Українська альтернативна енергетика: 24-30.12.2018



На Житомирщині відкрито промислову сонячну електростанцію

Перша сонячна електростанція промислового масштабу на Житомирщині запустила електроенергію у мережу.
Передає Національний Промисловий Портал з посиланням на сайт Житомирської ОДА.
Перший кіловат від сонячної енергетики з «Ганської СЕС» у Бердичівському районі отримали вчора.
«Це перший кіловат електроенергії з першої промислової сонячної електростанції на Житомирщині. Це дійсно значима подія, і ми дуже раді, що цей проект реалізувався», – зазначив Ігор Гундич сьогодні, 13 грудня, під час засідання Ради з питань залучення інвестицій.
«Ми обіцяли, що добудуємо сонячну станцію. Вона повністю реалізована, зараз ідуть пусконалагоджувальні роботи. Вчора перший кіловат житомирської сонячної енергії попали в мережу на безоплатній основі. Офіційне відкриття зробимо тоді, коли отримаємо першу гривню з енергоринку», – розповів генеральний директор «Tesla Energo LLC» Олег Грамотенко.
“Ганська СЕС” займає територію площею 30 гектарів і працюватиме в комплексі з екофермою.
На першому етапі сонячна електростанція складатиметься з 19 700 окремих фотоелектричних модулів загальною потужністю 6,4 МВт, а згодом потужність станції планують збільшити до 19 МВт.
Передбачається, що СЕС дозволить забезпечити понад 1000 будинків «зеленою» електроенергією. При цьому викиди CO2 скоротяться приблизно на 5 500 тон у рік.
Загальний обсяг інвестицій в проект складе 6,6 млн євро.
http://uprom.info/news/energy/na-zhytomyrshchyni-vidkryto-promyslovu-soniachnu-elektrostantsiiu/


На полігоні твердих побутових відходів у Кропивницькому запроваджуються новітні технології дегазації

У Кропивницькому успішно триває впровадження інноваційного проекту з дегазації міського полігону твердих побутових відходів.
Про це розповіла заступник директор ТОВ «Екостайл» Тетяна Мартотвіцька під час прес-конференції у міській раді сьогодні, 18 грудня.
За інформацією Тетяни Мартовіцької, полігон у Кропивницькому працює із 1953 року. Щорічно сюди звозять близько 100 тисяч тонн сміття, тож за весь час існування полігону його накопичилося понад 4, 5 мільйона тонн.
З часом сміття розкладається, утворюючи біогаз, у складі якого майже половина складає небезпечний метан.
- Біогаз завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу, – наголосила Тетяна Мартовіцька. – Його викиди порушують озоновий шар, і можуть провокувати виникнення пожеж. Тому ще в 2015 році ми почали розробляти програму з дегазації полігону. Реалізувати її взялось підприємство ТОВ «ЛНК», яке має величезний досвід у цій сфері діяльності. На дегазацію полігона у Кропивницькому інвестор вкладає 1,5 мільйона євро. Завдяки запровадженню дегазації нам вдасться скоротити викиди діоксину вуглецю на 21 тисячу тонн в рік, на полігоні не буде пожеж, а ще метан можна буде переробити в електроенергію і за рік подати в систему енергозабезпечення міста 418 МгВт.
Роботи на полігоні розпочалися з осені: перші 32 скважини вже пробурені і прокладено два кілометри шлейфових газових труб. На черзі ще 16 скважин і ще два кілометри газоводу. Монтажні роботи на станції триватимуть не більше 20 днів, а старт запуску проекту очікується не пізніше першого кварталу 2019 року, запевнила Тетяна Мартовіцька.
http://www.kr-rada.gov.ua/news/na-poligoni-tverdih-pobutovih-vidhodiv-u-kropivnitskomu-zaprovadzhuyutsya-novitni-tehnologiyi-degazatsiyi.html


На Вінниччині будують сонячну електростанцію

За кошти Світового банку на території Якушинецької територіальної громади споруджують сонячну електростанцію потужністю 10 МВт. Об’єкт перебуватиме у комунальній власності.
Про це розповів голова Якушинецької ОТГ Василь Романюк.
За його словами, будівництво цього об’єкту дасть можливість громаді не тільки стати певною мірою енергонезалежною, але й суттєво поповнювати бюджет за рахунок збуту виробленої електроенергії державі за «зеленим» тарифом. Сонячна електростанція зводитиметься на землях села Зарванці, на території колишнього кар’єру, де видобували глину. Завдяки проекту, громада розраховує створити понад 50 робочих місць.
http://radio-mb.net.ua/news/city/housing-and-utilities/4347-na-vnnichchin-buduyut-sonyachnu-elektrostancyu.html?fbclid=IwAR1AkUV0JQi4oqNog9vuVRIwir68QqpDhOjspU6yb8Noe3HLJLA5bMLhKF8


Збільшені на 7,3% «зелені тарифи» для домогосподарств вступили в дію з 22 грудня

Постанова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), №1125 від 28 вересня 2018 року про збільшення на 7,3% «зелених тарифів» для домогосподарств вступить в дію з 22 грудня 2018 року.
Документ після майже трьох місяців затримки був опублікований в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» у п’ятницю, хоча регулятор хотів ввести в дію ці тарифи з 1 жовтня.
Як повідомлялося, попередня постанова НКРЕКП (№556 від 26 червня 2018 роки) про зниження розміру «зелених тарифів» для домогосподарств на 6,3% вступило в дію з 12 жовтня, хоча регулятор планував ввести їх з 1 липня.
Попередня постанова НКРЕКП №359 від 23 березня 2018 року набула чинності з 24 червня, передбачало збільшення тарифів на 0,8%.
НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачання, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробки та захоронення побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.
Корекція тарифів пов’язана з коливаннями курсу євро.
https://interfax.com.ua/news/economic/554917.html


«Компанія» Віндкрафт-Каланчак «повністю діє в рамках українського законодавства», - заступник генерального директора

Компанія «Віндкрафт-Каланчак» впроваджує проекти з будівництва вітрових електростанцій виключно в рамках законодавства. Про це заявив заступник генерального директора компанії Юрій Стельмашенко, коментуючи інформацію про нібито незаконність будівництва ВЕС «Мирненська».
«Компанія» Віндкрафт-Каланчак «повністю діє в рамках українського законодавства. Інформація про те, що будівництво проводиться без будь-яких дозвільних документів, не відповідає істині», - зазначив Юрій Стельмашенко.
Крім того, він підкреслив, що фактично будівництво поки що не ведеться. Тоді як в ЗМІ повідомлялося, що роботи йдуть швидкими темпами і з кричущими порушеннями.
«На даний момент будівництво йде на одному майданчику - на підстанції» Каїрка «. Більше ніякого будівництва на території Каланчацького району компанія не веде. Ми оформили земельні ділянки під майбутній вітропарк, подали повідомлення про початок будівельних робіт. Це було в рамках законодавства - коли є кадастровий номер, є земля в оренді або власності, ми маємо право подати повідомлення про початок будівельних робіт. Але на майданчиках, акцентую увагу, будівництво не йде «, - розповів Юрій Стельмашенко.
http://fakti.ks.ua/svezhie-novosti/21963-kompaniya-vindkraft-kalanchak-polnostyu-deystvuet-v-ramkah-ukrainskogo-zakonodatelstva-zamestitel-generalnogo-direktora.html


Норвегія профінансувала сонячну електростанцію під Черкасами

Норвезька компанія Scatec Solar спільно з партнерами профінансувала сонячну електростанцію на 30 МВт в Кам’янці Черкаської області на 35 млн євро, говориться у повідомленні компанії.
Європейський банк реконструкції і розвитку і FMO, голландський банк розвитку, підписали кредитні угоди на фінансування проекту. Кредитні лінії становлять 24,5 млн євро. Вони покривають 70% загальної вартості проекту.
Проект реалізують в рамках десятирічної схеми пільгових тарифів на зелену енергетику в Україні. Очікується, що він буде виробляти близько 39 ГВтч в рік.
У Львівській області з’явиться вітряна електростанція, датський інвестор побудує вітроелектростанцію на узбережжі Азова, а Рада тимчасово звільнила від ПДВ обладнання для сонячних і вітряних електростанцій.
https://ua.news/ua/norvegiya-profinansuvala-sonyachnu-elektrostantsiyu-pid-cherkasami/


У Кам’янці-Подільському біогаз зі звалища переробляють на електроенергію

У Кам’янці-Подільському біогаз зі звалища переробляють на електроенергію. Тепер місто отримує чисте повітря, а в бюджет надходить понад мільйон гривень на рік. Станцію побудували на кошти інвестора. Як все працює – дізнавалися журналісти «Сегодня».
Невелика біогазова станція одночасно може забезпечити електроенергією понад 100 квартир, а за годину вона видає в мережі до 500 кіловат. Виробляти станція може понад 25 тисяч тонн біогазу на рік. Для збору біогазу серед звалища пробурили 36 свердловин. Їх з’єднали в загальну мережу і качають паливо через колектор. Вся вироблена електроенергія щороку розподіляється по загальній мережі.
«Згідно з чинним законодавством, вся енергія, яка буде проводитися, буде заходити за «зеленим «тарифом до централізованої системи», – розповів «Сегодня» місцевий мер Михайло Сімашкевич.
Наразі ця станція – єдина в Україні. Тут працюють четверо місцевих жителів. За словами мера міста, таке підприємство місту вигідно не тільки через переробляння відходів і протягом декількох років у місті планують побудувати сміттєсортувальну лінію і виробляти вуглекислоту. Нею наповнюють вогнегасники і застосовують при зберіганні харчових продуктів.
https://ukr.segodnya.ua/regions/lvov/v-kamence-podolskom-biogaz-so-svalki-pererabatyvayut-v-elektroenergiyu-1199351.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами