Українська альтернативна енергетика: 28.10-03.11.2019



Fitch присвоїло "зеленим" євробондами DTEK Renewables очікуваний рейтинг "B (EXP)

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло "зеленим" єврооблігаціями DTEK Renewables Finance B.V., номінованим в євро, очікуваний пріоритетний незабезпечений рейтинг "B (EXP)" відповідно до довгострокового рейтингу дефолту емітента (РДЕ) компанії "B" зі стабільним прогнозом, передає Енергореформи.
Як говориться в повідомленні агентства у вівторок, DTEK Renewables Finance B.V. - фінансова компанія, основною діяльністю якої є внутрінньогрупове фінансування в рамках DTEK Renewables B.V. ( "ДТЕК ВДЕ").
По облігаціях будуть надані гарантії від DTEK Renewables BV, Орловської ВЕС і Покровської СЕС (обидві повинні бути введені в експлуатацію в жовтні 2019 року), Ботієвська ВЕС (після погашення банківської заборгованості в 2023 році) і додатково будь-якими іншими дочірніми підприємствами, для яких будуть використані кошти від розміщення облігацій.
Згідно з даними Fitch, надходження від єврооблігацій повинні використовуватися для фінансування та / або рефінансування, повністю або частково, нових та існуючих проектів, а також для рефінансування проміжних позик на суму близько EUR100 млн і частково для погашення існуючої позики вендора і акціонера в розмірі EUR70 млн.
Агентство уточнює, що тарифи на енергію ВЕС в Україні становлять EUR 0,102 за 1 кВт-год, на енергію СЕС EUR 0,15 за 1 кВт-год при тарифах на ринку традиційних джерел EUR 0,046-EUR 0,048 за 1 кВт-год.
За даними на кінець першого півріччя 2019 року на частку "ДТЕК ВДЕ" доводилося 47% встановленої потужності ВЕС (300 МВт) і 10% - СЕС (210 МВт), однак до кінця цього року компанія має намір збільшити свій портфель до 1 ГВт, а до кінця 2022 року - до 1,9 ГВт, відзначається в звіті.
Згідно з ним, Fitch очікує зниження рентабельності "ДТЕК ВДЕ" по EBITDA в поточному році з 83% до трохи вище 70% через витрати на розвиток. Агентство оцінює сумарні витрати на будівництво ВЕС і СЕС в 2019-2021 роках в EUR1,4 млрд і прогнозує поступове зниження левереджа з 6-ти і 5-ти кратного рівня в цьому і наступному роках до 4-кратного в 2022 році після введення в експлуатацію всіх запланованих потужностей.
http://reform.energy/news/fitch-prisvoilo-zelenym-evrobondam-dtek-renewables-ozhidaemyy-reyting-b-exp-12768
 
 
Молочне підприємство у Вінницькій області запустило очисні споруди з виробництвом біогазу

У місті Іллінці Вінницької області на молочному підприємстві запустили очисні споруди з виробництвом біогазу. Проєкт покликаний поліпшити екологічну ситуацію в країні і знизити рівень забруднення води. Реалізацією займалася компанія-виробник молока "Люстдорф".
 Стандартні фотоелементи створені лише для генерації енергії, зберігати її самостійно вони не можуть. Група дослідників з Університету Вісконсіна знайшла вирішення цієї проблеми. Так, вчені створили пристрій, здатний збирати і зберігати енергію одночасно - сонячні панелі з проточним акумулятором. За їхніми словами, нова модель призведе до повної відмови від традиційних джерел  енергії в майбутньому і заміні їх «чистої» генерацією.
Звичайні батареї, наприклад літій-іонні, тримають заряд в твердих матеріалах - в різних металах. А ось проточні батареї зберігають заряд в зовнішніх рідинних резервуарах, і чим більший об'єм ємності, тим більше енергії можна зберегти для тривалого використання.
Раніше все стоки і брудні води, отримані в процесі виробництва молока, а саме під час миття молоковозів або заводських систем, відправляли на міські стоки, розповідає керівник очисних споруд "Люстдорф" Олександр Юрчак. "Щоб побудувати власні очисні системи еколог разом з власником компанії відвідували європейські молокозаводи, щоб зрозуміти, як це працює за кордоном, - розповідає він. - Ми запросили підрядників з Німеччини та Польщі, тому що у нас немає фахівців, які розробляють подібні проєкти".
Крім очищеної води, яку скидають у водойми, очисні споруди виробляють біогаз для власних потреб і мінеральні добрива. Обсяг отриманого біогазу становить близько 1,2 тис. м3 в день, а мінеральних добрив - 2-3 м3.Согласно лабораторним дослідженням, стічні води, що пройшли такий процес очищення, виявляються чистіше, ніж самі природні водойми, куди відходи надходять.
Площа очисного комплексу становить 7,3 тис. м. Його будували шість років. Завдяки автоматизації багатьох процесів, для стабільної роботи споруд задіяно лише 8 співробітників.
"Ми відчуваємо свою відповідальність і обов'язок дотримуватися європейських стандартів і впроваджувати їх в Україну, - зазначає власник компанії" Люстдорф "Олег Васильєв. - Закликаємо українські підприємства почати будувати власні очисні споруди і переймати наш досвід".
У проект було інвестовано 6 500 000 доларів, його реалізація тривала протягом шести років. До роботи залучалися кращі європейські фахівці з питань технології очищення стічних вод. Розробку технології та поставку обладнання здійснювала компанія з Німеччини Hager Elsasser Gmbl, а запуском займалася польська компанія WaWaTech.
https://uaenergy.com.ua/post/32624/molochnoe-predpriyatie-v-vinnickoy-oblasti-zapustilo-ochistnye-sooruzheniya-s-proizvodstvom-biogaza
 
 
У Парламенті зареєстровано законопроект, яким передбачається запровадження зелених облігацій в Україні

У Парламенті зареєстровано законопроект № 2284 від 17.10.2019, яким передбачається запровадження зелених облігацій в Україні та встановлення правил для учасників цього ринку (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67117).
Окремі норми законопроекту, зокрема, щодо правових засад емісії зелених облігацій в Україні розроблено Держенергоефективності спільно із експертами проекту GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» та Національною комісією із цінних паперів та фондового ринку.
 
Зокрема, статтею 22 законопроекту передбачається:
- поняття зелених облігацій та екологічно чистих проектів (із визначенням конкретних напрямів, на які можуть спрямовуватись кошти, залучені від емісії таких облігацій);
- коло емітентів зелених облігацій (із визначенням правового режиму для тих, хто реалізує або фінансує екологічно чисті проекти);
- принципи розкриття інформації емітентами, процедури звітності та використання надходжень, що будуть залучені від інвесторів на фінансування та/або рефінансування витрат екологічно чистих проектів;
- захист прав інвесторів, які вкладають кошти у зелені облігації.
Як показує світова практика, запуск ринку зелених облігацій дає країнам доступ до великого пулу інвесторів і сприяє виконанню цілей та міжнародних зобов’язань у «чистій» енергетиці, енергоефективності, екології.
З метою стимулювання розвитку такого ринку в Україні та підвищення його інвестиційної привабливості Держенергоефективності також підготовлено проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції запровадження ринку зелених облігацій в Україні та затвердження плану заходів щодо її реалізації», що опрацьовується із Міністерством енергетики та захисту довкілля України.
Зокрема, проект акту окреслює концептуальне бачення щодо організації та розвитку ринку зелених облігацій в Україні, а також дає підстави для розроблення інших нормативно-правових актів у цій сфері та проведення окремих організаційних заходів.
Найближчим часом вищезазначену концепцію та план заходів буде винесено на громадське обговорення.
https://saee.gov.ua/uk/news/3189


Денис Шмигаль: На впровадження заходів із енергоефективності та енергозбереження маємо можливість отримати фінансову підтримку у сумі 100 мільйонів євро

Про стан енергозбереження та енергоефективності в області мовилося сьогодні під час чергової онлайн-наради голови облдержадміністрації Дениса Шмигаля з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, представниками центральних органів виконавчої влади.
 Очільник області зазначив, що питання енергозбереження, енергоефективності, розвитку відновлювальної енергетики є пріоритетним як у роботі обласної державної адміністрації, так і влади на місцях. Саме це сприятиме комплексному вирішенню не тільки економічних, але й соціальних та екологічних проблем. Системний підхід та робота на рівні уряду, регіону, а також підтримка місцевих ініціатив дали значний поштовх для розвитку в галузі енергетики. Сьогодні майже кожна новостворена ОТГ, маючи в наявності вільні земельні ділянки та певний природній потенціал, активно залучає інвесторів для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики, особливо сонячних електростанцій.
«Ми повинні докласти максимум зусиль для успішного впровадження заходів із енергоефективності та енергозбереження, - зазначив Денис Шмигаль. – Попри фінансування цих проектів із Держбюджету, ми маємо можливість отримати фінансову підтримку у сумі 100 мільйонів євро від Європейського Союзу».
На Прикарпатті працюють перша черга вітрової електростанції в Долинському районі, 0,6 МВт, 5 мінігідроелектростанцій загальною потужністю 3,571 МВт, 44 сонячних електростанції загальною потужністю близько 128 МВт, біогазовий завод ТзОВ «Ґудвеллі Україна» потужністю 1,2 МВт. Заплановано збудувати та ввести в експлуатацію ще близько 18 СЕС потужністю майже 170 МВт. Крім того, у планах на найближчу перспективу зведення вітрової електростанції в Рожнятівському районі потужністю 25 МВт, другої черги вітрової електростанції в Долинському районі потужністю 5,4 МВт та другого біогазового заводу ТзОВ «Ґудвеллі Україна» в селі Тустань Галицького району потужністю 1,5 МВт.
Йшлося також про програми співфінансування «теплих» кредитів. 3,5 тисячі родин скористалися цією урядовою ініціативою минулого року, залучивши на впровадження енергоефективних заходів понад 30 млн. гривень. А також реалізацію Регіональної цільової програми енергозбереження для населення на 2019-2020 роки, Цільової програми енергоефективності та розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії Івано-Франківської області на 2016-2020 роки. На заходи цих програм у 2019 році в обласному бюджеті передбачено кошти в сумі майже 6 мільйонів гривень.
Окремо зупинилися на програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» Фонду енергоефективності. «Ця державна програма енергоефективності отримала, як на мене, нове дихання. Тож важливо, щоб у районах знали і розуміли, як нею скористатися», - підкреслив Денис Шмигаль.
Документ визначає умови та порядок надання Фондом грантів об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) для часткового відшкодування витрат, пов’язаних зі здійсненням заходів з енергоефективності.
Регіональний радник Фонду енергоефективності Владислав Тимошенко проінформував присутніх про принципи, умови реалізації програми, її бюджет, умови співфінансування.
Програма стартувала із 3 вересня цього року і діятиме до 2023 року включно. Її учасниками можуть стати ОСББ на території України.
Загальний об’єм фінансування на впровадження заходів з енергоефективності в рамках програми із Державного бюджету складає 1,6 мільярди гривень. Окрім цього, передбачено фінансову підтримку зі сторони ЄС та Німеччини у сумі 100 млн євро.
Ставши учасником програми, ОСББ отримають відшкодування витрат на модернізацію системи опалення та утеплення будівлі. Зокрема, у розмірі 70 % будуть відшкодовані затрати на роботи, матеріали та підготовчі заходи. Їх отримують 300 перших ОСББ, які звернуться до Фонду енергоефективності. Усі наступні ОСББ матимуть меншу суму відшкодування на будівельні роботи – до 50%, вартість відшкодування підготовчих робіт залишиться на рівні 70 %.
Для участі у програмі ОСББ можуть звернутися до регіонального радника для інформування і підтримки реалізації заходів в рамках програми.
Більш детальну інформацію про Програму та регіонального радника можна отримати на сайті Фонду Енергоефективності за адресою: https://eefund.org.ua/contact.
http://www.if.gov.ua/news/denis-shmigal-na-vprovadzhennya-zahodiv-iz-energoefektivnosti-ta-energozberezhennya-mayemo-mozhlivist-otrimati-finansovu-pidtrimku-u-sumi-100-miljoniv-yevro
 
 
На Рівненщині будують перший сільськогосподарський біогазовий комплекс

На завершальному етапі знаходиться будівництво біогазового комплексу для приватного свинарського господарства Деметра на Рівненщині. Про це повідомляє AgroPolit.com.
 Потужність біогазового комплексу — 528 кВт. 
Сировиною для вироблення електроенергії будуть служити гнойові стоки свиноферми добовим обсягом 41 т з вологістю 95%, і 26 т кукурудзяного силосу з вологістю 70%.
https://agropolit.com/news/13954-na-rivnenschini-buduyut-pershiy-silskogospodarskiy-biogazoviy-kompleks
 
Гончарук: ми не будемо ретроспективно змінювати правила для інвесторів ВДЕ

Кабінет міністрів не буде ретроспективно вносити зміни в систему стимулювання розвитку відновлюваних джерел енергії. В уряді планують знайти збалансоване рішення.
В ході Першого інвестиційного форуму "RE: think. Invest in Ukraine" в Маріуполі прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд буде ретроспективно змінювати правила для інвесторів ВДЕ. Рішення буде знайдено спільно.
 "Ми не збираємося стверджувати рішення без діалогу з тими, кого це стосується. Ви можете бути впевнені в тому, що український уряд перед тим, як прийняти якесь рішення, зайняти якусь позицію, точно буде шукати можливість знайти спільну позицію", - сказав він.
Прем'єр також додав, що має намір на цьому тижні провести зустріч з усіма зацікавленими сторонами і обговорити на ній всі можливі варіанти вирішення проблеми з фінансуванням виплат "зелених" тарифів.
"Ми цивілізовані люди, ми розуміємо, як працює ринок фінансів, ми розуміємо, що таке інтереси акціонерів, що не можна просто змінити правила заднім числом і не збираємося це робити. Але у нас є суспільство, у якого є запит. І дуже часто суспільство відчуває несправедливість, від того, що окремі рішення, які приймалися до цього, були прийняті в інтересах окремих добре відомих осіб. І тому цей фактор несправедливості, який відчуває українське суспільство, ми не можемо ігнорувати ", - сказав він, додавши, що рішення, яке буде знайдено, буде збалансованим і загальним.
https://elektrovesti.net/68152_goncharuk-my-ne-budem-retrospektivno-menyat-pravila-dlya-investorov-vie

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами