Українська альтернативна енергетика: 29.06-05.07.2020

ddc75dfd8736c0c1f954e19491374a0e_XL

Для особистих потреб: Вінницяоблтеплоенерго будує сонячну електростанцію


Угоду вартістю 533 000 гривень на будівництво фотоелектричної станції уклало комунальне підприємство обласної ради «Вінницяоблтеплоенерго» з київським товариством з обмеженою відповідальністю «Еко Білдінг. Груп». Зазначені в документі роботи мають бути завершені до 31 грудня поточного року, повідомляє Vlasno.info.
Як розповів виданню генеральний директор ВОТЕ Валерій Довбанюк, сонячну електростанцію потужністю 60 кВт підприємство будуватиме для забезпечення власних потреб.
 За зеленим тарифом ми продавати не будемо, тому що не буде потужності, що перевищуватиме наше споживання. І якщо би ми вирішили продавати енергію, потрібно було б оформлювати «зелений тариф», а це надзвичайно складно, потрібно витратити додатково близько 400 000 гривень, аби увійти в загальну систему для продажу електроенергії за «зеленим тарифом», – зазначив Валерій Довбанюк.
Загалом на дахах будівель ВОТЕ по вулиці Вишневій буде встановлено 193 панелі потужністю 0,31 кВт. Їх разом із елементами, що накопичують енергію, придбали минулого року приблизно за 900 000 гривень. Кошти на реалізацію проєкту підприємство взяло в кредит в обласного Фонду сприяння інвестиціям та будівництво під п'ять відсотків.
Термін окупності – сім років, і це вигідно. Зараз ми купуємо електроенергію по 2,77 гривень із ПДВ за кіловат, споживання – близько 8 000 кВт за місяць, тобто вартість споживання за місяць – близько 22 000 гривень, – каже гендиректор ВОТЕ.
Саме цю суму підприємство і планує заощаджувати щомісяці, встановивши сонячні батареї. Щоправда, взимку вони працюватимуть не на повну потужність, тож енергію в цей період доведеться докуповувати.
http://vlasno.info/politika/vlada/mistseva/item/37338-dlia-osobystykh-potreb-vinnytsiaoblte
 
 
Для мінімізації тарифу на передачу необхідно змінити чинний механізм ПСО

Переглядати тариф на послуги з передачі електроенергії  можна лише разом зі зміною механізму покладання спеціальних обов’язків (ПСО), зменшенням розміру «зеленого» тарифу, відповідно до положень Меморандуму з виробниками ВДЕ, а також із впровадженням інших заходів, напрацьованих Антикризовим енергетичним штабом. Про це сьогодні на засіданні НКРЕКП заявив в.о. голови правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.
Він наголосив, що перегляд тарифу на передачу – це не бажання системного оператора, а наслідок дефіцитів, які сьогодні накопичилися на ринку електроенергії, та недоліків існуючого механізму ПСО. Третина підвищення піде на покриття «зеленого»  тарифу в серпні-грудні 2020 року, решта — компенсація частини боргів перед «Гарантованим покупцем» за перше півріччя 2020 року, а також покриття його дефіциту внаслідок виконання ПСО по продажу електроенергії для потреб населення.
«Щоб максимально знизити розмір нового тарифу на передачу та мінімізувати наслідки для промислових споживачів, ми пропонуємо змінити діючий механізм ПСО для населення. А саме – дослухатися до позиції «Енергоатому» щодо переведення його на прямі договори з постачальниками універсальних послуг, вивільнивши решту обсягів електроенергії АЕС для продажу на вільному ринку. Крім цього, необхідно прийняти законопроект щодо сертифікації Укренерго, який дасть можливість оплатити 1,4 млрд гривень «Гарантованому покупцю» з доходу від продажу міждержавного перетину», – підкреслив Володимир Кудрицький.
Всі перераховані заходи дозволять знизити розмір тарифу на передачу та одночасно забезпечити виконання Укренерго зобов’язання по ПСО, можливість  здійснювати операційну діяльність та необхідні відрахування до державного бюджету.
https://ua.energy/1/dlya-minimizatsiyi-taryfu-na-peredachu-neobhidno-zminyty-chynnyj-mehanizm-pso/
 
 
Майже 700 домогосподарств області мають сонячні дахові панелі

На даний час у Черкаській області вже діє 19 сонячних електростанцій в містах Черкаси, Канів та Золотоноша, та в низці районів області, як то Золотоніському, Звенигородському, Канівському, Корсунь-Шевченківському, Кам’янському, Тальнівському, Черкаському, Чигиринському, Чорнобаївському та Уманському.
Загальна потужність згаданих СЕС складає 22,47 МВт (на 22.05.2020). Дуже популярні у регіоні так звані домашні СЕС. Тобто ті, які встановлюють у себе власники домогосподарств, пише progolovne.ck.ua. Станом на початок року 687 домогосподарств області мають у користуванні сонячні дахові панелі загальною потужністю 16,89 МВт.
За 2019 рік усіма сонячними електростанціями вироблено 10,6 млн кВт год електроенергії, що у 18 разів більше, ніж за 2018 рік (0,58 млн кВт год), або 0,71 % від загального виробітку (всього за рік вироблено 1494,8 млн кВт год). За І квартал 2020 року сонячними електростанціями вироблено 17,2 млн кВт год електроенергії або 3,72 % від загального виробітку (всього вироблено 463,5 млн кВт год). Таким чином, частка генерації електричної енергії сонячними електростанціями у загальному виробництві збільшилась за I квартал на 3%.
– У перспективі за рахунок коштів інвесторів у Чигиринському районі у районі сіл Вітове і Рацево орієнтовно планується побудувати та ввести в експлуатацію сонячних електростанцій потужністю близько 55 МВт., – поділився завідувач сектору енергетики та енергоефективності Владислав Черній.
http://dr.ck.ua/mayzhe-700-domogospodarstv-oblasti-mayut-sonyachni-dahovi-paneli

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами