Українська альтернативна енергетика: 26.11-02.12.2018



Україна – Німеччина: спільні «зелені» проекти активізують двосторонні економічні процеси та посилять енергобезпеку

У складі офіційної делегації України до Німеччини на чолі із Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь у III Українсько-німецькому бізнес-форумі.
Форум, присвячений досягненням та планам партнерства двох країн, відкрили Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель.
Поглиблення секторальної взаємодії – пріоритет. Серед важливих напрямів співпраці також залишаються енергоефективність, відновлювана енергетика та сфера генерації енергії із сміття.
«Для нас вкрай важлива підтримка Німеччини, яка у 2017 р. увійшла у ТОП-5 країн за найбільшим обсягом «зелених» інвестицій. За даними міжнародної організації «REN21», cтаном на кінець 2017 р. Німеччина - у трійці країн-лідерів за загальною потужністю відновлюваної електроенергетики (112 ГВт)», - розповів С.Савчук.
Також Німеччина неодноразово фіксувала рекордні обсяги виробництва електроенергії саме з відновлюваних джерел.
Україна, у свою чергу, створила сприятливе законодавче підгрунтя та бізнес-клімат у «зеленій» тепло- та електроенергетиці. Завдяки цьому за останні 4 роки у цю сферу інвестовано більше 1,4 млрд євро.
«На цьому ми не зупиняємося, а працюємо над низкою нових законопроектів і, головне, над впровадженням сучасної моделі розвитку «зеленої» енергетики – системи аукціонів. Підтримку та консультації у цій сфері активно надають експерти, зокрема, Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міжнародної фінансової корпорації (IFC) та інші гравці ринку», - прокоментував С.Савчук.
Перспективними для німецького бізнесу є проекти у всіх секторах «зеленої» енергетики, генерації енергії з біогазу та сміття, а також щодо впровадження енергоменеджменту та енергосервісу у бюджетних установах, об’єктах органів влади і промисловості.
«Безперечно, ми цінуємо та готові посилювати співпрацю з міністерствами, відомствами та фінансовими установами Німеччини у зазначених сферах», - підсумував Голова.


Голова Держенергоефектинвостіз Послом із енергетики МЗС Фінляндії обговорив здобутки співпраці двох країн і розвиток Фінсько-українського трастового фонду!

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук на зустрічі з Послом із особливих доручень у сфері енергетики МЗС Фінляндії Матті Лассілою обговорив ефективність співпраці України та Фінляндії у «чистій» енергетиці та сфері енергоефективності.
Зокрема, С. Савчук висловив подяку МЗС Фінляндії за дійсно плідне партнерство та значну підтримку України у рамках виконання двостороннього Меморандуму про партнерство, підписаного у січні 2017 р. під час візиту Президента України Петра Порошенка до Фінляндії.
Для України це взаємовигідна співпраця, адже Фінляндія вже перевиконала свій план до 2020 р., досягнувши більше 38 % «чистої» енергії у 2016 році.
«Так, за два роки тісної роботи спільно з МЗС Фінляндії (http://formin.finland.fi) та НЕФКО (https://www.nefco.org) ми заснували Фінсько-український трастовий фонд обсягом 6 млн євро. Його основне завдання – фінансування підготовки «зелених» проектів в Україні за участю фінських компаній, технологій та інвестицій», - розповів Голова.
Серед важливих напрямів роботи Фонду – це розробка якісних техніко-економічних обґрунтувань для проектів, особливо, за такими напрямами:
• встановлення когенераційних установок на біомасі;
• виробництво біоетанолу та біодизелю;
• генерація енергії із сміття;
• вирощування енергокультур.
Фонд вже працює та приймає заявки для підготовки проектів (http://saee.gov.ua/uk/content/finland-ukraine-trust-fund).
Ознайомившись із поточними результатами співробітництва, сторони домовилися поглиблювати співпрацю з урахуванням найбільш перспективних для України та Фінляндії «зелених» проектів.
http://saee.gov.ua/uk/news/2667


Першу українську вітротурбіну потужністю 5 МВт встановлять на горі Карачун

На початку наступного року в районі гори Карачун, яка знаходиться недалеко від міста Слов’янськ (Донецька область), планують встановити першу українську вітротурбіну потужністю 5 МВт.
За словами головного конструктора ТОВ «Фурлендер Відтехнолоджі» Артема Філіпських, монтажні роботи ВЕС з трьома оглядовими майданчиками почнуться вже в кінці січня 2019 р.
«В Україні є подібні турбіни, але їх потужність не перевищує 3 МВт, - говорить він. - До того ж установка не просто буде виробляти електроенергію, але і забезпечуватиме можливість побачити місто з висоти пташиного польоту: кожен бажаючий зможе по сходах піднятися на оглядові майданчики розташовані на висоті від 10,7 до 125 метрів».
Робота над проектом тривала протягом року, продовжує Артем Філіпських. «Конструкція буде збиратися в заводських цехах підприємства, - розповів він. - Роботи з монтажу вітротурбіни почнуться вже в кінці січня 2019 р. - тоді ж з’явиться і перший оглядовий майданчик».
«Фурлендер Віндтехнолоджі» - єдиний в Україні виробник сучасних вітроенергетичних установок, який займається будівництвом вітропарків. З 2010 року компанія побудувала і ввела в експлуатацію 7 вітропарків в Україні і один вітропарк в Казахстані.
https://elektrovesti.net/63537_pervuyu-ukrainskuyu-vetroturbinu-moshchnostyu-5-mvt-stanovyat-na-gore-karachun


Україна переймає китайський підхід у «зеленій» енергетиці: інновації + промислові потужності + інвестиції

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із генеральним менеджером компанії «Beijing TUS-Clean Energy Co., Ltd.» Енді Лю розглянули розвиток українського ринку відновлюваної енергетики та перспективи для реалізації спільних із китайським бізнесом проектів у цій сфері.
Так, компанія «Beijing TUS-Clean Energy Co., Ltd.» входить до холдингу «TUS-Holdings», має більше 30 дочірніх компаній та великий портфель «зелених» проектів за різними напрямами.
Зокрема, основна ідея компанії – створити інноваційну систему екологічно «чистої» енергії, яка має ґрунтуватися на принципі «інновації + промислові потужності + інвестиції» та включати в себе спеціалізовані компанії, науково-дослідні інститути, регіональні енергетичні платформи та фонди.
Такий підхід до розвитку відновлюваної енергетики важливий для України, де встановлюється все більше нових потужностей, а ресурсний потенціал величезний.
Ознайомившись із досягненнями та планами розбудови «зеленої» енергетики, сторони досягли згоди сфокусуватися на таких питаннях:
• cтимулювання будівництва заводів з генерації енергії із сміття;
• встановлення потужностей з виробництва рідких біопалив;
• cтворення фонду «зелених» інвестицій;
• встановлення заводів з виробництва обладнання для «зелених» об’єктів.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/ukrayina-perejmaye-kitajskij-pidhid-u-zelenij-energetici-innovaciyi-promislovi-potuzhnosti-investiciyi


Рада звільнила електрокари від ПДВ і акцизу до 2022 року

Відповідні зміни передбачено в законопроекті про зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів, який сьогодні підтримала Верховна Рада.
Верховна Рада звільнила електромобілі від податку на додану вартість (ПДВ) й акцизу при ввезенні на територію України до 2022 року.
Відповідні зміни передбачено в законопроекті про зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів (№9260), який сьогодні підтримала Верховна Рада.
Як зазначив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко на своїй сторінці в Facebook, саме через наявність ПДВ офіційно в Україну не ввозилися електрокари ряду брендів. «Тепер бар’єри впали і я впевнений, що вже найближчим часом в Україну офіційно імпортуватимуться всі світові бренди електрокарів», - написав він.
Як повідомляв УНІАН, сьогодні вранці Верховна Рада ухвалила державний бюджет України на 2019 рік з граничним обсягом дефіциту на рівні 89,989 млрд грн, або 2,3% ВВП.
https://economics.unian.ua/transport/10349274-rada-zvilnila-elektrokari-vid-pdv-i-akcizu-do-2022-roku.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами