Українська альтернативна енергетика: 25-31 жовтня 2021

sun_panel

Вісім міст України стали найкращими за критерієм якості повітря та сталої мобільності

Найкращими містами в Україні за якістю повітря стали Хмельницький, Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський та Тетіїв, а за критерієм сталої мобільності перемогли Львів, Чернігів, Івано-Франківськ, Дрогобич.
Такими стали результати всеукраїнського конкурсу зі сталої мобільності та якості повітря «Краще місто», який запустила ГО «Центр екологічних ініціатив «Екодія» влітку 2021 року, передає ecopolitic.com.ua. 
Місто Дубно отримало відзнаку за критерієм сталої мобільності.
Для участі у конкурсі необхідно було подати відповідну заяву від міста. Далі проходило опитування мешканців і мешканок міст-учасників конкурсу, зокрема щодо оцінки якості громадського транспорту, ситуації з паркуванням, велосипедною інфраструктурою, зеленими зонами та моніторингом якості повітря.
Організатори конкурсу отримали більше тисячі відгуків. Система оцінювання заявок була багатовимірна. Це і відгуки громадськості, і статистичні дані – наприклад, дані щодо викидів, оцінка розподілу бюджетів, реєстрація старих автомобілів. Всього організатори конкурсу отримали 33 заявки від 27 міст. За підсумками конкурсу були визначені міста-переможці за критерієм кількості населення: до 50 тисяч – лише для номінації «Повітря», від 50 до 100 тисяч, від 100 до 250 тисяч та більше 250 тисяч населення.
Одеса опинилась у топ-3 міст України з найбруднішим повітря, а Київ протягом двох днів, 11-12 жовтня, не покидав "провідних" позицій у рейтингу мегаполісів із найбільш забрудненим повітрям у світі.
https://ecotown.com.ua/news/Visim-mist-Ukraini-stali-naykrashchimi-za-kriteri-m-yakosti-povitrya-ta-staloi-mobilnosti/
 
 
В Україні нова програма енергоефективності допоможе утеплити 450 тисяч домогосподарств

До 2027 року в Україні утеплять 450 тисяч домогосподарств та модернізують системи тепло- та водопостачання.
Про це йдеться у новій шестирічній Державній програмі енергоефективності, передає saee.gov.ua. 
Документ стимулюватиме комплексну енергомодернізацію житлово-комунального господарства України. Програма включатиме не лише підтримку населення для утеплення будинків та зменшення комунальних рахунків, а й нові напрями: стимулювання енергоефективних заходів у системах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також енергоефективність у закладах освіти комунальної власності.
Модернізація систем теплопостачання, водопостачання та водовідведення дозволить зменшити використання електроенергії та природнього газу, а також зменшить щорічні втрати теплової енергії та питної води.
Голова Держенергоефективності Валерій Безус представив переваги підготовленої Агентством програми для майже 400 представників територіальних громад – членів Асоціації малих міст України.
«Розробка та впровадження програми – одна з вимог нещодавно прийнятого Закону «Про енергоефективність», - пояснив Валерій Безус. - Маємо максимально використати усі можливості, щоб допомогти громадам запустити процеси саме комплексної модернізації систем тепло-, водопостачання і водовідведення, та стати каталізатором завдяки співфінансуванню проектів, яких потребують громади».
На реалізацію програми у 2022 році необхідно близько 2,7 млрд гривень.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-nova-programa-energoefektivnosti-dopomozhe-utepliti-450-tisyach-domogospodarstv-/
 

В Україні будуть навчати підприємців енергетичній кооперації

В Україні відкриють Школу енергетичної кооперації для місцевих підприємців.
Освітній продукт розроблений спільно громадськими організаціями «Greencubator» та LvBS, передає kosatka.media. 
Представники українських громад зможуть отримати практичні знання з енергетичної кооперації, а також познайомитись з найкращим українським та зарубіжним досвідом створення та роботи енергетичних кооперативів.
Відбір до Школи Енергетичної Кооперації відбуватиметься на конкурсній основі та триватиме до 15 листопада 2021 року. Перша Школа енергетичної кооперації проходитиме у листопаді-грудні 2021 року. Всього у рамках проекту з розвитку екосистеми енергетичної кооперації в Україні, який реалізується за підтримки USAID, протягом 2021-2023 років проведуть 6 шкіл енергетичної кооперації.
Викладачі курсу-практики енергетичної кооперації та кваліфіковані викладачі LvBS протягом двомісячних навчальних інтенсивів навчатимуть основам кооперації, економічним та технічним основам та реаліям енергетики, сучасному законодавчому та регуляторному полю, навичкам бізнес-планування та залучення інвестицій.
Надалі студенти школи, які представлять життєздатні бізнес-плани, матимуть можливість взяти участь в енергетичному акселераторі громад. Ця чотиримісячна програма дозволяє командам енергетичних кооперативів пройти шлях від написання попереднього бізнес-плану до початку залучення інвестицій. У проходженні цього шляху їм допомагатимуть консультаціями та менторством досвідчені фахівці у галузі кооперації, енергетики, фінансів.
Школа Енергетичної Кооперації та Енергетичний Акселератор Громад реалізовуються Greencubator та LvBS  в рамках грантової ініціативи «Сприяння підвищенню енергетичної стійкості на місцевому рівні шляхом реалізації енергетичних ініціатив громад», що стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Проект енергетичної безпеки (ПЕБ).
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-budut-navchati-pidpri-mtsiv-energetichniy-kooperatsii/
 
 
Нафтогаз збільшить потужності сонячних, вітрових та біогазових станцій до 1 ГВт

НАК "Нафтогаз України" має намір мати у своєму активі 1 ГВт "зелених" потужностей до 2030 року для покриття власних потреб в електроенергії та її реалізації на ринку.
Про це повідомив глава правління компанії Юрій Вітренко, передає interfax.com.ua. 
"1 ГВт - це і вітер, і сонце, нам також цікавий біогаз, біометан і біопаливо, які теж є "зеленою" енергією, – сказав він. - У нас є власні потреби, є підприємства групи "Нафтогаз", які споживають електроенергію, плюс ми можемо і збираємося торгувати електроенергією на ринкових умовах і зацікавлені поставляти "зелену" енергію українським підприємствам в рамках стратегії з декарбонізації".
За словами радника голови правління НАК з питань розвитку низьковуглецевого бізнесу і Європейського "зеленого" курсу Олексія Рябчина, компанія має намір залучити близько $1 млрд інвестицій у будівництво нових потужностей до 2030 року і працює над залученням партнерів для нарощування свого "зеленого" портфоліо, яке зараз складається з 34 МВт сонячної генерації.
Олексій Рябчин також підкреслив, що виробництво "зеленої" електроенергії для власних потреб компанії вже зараз є прибутковим і не потребує додаткового стимулювання "зеленим" тарифом.
"Нафтогаз" прагне стати національним лідером з виробництва "зеленого" водню з метою його експорту у країни ЄС, для чого також необхідно побудувати нові потужності у секторі відновлюваної енергетики, - зазначив Олексій Рябчин. - Саме таким шляхом зараз йдуть провідні нафтогазові компанії у світі".
НАК "Нафтогаз України" запланувала стати кліматично нейтральною компанією до 2040 року.
https://ecotown.com.ua/news/Naftogaz-zbilshit-potuzhnosti-sonyachnikh-vitrovikh-ta-biogazovikh-stantsiy-do-1-GVt/
 
 
Гарантії походження "зеленої" електроенергії запрацюють в Україні вже наступного року

В Україні запрацюють гарантій походження електроенергії з відновлюваних джерел енергії у 2022 році.
Про це повідомив в. о. генерального директора Директорату електроенергетичного комплексу та розвитку ринку електричної енергії Міністерства енергетики Олександр Мартинюк. 
«Міненерго планує підготувати механізм гарантій походження електроенергії з ВДЕ та забезпечити їх сертифікацію у Європейському Союзі, щоб вони визнавалися за кордоном і могли бути застосовані для протидії «карбоновим» податкам чи миту, - зауважив він. - Нам не потрібно створювати систему в собі, необхідно, щоб наші гарантії визнавалися в Європі, щоб наші виробники могли подолати механізм СВАМ, який буде запроваджений ЄС».
Мартинюк додав, що механізм видачі гарантій має бути запроваджений до введенням Європейським Союзом «карбонового» мита (Carbon Border Adjustment Mechanism).
«Видача гарантій походження підвищить цінність «зеленої» електроенергії для споживачів, а отже її вартість, а відповідно буде зменшений обсяг перехресного субсидіювання, тариф на передачу «Укренерго», - пояснив Олександр Мартинюк. - Крім того, «зелені» сертифікати покращать запровадження нової моделі Contract for Difference».
За його словами, гарантії походження електроенергії з ВДЕ будуть запроваджені у 2022 році. «За реалістичними оцінками, це буде ближче до другої половини року, - уточнив він. - Ще певний час займе процедура сертифікації і визнання гарантій походження на рівні ЄС».
https://ecotown.com.ua/news/Garantii-pokhodzhennya-zelenoi-elektroenergii-zapratsyuyut-v-Ukraini-vzhe-nastupnogo-roku/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами