних операторів передачі електроенергії», — Всеволод Ковальчук, керівник Укренерго.
Зараз в Укренерго триває конкурс на заміщення посади комплаєнс-офіцера, який відповідатиме за реалізацію комплаєнс-політики компанії.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/ukrenergo-vprovadzhuye-systemu-upravlinnya-komplayens-ryzykamy-yevropejskogo-zrazka/








Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами