Українська альтернативна енергетика: 27.07-02.08.2020

ea5d2f1c4608232e07d3aa3d998e5135newsaab3238922bcc25a6f606eb525ffdc56

«Еководень» замість газу та біопаливний завод на Чернігівщині


«Зелений» шлях Європи все більш виразний. У Німеччині ухвалили закон про відмову від вугілля до 2038 року. Великобританія з квітня не використовує електрику з вугільних електростанцій. 8 липня в Брюсселі презентували Європейську водневу стратегію. Україна – один з головних партнерів. А на Чернігівщині можуть збудувати завод з виробництва біопалива.
Європейський орієнтир
ЄС визначив Україну «одним з пріоритетних партнерів» у постачанні водню до Європи. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
За «зеленою» угодою Європа планує щорічно скорочувати викиди вуглецю на 100 млн тон. І таким чином до 2050 року стати кліматично нейтральною й відмовитися від викопного палива.
Серед інших дій – електрифікувати галузі, де наразі використовують викопні джерела. Там, де це дорого чи неможливо, замінити їх на «зелений» водень чи біогаз. Саме з його виробництва й транспортування Україна може стати партнером. Адже «зелені» євростратегії передбачають також розвиток систем трубопроводів для передачі «еководню». Найдешевше переоснащити діючі газові труби. Це обійдеться у 10-30% від вартості прокладання нових.
Біопаливний завод на Чернігівщині
10 липня у своєму фейсбуці голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко повідомив: є інвестори, які готові побудувати в області завод з виробництва біопалива. Зокрема, компанія «ТММ» звернулася з пропозицією налагодити переробку сміття в синтез-газ з високим вмістом водню.
Після зустрічей з інвесторами пан Прокопенко звернувся до т.в.о. міністра енергетики Ольги Буславець з пропозицією обрати Чернігівщину пілотним регіоном для реалізації інноваційного «зеленого» проекту. Міненергетики розглядає перспективи налагодження німецько-українського партнерства в напрямку виробниц¬тва «еководню».
– Нині стоїть питання щодо вибору локацій для майбутніх заводів по виробниц¬тву джерел енергії з можливістю їх зберігання і транспортування. Чернігівщина має суттєві конкурентні переваги для реалізації такого інвестиційного проекту, – зазначив голова ОДА.
Серед них – інфраструктура для транспортування й зберігання. На території області є два підземні газосховища з проєктним активним об’ємом 1,5 млрд м3 та 660 млн м3, а також магістральні газопроводи: Дашава-Київ-Брянськ-Москва і Тула-Шостка-Київ.
Якщо завод побудують, то область зведе до мінімуму обсяги сміття, а в перспективі ліквідує полігони твердих побутових відходів і сміттєзвалища. Сьогодні їх площа майже 130 га, а обсяг накопичених відходів понад 7,5 млн тон.
У той же час, зменшиться потреба у викопних енергоносіях. А Чернігівщина отримає додаткові перспективи експлуатації вітчизняної газотранспортної системи для експорту (транспортування) вироблених джерел енергії до ЄС.
https://desnyanka.com.ua/news.php?id=1553%20%20%20%20


Міненерго і Нацбанк обговорили заходи, які сприятимуть виконанню умов Меморандуму з інвесторами у ВДЕ

Повне виконання Меморандуму про порозуміння між Урядом та інвесторами у галузь ВДЕ дозволить стабілізувати галузь і без ускладнень провести реструктуризацію кредитів, виданих державними банками на будівництво об’єктів відновлюваної енергетики.
Про це йшлося у рамках наради за участі голови Національного банку України Кирила Шевченка, в.о. Міністра енергетики Ольги Буславець, керівників держбанків та інвесторів у ВДЕ.
Приводом для зустрічі стало прийняття урядового закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (реєстр. № 3658). Його положення реалізують домовленості Уряду та інвесторів в галузі ВДЕ відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, основними з яких є зниження «зелених» тарифів, а також, реструктуризація наявної заборгованості перед виробниками з ВДЕ і її погашення відповідно до узгодженого сторонами графіку.
«Зважаючи на те, що значна частина об’єктів альтернативної енергетики в Україні була побудована інвесторами з використанням кредитних коштів, в тому числі – наданих державними банками, Міністерство провело попередню роботу з держбанками та Нацбанком щодо прийнятності пропонованих умов добровільної реструктуризації «зелених» тарифів в рамках кредитних програм, за якими були надані відповідні позики», – зазначила Ольга Буславець.
Учасники наради відзначили, що прийняття законопроекту відкриває шлях до пошуку ефективних інструментів, які дозволять всім сторонам – і позичальникам, і банкам – зберегти фінансову стійкість, пролонгувавши, за потреби, строки повернення наданих кредитів.
Водночас, ключовою умовою успішної реструктуризації є гарантія своєчасної оплати за відпущену вже по зниженому тарифу електричну енергію, а також – виконання графіку погашення наявної заборгованості.
«Поточна оплата електроенергії, починаючи з наступного місяця, буде забезпечуватись, насамперед, за рахунок тарифу на передачу, який з 1 серпня 2020 року відповідно до рішення НКРЕКП становитиме 240,23 грн/МВт год. Попередню заборгованість можливо буде погасити за допомогою нетарифних методів, в тому числі – залучення на пільгових умовах кредитних коштів європейських банків.
Ключовою умовою їх надання є стабілізація фінансового стану Гарантованого покупця для забезпечення поточних виплат. Міністерство разом з Гарантованим покупцем оперативно прорахує помісячний фінансовий баланс підприємства з урахуванням нового тарифу на передачу, норм прийнятого закону, нової моделі ПСО та очікуваних обсягів виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. Тоді буде зрозуміла потреба в обсягах фінансових ресурсів для забезпечення своєчасної оплати за вироблену електричну енергію до кінця року та погашення частини накопиченої заборгованості. Очевидно, що вирішення цих питань неможливе без відповідних рішень регулятора, який має визначити джерела покриття дефіциту Гарантованого покупця, що виникне, в тому числі через внесені до другого читання поправки», – наголосила Ольга Буславець.
За підсумками наради учасники домовились, що в стислі терміни підготують і нададуть технічній експертній групі свої пропозиції та результати розрахунків для їх подальшого опрацювання і підготовки узгоджених рішень.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=8FCE14BCFE99B02BC5C961460364412C.app1?art_id=245459010&cat_id=35109


Німецький інвестор збудує 22 вітряки у Зарічанській ОТГ

На території сіл Ласків і Суходоли Зарічанської ОТГ планують встановити вітряки і побудувати вітрову електростанцію. Інвестор – німецька компанія.
Так, наразі хочуть звести 22 вітряки для розвитку вітрової енергетики, потужністю 5500 кВт кожний. Загальна висота одного вітряка – 140 метрів, лопасті – 70 м.
Закордонні партнери спільно з українськими бізнесменами готові вкласти в проект колосальні кошти. Йдеться про кілька мільйонів доларів. Про це у коментарі журналістам БУГу розповів голова Зарічанської громади Ігор Пальонка.
Він переконаний, шо вітрова електростанція – джерело для наповнення місцевого бюджету та розвитку територій.
Пальонка наголосив, що німецька компанія зареєструє підприємство для експлуатації станції на території об’єднаної громади, щоб таким чином сплачувались податки і мита до місцевої казни.А це суттєве поповнення гаманця громади.
«Коли ми вели переговори, то попросили наших інвесторів, щоб вони зареєстрували підприємство в Зарічанській ОТГ в селі Суходоли. Адже тоді податки будуть сплачуватись в наш місцевий бюджет: і земельний, і податок з доходів фізичних осіб від заробітної плати працівників. Бо ж ці вітряки хтось буде обслуговувати. Також дохід буде і від землі, на якій їх побудують. Ділянки інвестори вже намітили й далі будуть їх купувати, якщо це приватна власність. А, якщо комунальна, то будемо давати її в оренду. Відповідно сплачуватиметься або земельний податок, або кошти за оренду. Окрім цього, це буде хорошим поштовхом для інших інвестицій в нашу громаду», – зазначив очільник Зарічанської ОТГ.
За його словами, перемовини з інвесторами і фахівцями ведуться упродовж року.
Неодноразово в громаду приїжджали фахівці з Луцька, які вивчали місцевість й проводили дослідження вітру на території сіл Ласків і Суходоли. Там горбиста місцевість і хороші потоки вітру. А це основна умова встановлення вітряків.
Наразі розробляється схема планування території Зарічанської ОТГ, яка й визначить місце, де їх можна буде звести. В подальшому будуть проведенні громадські слухання і зустрічі мешканців громади з інвесторами й проектантами.
«Нещодавно сесія районної ради прийняла рішення розробити схему планування території Зарічанської ОТГ і вже тоді буде остаточно визначене місце, де саме можна встановити ці вітряки. Бо ж є певні вимоги, яких необхідно дотримуватись при зведенні вітрової електростанції. Так, вітряки мають розміщуватись на відстані не менш як 450 метрів від житлових будинків, також є обмеження щодо шуму, виробленої нею, відстані до місцевих доріг тощо. Наразі ми сприяємо в тому, щоб розробити схему планування території. Днями приїжджав проектант зі Львова. І ми разом з ним і архітектором почали працювати над цим завданням», – розповів Пальонка.
Він запевнив, що перш ніж розпочати будівництво, закордонні інвестори проведуть всі потрібні дослідження про вплив вітрової електростанції на навколишнє середовище. І тільки після надання висновків екологічної експертизи буде остаточно вирішене питання побудови вітряків.
http://bug.org.ua/news/volodymyr/nimets-kyy-investor-zbuduie-22-vitriaky-u-zarichans-kiy-oth-446542/


На Житомирщині будують солар-парк

У Любарському районі Житомирської області будують сонячну електростанцію потужністю 35 МВт.
Про це повідомляє agroday, пише agronews.ua.
Як зазначає технічний директор компанії «TeslaEnergo» Руслан Ярошевський, Болохівський солар-парк – так називається нова станція – зводять на одномостних трекерах.
«Зараз на майданчику відбувається розбивка і забивання свай – їх буде до 20 тисяч і кожна стане опорою для системи кріплення трекера, – розповідає директор. – Довжина «столів» становитиме від 28 до 85 метрів».
Дана сонячна електростанція генеруватиме 28 МВт-год у рік.
На Житомирщині компанія «TeslaEnergo» вже запустила дві сонячні електростанції – Ганську та Іршанську СЕС. Наразі будується Болохівський солар-парк. На додачу, компанія має намір побудувати ще 6 промислових сонячних електростанцій в області.
https://zhitomir-online.com/2020/07/22/na-zhytomyrschyni-buduyut-solar-park.html


«Агроліга» запустила ТЕС на лушпинні соняшнику

Група компаній «Агроліга» (Харківська обл.) Запустила теплову електростанцію (ТЕС) на лушпинні соняшнику, будівництво якої було анонсовано ще в 2018 році, передає енергореформи.
«Два роки тому ми повідомляли про початок будівництва нашої ТЕС. Саме будівництво супроводжувалося багатьма труднощами. Пройшовши весь шлях, ми раді повідомити про запуск ТЕС. Вона ще працює не на повну потужність, але вже передає енергію в мережу. З кожним місяцем обороти будуть рости , і ми плануємо вийти на максимальну потужність роботи, приблизно, до Нового року «, - наголошується в повідомленні на сайті групи.
ГК «Агроліга» працює на українському ринку агропродукції з 1992 року. Її підприємства займаються вирощуванням зернових культур, переробкою насіння соняшнику і молочним тваринництвом.
Група обробляє близько 10 тис. Га земель. Потужності маслозаводу, що працює за технологією пресування, складають 42 тис. Тонн в рік, іншого, що працює за технологією екстракції, - 110 тис. Тонн соняшнику на рік.
Мажоритарними акціонерами групи є Олександр Бердник з часткою 41,66%, Ірина Поплавська - 41,66%.
http://reform.energy/news/agroliga-zapustila-tes-na-shelukhe-podsolnechnika-15027


Україна може виробляти до 8 мільярдів кубів біогазу на рік

Про це сказав заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Юрій Шафаренко, повідомляє пресслужба відомства.
«Потенціал виробництва біометану сягає близько 8 млрд кубометрів на рік. Користь біометану полягає в тому, що його можна постачати в газотранспортну систему і навіть експортувати в інші країни», - йдеться у повідомленні.
У Держенергоефективності нагадали, що, за прогнозами, відходи агросектору та використання енергетичних культур здатні замінити 10-20 млрд кубометрів природного газу, що використовується у секторі опалення та охолодження.
«Україна дійсно має значні ресурси для біоенергетичних проєктів. Завдяки близько 37% відходів агросектору можна замістити в еквіваленті до 10 млрд кубометрів газу щорічно. Також можна вирощувати енергокультури на 4 млн га малородючих земель та заміщувати в еквіваленті до 20 млрд кубометрів газу на рік. Таким чином, (можна - ред.) повністю відмовитися від імпорту газу», - наголосив Шафаренко.
З інформацією відомства, деякі міста України уже переходять на альтернативне опалення і стають менш енергозалежними.
«Наприклад, у місті Кам’янець-Подільському працює третя в Європі та п’ята у світі ТЕС з модулем ORC. Її загальна потужність – 45 МВт, але з них 15 МВт – це потужності на біомасі. У результаті станція забезпечує теплом і гарячою водою близько 22 тис. мешканців міста», - розповіли у Держенергоефективності.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3069551-ukraina-moze-viroblati-do-8-milardiv-kubiv-biogazu-na-rik.html


Разумков підписав закон про зниження «зелених тарифів» для сонячних і вітряних електростанцій до 15%

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон про зниження з липня «зелених тарифів» для СЕС потужністю більш як 1 МВт на 15%, для ВЕС – на 7,5% після того, як парламент підтримав законопроєкт про зниження «зелених тарифів» для сонячних (СЕС) і вітряних (ВЕС) електростанцій.
Про це свідчать дані на сторінці відповідного законопроєкту № 3658 на сайті Ради, передають Українські Новини.
28 липня закон відправлено на підпис президенту Володимиру Зеленському.
Згідно з пояснювальною запискою, Рада знизила розмір «зелених тарифів» з 1 липня 2020 для об’єктів, введених в експлуатацію з липня 2015 до 31 грудня 2019: для СЕС потужністю понад 1 МВт - на 15%, для СЕС менше 1 МВт - на 10% і для ВЕС - на 7,5%.
Також парламент знизив «зелені тарифи» з 1 липня 2020 для СЕС і ВЕС, введених в експлуатацію з 1 січня 2020 року, на 2,5%, а також встановив граничний розмір «зеленого тарифу» для об’єктів відновлюваної енергетики, введених в експлуатацію до 30 червня 2015 року, що дозволить зменшити розмір «зелених тарифів» для таких об’єктів до 52%.
Крім того, парламент обмежив терміни введення в експлуатацію нових СЕС для отримання «зеленого тарифу» шляхом зменшення з 1 серпня 2020 розмірів «зеленого тарифу» для таких об’єктів на 50%.
Також Рада ввела з 2022 року повну відповідальність (у 2021 році - 50% відповідальності) за небаланс своїх фактичних та акцептованих (прогнозних) графіків виробництва електроенергії для всіх виробників електроенергії з ВДЕ, що створить для таких суб’єктів економічні стимули для підвищення точності прогнозування своїх графіків відпущення електроенергії та сприятиме розвитку сектору балансованих потужностей.
При цьому розмір допустимої похибки прогнозування становить для ВЕС 10%, для СЕС - 5%.
Також парламент визначив оператора системи передачі електроенергії національну енергетичну компанію «Укренерго» відповідальною за компенсацію недовідпущеної виробниками ВДЕ електроенергії в результаті виконання ними диспетчерських команд на зменшення та/або обмеження навантаження, відповідно до методики, що затверджується Національною комісією держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) , а також за надання державних гарантій щодо незмінності законодавства, чинного на день прийняття цього закону, для виробників електроенергії за «зеленим тарифом».
При цьому було вдосконалено процедури організації та проведення «зелених аукціонів».
Зокрема, передбачається: забезпечення можливості участі в аукціонах СЕС, які розміщуються на дахах/фасадах будівель і капітальних споруд; надання можливості проведення аукціонів для СЕС, розміщених на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд (в тому числі споруд державної і комунальної власності), за аналогією з механізмом проведення аукціонів щодо земельних ділянок; визначення Кабміну відповідальним за встановлення щорічного графіка проведення аукціонів.
Також Рада визначила максимальний розмір цінової пропозиції на аукціоні залежно від виду ВДЕ і року введення енергооб’єкта в експлуатацію; надала можливість проведення аукціонів по окремих видах альтернативних джерел енергії та аукціонів для інших (крім СЕС і ВЕС) виробників електроенергії з альтернативних джерел енергії; знизила мінімальний обов’язковий розподіл частки квоти за технологіями з 15% до 10%.
https://ukranews.com/ua/news/717099-zelenyj-taryf-2020-razumkov-pidpysav-zakon


У Запорізькій області запрацювала СЕС «Мала Білозерка-2» потужністю 19,5 МВт

Неподалік від села Мала Білозерка в Василівському районі Запорізької області завершили будівництво та ввели в експлуатацію сонячну електростанцію (СЕС) «Мала Білозерка-2» потужністю 19,5 МВт, передає енергореформи.
Прес-служба компанії EDS-Engineering, яка виступає генпроектувальником і підрядником проекту, повідомила, що на території 34 га фахівці встановили 57 928 фотоелектрічніх модулів Trinasolar одиничною потужністю 440, 445 і 450 Вт, для перетворення постійного струму в змінний - 113 стрінгів інверторів Huawei одінічной потужністю 175 кВт і 36 кВт.
Також фахівці EDS встановили розподільний пункт 35 кВ і 9 комплектних трансформаторних підстанцій (КТП) 35 кВ.
Як повідомляла енергореформи, в 2019 році компанія побудувала в цьому районі сонячну електростанцію «Мала Білозерка» потужністю 19,5 МВт.
Згідно з даними Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, засновником ТОВ «ЕРС-Інжиніринг» є Олександр Запишний.
http://reform.energy/news/v-zaporozhskoy-oblasti-zarabotala-ses-malaya-belozerka-2-moshchnostyu-195-mvt-15035

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами