Українська альтернативна енергетика: 31 травня - 06 червня 2021

291

В Україні погодили закони і поправки для сприяння виробництву електрокарів

Комітет Верховної Ради України погодив закони і поправки, які дозволять розвивати ринок електрокарів та створять сприятливі умови для виробників електричних моделей.
Пакет електромобільних законопроектів №3476 та №3477комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики одноголосно підтримав у середу, 2 червня, передає ukrautoprom.com.ua. 
Вищезгадані документи спрямовані на стимулювання продажу легкових і вантажних електромобілів, до 2025 року.
Також документами пропонується звільнити від мита та ПДВ комплектуючих, необхідних для виробництва електротранспорту і звільнити від податків на прибуток підприємства, що будуть займатися виробництвом електричних моделей та комплектуючих до них.
У Комітеті Верховної Ради порекомендували прийняти пакет електромобільних законопроектів у запропонованій редакції.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-pogodili-zakoni-i-popravki-dlya-spriyannya-virobnitstvu-elektrokariv/
 
 
Плани уряду ввести додатковий акциз на «зелену» енергію неприпустимі – нардеп

Намір Кабінету Міністрів ввести новий додатковий податок для відновлюваних джерел енергії неприпустимий. Про це заявив народний депутат від «Батьківщини», секретар антикорупційного комітету ВР Володимир Кабаченко під час дискусії Energy Club у YouTube, пише Гордон.
«Ця ініціатива Мінфіну ввести якийсь додатковий акциз, що кінець кінцем стане підвищенням безпосередньо витрат інвестора, абсолютно неприпустима. Ми будемо намагатися робити все можливе, що від нас залежить, що ми можемо зробити з точки зору законодавця, щоб цього акцизу не існувало», – заявив нардеп.
Він зазначив, що держава порушує взяті на себе зобов'язання щодо розвитку відновлюваних джерел енергії.
«Україна підписала закон. Якщо Україна прописала якусь певну величину «зеленого» тарифу, то Україна просто зобов'язана знаходити ці кошти. На сьогодні ми бачимо зовсім іншу ситуацію, коли, окрім того, що на сьогодні держава Україна винна більше ніж 16 млрд грн забудовникам і власникам сонячних та вітрових електростанцій, вона ще хоче збільшити акциз», – підкреслив Кабаченко.
Меморандум між урядом та інвесторами у ВДЕ передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену "зелену" електроенергію починаючи із серпня 2020 року.
Водночас влада хоче ввести акцизний податок на продаж "зеленої" електроенергії, зараз пропонують широкий діапазон ставки – від 3,2% до 40%, точні цифри ще обговорюють.
https://ecotown.com.ua/news/Plani-uryadu-vvesti-dodatkoviy-aktsiz-na-zelenu-energiyu-nepripustimi-nardep-/
 
 
Норвезькі інвестори в ВДЕ розчаровані інвесткліматом в Україні, – нардеп

Норвезькі компанії, які інвестували в розвиток відновлюваних джерел енергії України, розчаровані різким погіршенням інвестиційного клімату і систематичним порушенням їх прав, передає РБК-Україна.
«Дві норвезькі компанії інвестували в цю сферу в Україні 700 млн євро. Але на жаль, зараз інвестори зіштовхнулися з проблемами і заборгованостями, про які ми неодноразово попереджали раніше. Таке ставлення до інвесторів в «зелену енергетику» погіршує інвестклімат і ставлення до України в Норвегії», – повідомив народний депутат, голова міжфракційного об'єднання «Чиста енергія - здорове довкілля» Олексій Гончаренко за результатами зустрічі з послом Норвегії Еріком Сведалом.
За словами Гончаренка, уряд повинен виконувати взяті на себе зобов’язання перед інвесторами, а не вигадувати нові посади на кшталт «інвестиційних нянь».
Наприкінці квітня іноземні інвестори ініціювали перший міжнародний арбітраж проти України через порушення урядом своїх зобов’язань. Позов подала литовська Modus Energy. За словами партнера київського офісу міжнародної юридичної фірми Dentons Максима Сисоєва, аналогічні позови проти України готують ще до 10 інвесторів в «зелену» енергетику України.
За інформацією НБУ, на тлі кризи в «зеленій» енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україну у 2020 році склав $868,2 млн, тоді як у 2019 році чистий приплив склав $5,86 млрд. Відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.
https://ecotown.com.ua/news/Norvezki-investori-v-VDE-rozcharovani-investklimatom-v-Ukraini-nardep/
 
 
На Запоріжжі запустили вітрову станцію потужністю 98 МВт

Біля селища Надеждине Олександрівської громади Мелітопольського району відкрили вітрову електростанцію потужністю 98 МВт.
Комерційне виробництво «зеленої» електричної енергії на І черзі Запорізької ВЕС розпочала компанія EuroCape Ukraine I, дочірнє підприємство люксембурзького виробника електроенергії з ВДЕ LongWing Energy, 2 червня. 
Наразі на майданчику працює 27 вітроенргетичних установок.
«Перша черга вітропарку потужністю 98 МВт забезпечить електроенергією 170 тис. домогосподарств, зазначили у юридичній фірмі Integrites, правовому раднику компанії-інвестора у ВДЕ. - Після завершення будівництва та ведення в експлуатацію, очікується, що об’єкт допоможе зменшити викиди вуглецю більш ніж на 4,86 тон на рік та забезпечить електроенергією 780 тис. домогосподарств».
Загалом міжнародною компанією EuroCape New Energy планується встановити 167 вітрових турбін, збільшивши сумарну потужність проекту до 500 МВт. Передбачається, що після добудови Запорізька ВЕС увійде у першу п'ятірку найбільших діючих наземних вітроелектростанцій в Європі, передає mv.org.ua. 
«З початку реалізації проекту до старту роботи турбін пройшло 10 років, відкрити Запорізьку ВЕС заважали бюрократичні процедури, - зазначив на урочистій церемонії пуску ВЕС голова облдержадміністрації Олександр Старух. - Тільки нещодавно керівництву ВЕС вдалося оформити всі необхідні документи і почати роботу».
https://ecotown.com.ua/news/Na-Zaporizhzhi-zapustili-vitrovu-stantsiyu-potuzhnistyu-98-MVt/
 
 
«Укргідроенерго» залучить $211 млн у будівництво систем зберігання енергії та сонячних станцій

ПрАТ «Укргідроенерго» залучить 211 млн доларів на встановлення літій-іонних систем накопичення енергії потужністю 197 МВт та сонячних електростанцій загальною потужністю 63,9 МВт.
Відповідне рішення за ініціативи Міненерго схвалив уряд на засіданні 2 червня. 
«Інвестиційний проект «Україна — Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в «Укргідроенерго»)» планується впровадити спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Фондом чистих технологій, - йдеться у повідомленні. - Для реалізації проекту буде залучено позики в розмірі 177 млн доларів США та 34 млн доларів США відповідно».
Як зазначається, на територіях станцій «Укргідроенерго» буде встановлено 197 МВт літій-іонних систем накопичення енергії для надання допоміжних послуг регулювання частоти та активної потужності, зокрема резерву підтримки частоти та резерву відновлення частоти. Окрім того, для забезпечення власних енергопотреб гідроелектростанцій та гідроакумулюючих станцій та для зарядження систем накопичення буде встановлено 63,9 МВт сонячних станцій.
«Встановлення гібридних установок з виробництва електроенергії на основі батарейних накопичувачів дозволить ПрАТ «Укргідроенерго» надати оператору системи передачі додатковий резерв підтримки частоти та розширити регулюючий діапазон автоматичного резерву відновлення частоти, що є необхідними для забезпечення надійного та сталого функціонування ОЕС України, дотримання операційної безпеки енергосистеми та якості електричної енергії», - зауважили у Кабінеті міністрів.
У березні 2021 року «Укргідроенерго» підготувало проект «Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії», в рамках якого планувалося на 5 філіях компанії встановити 197 МВт літій-іонних систем накопичення енергії та 63,9 МВт сонячних електростанцій.
 
https://ecotown.com.ua/news/Ukrgidroenergo-zaluchit-211-mln-u-budivnitstvo-sistem-zberigannya-energii-ta-sonyachnikh-stantsiy/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами