Українська альтернативна енергетика: 31 січня - 06 лютого 2022

761110

На встановлення сонячних станцій і теплових помп домогосподарствам Львівщини виділять 1,5 млн грн
На компенсацію вартості встановлення сонячних станцій і теплових помп домогосподарствам Львівщини виділять 1,5 млн гривень.
Як повідомив департамент паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства Львівської ОДА, кошти будуть надані у рамках реалізації «Комплексної програми підвищення енергоефективності, енергозбереження та розвитку відновлюваної енергетики у Львівській області на 2021-2025 роки», передає dailylviv.com.
Для підтримки жителів області, які впроваджують відновлювані джерела енергії, працює механізм відшкодування частини вартості обладнання, придбаного за власні кошти, зокрема за встановлені сонячні станції приватних домогосподарств, малі вітрові генератори, теплові помпи різних типів, геліоколектори.
«Запрошуємо жителів області, які встановлюють у цьому році сонячні, малі вітрові електричні станції, теплові насоси ґрунтового та повітряного типу, геліоколектори скористатись фінансовою підтримкою», - закликав начальник управління енергоефективності департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства Микола Вознюк.
З початку дії програми підвищення енергоефективності 68 жителям області відшкодовано 1,1 мільйона гривень.
https://ecotown.com.ua/news/Na-vstanovlennya-sonyachnikh-stantsiy-i-teplovikh-pomp-domogospodarstvam-Lvivshchini-vidilyat-1-5-ml/


Уманська пивоварня варить пиво на сонячній енергії
В Умані пивоварня перейшла на альтернативне енергоспоживання і встановила дахову сонячну електростанцію потужністю 408 кВт для виробництва пива та безалкогольних напоїв.
СЕС змонтували на складських і виробничих приміщеннях, адмінкорпусі та інших будівлях, передає elektrovesti.net.
Згідно з енергоаудитом, 626 сонячних панелей Jinko solar потужністю 525 Вт і 139 панелей на 440 Вт дозволять генерувати електроенергію необхідну для денного споживання заводу. Для цього було використано 10 дахів, що знаходяться на південній стороні. Враховуючи різні матеріали, розташування і кути нахилу дахів, були використані різні види кріплень. Так, одна станція практично поєднала в собі 4 станції різного типу. Серцем системи стали 6 інверторів і система моніторингу Huawei, яка дозволяє 24/7 відстежувати роботу станції, поточну економію і окупність.
"Встановлення власної сонячної електростанції забезпечило певну незалежність підприємства від інших постачальників електроенергії, - говорить СЕО компанії "Уманьпиво" Ігор Кисіль. - Інвестуючи в зелену енергетику, ми фактично придбали електроенергію на 25 років вперед за ціною 0,70 грн/кВт, про тому що тариф в електромережі становить 3,91 грн/кВт і постійно зростає".
Партнером з постачання і монтажу сонячних панелей стала компанія Rayton Sun.
СЕС стала вагомим внеском компанії у енергонезалежність, економію фінансових витрат і підтримку зелених технологій.
https://ecotown.com.ua/news/Umanska-pivovarnya-varit-pivo-na-sonyachniy-energii-/


Україна може конвертувати зелений водень у 7 млрд м3 біометану щорічно

В Україні завдяки метанації СО2 за допомогою «зеленого» водню можна отримувати 7 млрд м3 синтетичного метану щорічно.
Про це заявив Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України, передає interfax.com.ua.
«Цей варіант вважається досить перспективним і передбачає розміщення поряд установки виробництва зеленого водню і біометану, - пояснює вчений. – Потім необхідно конвертувати зелений водень у біометан, провівши його реакцію з СО2, який виділяється під час виробництва біометану».
У газопровід додатково до біометану від біометанового заводу можна закачувати синтетичний метан, у який було конвертовано «зелений» водень, зазначає Георгій Гелетуха.
Концепція перетворення зеленого водню у синтетичний відновлюваний метан
«Використання такої схеми дозволить додатково до потенційних 9,7 млрд м3/рік біометану в Україні долучити 7 млрд м3/рік синтетичного метану, що може бути отриманий з відходів СО2 біометанових заводів і зеленого водню, - прогнозує він. - Існують оцінки фінської компанії Wärtsilä Corporation, які демонструють, що з урахуванням вартості модернізації газової інфраструктури під використання водню, більш рентабельним є конвертація зеленого водню у синтетичний метан з використанням існуючої газової інфраструктури».
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-mozhe-konvertuvati-zeleniy-voden-u-7-mlrd-m3-biometanu-shchorichno/


У Києві багатоповерхівка обігрівається тепловими насосами
У Києві на Оболоні багатоповерхівка площею приміщень понад 14 тисяч м2 обігрівається повітряно-водяним тепловим насосом.
Проект реалізувало об’єднання співвласників багатоповерхового будинку "Арован", передає kosatka.media.
Геотермальна енергії для мешканців будинку обходиться у 2-2,5 дешевше, ніж централізоване опалення. Куб гарячої води від теплових насосів коштує 67 гривень(міський тариф - майже 100 грн/куб). У грудні 2021 року вартість опалення склала 13,86 грн/м2, тобто квартира площею 100 квадратів сплатила 1386 гривень. Для порівняння: в середньому у Києві опалення таких квартир обходиться у 3500-4500 гривень.
«Вартість 1 гігакалорії (при тарифі за електроенергію 1,68 гривень) становить для гарячої води – 680 грн/Гкал, для опалення – 850-1000 грн/Гкал, - зазначає голова ОСББ «Арован» Денис Кукса. - Для порівняння вартість Гкал для населення по Києву становить 1654-1715 гривень».
У багатоповерхівці встановлені дві системи теплових насосів: для гарячої води і для системи опалення. Для отримання гарячої води теплові насоси розміщені на вентиляційних шахтах. Тепле повітря, що виходить з квартир, використовують для підігріву води у баках-накопичувачах, а потім подають у квартири.
В той же час для системи опалення на даху будинку побудований окремий теплопункт з тепловими насосами, які працюють навіть при мінусових температурах і підігрівають теплоносій. Його подають у підвальний теплопункт, а вже звідти – у радіатори в квартирах.
Теплові насоси для системи опалення на даху будинку ОСББ «Арован».
При цьому ОСББ не відмовилося від централізованої системи опалення. В опалювальний сезон Арован підтримує у роботі ще й індивідуальний тепловий пункт. Подачу тепла з міста можна включити у будь-який час. "Теплові насоси працюють на електроенергії, – пояснив Денис Кукса. - Якщо буде проблема з електроенергією, то можна перейти на опалення від ТЕЦ через 15 хвилин».
Для київського ОСББ "Арован" система насосів для гарячого водопостачання коштувала 700 тисяч гривень, а насоси для системи опалення обійшлася у близько 6 млн гривень. 70% витрат покрив міський бюджет за київською програмою «70 на 30» для ОСББ, а для решту - 30% - взяли «теплий кредит", за яким також отримали компенсацію від держави. Кошти, вкладені мешканцями будинку, окупилися за 1 рік роботи теплових насосів. "Якщо використовувати власні кошти, то термін окупності інвестиції був би 7-8 років", - каже Денис Кукса.
Міські теплові мережі можуть одночасно мати кілька джерел тепла – як виробленого з вугілля або газу, так і отриманого від теплових насосів, каже експерт з енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики Ігор Черкашин.
«Генерація повинна бути відокремлена від розподільних теплових мереж і конкурувати між собою за право продажу виробленого в мережу тепла, - пояснює він. - Якщо у місті є система централізованого опалення, цікаво ставити тепловий насос централізовано, щоб він працював на систему у якості одного з постачальників тепла, і за рахунок своєї маневреності міг би істотно допомагати централізованій системі опалення". Законодавчих перешкод у використанні теплових насосів для опалення немає.
https://ecotown.com.ua/news/U-Ki-vi-bagatopoverkhivka-obigriva-tsya-teplovimi-nasosami/


Завод зі спалювання сміття з'явиться в Одесі - UkraineInvest

Проєкт передбачає будівництво сортувального комплексу та станції утилізації ТПВ з виробництвом теплової енергії. Обсяг інвестицій становить близько 30 млн євро, термін реалізації - три роки.
Компанія "Кліар Енерджі Груп" та урядовий офіс із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest підписали меморандум щодо будівництва в Одесі сортувального комплексу та станції енергоефективної утилізації твердих побутових відходів (ТПВ) з виробництвом теплової енергії.
Про це повідомила пресслужба компанії.
"UkraineInvest та ТОВ "Кліар Енерджі Груп" підписали меморандум про наміри щодо співпраці в рамках реалізації інвестиційного проєкту з будівництва новітнього комплексу з поводженням з твердими побутовими відходами в Одесі. Проєкт передбачає створення сортувального комплексу та станції енергоефективної утилізації відходів із виробництвом теплової енергії. Загальний об’єм інвестицій – близько 30 млн євро. UkraineInvest надає організаційно-консультативну підтримку інвестору з питань підготовки та реалізації проєкту", - йдеться у повідомленні.
Сортувальний комплекс потужністю 60 тонн на годину забезпечить обробку до 400 тис. тонн твердих відходів на рік. Сортувальна лінія дозволить знизити кількість відходів на захоронення не менш ніж на 30%.
Відсортовані фракції ТПВ будуть передаватись на станцію з енергоефективної утилізації, що являється ТЕЦ на відновлювальному паливі RDF. Потужність станції – 20 МВт. На ТЕЦ вироблятиметься теплова енергія обсягом 74 тис. Гкал на рік. Це дозволить щорічно заміщувати 10,5 млн кубометрів природного газу в опалювальний сезон. Важливо, що тепло буде постачатись одеситам за тарифом нижчим, ніж тариф на тепло з природного газу.
Компанія "Кліар Енерджі Груп" працює у сфері генерації електроенергії на біомасі та біогазі з загальною генерацією понад 40 МВт-год.
https://ua-energy.org/uk/posts/v-odesi-ziavytsia-smittiespaliuvalnyi-zavod-ukraineinvest

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами