Українська альтернативна енергетика: 30.03-05.04.2020



Енергія сонця притягує гроші: про самоокупність сонячних панелей на багатоперхівках

Численні сайти з продажу обладнання для домашніх сонячних електростанцій (СЕС) обіцяють клієнтам надприбутки. Окрім часткової автономії дому, власник такої СЕС нібито може щорічно заробляти на продажу надлишку згенерованої електроенергії більше 200 000 грн. GreenPost розбирався, скільки насправді можна заробити на сонці.
 В Україні сонячна електроенергія дійсно високодохідний товар. Весь обсяг невикористаної електроенергії у власника гарантовано викупить держава за фіксованою ціною, так званим "зеленим" тарифом. Право на отримання "зеленого" тарифу мають домогосподарства, де потужності СЕС не більше 30 кВт.
Вартість сонячного кіловата в Україні прив’язана до курсу євро, хоч і сплачується власнику в національній валюті. Якщо власник експлуатує СЕС з 2017-2019 рр., вона складала 18,09 євроцента. З поточного року  - 16 євроцентів.
Якщо порівняти ціну однієї мегават-години електроенергії, виробленої в Україні з різних джерел, "сонячний" буде в 5-8 разів дорожчий за інші. Наприклад, мегават-годину гідроелектростанції, за даними держпідприємства "Енергоринок", станом на кінець червня 2019 року, держава купувала за 695,4 гривень, у атомних електростанцій – 571,84 гривень, у теплових – 1388,65 гривень, а вироблений індивідуальними сонячними станціями –  згідно "зеленого" тарифу – за 5475 гривень.
Одночасно, ціна на електроенергію для населення вже кілька років лишається незмінною -  1680 гривень. Завищений тариф для сонячних електростанцій влада підтримує свідомо, для стимулювання розвитку відновлюваної енергетики та зменшення залежності від нафти і газу. Викуповувати кожен сонячний кіловат держава зобов’язується до 2030 року, що робить приватну СЕС реальним комерційним проектом.
Україна має придатну територію для розвитку "сонячної енергетики". Особливо перспективними є центральні, південні та східні регіони. Середньорічна загальна кількість енергії сонячного випромінювання в північних областях знаходиться в межах 1 070 кВт∙год / м2, у південних –  1 400 кВт∙год та вище / м2. Тому економічні показники СЕС будуть залежати від її розташування.
Цікаво, що само по собі підвищення температури і нагрів елементів в сонячних модулях чинять негативний вплив на роботу сонячних батарей, знижуючи фотоефект і продуктивність. У морозну, але ясну погоду сонячна батарея виробить енергії більше, ніж у спекотну. Наприклад, при 40ºC максимальна потужність панелі зменшиться приблизно на 7%. І навпаки – охолодження позитивно вплине на її продуктивність.
Проте через обсяг сонячного випромінювання виробництво СЕС з максимально дозволеною потужністю в північних областях буде менше, ніж у південних.
https://greenpost.press/news/energiya-sontsya-prytyaguye-groshi-pro-samookupnist-sonyachnyh-panelej-na-bagatoperhivkah-i3295
 
 
"Зелені" генерації вплинули на ціни на вугільних ТЕС та АЕС — Герус

Рекордна генерація електроенергії з ВДЕ згенерувала близько 21% від усієї електроенергії.
Про це на сторінці в Facebook написав голова парламентського комітету Верховної Ради  з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.
"Сьогодні-завтра в Україні сонячні дні й рекордна генерація електроенергії "зеленими" виробниками. Так, 26 березня в деякі години виробниками за "зеленим" тарифом генерувалося близько 3700 МВт, або 21% від усієї електроенергії, споживаної в цей час", – зазначив він.
За словами Геруса, такий високий рівень генерації вже обвалив ціну електроенергії на "ринку на добу вперед". Протягом двох годин (13:00-15:00) ціна становила 57 копійок за кВт-год, при тому, що імпорт у відповідні години з жодних країн не проводився.
"Таким чином, "зелені" витіснили роботу вугільних ТЕС, а також обвалили ціну для вугільних ТЕС, "Енергоатому" та інших виробників, що працюють на ринку. На бізнес "зелених" така цінова ситуація ніяк не вплинула, адже їм окремим платежем доплачується до їх "зеленим" тарифом 4-5 гривень", - написав Герус.
"Іншими словами, "зелені" сьогодні звільняють шахтарів, а не імпорт. Можна по-різному ставитися до цього факту, але це факт. Саме великі СЕС і ВЕС сьогодні у власності ДТЕК. Зокрема, ДТЕК, будуючи генерацію на найвищому в Європі "зеленому" тарифі, забирає роботу у шахтарів своїх шахт", - наголосив голова парламентського Комітету.
https://ua-energy.org/uk/posts/zeleni-heneratsii-vplynuly-na-tsiny-na-vuhilnykh-tes-ta-aes-herus

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами