Українська альтернативна енергетика: 27 вересня - 03 жовтня 2021

ACCIONA-UFUTURE-min

«Нафтогаз» запустив 33-мегаватну сонячну станцію на Житомирщині

«Нафтогаз України» ввів в експлуатацію сонячну електростанцію потужністю 33 МВт у місті Чуднів, Житомирської області.
Про це під час круглого столу «Особливості «зеленого» енергетичного переходу і роль металургії» повідомив директор з комунікацій Національної акціонерної компанії Максим Білявський. 
«28 вересня ми ввели в експлуатацію сонячну станцію потужністю 33 МВт у місті Чуднів, - сказав він. - Фактично, портфель наших відновлюваних потужностей на даний момент досяг 34 МВт».
НАК «Нафтогаз України» має намір запустити проекти у сфері виробництва електроенергії з біогазу - вже розроблені техніко-економічні обґрунтування.
https://ecotown.com.ua/news/-Naftogaz-zapustiv-33-megavatnu-sonyachnu-stantsiyu-na-ZHitomirshchini/
 

Український кліматичний фонд запустять у 2023 році

Український кліматичний фонд може запрацювати на початку 2023 року.
Про це повідомив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Роман Абрамовський, передає interfax.com.ua.
«Цей фонд може бути запущений на початку 2023 року, тому що будь-які бюджетні документи, які передбачають зміни дохідної та видаткової частини бюджету, подаються до 1 липня, - сказав міністр. – Зараз необхідно зконструювати і змоделювати український кліматичний фонд, а також попрацювати над прийняттям законопроекту, який затвердить цей фонд». У Міністерстві вже ведуть переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку і Світовим банком.
«Одне з головних завдань на даному етапі - заручитися підтримкою міжнародних фінансових організацій, які зможуть бути інвесторами у рамках фонду і мультиплікувати ефект від надходження екоподатків,- упевнений Роман Абрамовський. - На момент запуску у фонді буде близько 8 млрд грн власних коштів, отриманих за рахунок надходжень від податку на викиди СО2 та інших екоподатків».
Раніше Роман Абрамовський запевняв, що міжнародні фінансові організації будуть готові мультиплікувати гроші у прозору структуру фонду з коефіцієнтом 4-5: 20% українські кошти, 80% - кошти міжнародних організацій. "З урахуванням підвищення ставок екоподатків і мультиплікації, за нашими підрахунками, додаткові надходження можуть скласти 50-60 млрд гривень, - прогнозував Роман Абрамовський. - Гроші будуть, звичайно, спрямовуватися на екологічні заходи і у певних межах для підтримки підприємств в їх прагненні провести екологічну модернізацію".
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainskiy-klimatichniy-fond-zapustyat-u-2023-rotsi/
 
 
Україна представить стратегію "зеленої" трансформації України до кінця жовтня

Кабінет Міністрів має намір презентувати стратегію "зеленої" трансформації України до кінця жовтня.
Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина, передає interfax.com.ua. 
"До кінця жовтня буде презентована Стратегія "зеленої" трансформації України, пов'язана з рішеннями щодо «зеленого» переходу в ЄС, - заявила вона. - У рамках стратегії ми додатково повідомимо про фінансові інструменти та обсяг ресурсів, доступ до яких зможуть отримати українські підприємці».
Україна відповідно до оновленого національно визначеного внеску у Паризьку угоду повинна до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65% рівня 1990 року, а до 2060-го – досягти кліматичної нейтральності. Такі цілі поставлені і затверджені постановою Кабміну від 30 липня 2021 року.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-predstavit-strategiyu-zelenoi-transformatsii-Ukraini-do-kintsya-zhovtnya/
 

Гарпок продовжує частинами оплачувати «зелену» електроенергію

Державне підприємство «Гарантований покупець» 30 вересня заплатило 675 млн грн виробникам електроенергії за «зеленим» тарифом, повідомляє пресслужба.
За товарну продукцію першого місяця осені вже заплатили понад 2 млрд грн, що становить більше 57% від її загальної вартості», – повідомили в компанії. Підприємство оплачує всю електроенергію пропорційно до її обсягів.
Раніше стало відомо, що ДП «Гарантований покупець» краще серед державних компаній (ПАТ «Центренерго» і НАЕК «Енергоатом») продав базове навантаження з поставкою у вересні-жовтні, зокрема для поставки в жовтні його ціна на «базу» була вище інших держкомпаній на 12 -22%.
Раніше повідомлялося, що "ГарПок" виплатив другий платіж в 1,2 млрд грн постачальникам електроенергії населенню в рамках нової моделі ПСО.
https://elektrovesti.net/77522_garpok-prodovzhue-chastinami-oplachuvati-zelenu-elektroenergiyu
 
 
"Укргідроенерго" авансувало "ГарПоку" електроенергію для населення

Компанія перерахувала 1 млрд гривень на користь "Гарантованого покупця", започаткувавши реалізацію моделі фінансового ПСО.
ПрАТ "Укргідроенерго" виконало свої зобов’язання щодо сплати 1  мільярда гривень державному підприємству "Гарантований покупець" та забезпечило  авансування послуги із забезпечення доступності електричної енергії для побутових  споживачів. 
Про це йдеться у повідомленні компанії.
"Оплата здійснена на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11 серпня  2021 №859 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня  2019 р. №483 "Про покладення спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії" та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов  Кабінету Міністрів України", якою затверджено проведення авансування вартості  послуг ДП "Гарантований покупець", - йдеться у повідомленні.
Як нагадали у компанії, перехід на фінансову модель передбачає оплату послуг за договором з ДП  "Гарантований покупець" для подальшої компенсації ним вартості електричної енергії,  що закуповується постачальниками універсальних послуг для побутових споживачів. 
"Це  дозволить забезпечити постачання електричної енергії населенню з 1 жовтня 2021 р. за  зниженими тарифами, встановленими Кабінетом Міністрів України", - вказали у пресслужбі.
Крім того, компанія у рамках "товарної" моделі ПСО, починаючи зі старту нового  ринку електричної енергії, вже реалізувала понад 3,7 млрд кВт-год. 
Нагадаємо, з 1 жовтня в Україні знизяться тарифи на електроенергію для населення. Зокрема, споживачі, що споживають менше 250 кВт-год. на місяць, оплачуватимуть електроенергію за ціною 1,44 грн за кВт-год.
https://ua-energy.org/uk/posts/ukrhidroenerho-avansuvalo-harpoku-elektroenerhiiu-dlia-naselennia

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами