Українська альтернативна енергетика: 28.06-04.07.2021

20200611

В Україні зелені облігації набрали юридичної сили

В Україні запроваджуються зелені облігації як окремий підвид цінних паперів та встановлюються правила для учасників відповідного ринку.
Закон України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» у редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та впровадження нових фінансових інструментів» №738-ІХ від 19.06.2020 набирає чинності 1 липня 2021 року, передає saee.gov.ua. 
Зокрема ст. 11, 18 Закону встановлюється:
поняття зелених облігацій та проектів екологічного спрямування (із визначенням конкретних напрямів, на які можуть спрямовуватись кошти, залучені від емісії таких облігацій);
коло емітентів зелених облігацій (із визначенням правового режиму для тих, хто реалізує та/або фінансує проекти екологічного спрямування);
принципи розкриття інформації емітентами, процедури звітності та використання надходжень, що будуть залучені від інвесторів на фінансування та/або рефінансування витрат проектів екологічного спрямування.
Відповідні правові норми були розроблені Держенергоефективності за підтримки проекту GIZ «Консультування підприємств до енергоефективності» та узгоджувались з іншими зацікавленими сторонами в рамках засідань Міжвідомчої робочої групи із запровадження ринку зелених облігацій.
Відсьогодні пайові емітенти, а це – юридичні особи приватного права (підприємства, корпорації, банки, інші фінансові установи) та міжнародні фінансові організації мають право емітувати «зелені» облігації та у такий спосіб залучати кошти на реалізацію/фінансування проектів альтернативної енергетики, енергоефективності, інших проектів екологічного прямування, визначених ст. 11, 18 Закону.
Для публічних емітентів випуск зелених облігацій стане можливим після схвалення Урядом Порядку відбору та супроводження проектів екологічного спрямування, які фінансуються за кошти державного і місцевих бюджетів», що передбачено п. 2 ст. 18. Закон. Про повномасштабний запуск ринку зелених облігацій можна говорити після ухвалення Урядом відповідної Концепції, яка обумовить стимули для учасників ринку та зробить ринок більш інвестиційно привабливим.
Консультації щодо процедур випуску облігацій та зелених роз'яснення норм законодавства можна отримати у начальника Управління інструментів стимулювання Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Андрія Фролова за тел./факс: (044) 590-59-71, a.frolov@saee.gov.ua.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-zeleni-obligatsii-nabrali-yuridichnoi-sili/ 
 

Витрати "Гарпоку" на судові процеси з ВДЕ-генерацією з початку року зросли у 7 разів

З січня по червень 2021 року витрати державного підприємства "Гарантований покупець" на суди збільшилися більш ніж у сім разів – з 6 млн до 43,118 млн гривень.
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг внесла зміни до кошторису "ГарПока", затвердженого постановою №2493 від 16 грудня 2020 року, на засіданні 29 червня, передає Енергореформа. 
Зокрема, регулятор прийняв рішення встановити витрати ДП "Гарантований покупець" на обслуговування судових процесів на червень у розмірі 20,15 млн гривень. Спочатку витрати на червень не планувалися.
Таким чином, з початку року витрати "Гарпоку" на суди збільшилися з 6 млн грн при первинному затвердженні кошторису у кінці 2019 року до 43,118 млн гривень після рішення НКРЕКП.
Загальна витратна частина кошторису "ГарПока" за півроку зросла до 292,45 млн грн з 270 млн грн, затверджених спочатку.
Внесення змін до кошторису обґрунтовується необхідністю "ГарПока" відстоювати свої інтереси у судах за позовами виробників "зеленої" електроенергії.
За даними підприємства, викладеними у його листі до регулятора від 22 червня, у провадженні господарських судів перебуває 122 справи за позовами виробників електроенергії за "зеленим" тарифом щодо стягнення боргів та штрафних санкцій.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-vitrati-na-sudovi-protsesi-z-VDE-generatsi-yu-z-pochatku-roku-zrosli-v-7-raziv/ 
 

На Миколаївщині запустили сонячну станцію потужністю 148 МВт

В Миколаївській області запустили в промислову експлуатацію сонячну електростанцію потужністю 148 МВт.
СЕС "Прогресівка" стала найпотужнішою станцією норвезької Scatec запущеною в Україні, передає Енергореформа. 
"Ми раді завершити наш четвертий проект в Україні, підтримуючи перехід країни до зеленої енергетики", – заявив генеральний директор Scatec Реймонд Карлсен 2 липня.
Передбачається сонячна станція "Прогресівка" щорічно вироблятиме 184 ГВт-год електроенергії, якої вистачить на 76 тисяч домогосподарств і зменшить викиди парникових газів на понад 70 тис. тонн.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Mikolaivshchini-zapustili-sonyachnu-stantsiyu-potuzhnistyu-148-MVt/ 
 

В Україні стане обов’язковим використання рідкого біопалива на транспорті

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону № 3356-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту», повідомляє Укрінформ.
Згідно з пояснювальною запискою, документ розроблений на виконання Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року і спрямований на імплементацію положень Директиви Європарламенту та Ради ЄС від 23 квітня 2009 року про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел, у частині забезпечення виконання міжнародних зобов'язань щодо частки енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії на транспорті та виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна із вступом до Енергетичного співтовариства.
Пропонується внесення змін до Закону «Про альтернативні види палива», Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» в частині визначення обов’язкового вмісту рідкого біопалива (біокомпонетів) в усіх обсягах бензинів автомобільних, що відпускаються з місць виробництва пального, місць оптової торгівлі пальним та місць роздрібної торгівлі пальним, за винятком бензинів з октановим числом 98 і вище та бензинів, що поставляються для потреб Міністерства оборони, Державного резерву та для створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів з 1 травня 2022 року – не менш як 5 відсотків (об’ємних), за абсолютної похибки визначення ±0,5%.
Також передбачається введення обліку вмісту рідкого біопалива (біокомпонентів) у паливі моторному і паливі моторному альтернативному на ринку нафтопродуктів, які покладені на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива (Держенергоефективності).
Порядок зазначеного обліку затверджується центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива (крім питань забезпечення енергоефективності будівель та інших споруд) (Міненерго).
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-stane-obov-yazkovim-vikoristannya-ridkogo-biopaliva-na-transporti/ 


В Україні необхідно затвердити концепцію ринку "зелених" облігацій для реалізації екопроектів

В Україні для реалізації екопроектів необхідно затвердити концепцію розвитку ринку "зелених" облігацій, які будуть введені в обіг з 1 липня 2021 року.
Про це заявив виконуючий обов’язки голови Держенергоефективності Костянтин Гура, передає Енергореформі. 
"Ми допрацювали після першого розгляду урядом такий всеосяжний документ, як концепція ринку "зелених" облігацій, введення в обіг яких передбачено законом №738-IX про нові фінансові інструменти, - повідомив він. - Сподіваюся, найближчим часом уряд його затвердить, і ми зможемо почати роботу над першими проектами з випуску таких облігацій під екопроекти".
Фактично це "Дорожня карта" для того, щоб активізувати залучення фінансування, здешевлювати запозичення, додав він.
Разом з цим Гура уточнив, що у рамках Міжвідомчої робочої групи, створеної Держенергоефективності, ведеться робота над порядком відбору та супроводу проектів екологічної спрямованості, що фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів. «Проект відповідної постанови уряду розроблений Міністерством захисту навколишнього середовища та природних ресурсів на виконання законодавства щодо "зелених" облігацій, - уточнив глава агентства. - Необхідно дати оцінку, чи справді це "зелені" облігації, тому планується, що на базі Держенергоефективності має бути створений центр верифікації цих "зелених" облігацій за участю Міненерго, Мінрегіону, Мінприроди, Мінекономіки, Мінінфраструктури".
За словами Костянтинв Гури, такі цінні папери, згідно з проектом концепції, зможуть викуповувати інвестиційні фонди та інші юрособи, а також фізичні особи.
Як повідомляла Енергореформа, Держенергоефективності з посиланням на оцінки міжнародної фінансової корпорації (IFC) прогнозувало, що сектор відновлюваної енергетики в Україні здатний до 2030 року залучити близько 70 млрд євро інвестицій. За оцінкою окремих експертів, 36 млрд євро можна залучити за рахунок "зелених" облігацій.
Відповідно до закону № 738-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів", "зелені" облігації вперше вводяться в обіг як окремий клас цінних паперів.
За даними Climate Bonds Initiative, сукупний обсяг світового ринку "зелених" облігацій на сьогодні становить понад $1 трлн.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-neobkhidno-zatverditi-kontseptsiyu-rinku-zelenikh-obligatsiy-dlya-realizatsii-ekoproektiv/ ФФ

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами