Українська енергетична інфраструктура: 02-08.09.2019



Укренерго повідомило РФ про передачу до арбітражу позову щодо втрати активів в Криму

НЕК «Укренерго» повідомила Російську Федерацію про передачу до арбітражного суду вимог в спорі щодо незаконного захоплення своїх інфраструктурних об’єктів на території Криму.
Укренерго вимагає компенсації за порушення Росією Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій від 1998 року. Також до вимог входить компенсація шкоди від незаконної експропріації інвестицій Укренерго в Криму та порушення зобов’язання гарантувати повний та безумовний правовий захист.
Вимоги Укренерго виникли після захоплення Росією активів, майна та бізнесу компанії в результаті незаконної окупації та спроби анексії Криму у 2014 році.
Раніше, в квітні 2018 року, найвищим посадовим особам РФ було вручено офіційні письмові повідомлення НЕК «Укренерго» про інвестиційний спір в рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між Росією та Україною. Їх метою було проведення консультацій та переговорів з представниками Росії для вирішення спору шляхом переговорів. Але російська сторона не надала відповіді.
У зв’язку з цим 27 серпня 2019 року Укренерго передало спір на вирішення до арбітражного суду (ad hoc) відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі від 15 грудня 1976 року (ЮНСІТРАЛ). Цей суд формується індивідуально для кожного окремого спору та самостійно визначає місце проведення судових засідань тощо. Судейська колегія в такому випадку складається з трьох арбітрів: по одному від кожної сторони спору та голови судейської колегії. Справа буде розглядатися в рамках міжнародного права. Повний перелік активів та суму компенсації буде визначено пізніше, на основі експертної оцінки.
При цьому наголошуємо, що та обставина, що Укренерго позивається стосовно втрачених на території півострова активів, жодним чином не означає, що компанія погоджується з існуванням будь-яких правових підстав для окупації та анексії Криму, який залишається територією України.
Інтереси НЕК «Укренерго» у спорі з Росією представляє міжнародна юридична фірма LALIVE із штаб-квартирою у Швейцарії. LALIVE має великий міжнародний досвід у галузях гірничої промисловості та енергетики, й зокрема успішний досвід підтримки позовів українських компаній до Росії у зв’язку з експропріацією активів.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-povidomylo-rf-pro-peredachu-do-arbitrazhu-pozovu-shhodo-vtraty-aktyviv-v-krymu/


Прибуток «Енергоринку» за перше півріччя впав у 5 разів — до 350 млн грн

Згідно зі звітністю держпідприємства “Енергоринок”, за перше півріччя 2019 року його прибуток становив 350,4 млн грн, тоді як за аналогічний період минулого року — 1,8 млрд грн.
Чистий дохід від реалізації продукції — 87,3 млрд грн (за 6 місяців-2018 — 85,4 млрд грн), а її собівартість — 86,9 млрд грн (за 6 місяців-2018 — 83,7 млрд грн).
Витрати на сплату податку на прибуток — 95 млн грн (за січень-червень минулого року — 405 млн грн).
За даними «Енергоринку», на кінець ІІ кварталу це держпідприємство не мало заборгованості перед банками (тоді як на початок року відповідні короткострокові борги становили 1,85 млрд грн, на початок 2018 року — 5,04 млрд грн).
Заборгованість же держкомпанії за товари, роботи, послуги становила 27,37 млрд грн. Водночас у складі оборотних активів — у т.ч. дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги на 5,5 млрд грн, інша дебіторська заборгованість — 24,2 млрд грн.
Борг ДП “Енергоринок” перед “Енергоатомом” (оператор чотирьох діючих атомних електростанцій України) на кінець червня становив 11,7 млрд грн.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/29/pributok-energorinku-za-pershe-pivrichchya-vpav-u-5-raziv-do-350-mln-grn/


Постанову щодо зниження цін на електрику для промисловості опублікували

Урядову постанову про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на ринку електроенергії, яке має дозволити знизити ціни на електрику для промисловості, опублікували у газеті центральних органів виконавчої влади України «Урядовий кур’єр» від 29 серпня, передає УНН.
«Продаж електричної енергії гарантованим покупцем операторам систем розподілу електричної енергії, оператору системи передачі електричної енергії за граничною ціною виробника електричної енергії, виробленої на атомних електростанціях, в обсягах, що відповідають 80 відсоткам обсягів, необхідних для компенсації технологічних витрат електричної енергії на її передачу та розподіл електричними мережами», - йдеться у тексті постанови.
Як вказано, гранична ціна визначається на рівні середньозваженої фактичної ціни на електроенергію, виробленої відповідним виробником у квітні-травні 2019 року, та включає з 1 липня 2019 року акцизний податок на вартість реалізованої електроенергії.
Аналізуючи опубліковану постанову, заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк вказав у Facebook, що «в цілому по суті все як було в проекті рішення, яке було в ЗМІ до засідання уряду. Технічні правки та формулювання не беру до уваги».
«Але є важливе уточнення по ціні е/е, за якою ГарПок продає е/е ОСР/ОСП. В проекті ця ціна не уточнювалась, а в опублікованому тексті чітко вказано - «за граничною ціною виробника електричної енергії, виробленої на атомних електростанціях». Тепер цікаво проаналізувати «дебет-кредит» ГарПока», - відзначив Хабатюк.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1821259-postanovu-schodo-znizhennya-tsin-na-elektriku-dlya-promislovosti-opublikuvali


Нацкомісія знизила тариф на передачу електроенергії

З 1 вересня 2019 року тариф на послуги з передачі електричної енергії НЕК «Укренерго» буде знижено на 195,6 грн/МВт-год. — до 116,54 грн/МВт-год.
Про це повідомила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
«30 серпня, на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яке проводилось у формі відкритого слухання, було прийнято постанову НКРЕКП за №1781 «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 12 липня 2019 року №1411», згідно з якою з 1 вересня 2019 року зменшено тариф на послуги з передачі електричної енергії ПРАТ «НЕК «УКРЕНЕРГО» до рівня 116,54 грн/МВт-год. (без податку на додану вартість) (або на 195,6 грн/МВт-год.)», — йдеться у повідомленні.
У НКРЕКП також підкреслили, що електропостачальники мають враховувати прийнятий рівень тарифу на послуги з передачі електричної енергії при формуванні ціни на електричну енергію та здійсненні розрахунків за спожиту електричну енергію із споживачами з вересня 2019 року.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/30/nackomisiya-znizila-tarif-na-peredachu-elektroenergi%d1%97/


Новий прем’єр України має намір прискорити інтеграцію до європейського енергоринку

Україна для посилення конкуренції на енергоринку і зниження тарифів буде прагнути до якнайшвидшої інтеграції з європейським енергетичним ринком, заявив новий прем’єр-міністр Олексій Гончарук, передає Енергореформи.
«Ми знаємо, що за планом це повинно статися в 2023 році. Це дуже довго. Ми будемо робити все, щоб, як мінімум, не відсунути, а, як максимум, наблизити цю дату», - заявив він, виступаючи у Верховній Раді в четвер.
За його словами, необхідно забезпечити на ринках рівні правила гри.
«Залізницю, обленерго, облгази і так далі і тому подібне не можна використовувати для отримання надприбутків за рахунок інших», - підкреслив Гончарук.
Глава уряду зазначив, що це означає, що енергоринки, інфраструктура - це сфери, де пріоритетно повинна бути забезпечена конкуренція.
http://reform.energy/news/novyy-premer-ukrainy-nameren-uskorit-integratsiyu-s-evropeyskim-energorynkom-12364


Новий Кабмін: Міністром енергетики та захисту довкілля став Олексій Оржель

У новому Кабінеті міністрів будуть об’єднані міністерства енергетики та екології. Міністерство енергетики та захисту довкілля очолить Олексій Оржель. Розповідаємо, що про нього відомо.
Біографія Олексія Оржеля
Олексій Оржель потрапив у Верховну Раду IX скликання від партії «Слуга народу» за мажоритарними списками під №16.
Закінчив Інститут енергозбереження та енергоменеджменту Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», отримав ступінь магістра за спеціальністю «Енергетичний менеджмент».
З 2006 по 2014 рік працював у Національному регуляторі у сфері енергетики, а з 2014 року в приватному секторі.
Обіймав посаду директора на підприємстві «Озон Біогаз Інвестмент».
Оржель є експертом в сфері паливно-енергетичного комплексу, керівником сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання (BRDO). Також Олексій очолює Українську асоціацію відновлюваної енергетики.
https://ua.112.ua/golovni-novyni/novyi-kabmin-ministrom-enerhetyky-ta-zakhystu-navkolyshnoho-seredovyshcha-stav-oleksii-orzhel-505296.html


Данилюк обговорив з представниками Westinghouse підвищення енергетичної безпеки України
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк обговорив з представниками компанії Westinghouse Electric Corporation питання двостороннього співробітництва, інтенсифікації співробітництва в енергетичній сфері, зокрема, з метою підвищення рівня ядерної та енергетичної безпеки.
Як повідомляється на офіційному сайті РНБО, зустріч відбулася в понеділок. Пріоритетним напрямком співпраці була визначена реалізація проектів щодо інтеграції української і європейської енергосистеми, а також залучення новітніх технологій для підвищення стійкості енергетичної системи України.
http://reform.energy/news/danilyuk-obsudil-s-predstavitelyami-westinghouse-povyshenie-energeticheskoy-bezopasnosti-ukrainy-12392

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами