Українська енергетична інфраструктура: 02-08 серпня 2021

1 (4)

Україна затвердила умови щодо скорочення до 2030 року викидів СО2 до 35% - постанова Кабміну

Україна відповідно до Оновленого (другого) національного визначеного внеску в Паризьку кліматичну угоду (НОВ2) затвердила умови щодо скорочення до 2030 року викидів парникових газів до 35% від рівня 1990 року. Така мета затверджена постановою Кабінету міністрів України на позачерговому засіданні 30 липня, повідомляє Енергореформа.
«Кабмін затвердив Оновлений національно визначений внесок України в Паризьку угоду. Шляхом декарбонізації і розвитку ВДЕ ми маємо намір зменшити викиди парникових газів до 35% від рівня 1990 року. Україна йде пліч-о-пліч з ЄС і США в боротьбі зі зміною клімату», – написав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на своїй сторінці в Твіттері.
Початковий внесок України в Паризьку угоду, прийнятий Кабміном у вересні 2015 року, мав на меті знизити викиди парникових газів на 40% до 2030 року, тобто до 60% від рівня 1990 року.
Показник скорочення викидів до 35% до 2030 року був отриманий виходячи з розрахунку, що в 1990 році викиди України з урахуванням землекористування та лісівництва склали 884 млн. тонн. При цьому в 2019 році, згідно з кадастру, викиди CO2 склали 332 млн. тонн – 37,6% від рівня 1990 року.
У пояснювальній записці до проекту розпорядження Кабміну вказується, що НОВ2 дозволить інтегрувати екологічні складові в оновлені стратегії розвитку держави, врахувати національні обставини розвитку економіки України при виконанні міжнародних зобов'язань, підвищити імідж України на міжнародній арені та в кліматичних переговорах.
Також зазначається, що НОВ2 посприяє залученню додаткових технологічних і фінансових ресурсів для модернізації та трансформації економіки на шляху реалізації Європейського «зеленого» курсу (European Green Deal) і пом'якшення наслідків зміни клімату.
Документ повинен бути поданий до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату в рамках підготовки до 26-ї Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP-26), яка пройде 1-12 листопада в Глазго.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-zatverdila-umovi-shchodo-skorochennya-do-2030-roku-vikidiv-SO2-do-35-postanova-Kabminu/
 
 
YASNO планує інвестувати у нові енергоефективні проекти близько 1 млрд грн.

Постачальник електроенергії, газу та енергоефективних рішень YASNO планує інвестувати в енергоефективні проекти на українських підприємствах близько 1 млрд гривень протягом наступних 5 років.
Як зазначила директор з економіки та фінансів D. Solutions (бренд YASNO) Тетяна Грязнова, всі проекти компанія фінансує за рахунок власних ресурсів, передає Енергореформа. 
За 5 років YASNO реалізував через механізм енергосервісу понад 90 енергоефективних проектів з досягнутою економією від 25 до 90% енергоресурсів, повідомила вона. «Підприємства-клієнти економлять до 170 млн кВт-год або 350 млн грн вартості електроенергії, газу і тепла на рік, а еквівалент скорочення енерговитрат становить 150 тис. тонн СО2 на рік», – говорить вона.
За словами Тетяни Грязнової, банки можуть приєднатися до реалізації проектів завдяки механізму енергосервісу
«Один з найбільших факторів, що стримують розвиток ринку енергосервісу – це обмеженість доступу до фінансових ресурсів, - пояснила вона. – Тоді як актуальні зміни в законодавстві ЄС і рух України до енергонезалежності вимагають від нас масштабувати свою діяльність ми запрошуємо банки співпрацювати у цьому напрямку".
Як розповіла директор з економіки та фінансів D. Solutions, можливі кілька напрямків співпраці енергосервісної компанії з банками. Найпростіший - це рефінансування вже реалізованих проектів. У портфель діючих енергосервісних контрактів YASNO інвестовано понад 550 млн гривень, які принесуть близько 2 млрд гривень грошового потоку протягом найближчих трьох років.
Ще один варіант - це портфельне фінансування проектів з певними характеристиками. Тобто банки можуть зацікавитися інвестуванням у певну галузь, регіон або компанію. YASNO може підібрати портфель проектів для фінансування банком у залежності від заданих параметрів, наприклад, з певною прибутковістю. Також можлива індивідуальна участь у фінансуванні якогось знакового енергосервісного проекту.
Механізм енергосервісу передбачає, що Енергосервісна компанія (ЕСКО) фінансує і виконує "під ключ" енергоефективний проект, гарантуючи досягнення певного рівня економії для підприємства-клієнта. Повернення інвестицій відбувається виключно за рахунок частини зекономлених коштів.
https://ecotown.com.ua/news/YASNO-planu-investuvati-u-novi-energoefektivni-proekti-blizko-1-mlrd-grn/
 
 
Енергетичне співтовариство закликає Україну приєднатися до програми прискорення поетапної відмови від вугілля

Регіони України, а також Західних Балкан та ЄС закликають приєднатися до програми прискорення поетапної відмови від вугілля.
Про це йдеться у повідомленні секретаріату Енергетичного співтовариства, передає . 
Программа є частиною ініціативи для вугільних регіонів з перехідною економікою в Україні і на Західних Балканах, офіційно запущеної у грудні 2020 року. Вона управляється Європейською Комісією у співпраці з Енергетичним співтовариством, Світовим банком, ЄБРР, ЄІБ, Національним фондом Польщі з охорони навколишнього середовища та управління водними ресурсами та Європейським коледжем у Натоліні.
Зацікавленим заявникам пропонується подати заявку до 15 вересня 2021 року. Інформація про прийнятність та процес подання заявки доступна на веб-сторінці програми.
Программа надає регіонам можливість почати прямий діалог один на один, встановити контакти з різними зацікавленими сторонами, вчитися один у одного і передавати знання, йдеться у повідомленні секретаріату.
Регіони, що беруть участь, будуть об'єднані у пари на основі їх інтересів і досвіду, і вони виберуть теми, що мають відношення до поетапної відмови від вугілля, які будуть детально вивченні. Пріоритет надаватиметься формуванню пар, що складаються з одного вугільного регіону з Західних Балкан або України і одного вугільного регіону з ЄС. Однак це є гнучким і залежить від потреб.
Всі регіони, що беруть участь, отримають вигоду від навчальних візитів, обміну знаннями та експертної підтримки. На додаток до спеціальної експертної підтримки регіони отримають доступ до консультацій своїх колег через можливості практичного навчання, а також до інструментів і підтримки, які допоможуть їм обміркувати і оцінити свої переходи на даний момент і намітити свої наступні кроки. «Ця программа надає унікальну можливість для налагодження контактів, - зазначають у Секретаріаті Енергетичного співтовариства.
https://ecotown.com.ua/news/Energetichne-spivtovaristvo-zaklika-Ukrainu-pri-dnatisya-do-programi-priskorennya-poetapnoi-vidmovi-/
 
 
За півроку Україна збільшила потужність відновлюваної електроенергетики на 709 МВт

За перше півріччя 2021 року загальна потужність об’єктів відновлюваної електроенергетики збільшилась на 8,3 % або на 709 МВт.
Про це свідчить результати моніторингу, проведеного Держенергоефективності, передає saee.gov.ua. 
За шість місяців в Україні було введено вітроелектростанції потужністю 278,4 МВт, сонячних електростанції потужністю 257,4 МВт; а також 156 МВт домашніх СЕС, 10,4 МВт електростанцій на біомасі; 6 МВт електростанцій на біогазі; 1,6 МВт об’єктів малої гідроенергетики.
У встановлення 709 МВт потужностей об’єктів відновлюваної електроенергетики інвестовано близько 530 млн євро.
Загалом, станом на кінець I півріччя 2021 року в Україні введено 9225 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики, а саме: сонячні електростанції потужністю 6 351 МВт; вітроелектростанції потужністю 1 593 МВт; домашні СЕС потужністю 933 МВт; 119 МВт потужності на твердому біопаливі; 118 МВт малої гідроенергетики; 111 МВт біогазових установок.
Потужності «зеленої» електроенергетики введені по рокам: у 2015 році – 32 МВт; у 2016 році – 136 МВт; у 2017 році – 291 МВт; у 2018 році – 848 МВт; у 2019 році – 4 669 МВт; у 2020 році – 1 574 МВт; у І півріччі 2021 році – 709 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/Za-pivroku-Ukraina-zbilshila-potuzhnist-vidnovlyuvanoi-elektroenergetiki-na-709-MVt/
 
 
В Україні зареєстровано майже 30 тисяч електромобілів

В Україні зареєстровано 29 345 електрокарів.
Про це повідомляє головний сервісний центр Міністерства внутрішніх сил, передає finance.ua. 
"Все більше і більше українців обирають для себе саме «зелений» вид транспорту, — кажуть у МВС. - До речі, вартість заправки електроавто у рази менше, ніж дизельного або бензинового, до того ж, для них встановлені зарядні станції та спеціальні паркомісця».
Для електроавтомобілів передбачені спеціальні зелені номери.
15 липня Верховна Рада України в другому читанні прийняла законопроект № 3476, яким до 1 січня 2026 року звільнила від податку на додану вартість (ПДВ) операції з постачання в Україну і по Україні нових автомобілів, оснащених електродвигунами, і тих, які працюють на зрідженому і стислому газі метані або біогазі.
Варто зазначити, що чинним законодавством передбачалася дія такої пільги тільки щодо електрокарів і тільки до 2022 року.
Також, до 1 січня 2031 року звільняються від ПДВ операції з постачання обладнання та комплектуючих для виробництва електротранспорту, транспорту, що працює на газі, несамохідних трамвайних вагонів і вагонів метро.
Четвертий місяць поспіль загальна кількість угод купівлі-продажу і перших реєстрацій електромобілів - тобто сумарний обсяг цього сегмента на вторинному ринку - перевищує тисячу, а з квітня по червень – цей показник становив навіть 1100. В червні, згідно з відкритими даними ДСЦ МВС, було вперше зареєстровано 60 нових авто на електротязі.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-zare-strovano-mayzhe-30-tisyach-elektromobiliv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами