Українська енергетична інфраструктура: 30 серпня - 04 вересня 2021

24345-укртрансгаз

Україна розвиватиме ринок LNG спільно з Катаром

Україна спільно з Катаром розвиватиме ринок LNG. Так, серед перспективних напрямків співпраці двох держав: середньо- та довгострокові контракти LNG, будівництво заводів LNG/LPG та розвиток транспорту на природному газі, інвестиції у газотранспортну систему, нафтопереробну промисловість та український видобуток вуглеводнів.
Про це заявив заступник міністра енергетики Максим Немчинов під час Другого засідання Спільної комісії з економічного, торговельного та технічного співробітництва між Урядом України та Урядом держави Катар.
«LNG є одним з альтернативних напрямів постачання природного газу до України, що може забезпечити диверсифікацію поставок енергоносіїв. Це допоможе зміцнити енергетичну безпеку України після 2024 року» — зазначив Максим Немчинов.
Зокрема, наявні реверсні поставки природного газу обсягом від 10 до 14 млрд. м3 через Словаччину, Угорщину та Польщу. У середньостроковій перспективі (5-7 років) Україна може диверсифікувати поставки газу, налагодивши поставки LNG через інфраструктуру сусідніх держав або ж розбудувавши власну інфраструктуру.
«Геополітична ситуація та зменшення обсягів транзиту змушують шукати нові напрями торгівлі та співпраці для забезпечення завантаженості власної газотранспортної системи. Саме тому, співпраця з Державою Катар в розрізі поставок LNG є важливим пріоритетом для нас» — наголосив заступник міністра.
Він окреслив такі перспективні напрями партнерства:
–          можливі варіанти заключення контрактів LNG, починаючи з 2022 року (на середньо- та довгостроковій основі);
–          співпраця щодо будівництва заводів LNG/LPG та розвиток транспорту, що використовує природний газ (CNG/LNG) як паливо;
–          залучення інвестицій у газотранспортну систему, нафтопереробну промисловість та український видобуток вуглеводнів.
Серед основних сфер для майбутнього партнерства України і Катару Максим Немчинов також відзначив декарбонізацію та водневу енергетику.
За результатами засідання Комісії було підписано протокол, який закріплює співпрацю України і Катару в енергосекторі, зокрема, в сфері енергоефективності, відновлюваній енергетиці, газовій галузі.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/03/ukra%d1%97na-rozvivatime-rinok-lng-spilno-z-katarom/
 

Укртранснафта вперше транспортує британську нафту

АТ «Укртранснафта» вперше транспортує нафту Flotta Gold, яка видобувається біля Оркнейських островів (Шотландія, Великобританія).
Після перевірки якісних показників сировини, компанія розпочала її прийом до нафтотранспортної системи для подальшого транспортування на Кременчуцький нафтопереробний завод, пише пресслужба Нафтогазу.
Нафта транспортуватиметься нафтопроводом «Одеса-Кременчук».
Відтак АТ «Укртранснафта» збільшила корзину сортів нафти, що транспортувалися нафтотранспортною системою України, до восьми. Окрім перекачування нафти з українських родовищ, Укртранснафта має досвід транспортування вже семи сортів імпортної нафти: Urals, Azeri Light, Bakken, El Sharara, WTI, Saharan Blend та Flotta Gold.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/02/ukrtransnafta-vpershe-tranpsortuye-britansku-naftu/
 
 
ГарПок заплатив за електроенергію, вироблену з ВДЕ 1,15 млрд грн

Державне підприємство «Гарантований покупець» заплатило за електроенергію, вироблену з відновлювальних джерел,1,15млрд грн.
Про це пише пресслужба ДП.
Зокрема, підприємство перерахувало 20 млн грн як оплату «зеленої» електроенергії серпня. Таким чином, товарна продукція 20 днів місяця оплачена натепер на майже 51 %, що у грошовому еквіваленті становить понад 2 млрд грн.
Крім того, сплачено також 430 млн грн за електроенергію липня. Поточний рівень оплати – понад 65 %.
Нагадаємо, що здійснити 100-відсоткові розрахунки з виробниками електроенергії Гарантований покупець зможеза умови повної оплати від НЕК «Укренерго» послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/02/garpok-zaplativ-za-elektroenergiyu-viroblenu-z-vde-115-mlrd-grn/
 
 
УЕБ: на біржі встановлений новий рекорд ціни на газ

Ціни на природний газ на «Українській енергетичній біржі» встановили новий історичний максимум, перевищивши 20 000 грн за тисячу кубометрів (з ПДВ) на умовах передоплати.
Про це свідчить бюлетень середньозважених цін, зафіксованих на торгах у четвер, 2 вересня,
ТОВ «Укр Газ Ресурс» продало 50 тис. кубометрів природного газу з поставкою у вересні за ціною 20 100 грн за тис. куб. м (з ПДВ). Було реалізовано 5 лотів по 10 тис. куб. м, умови оплати – передоплата до 7 вересня.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/03/ueb-na-birzhi-vstanovlenij-novij-rekord-cini-na-gaz/
 
 
Укртрансгаз інвестує близько 900 млн грн в реконструкцію найбільшого ПСГ в Європі

Більче-Волицько-Угерському ПСГ розпочалась реконструкція компресорного цеху №4 дотискувальної компресорної станції «Більче-Волиця». Проект вартістю 890 млн грн є одним із найбільших в інвестиційному портфелі незалежного Оператора газосховищ України.
Роботи триватимуть до кінця 2024 року, пише пресслужба Укртрансгазу.
Реконструкція компресорного цеху №4 дотискувальної компресорної станції «Більче-Волиця» (далі ‒ ДКС) передбачає заміну двигунів, повітроочисного пристрою, силового електрообладнання, систем аварійного контролю, пожежогасіння, газовиявлення, сигналізації та резервної газотурбінної електростанції.
Частина робіт уже розпочалася. Зокрема, стартувала модернізація п’яти газотурбінних двигунів виробництва компанії «Мотор Січ» потужністю 6,3 МВт кожен. У процесі реконструкції вони замінять штатні двигуни на п’яти газоперекачувальних агрегатах ДКС. Це дасть змогу зменшити витрати паливного газу під час експлуатації ПСГ на 20%, зробить роботу компресорної станції надійнішою та екологічнішою, зменшивши викиди шкідливих речовин в атмосферу.
Комплексна реалізація проекту забезпечить надійну та оперативну роботу наземного обладнання Більче-Волицько-Угерського ПСГ, підвищить економічність та ефективність роботи не тільки компресорного цеху №4, а й ДКС загалом. Зокрема на Угерському покладі (XVI горизонт), котрий безпосередньо впливає на загальну продуктивність усіх ПСГ України під час відбору газу в опалювальні сезони.
«Оператор газосховищ України нині проводить цілий комплекс робіт, що мають продовжити термін безпечної та ефективної експлуатації ПСГ та зробити їх більш сучасними, екологічними та технологічно досконалими. Ми йдемо в ногу з часом, тому автоматизація, зменшення викидів та витрат уже давно стали невід’ємною частиною усіх модернізаційних робіт на об’єктах Оператора. Важливо, що такі модернізації ми проводимо безпосередньо в Україні, у співпраці із найкращими українськими розробниками та виробниками», ‒ відзначив Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора Укртрансгазу.
Більче-Волицько-Угерське підземне сховище газу є найбільшим у Європі та може вмістити понад 17 млрд куб. м активного газу. ПСГ використовують для надійності транзитних поставок газу у західноєвропейські країни, покриття сезонних нерівномірностей споживачами України та Європи, а також для створення довгострокового та оперативного резервів природного газу.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/03/ukrtransgaz-investuye-blizko-900-mln-grn-v-rekonstrukciyu-najbilshogo-psg-v-yevropi/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами