Українська альтернативна енергетика: 26 липня - 01 серпня 2021

2254573161170861250079800248008815743501036015361017_0

У Вінниці тестуватимуть першу промислову систему накопичення енергії українського виробництва

У Вінниці тестуватимуть першу промислову систему накопичення енергії повністю розроблену, спроектовану та виготовлену в Україні.
Проект реалізує енергетична компанія «KNESS», передає saee.gov.ua. 
Потужність системи накопичення становитиме 1 МВт, а місткість – 1 МВт*год.
Вінницька міська рада видала «KNESS» містобудівні умови та обмеження на будівництво промислової системи накопичення енергії.
«Такі інноваційні рішення стратегічно важливі не тільки для Вінниці, а всієї держави: це дає можливість підвищити гнучкість та ефективність енергосистеми, а в подальшому - збільшити обсяги виробництва чистої електроенергії з відновлюваних джерел,- каже мер Вінниці Сергій Моргунов. – До того ж у нашому місті вперше в Україні планується розпочати виробництво «зеленого» водню, окрім того, створити систему малого розподілу електроенергії для індустріальних парків».
Energy Storage System складається з батарейних кластерів, каже Володимир Голодюк, керівник відділу силової електроніки KNESS RnD Center. «Усі інтелектуальні системи цих модулів є власною розробкою, вони виконують функції балансування заряду комірок всередині модулів, моніторингу та управління всіма процесами, що відбуваються у межах кластера», - зазначає він.
Власна розробка системи накопичення енергії це важлива складова для балансування енергосистеми, де зростають потужності СЕС і ВЕС, зауважив Юрій Шафаренко, заступник голови Держенергоефективності. «Необхідно прийняти законодавчу базу для залучення інвестицій у системи накопичення енергії, - каже він. - Україна здатна самостійно творити своє енергонезалежне майбутнє, розвиваючи «зелену» енергетику та необхідні електроакумулюючі системи для цього».
https://ecotown.com.ua/news/U-Vinnitsi-testuvatimut-pershu-promislovu-sistemu-nakopichennya-energii-ukrainskogo-virobnitstva/
 
 
На даху пивоварні в Умані встановлять сонячну електростанцію, що покриватиме енергопотреби підприємства

Компанія «Уманьпиво» підтримала концепцію eco-friendly виробництва і в липні розпочала впровадження проєкту з будівництва сонячної електростанції на дахах виробничих приміщень пивоварні, повідомляє All retail.
«Ми плануємо використати усі дахи, кут нахилу яких дозволяє встановити сонячні панелі», — каже головний енергетик підприємства, — «Це буде одна з найбільших установок під власне споживання в Україні».
Заплановано встановлення СЕС потужністю 500 кВт, яка генеруватиме електроенергію виключно на потреби підприємства, що значно зменшить обсяг споживання електроенергії з інших джерел.
Наразі змонтовано та введено в експлуатацію лише першу чергу панелей — 100 кВт, а вже найближчим часом заплановано монтаж другої черги на дахах адміністративної будівлі та складу готової продукції.
«Це дуже важливий екологічний крок. Збільшення концентрації вуглецю в атмосфері — один із головних чинників глобального потепління, а використання невикопних відновлюваних природних ресурсів призведе до редукції викидів CO2 тими ж тепловими електростанціями, попит на електроенергію яких зменшується саме завдяки таким проєктам як наш», — каже головний енергетик.
https://ecotown.com.ua/news/Na-dakhu-pivovarni-v-Umani-vstanovlyat-sonyachnu-elektrostantsiyu-shcho-pokrivatime-energopotrebi-pi/
 
 
В Україні побудують 7 біоТЕС на лушпинні соняшника

В Україні планують побудувати 7 теплових електростанцій, які генеруватимуть електричну енергію за допомогою спалювання лушпиння соняшника.
Інвестувати у біоТЕС має намір компанія Kernel, найбільший в Україні виробник соняшникової олії, передає. 
«У 2021 році ми фіналізуємо проекти з генерації відновлюваної енергії на олійно-екстракційних заводах, - розповів директор з управління активами компанії Юрій Пугач. - Всього плануємо запустити 7 ТЕС, які сумарно спалюватимуть до 481 тис тонн лушпиння соняшника та генеруватимуть близько 700 тис МВт-год щорічно».
Загальний обсяг інвестицій $248 млн.
Як зазначив представник Kernel, компанія очікує EBITDA від проектів на рівні $52 млн у рік. «На олійноекстракційних заводах компанії буде встановлено котли потужністю 10-17 МВт», - зауважив він.
Юрій Пугач зазначив, що у березні 2021 року завершились пусконалагоджувальні роботи нової когенераційної установки на Полтавському заводі, електрична потужність якої становить 10 МВт, теплова – 42 МВт. «Зараз ведеться запуск на Бандурському заводі та «Українській чорноморській індустрії», продовжується будівництво когенераційних установок на Вовчанському та Придніпровському олійно-екстракційних заводах, - зазначив він. - Цього року завдяки масштабним інвестиціям ми запустимо на олійноекстракційних заводах компанії 6 теплоелектростанцій, які будуємо з нуля».
Як зазначив директор з управління активами Kernel, найбільшим проектом стане біоТЕС потужністю 22,5 МВт на Старокостянтинівському ОЕЗ.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-pobuduyut-7-bioTES-na-lushpinni-sonyashnika/
 

Київ закупить екологічні електробуси на заміну дизельному транспорту

Перші електробуси на маршрутах громадського транспорту з'являться в столиці в найближчих два роки. Планується, що цей сучасний транспорт замінить рухомий склад з дизельними двигунами на двох автобусних маршрутах: № 55 «Дарницька площа - станція метро «Палац спорту» і № 62 «Ботанічний сад - Контрактова площа», передає Цензор.нет.
Як повідомив заступник голови КМДА Олександр Густелев, найближчим часом буде зроблено важливий крок у реалізації Києвом проекту цільових екологічних (зелених) інвестицій та оголошена міжнародна процедура закупівлі перших електробусів для КП «Київпастранс».
Очікується, що в залежності від перебігу відкритих торгів, місто закупить 17-20 електробусів і необхідні для їх роботи зарядні станції. Це будуть сучасні машини, які будуть відповідати всім вимогам інклюзивності.
Поступова заміна автобусів з дизельними двигунами на сучасні екологічні електробуси – важливий крок для столиці, який сприятиме поліпшенню екологічної ситуації в місті. Так, очікувані обсяги скорочення викидів парникових газів складуть 537 тонн СО2 на рік.
«Важливо, що закупівля електроавтобусів здійснюватися в рамках Кіотського протоколу, тобто це безповоротна допомога», - зазначив заступник голови КМДА.
Столиця постійно оновлює рухомий склад громадського транспорту, адже це є одним із пріоритетів міської влади. Тільки за останні роки місто закупило 513 одиниць нового рухомого складу, зокрема, тільки в 2020 році це – 200 автобусів, 23 тролейбуси та 3 трамвая. Головний критерій при закупівлі – «ціна – якість – комфорт».
https://ecotown.com.ua/news/Kiiv-zakupit-ekologichni-elektrobusi-na-zaminu-dizelnomu-transportu/
 

У Маріуполі міське сміттєзвалище перетворять у зелений пагорб для виробництва біогазу

У Маріуполі старий полігон твердих побутових відходів перетворять на зелений пагорб для виробництва біогазу.
Як повідомив директор КУ "Інвестиційний офіс Маріуполя" Володимир Ковальчук, діюче сміттєзвалище рекультивують після закінчення терміну експлуатації, передає ostro.org. 
«Нині в Маріуполі є два полігони твердих побутових відходів: у Приморському районі, який вже виведений з експлуатації, і у Лівобережному районі - заповнений на 80%, - пояснив він. - Проектний термін експлуатації діючого Лівобережного полігону становить - 12,9 років, тобто його можна використовувати до 2024 року».
Полігон вкриють комбінованим непроникним екраном, який обмежить вплив відходів на навколишнє середовище, розповідає Володимир Ковальчук. «Припиниться викид легких фракцій відходів і залишків біогазу, а також зникне неприємний запах і знизиться ризик загорянь, - говорить директор КУ "Інвестиційний офіс Маріуполя". - Стічні води не потраплятимуть у тіло полігону, а це важливо, адже волога сприяє надмірному утворенню токсичного фільтрату".
Щороку більш ніж півмільйонне населення Маріуполя виробляє 140-160 тисяч тонн твердих побутових відходів, аргументує Володимир Ковальчук плани побудувати новий сучасний полігон ТПВ.
"Цей проект включає будівництво нового санітарного полігону ТПВ та сміттєсортувального комплексу, рекультивацію діючого полігону та поліпшення інфраструктури збору та транспортування твердих побутових відходів, - розповідає він. - Полігон вкриють шаром грунту, в який висадять кущі і дерева - територія колишнього звалища перетвориться на зелений пагорб».
Згідно до чинного законодавства, з 1 січня 2018 року заборонено розміщувати несортовані відходи на полігонах.
https://ecotown.com.ua/news/U-Mariupoli-miske-smitt-zvalishche-peretvoryat-u-zeleniy-pagorb-dlya-virobnitstva-biogazu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами