Українська енергетична інфраструктура: 01-07.03.2021

1 (1)

Сумський водоканал отримав патент на нововинайдений спосіб очищення стічних вод


Протягом двох років фахівці Сумського водоканалу проводили науково-дослідницьку роботу з метою підвищення ефективності біологічної очистки стічних вод. У результаті кропіткої праці вдалося винайти спосіб біологічної індукованої активації мікроорганізмів активного мулу й запатентувати винахід, пише Smr.gov.ua.
В основі корисної моделі – підвищення ефективності біологічного очищення стічних вод шляхом скорочення чисельності нитчастих бактерій в активному мулі завдяки застосуванню розчинів лимонної та бурштинової кислот на першому-другому та третьому етапах очистки стічних вод відповідно. Ці стимулюючі агенти оздоровлюють активний мул та забезпечують значний приріст біомаси. Зокрема, лимонна кислота підвищує ферментоутворення, що призводить до прискорення процесу нітрифікації та пригнічує ріст нитчастих бактерій; бурштинова кислота – стимулює ріст колоній аеробних бактерій, підвищує дозу активного мулу, а також збільшує різноманіття видового складу його мікроорганізмів.
«Дослідження методу біологічної індукованої активації мікроорганізмів активного мулу вперше дозволило показати, що такий спосіб забезпечує стійкий ефект збільшення швидкості та глибини вилучення забруднюючих речовин, незважаючи на зростання різноманітних небезпечних токсикантів у міських стічних водах», – зазначає завідувачка хімічної лабораторії очисних споруд КП «Міськводоканал» Ірина Забара.
Нововинайдений спосіб очищення стічних вод не потребує модернізації аеротенків і значних фінансових витрат. Він може бути застосований для очищення побутових і промислових стічних вод на міських очисних спорудах, які використовують традиційну технологію біологічного очищення.
https://ecotown.com.ua/news/Sumskiy-vodokanal-otrimav-patent-na-novovinaydeniy-sposib-ochishchennya-stichnikh-vod/
 
 
Фонд декарбонізації прискорить екомодернізацію України

Фонд декарбонізації може стати швидким і надійним інструментом для еко-модернізації України та постпандемічної хвилі створення робочих місць.
Так вважає виконавчий директор ТОВ "Clear Energy Group" Сергій Савчук, передає reform.energy. 
"Фонд повинен наповнюватися з декількох джерел: діючого податку на викиди вуглецю, рентної плати за видобуток вуглеводнів і акцизного податку на паливо, – зазначив Сергій Савчук. - Енергетичне співтовариство натякає на необхідність приведення податку на викиди вуглецю до європейського рівня – це збільшення ставки у 90-120 разів до 2030 року».
На його думку, Фонд декарбонізації має значні переваги перед системою торгівлі викидами, зокрема, простоту в адмініструванні, що передбачає компенсацію частини кредитів на проекти з ефектом зниження емісії вуглецю, і стійкі джерела фінансування.
«Також не варто забувати і про мультиплікатора державних інвестицій, – зазначив Сергій Савчук.
На його переконання внутрішня система торгівлі викидами не спрацює ні у короткостроковій, ні у середньостроковій перспективі. "Уряд переконує міжнародні спільноти та організації, що система торгівлі викидами – це наша відповідь викликам Паризької кліматичної угоди і рух у бік Green Deal, але, самі ж чиновники визнають, що вона може запрацювати через 5-7 років, - каже виконавчий директор Clear Energy. - Навіть ЄС не вдалося побудувати ефективну систему торгівлі викидами відразу, та й досі вона вдосконалюється, такий механізм не працює у жодній країні пострадянського простору».
Він також висловив думку, що причиною згортання Кіотського протоколу стало істотне – у 5 разів – перевищення пропозиції квот над попитом на них.
"Невикористаний залишок, найімовірніше, втрачений безповоротно", - вважає Сергій Савчук, відзначаючи, що час і сили, витрачені на СТВ не принесуть належного ефекту, тим більше у недалекому майбутньому.
https://ecotown.com.ua/news/Fond-dekarbonizatsii-priskorit-ekomodernizatsiyu-Ukraini/
 
 
Держенергоефективності представило концепцію механізму генерації «чистої» енергії

Йдеться про новий механізм чистого вимірювання, який вже застосовується світі, — Net Energy Metering.
Про це пише пресслужба уряду.
«Розподілена генерація та створення сегменту проз’юмерів є важливими складовими для сталого розвитку енергетичного сектору. Він передбачає виробництво енергії з відновлюваних джерел для власних потреб з можливістю постачання в енергомережу надлишкової енергії з подальшим споживанням її в зручний час», — наголосив  т.в.о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура.
Ідея Net Metering полягає у створенні умов для того, щоб суб’єкти господарювання та домогосподарства ставали проз’юмерами: тобто генерували й споживали електроенергію з відновлюваних джерел енергії без «зеленого» тарифу в обсязі, який забезпечить їхні власні потреби. Це дозволить їм бути більш енергоефективними, заощаджувати витрати на енергоресурси та зменшувати вплив на довкілля.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/05/derzhenergoefektivnosti-predstavilo-koncepciyu-mexanizmu-generaci%d1%97-chisto%d1%97-energi%d1%97/
 
 
Результати УЕБ у лютому 2021 року

Протягом лютого 2021 року на УЕБ у БЕТС та БЕТС «Electric Power» було проведено 98 торгових сесій. Також щодня проходили торгові сесії на короткостроковому ринку природного газу.
Повідомляє УЕБ.
Загалом протягом місяця було реалізовано різних видів енергоресурсів загальною вартістю 8,7 млрд грн (з ПДВ), що на 28% більше, ніж у лютому 2020 року.
По основних напрямках діяльності УЕБ у лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року зберігається динамічне зростання обсягів торгів по безлічі напрямків. Так, наприклад, у вартісному вираженні електроенергії за вільними цінами було реалізовано на 238% більше, природного газу – на 101% більше, нафтопродуктів – на 142% більше та скрапленого газу – на 80% більше, ніж у лютому минулого року.
Активність на середньо- та довгостроковому ринку природного газу залишається високою, а на короткостроковому ринку — поступово збільшується (у 9 разів зріс обсяг торгів порівняно з січнем). Учасники у лютому пропонували ресурси та укладали угоди не лише з купівлі-продажу ресурсу поточного та наступного місяця, що характерно для ринку загалом, а і подальших календарних місяців (аналог Month+2).
За напрямком «Електрична енергія» у лютому відбулися регуляторні зміни, так, встановлено обмеження 20 відсотків від загальної кількості лотів, виставлених продавцем у позиції (але в будь-якому випадку не більше 50 лотів), що дало можливість участі у аукціонах на продаж більшій кількості компаній та сприяло скороченню діапазону між максимальними та мінімальними цінами угод в межах позиції. Спостерігалась висока активність у комерційних секціях, де компанії-учасники укладали угоди переважно з використанням коефіцієнтів від РДН.
«Результати лютого демонструють зростання активності торгів. Розвиток біржового сегменту дає значний позитивний ефект на діяльність ринків енергоресурсів та зростання економіки в цілому, адже ціни встановлюються в результаті конкурентної боротьби великої кількості учасників» — прокоментував Генеральний директор УЕБ О. Коваленко.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/04/rezultati-ueb-u-lyutomu-2021-roku/
 
 
УЕБ провела електронні аукціони з продажу необробленої деревини 

Українська енергетична біржа провела аукціони з використанням електронної торгової системи з продажу необробленої деревини заготівлі ІІ кварталу 2021 року.
Про це пише пресслужба УЕБ.
Продавали лісоматеріали як хвойних, так і листяних порід різної довжини та діаметра. Загалом було виставлено понад 2,5 тисячі позицій, загальний об’єм яких сягнув за 130 тисяч кубометрів.
Учасниками аукціонів стали понад 160 покупців. Конкуренція за окремі лоти сягала до 10-15 учасників.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/04/ueb-provela-elektronni-aukcioni-z-prodazhu-neobrobleno%d1%97-derevini/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами