Українська альтернативна енергетика: 24-30.09.2018



Інвестор з США вкладе в дегазацію полігонів ТПВ в Україні 600 тис євро

ТОВ «ЛНК» інвестує в закупівлю сучасного спецобладнання для біогазових електростанцій на полігонах твердих побутових відходів в кількох областях України 600 тисяч євро.
Таким чином буде поліпшена і робота вже діючих біогазових електростанцій на звалищного газі.
Нагадаємо, Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак заявив, що до 2030 року близько 70% відходів в Україні планують переробляти або використовуватися повторно, тоді як на даний момент в нашій країні переробляється лише 3% твердих побутових відходів.
Екологічні проекти «ЛНК» реалізуються за рахунок власних приватних інвестицій, які надають компанії акціонери з США.
Сьогодні ТОВ «ЛНК» скорочує викиди звалищного газу в атмосферу і виробляє «зелену» електроенергію з метану. На полігонах твердих побутових відходів України компанія зібрала 56,7 млн м3 звалищного біогазу, на 295 тисяч тонн зменшила викиди СО2, виробила 82 млн кВт / год електроенергії і замістив 126 млн м3 природного газу.
У Кропивницького проект «ЛНК» і місцевого «Екостайла» по дегазації міського полігону твердих побутових відходів стартував в березні.
Раніше ЕлектроВісті досліджували, як в країнах Європи борються з накопичується сміттям: переробляють або спалюють? І як йдуть справи з цим питанням в Україні.
http://www.elektrovesti.net/62786_inviz-ssha-vlozhit-v-degazatsiyu-poligonov-tbo-v-ukraine-600-tys-evro


У Миколаївській області з’являться нові сонячні електростанції

У Березанському районі Миколаївської області будуть побудовані нові сонячні електростанції.
12 вересня на сесії Березанського райради депутати погодили необхідну технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок в межах території Березанської селищної ОТГ (Березанка, Василівка, Калинівка), а також АНАТОЛІВСЬКЕ і Дмитровського сільських рад, будівництва та подальшої експлуатації об’єктів енергогенеруючих підприємств ТОВ «НІК ЕНЕРДЖИ НІК ЕНЕРДЖИ », ТОВ« СОЛАР ПРОДАКШН », ТОВ« СОЛАР ЕНЕРДЖИ ТРЕЙД »і ТОВ« СОЛАР ЕНЕРГО УКРАЇНА».
Загальна площа земельних ділянок під сонячні батареї склала близько 111, 6 га, повідомили у Березанській РДА.
Поява нових потужностей «зеленої енергетики» в Березанському районі вітає і голова РДА Сергій Танасов.
«Місцеві громади від сусідства з сонячними станціями отримують безліч переваг, - зазначає він, аргументуючи свою позицію. - Це, по-перше, суттєве поповнення місцевого бюджету за рахунок орендної плати за землю, по-друге, нові робочі місця з гідною зарплатою для жителів громад, по-третє, вигідні умови по майбутнім договорами соціального партнерства. І головне - абсолютно безпечно для здоров’я людей і навколишнього середовища виробництво електроенергії».
Раніше в місті Вознесенськ на Миколаївщині відмовилися будувати комунальну сонячну електростанцію, незважаючи на те, що на неї виділили 24 мільйони гривень з держбюджету.
http://www.elektrovesti.net/62792_v-nvskoy-oblasti-poyavyatsya-novye-solnechnye-elektrostantsii


«Віндкрафт Україна» планує наростити потужності ВЕС ще на 150-170 МВт

ТОВ «Віндкрафт Україна» (Скадовськ Херсонської обл.) До кінця поточного року планує довести встановлену потужність своїх вітроелектростанцій в Херсонській області до 170 МВт і розглядає наступний проект збільшення їх ще на 150-170 МВт, повідомив генеральний директор компанії Карл Стурен.
«До кінця року буде 170 МВт: додали 100 МВт», - сказав він агентству «Інтерфакс-Україна» в кулуарах минулого недавно в Києві форуму YES, організованого Фондом Віктора Пінчука, коментуючи розвиток компанії в 2018 році.
К.Стурен зазначив, що в поточному році компанія використовувала власні кошти і банківські кредити. За його словами, для реалізації планів подальшого розширення «Віндкрафт Україна» буде розглядати різні варіанти фінансування.
Гендиректор повідомив, що поки компанія за власні ресурси почала будувати підстанцію, яка дозволить збільшити потужності. Він уточнив, що нові майданчики знаходяться неподалік від уже освоєних.
Відповідаючи на питання, чому «Віндкрафт Україна» залишається прихильником ВЕС, а не СЕС, більш популярних серед інвесторів завдяки більш високим тарифом і меншим капіталовкладенням, К.Стурен підкреслив, що вважає бізнес ВЕС більш стійким (sustainable). «Вітер більш sustainable: він складніше, але краще вписується в енергосистему і краще для споживача», - сказав гендиректор.

https://interfax.com.ua/news/econo565.html


Частка ВДЕ в товарній виручці української генерації досягла 9%

Встановлена потужність відновлюваних джерел електроенергії (ВДЕ, без урахування великих ГЕС) у першому півріччі 2018 року збільшилася приблизно на 400 МВт, з яких 280 МВт - це сонячні електростанції (СЕС), повідомив директор департаменту енергетики Нацкомісії регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП ) Антон Гудаченко.
«На сьогодні по виробленню» зелені «станції складають вже 1,8%, що займає близько 9% всієї товарної виручки в генерації електроенергії», - сказав він на «Українському фінансовому форумі» в Одесі, організованому інвестгрупою ICU.
Всього, за даними НКРЕКП, за період існування «зеленого» тарифу для ВДЕ було реалізовано 480 таких проектів, з яких по 87-ми «зелений» тариф був встановлений в першому півріччі 2018 року.
«Не можу сказати, що це 87 абсолютно нових станцій, але це нові черги, це нові проекти. В основному - це проекти сонце і вітер», - уточнив представник регулятора.
Він також зазначив, що з 280 МВт СЕС в першому півріччі майже 90% встановлено і введено в експлуатацію в Херсонській області. «Це про проблеми з підключенням, мережами, землею і технічними умовами і системними обмеженнями», - додав А.Гудаченко.
Директор департаменту підкреслив, що за останні півроку НКРЕКУ в кілька етапів внесла ряд ключових змін в примірний договір купівлі-продажу за «зеленим» тарифом, покликаних полегшити життя інвесторам і девелоперам таких проектів. Серед них він назвав можливість використання міжнародного арбітражу, чіткий термін дії договору до 2030 року, а також уточнену формулювання форс-мажору.
«Необхідно розробити нові умови купівлі електроенергії, які будуть відповідати нової моделі ринку, - я говорю про існування і впровадженні концепції гарантованого покупця, так як в новій моделі вже не буде одного покупця», - назвав актуальну задачу А.Гудаченко.
За його словами, існує багато питань - наскільки нові і існуючі гравці готові до того, що будуть відповідальні за небаланс. Він повідомив, що регулятор розробив концепцію небалансів і відповідальність за небаланс і днями опублікував її на своєму офіційному сайті для збору коментарів.
Директор департаменту пояснив, що в даний час учасники ринку подають графіки прогнозованої вироблення «Енергоринку», проте ці графіки не дотримуються і штрафи за їх порушення відсутні.
https://interfax.com.ua/news/econoc/533425.html


До кінця року в сонячну енергетику Львівської області інвестують140 млн євро

До кінця 2018 у сонячну електроенергетику Львівської області вкладуть понад 140 млн євро.
Як повідомив виконуючий обов’язки директора департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Михайло Грет, зараз в промислові СЕС області інвестовано понад 34 млн євро.
«У вітрову енергетику Львівської області інвестовано понад 57600000 євро, а в перспективі очікується понад 680 млн євро, - розповів він. - В стадії реалізації 5 проектів в сфері малої гідроенергетики».
У 2018 році планується ввести в експлуатацію міні-ТЕЦ в Радехівському районі. Зараз визначено 64 земельних ділянки несільськогосподарського призначення загальною площею понад 3 тис га, які можуть бути використані для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики.
В рамках «Програми енергозбереження Львівської області на 2017-2020 роки» передбачено підтримку з обласного бюджету жителів, які встановлюють приватні сонячні станції. У 2018 році на ці цілі передбачено 2 млн гривень.
Так само у Львівській області з нагоди Дня Сонця ввели в експлуатацію дахову сонячну станцію за 14 млн грн.
У селищі міського типу Запитів (Львівська область) на шести дахах товарно-сировинної фірми «Львівресурси» відкрили сонячну електростанцію потужністю 500 кВт.
1880 сонячних панелей, розташованих на шести дахах підприємства, будуть генерувати близько 549 945 кВт-год електроенергії на рік.
Передбачається, що СЕС збільшить частку альтернативної енергії і знизить використання вуглеводневих енергоносіїв при виробництві електричної енергії.
У будівництво дахової СЕС інвестували понад 14 млн гривень.
У Львівській області селищі міського типу Щирець 10 травня запрацювала сонячна електростанція потужністю 2 МВт.
На ділянці площею 3,34 га встановили 6400 сонячних панелей JAsolar, інвертори Huawei і комплексну трансформаторну підстанцію українського виробництва.
Передбачається, що СЕС буде генерувати орієнтовно 2,169 млн кВт-год електроенергії на рік.
Будівництво сонячної електростанції початку ТОВ «Енергетична компанія» Сонячне поле «в 2017 році. Загальна сума інвестицій становить 2 млн євро.
Зараз на території Львівської області діє 14 об’єктів відновлюваної енергетики: 9 сонячних електростанцій потужністю 29,0 МВт, 3 вітрових електростанції загальною потужністю 33,9 МВт, 2 міні-гідроелектростанції потужністю 615 кВт.
https://elektrovesti.net/6284ontsa-goda-v-solnechnuyu-energetiku-lvovskoy-oblasti-investiruyut-140-mln-evro


За перше півріччя 2018 р. встановлена потужність відновлюваних джерел електроенергії в Україні збільшилася на 400 МВт. 280 МВт- СЕС

Встановлена потужність відновлюваних джерел електроенергії (ВДЕ, без урахування великих ГЕС) у першому півріччі 2018 року збільшилася приблизно на 400 МВт, з яких 280 МВт - це сонячні електростанції (СЕС), повідомив директор департаменту енергетики Нацкомісії регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП ) Антон Гудаченко.
«На сьогодні по виробленню» зелені «станції складають вже 1,8%, що займає близько 9% всієї товарної виручки в генерації електроенергії», - сказав він на «Українському фінансовому форумі» в Одесі, організованому інвестгрупою ICU.
Всього, за даними НКРЕКП, за період існування «зеленого» тарифу для ВДЕ було реалізовано 480 таких проектів, з яких по 87-ми «зелений» тариф був встановлений в першому півріччі 2018 року.
«Не можу сказати, що це 87 абсолютно нових станцій, але це нові черги, це нові проекти. В основному - це проекти сонце і вітер», - уточнив представник регулятора.
Він також зазначив, що з 280 МВт СЕС в першому півріччі майже 90% встановлено і введено в експлуатацію в Херсонській області. «Це про проблеми з підключенням, мережами, землею і технічними умовами і системними обмеженнями», - додав А.Гудаченко.
Директор департаменту підкреслив, що за останні півроку НКРЕКУ в кілька етапів внесла ряд ключових змін в примірний договір купівлі-продажу за «зеленим» тарифом, покликаних полегшити життя інвесторам і девелоперам таких проектів. Серед них він назвав можливість використання міжнародного арбітражу, чіткий термін дії договору до 2030 року, а також уточнену формулювання форс-мажору.
«Необхідно розробити нові умови по покупці електроенергії, які будуть відповідати нової моделі ринку, - я говорю про існування і впровадженні концепції гарантованого покупця, так як в новій моделі вже не буде одного покупця», - назвав актуальну задачу А.Гудаченко.
За його словами, існує багато питань - наскільки нові і існуючі гравці готові до того, що будуть відповідальні за небаланс. Він повідомив, що регулятор розробив концепцію небалансів і відповідальність за небаланс і днями опублікував її на своєму офіційному сайті для збору коментарів.
Директор департаменту пояснив, що в даний час учасники ринку подають графіки прогнозованої вироблення «Енергоринку», проте ці графіки не дотримуються і штрафи за їх порушення відсутні.
Нагадаємо, в червні депутати Верховної Ради зареєстрували 6 законопроектів про зміни системи стимулювання розвитку «зеленої» енергетики. Йдеться про перехід з «зеленого» тарифу, який багатьом здається високим і непрогресивної, на систему аукціонів - популярну на сьогодні модель підтримки в самих різних країнах.
До 2020 року Україна планує наростити частку відновлюваної енергетики до 11% в кінцевому енергоспоживанні.
https://elektrovesti.net/62856_v-ukraine-na-vozobnovlyaemye-istochniki-elektroenergii-prikhooy-vyruchki






Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами