Українська альтернативна енергетика: 7 -13 червня 2021

907

«Укренерго» планує випуск «зелених» облігацій на EUR500 млн для розрахунків з ВДЕ-генерацією

НЕК «Укренерго» планує восени поточного року випустити п’ятирічні «зелені» облігації на суму орієнтовно EUR500 млн для погашення боргів перед виробниками зеленої електроенергії за 2020 рік.
Про це сказав глава НЕК Володимир Кудрицький, пише Енергореформа.
«Підстава це стверджувати дає наша підготовка, яку ми ведемо вже кілька місяців, розуміння цього процесу, а також той факт, що в держбюджеті передбачено кошти на держгарантії під випуск таких облігацій. Також у нас достатньо інструментів, ми бачимо підтримку державних органів влади в цьому процесі. Якихось принципових перешкод ми зараз не спостерігаємо «, — сказав він в коментарі енергореформи в ході 12-го Європейсько-українського енергетичного дня в Києві в п’ятницю.
За його словами, випуск цих облігацій дасть можливість НЕК покрити залишок заборгованості перед ДП «Гарантований покупець» за 2020 рік. Кудрицький зазначив, що процентна ставка, під яку буде здійснюватися випуск, поки невідома.
http://oilreview.kiev.ua/2021/06/11/ukrenergo-planuye-vipusk-zelenix-obligacij-na-eur500-mln-dlya-rozraxunkiv-z-vde-generaciyeyu/
 
 
В Україні введення акцизу зменшить споживання електроенергії з відновлюваних джерел - УАВЕ

Введення акцизного збору у розмірі 3,2% зменшить споживання електроенергії з відновлюваних джерел в Україні.
Про це заявив голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич на прес-конференції «Меморандум, який не збирались виконувати», коментуючи можливе введення акцизу, передає uare.com.ua.
«Ударом блискавки став законопроект №5600 щодо внесення змін до Податкового кодексу України зареєстрований у Верховній Раді, який передбачає введення акцизного податку для виробників з ВДЕ, - зазначив він. - В Європі, Америці, Канаді зелена енергетика субсидується для динамічного розвитку і переходу на чисті, відновлювані джерела, а український уряд, президент, парламент декларують, що зелену енергетику треба розвивати і всіляко допомагати … але при цьому вимагають акциз заплатити».
Порівнюючи логіку застосування акцизу до інших товарів, Олександр Козакевич, зазначив, що, наприклад, акциз на алкогольні напої або тютюнові вироби вводиться для того, аби ці товари стали дорожчими і їх стали менше споживати, оскільки вони є шкідливими. “Виходить, що вводячи акциз на ВДЕ, зелену енергію мають менше споживати?”, - підсумував він.
В свою чергу Олексій Гончаренко, народний депутат України та співголова міжфракційного депутатського об’єднання «Чиста енергія - здорове довкілля» наголосив на невиконанні державою Меморандуму про взаєморозуміння з інвесторами у ВДЕ. "Інвестори свої зобов'язання виконали, а от держава – ні: по трьох пунктах можемо констатувати порушення, - наголошує він. - Держава пообіцяла не погіршувати законодавство для виробників з відновлюваних джерел, але ми бачимо зараз спробу запустити новий акциз на вироблену електроенергію виробниками з відновлюваних джерел, держава зобов'язувалась сплатити борг за минулий рік, але і це не зроблено, борг сплачений частково, держава обіцяла розрахуватись вчасно по наступних платежах, але й це не виконала".
Натомість Людмила Буймістер, народний депутат України, член міжфракційного депутатського об’єднання «Чиста енергія - здорове довкілля» зауважила, що в Україні завжди звинувачують зелену енергетику в усіх проблемах. "Розвиток альтернативних джерел енергії в Україні є запорукою нашої євроінтеграції і основною загрозою для нашого агресора – Росії, - зазначила вона. - Сьогодні екологізація виробництва і екологізація енергетичної сфери - це вже не просто побажання, а вимога часу».
За словами Олексія Кучеренко, народного депутата України, члена міжфракційного депутатського об’єднання «Чиста енергія - здорове довкілля», 90% відповідальності за критичну ситуацію на енергоринку несе не уряд або міністр енергетики, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. «Саме регулятор сьогодні став ініціатором спекуляцій на ринку, незрозумілих рішень, - пояснює він. - Депутати виділяють гроші на розрахунки з ВДЕ-виробниками, але видається певний документ НКРЕКП під назвою "Настанова"… і цією настановою гроші діляться абсолютно по-іншому".
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-vvedennya-aktsizu-zmenshit-spozhivannya-elektroenergii-z-vidnovlyuvanikh-dzherel-UAVE/
 
 
НКРЕКП зобов'язала виробників ВДЕ платити за небаланси держкомпанії

В Україні виробники електроенергії з відновлюваних джерел зобов’язані платити 100% вартість врегулювання небалансу «Гарантованого покупця».
Про це йдеться у постанові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 15.01.2021 № 46 про зміни до «Порядку купівлі «Гарантованим покупцем» електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, передає uare.com.ua. 
«Згідно з Законом України «Про ринок електричної енергії», виробник відновлюваної електроенергії зобов'язаний вступити до балансуючої групи «Гарантованого покупця», яка покликана мінімізувати небаланси та відповідальність за їх створення, і в разі перевищення допустимого порогу відхилення фактичного відпуску «зеленої» електроенергії від прогнозного відшкодовувати частку вартості врегулювання небалансу «Гарантованого покупця», - зазначають в Українській асоціації відновлюваної енергетики. - Однак НКРЕКП своїм рішенням визначив, що така ця «частка» має складати 100%».
Результатом таких змін стали додаткові значні витрати операторів ВДЕ на відшкодування вартості небалансу, сформованого комерційною діяльністю «Гарантованого покупця».
За результатами опитування учасників УАВЕ, у березні такі витрати в середньому зросли у 2,6 рази порівняно з витратами, визначеними постановами 2802 та 46. «У березні 84 опитані компанії операторів ВДЕ сплатили 3,4 млн грн без ПДВ, а за актами корегування – 8,9 млн грн без ПДВ, а у квітні при незначному зростанні виробництва електроенергії на рівні 5% ці витрати зросли до 11,0 млн грн без ПДВ, - зазначають в асоціації. - Результати свідчать, що вартість врегулювання небалансу «Гарантованого покупця» більшою мірою залежить від його стратегії участі у організованих сегментах ринку, стратегії поведінки інших учасників ринку та регуляторної політики на ринку електричної енергії, а саме від того, який відсоток спрогнозованого відпуску електроенергії виробниками ВДЕ він буде в змозі продати за двосторонніми договорами та на РДН/ВДР».
Поточна редакція «Порядку» покладає відповідальність за похибки на тих, хто не впливає на їх створення, наголошують в УАВЕ. «Оператори ВДЕ зовсім не відмовляються від відповідальності за власні похибки у прогнозуванні генерації, навіть з урахуванням того, що в Україні не створена необхідна метеорологічна інфраструктура, та готові докладати максимум зусиль для мінімізації таких похибок, - зауважують в асоціації. - Проте, запровадження відповідальності за небаланси «Гарантованого покупця», спричинені його діяльністю, сприймається як необгрунтований тиск на галузь».
В світлі таких новацій, нестабільності політики щодо відновлюваної енергетики, продовження кризи неплатежів на ринку, незрозумілою залишається довгострокова стратегія держави щодо оновлення та розвитку електроенергетики в Україні, резюмують в УАВЕ.
Однією з поміж безлічі новацій стали зміни до Порядку купівлі гарантованим покупцем електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії (постанова НКРЕКП від 15.01.2021 № 46). Мова йде насамперед про зміну формули, за якою розраховується фінансова відповідальність операторів ВДЕ за власні похибки у прогнозуванні відпуску електроенергії.
https://ecotown.com.ua/news/NKREKP-poklala-povnu-vidpovidalnist-za-nebalansi-na-virobnikiv-elektroenergii-z-vidnovlyuvanikh-dzhe/
 
 
На Черкащині запустили сонячну станцію потужністю 25 МВт

У Кам'янці (Черкаська область) запустили сонячну електростанцію потужністю 25 МВт.
Проект реалізувало ТОВ "Чиста енергія-2011"(Scatec Ukraine), передає Енергореформа. 
Наразі ПАТ "Черкасиобленерго" приєднало СЕС до своїх електромереж.
"Як оператори системи розподілу ми гарантуємо безперешкодну передачу електроенергії сонячної станції в енергосистему України нашому норвезькому інвестору, який найближчим часом запустить наступну СЕС на території області", - сказав на церемонії відкриття станції 4 червня голова правління компанії Олег Самчук. - Запуску СЕС Scatec Ukraine передувало розширення оператором системи розподілу (ОСР) відповідної трансформаторної потужності, що збільшує потенціал економічного розвитку Кам'янки та Кам'янського району».
Очікується, що СЕС вироблятиме близько 37 ГВт-год електроенергії на рік, забезпечуючи ресурсом понад 11 000 домогосподарств.
В ході реалізації проекту "Черкасиобленерго" виконало технічну реконструкцію підстанції (ПС) 150/35/10 кВ "Кам'янка" за кошти "Чиста енергія-2011" в обсязі 68 млн грн в якості плати за приєднання до електромереж. За даними компанії, при цьому кошти з тарифу на розподіл електроенергії оператором не використовувалися.
У свою чергу, Scatec Ukraine в рамках проекту побудувала дві кабельно-повітряні лінії 35 кВ від підстанції "Кам'янка" до одноіменної СЕС протяжністю 2 км.
Проект спорудження СЕС у Кам'янці вартістю 30,5 млн євро стартував у грудні 2018 року після підписання норвезьким інвестором кредитної угоди з ЄБРР.
Як повідомили представники норвезької компанії, цього літа будуть підключені до енергосистеми і введені в експлуатацію ще дві СЕС: у селі Прогресівка (Миколаївська обл.) потужністю 148 МВт і перша черга станції у Чигирині (Черкаська обл.) потужністю 40 МВт.
Scatec є публічною компанією, одним з найбільших акціонерів якої є велика Норвезька енергетична компанія Equinor.
Норвезька група Scatec у своєму звіті за перший квартал цього року заявила про дефолт по ряду умов кредитування відновлюваних об'єктів в Україні через дії української влади і "Гарантованого покупця" ("ГарПок").
У першому кварталі 2021 року дохід компанії від реалізації продукції в Україні склав 20 млн норвезьких крон при виробленні 15 ГВт-год електроенергії, що більш ніж удвічі перевищує показники аналогічного періоду 2020 року (9 млн норвезьких крон і 6 ГВт-год). EBITDA(аналітичний показник, рівний обсягу прибутку до вирахування витрат з виплати відсотків, податків, зносу і нарахованої амортизації) зросла у 2,3 рази – до 16 млн норвезьких крон, проте негативний вільний грошовий потік на власний капітал збільшився в 11 разів – до 11 млн норвезьких крон.
https://ecotown.com.ua/news/Na-CHerkashchini-zapustili-sonyachnu-stantsiyu-potuzhnistyu-25-MVt/
 
 
На Херсонщині будують найбільший вітропарк в Україні потужністю 250 МВт
Нині на території Присиваської сільської територіальної громади, що на Херсонщині, будується найбільша в Україні вітрова електростанція на площі 68 гектарів. До кінця року там планують встановити 64 вітряка заввишки 120 метрів. Потужність вітропарку – 250 МВт, повідомляє kherson.net.ua.
Активним майданчиком для впровадження «зеленої» енергетики Херсонська область стала в 2010 році, коли були реалізовані перші проекти сонячної і вітроенергетики. Спорудження альтернативних електростанцій вигідно для місцевих громад.
Загальна вартість проекту вітропарку в Присиваській громаді – 450 млн. євро. Для розташування вітрової електростанції використовують непридатні для сільськогосподарської діяльності землі.
Зараз на Херсонщині діють 7 вітрових і 47 сонячних електростанцій.
https://ecotown.com.ua/news/Na-KHersonshchini-buduyut-naybilshiy-vitropark-v-Ukraini-potuzhnistyu-250-MVt/
 

Позиція українського уряду не дозволяє NEFCO відновити «зелені» інвестиції
Позиція українського уряду змушує NEFCO (Nordic Environment Finance Corporation) відмовитися інвестувати у нові проекти відновлюваної енергетики в країні.
Про це йдеться у листі надісланому Європейсько-українському енергетичному агентству (ЄУЕА) 3 червня, передає interfax.com.ua. 
Зокрема, NEFCO вважає введення акцизного податку на електроенергію ВДЕ неправильним кроком, пропонуючи субсидувати чисту енергію, збільшуючи податок на викиди CO2.
NEFCO також стурбована невиконанням держпідприємством "Гарантований покупець" зобов'язань з оплати електроенергії виробленої з відновлюваних джерел, що порушує торішні домовленості з урядом.
"NEFCO серйозно розчарована тим, що Уряд України заднім числом знижує «зелені» тарифи для вже затверджених проектів", - йдеться також у листі.
Раніше керуючий директор NEFCO Тронд Моє на початку грудня минулого року заявив про припинення інвестицій у нові проекти відновлюваної електроенергетики через ситуацію з боргами з оплати виробленої електроенергії. "Майбутнє ВДЕ в Україні в зоні ризику через ситуацію з відсутністю оплати за вироблену електроенергію і зниження зелених тарифів, – сказав він тоді. - NEFCO не може тепер підтверджувати нові інвестиції в цю галузь до того часу, поки ситуація з «зеленими» тарифами не буде вирішена і держава не почне розраховуватися з ВДЕ-виробниками".
https://ecotown.com.ua/news/Pozitsiya-ukrainskogo-uryadu-ne-dozvolya-NEFCO-vidnoviti-zeleni-investitsii/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами