Українська енергетична інфраструктура: 01-07.07.2019



«Оператор ринку» 30 червня проведе перші торги електроенергією на ринку «на добу вперед»


ДП «Оператор ринку» 30 червня проведе перші торги електроенергією в сегменті ринку «на добу вперед», які повинні визначити цінові індикатори для старту роботи нової моделі електроенергетичного ринку з 1 липня, як це передбачено законом. Про це йдеться в повідомленні на сайті держпідприємства.
«30 червня 2019 будуть проводитися торги на ринку« на добу вперед »на 01 липня 2019 року. Закриття воріт на прийом заявок - 11:00 30 червня 2019 », - йдеться в повідомленні.
24 червня НКРЕКУ внесла зміни до Правил ринку «на добу вперед» і внутрісуточних ринку, в яких регулятор передбачив методику розрахунку граничних цін на згаданих сегментах ринку і зобов’язав «Оператора ринку» розрахувати і опублікувати їх до 26 червня. Граничні ціни будуть діяти протягом 9 перших місяців функціонування ринку.
25 червня «Оператор ринку» опублікував такі граничні ціни для часу доби з мінімальним навантаженням (в період 00: 00-08: 00 та 23: 00-24: 00) - 959,12 грн / МВт-год; для годин з максимальним споживанням (з 08:00 до 23:00) - 2048,23 грн / МВт-год.
Раніше ЕлектроВісті писали, що з 1 липня в Україні буде скасований нічний недорогий тариф на споживання електроенергії для населення. Про це у вівторок, 25 червня, розповів голова правління «Житомиробленерго» Олексій Шекета.
Але київський постачальник електроенергії не має інформації про будь-якому рішенні про скасування диференційованого тарифу на електроенергію для абонентів з двозонним або трьохзонний лічильниками.
https://elektrovesti.net/66317_operator-rynka-30-iyunya-provedet-pervye-torgi-elektroenergiey-na-rynke-na-sutki-vpered


Україна запроваджує з 1 липня рішучу реформу енергоринку – Вільям Тейлор

З 1 липня в енергосекторі України має відбутися рішуча реформа, до якої влада серйозно підготувалася. Про це заявив під час спілкування з журналістами в American House Тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, коментуючи запуск в Україні з 1 липня нової моделі ринку електроенергії, передає УНН.
«Я чув про запровадження докорінних змін, рішучих реформ з першого липня, які мають наступити в енергетичному ринку України. Сполучені Штати та інші країни мають певний досвід у реформі енергоринку - це складно, необхідна підготовка для адаптації ринку до тих змін, які мають відбутися», - заявив Тейлор.
Тимчасово повірений у справах США зазначив, що питання запуску ринку електроенергії обговорювалося під час розмов членів американської делегації з представниками українського уряду та РНБО. І, на його думку, влада робить все необхідне, щоб уникнути ризиків при переході до нової моделі ринку.
«Питання настільки важливе, що ми мали розмову щодо реформування енергоринку з Національною радою з безпеки та оборони. І вони дуже серйозно ставляться до цього питання і роблять все необхідне, щоби підготуватися до будь-яких неочікуваностей, які можуть статися з цим ринком», - повідомив Тейлор.
Нагадаємо, згідно з Законом України «Про ринок електричної енергії» новий ринок електроенергії має бути запроваджено з 1 липня 2019 року. Запуск ринку - зобов’язання України в рамках імплементації Третього енергопакету ЄС. Також це умова співпраці України з МВФ та отримання макрофінансової допомоги від ЄС обсягом 500 млн євро цього року.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду 5 червня заявив, що ринок електроенергії буде запущено вчасно, згідно з законом, та запевнив, що тарифи на електроенергію для населення не зростуть.
USAID рекомендує запустити ринок електроенергії 1 липня в безпечному режимі, що означає введення на перехідний період певних обмежень, щоб мінімізувати фінансові та технічні ризики.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1809498-ukrayina-zaprovadzhuye-z-1-lipnya-rishuchu-reformu-energorinku-vilyam-teylor


Укренерго буде обмінюватися даними на найбільшій європейській платформі енергосистеми ENTSO-E

Очільник Укренерго Всеволод Ковальчук та Генеральний секретар ENTSO-E Лоран Шмітт підписали угоду щодо передачі даних з української енергосистеми на платформу прозорості (Transparency Platform). У документі передбачено, що Укренерго на постійній основі буде передавати та оновлювати дані на платформі ENTSO-E щодо навантаження, пропускної спроможності та балансування енергосистеми.Обмін даними на платформі прозорості — ще один важливий крок на шляху інтеграції Укренерго до мережі європейських системних операторів і є обов’язковою умовою для всіх членів ENTSO-E. Запропонована Угода про вільне використання даних дозволить усім учасниками ринку та іншим зацікавленим сторонам повторно використовувати дані для будь-якої цілі на безоплатній основі. На практиці доступність даних зробить ринок електроенергії більш прозорим і прогнозованим, а енергосистему більш гнучкою.
Доступність даних, у перспективі, буде мати значний вплив і на новий ринок електроенергії, який впроваджується в Україні з 1 липня 2019 р. Адже сучасна модель конкурентного ринку є дуже чутливою до актуальних даних про споживання, вітрову та сонячну генерацію, імпорт, експорт тощо.
Завдяки відкритості даних трейдери зможуть точніше розраховувати ціну, генерація визначати оптимальний режим роботи енергоблоків, а системний оператор підтримувати баланс у енергосистемі завдяки більш точному прогнозуванню споживання й генерації.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-bude-obminyuvatysya-danymy-na-najbilshij-yevropejskij-platformi-energosystemy-entso-e/


Уряд схвалив залучення 149 млн євро від ЄБРР на модернізацію мережі електропередачі

Кабінет Міністрів України схвалив залучення 149 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) для реалізації Проекту модернізації мережі електропередачі.
Реалізація проекту буде здійснюватися ДП «НЕК «Укренерго» і дозволить підвищити ефективність та надійність передачі електроенергії у Західному, Північному, Південному та Центральному регіонах України. Модернізація ключової інфраструктури системи передачі є також однією зі складових інтеграції української енергосистеми до ENTSO-E.
Проект передбачає заміну трансформаторного обладнання та реконструкцію 12 підстанцій з впровадженням автоматизованих систем керування технологічними процесами на підстанціях.
Комплекс заходів, передбачений проектом, дозволить керувати обладнанням підстанцій з регіональних центрів в режимі реального часу без постійної присутності на об’єктах оперативного персоналу. Запровадження цифрових технологій з автоматичною системою керування є основою для впровадження розумних мереж енергопостачання - «Smart Grid».
Залучення кредитних коштів міжнародних фінансових організацій дозволяє здійснити ряд ефективних заходів для реалізації стратегії розвитку компанії та посилення енергетичної інфраструктури.
https://www.minfin.gov


Укренерго не перериватиме підтримку учасників ринку на вихідних перед 1 липня

Відділ Укренерго з підтримки учасників нового ринку не перериватиме роботу на свята та вихідні в останній тиждень червня. В святковий день 28 червня та вихідні 29-30 червня працюватиме за звичайним графіком — з- 8:00 до 17:00 — за адресою Київ, вул. С.Петлюри, 27.
Також на святах та вихідних можна отримати консультації щодо реєстрації учасників ринку в платформі Market management system (MMS) та доступу до неї, звернувшись до кол-центру за телефоном (044) 238-37-00 або електронною почтою regoffice@ua.energy.
Також 28-30 червня можна отримати консультації з питань розрахунку платежів на ринку електричної енергії, розрахунку та надання фінансових гарантій, роботи MMS в частині розрахунків, виставлення платежів, фінансових операцій на балансуючому ринку та сегменті врегулювання небалансів в Адміністратора розрахунків за телефоном (073) 426-32-12.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/ukrenergo-ne-pereryvatyme-pidtrymku-uchasnykiv-rynku-na-vyhidnyh-pered-1-lypnya/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами