Українська енергетична інфраструктура: 02-08.03.2020

RES_article

Всеволод Ковальчук покинув посаду в.о. голови правління НЕК «Укренерго»

Всеволод Ковальчук залишає посаду в.о. голови правління НЕК «Укренерго».  З 27 лютого 2020 року до моменту завершення конкурсу на посаду керівника компанії виконуючим обов’язки голови правління наглядова рада НЕК «Укренерго» призначила першого заступника голови правління Володимира Кудрицького.
«Я виконав свою роботу, забезпечивши незворотність проведених реформ в Укренерго, впровадження ринку електроенергії та інтеграції енергосистеми України до ENTSO-E в інтересах компанії та України в цілому», — так він прокоментував своє рішення піти з посади.
У свою чергу Володимир Кудрицький запевнив, що Укренерго і надалі зберігатиме незалежність в своїй діяльності системного оператора. «Компанія і надалі виконуватиме свої основні функції для забезпечення надійності роботи енергосистеми. Також будуть збережені і дотримані принципи корпоративного управління, незмінними залишатимуться і наші стратегічні цілі», – зазначив  Володимир Кудрицький.
Нагадаємо, Всеволод Ковальчук почав виконувати обов’язки керівника НЕК «Укренерго» з жовтня 2015 р. За цей період компанія зазнала кардинальних інституційних змін, в основі яких були закладені європейські принципи та правила. Історичними подіями стали підписання у 2017 р. угоди про умови можливої інтеграції ОЕС України до ENTSO-E та запуск у 2019 р. нового ринку електроенергії.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/vsevolod-kovalchuk-pokynuv-posadu-v-o-golovy-pravlinnya-nek-ukrenergo/
 

Конкурс на посаду голови Укренерго триває

Конкурс на посаду голови правління ПрАТ "НЕК "Укренерго" наразі триває.
Про це на брифінгу повідомив т.в.о. голови правління Всеволод Ковальчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.
"Конкурс триває відповідно до процедури, яку затвердила наглядова рада. Я дуже вірю, що держава буде спроможна забезпечити прозорий конкурс", - сказав Ковальчук.
За словами Ковальчука, рішення про звільнення його з посади керівника "Укренерго" було ухвалено минулої суботи.
 Як повідомлялося, у середині лютого у ЗМІ була поширена інформація про призупинку конкурсного відбору голови правління ПрАТ "НЕК "Укренерго". Прем'єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу 19 лютого запевнив, що конкурс триває.
Ковальчук прокоментував поширену у ЗМІ інформацію про призупинку конкурсу.
"Це навіть не можна назвати "призупинили"... Рішення за конкурсом чекає на призначення члена наглядової ради. Це є природне нормальне явище. Наскільки мені відомо зі спілкування з наглядовою радою, вони так і планували робити", - додав Ковальчук.
Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 26 лютого, наглядова рада ПрАТ "НЕК "Укренерго" ухвалила рішення про припинення обов’язків Всеволода Ковальчука як тимчасового голови правління компанії.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2884931-konkurs-na-posadu-golovi-ukrenergo-trivae.html
 
 
Уряд призначив трьох членів наглядової ради «Укренерго», які є представниками держави

Кабінет міністрів призначив трьох членів наглядової ради ПрАТ «НЕК «Укренерго», які є представниками держави.
Про це йдеться у розпорядженні КМУ від 26 лютого 2020 р. № 156-р «Деякі питання наглядової ради ПрАТ «НЕК “Укренерго”.
 «Погодити кандидатури Підлісецького Лева Теофіловича, Гелетія Юрія Ігоровича та Токарського Юрія Богдановича на посади членів наглядової ради “Укренерго” як представників держави», — йдеться у документі.
13 січня в Укренерго оголосили конкурс на нового керівника, однак у лютому у ЗМІ поширили інформацію, що уряд призупинив проведення конкурсу до оновлення складу наглядової ради Укренерго.
Прем’єр-міністр Олексій Гончарук спростував це, заявивши, що очікує якнайшвидшого завершення конкурсу.
«Уряд не буде робити нічого, щоб уповільнити цей процес. Найближчим часом рішення має бути прийнято», — сказав прем’єр.
http://oilreview.kiev.ua/2020/02/27/uryad-priznachiv-trox-chleniv-naglyadovo%d1%97-radi-ukrenergo-yaki-ye-predstavnikami-derzhavi/
 
 
ЄБРР працює над залученням гранту на реалізацію "Укренерго" проекту по energy storages

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) працює над залученням грантового фінансування для реалізації оператором системи передачі е / е НЕК "Укренерго" проекту будівництва energy storage, передає Енергореформи.
 "За проектом energy storages ми просимо грантове фінансування у Європейського Союзу для того, щоб цей проект мав найменше навантаження на тариф" Укренерго", - сказала старший банкір департаменту енергетики ЄБРР Ольга Єрьоміна в ході виступу на Ukrainian Energy Forum в Києві 27 лютого.
У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Єрьоміна зазначила, що в даний час рано говорити про можливе в сумарному обсязі фінансування, що передбачає, в тому числі кошти банку і НЕК, але при цьому акцентувала увагу, що, він буде залежати від того, чи буде затверджено надання гранту.
    "Ми хочемо підписати кредитну угоду в цьому році. Виходячи з технічних аналізів, чим довше буде затримуватися підготовка і реалізація цього проекту (з розвитку energy storages - ЕР), тим більше буде затримуватися інтеграція в ENTSO-E", - додала Єрьоміна.
Після введення системи накопичення в експлуатацію, перший час вона буде перебувати у власності та управлінні оператора системи передачі. Однак після того, як в країні буде сформована регуляторна база в сфері технологій energy storages, система по блокам може бути запропонована приватним інвесторам.
"Як тільки в Україні почне працювати законодавче і реальне регуляторне середовище ми готові, і ми ставимо умову, щоб цей проект по блоках пропонувався приватному сектору або в експлуатацію, або у власність - в залежності від ситуації, яка на той момент складеться", - зазначила Єрьоміна.
http://reform.energy/news/ebrr-rabotaet-nad-privlecheniem-granta-na-realizatsiyu-ukrenergo-proekta-po-energy-storages-13780
 
 
Гончарук про ситуацію в Центренерго: Рішення про зміну менеджменту прийнято, воно буде виконано

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук впевнений, що рішення уряду про зміну менеджменту Центренерго буде виконано.
Про це Гончарук сказав сьогодні на брифінгу.
Відповідаючи на питання про те, чи пов’язані розмови про його можливу відставку з олігархом Ігорем Коломойським і ситуацією в Центренерго, очільник уряду заявив, що «не хотів би коментувати чутки і якісь особистості, окремих людей».
«Давайте все ж таки більше про роботу. Ми завжди боролися системно з корупцією і продовжуємо це робити. Не маємо жодного наміру зупинятися, проте в той же самий час маємо з повагою ставитися до будь-якого бізнесу, в тому числі до українського великого, не вішати ярлики і не плодити зайві конфлікти», — додав Гончарук.
Коментуючи ситуацію в Центренерго, він нагадав, що прийнято рішення про зміну менеджменту держкомпанії: «За моєю інформацією, рішення прийнято. Воно буде виконано. Я жодних проблем тут не вбачаю».
Нагадаємо, 26 лютого Гончарук повідомив, що Кабмін прийняв рішення про зміну менеджменту Центренерго і трьох обленерго. Імена нових керівників він не назвав. Інформація про те, кого Кабмін призначив в.о. голови Центренерго, на урядовому сайті поки не була опублікована. За інформацією ZN.UA та Liga.net, новим керівником держкомпанії призначили Олександра Корчинського — директора ТОВ Рівнетеплоенерго, яке належить Івану Надєїну, власнику компанії Укртепло. Раніше Корчинський очолював компанію Технова (Чернігівська ТЕЦ), яка належить екс-нардепу від блоку «Наша Україна» Анатолію Шкрібляку.
Інвестбанкір Сергій Фурса повідомив 27 лютого, що люди олігарха Ігоря Коломойського не пускають новий менеджмент Центренерго в офіс компанії.
https://nv.ua/ukr/biz/markets/goncharuk-pro-centrenergo-rishennya-pro-zminu-menedzhmentu-priynyato-vono-bude-vikonano-novini-ukrajini-50073206.html
 
 
Ухвалені Регулятором зміни до Правил ринку підвищать відповідальність за небаланси

НКРЕКП внесла зміни до Правил ринку в частині врегулювання небалансів, що стимулюватиме учасників ринку дотримуватись своїх торгових графіків.
Дотепер, учасники ринку фактично сприймали БР, як ще один майданчик для торгівлі електроенергією, за результатами якого на врегулюванні небалансів можна отримати значний прибуток. Тоді як в нормальних умовах балансуючий ринок має бути виключно місцем «покарання» за прорахунки.
Регулятор змінив підхід до формування розміру платежів за небаланси.
·                 При негативному небалансі (учасник ринку має дефіцит електроенергії в своєму торговому графіку), коли ціна небалансу менша за ціну ринку на добу наперед (РДН), платіж за небаланс (напрямок платежу – від учасника ринку) буде визначатися по ціні РДН, збільшеній на підвищующий коефіцієнт. Якщо ціна небалансу більша за ціну РДН, то платіж за небаланс буде визначатися на рівні ціни небалансу, збільшеної на підвищуючий коефіцієнт.
·                 При позитивному небалансі (учасник ринку має профіцит електроенергії в своєму торговому графіку), коли ціна небалансу менша за ціну РДН, платіж за небаланс (напрямок платежу – до учасника ринку) буде визначатися по ціні небалансу, зменшеній на понижуючий коефіцієнт. Якщо ціна небалансу більша за ціну РДН, то платіж за небаланс буде визначатися на рівні ціни РДН, зменшеної на понижуючий коефіцієнт.
Таким чином, небаланси учасників ринку завжди будуть призводити до збитків на відміну від купівлі/продажу електроенергії на РДН.
Прийняті Регулятором зміни збільшуватимуть відповідальність гравців ринку за небаланси та стимулюватимуть краще прогнозувати власне виробництво/споживання електроенергії.
«Ми вдячні учасникам ринку, експертам USAID за надані пропозиції, регулятору за проведене обговорення важливого питання», – зазначив директор з ринкових операцій НЕК «Укренерго» Микита Вишневський.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/uhvaleni-regulyatorom-zminy-do-pravyl-rynku-pidvyshhat-vidpovidalnist-za-nebalansy/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами