Українська альтернативна енергетика: 24-30 січня 2022

52648300029176361436143690400

ДТЕК у п'ятницю отримав 2,7 млрд грн від "Гарантованого покупця"
Кошти, спрямовані на покриття заборгованості перед виробниками "зеленої" енергії, надійшли від випуску "зелених" єврооблігацій "Укренерго".
ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") 21 січня перерахувало "ДТЕК ВДЕ" 2,7 млрд грн. Решта виробників "зеленої" енергії отримали кошти ще у листопаді 2021 року, однак для ДТЕК вони були заморожені. Про виплати написав спікер ДТЕК Олександр Шевельов у Facebook.
"Вчора "ГарПок" виплатив борг у 2,7 млрд грн компаніям "DTEK Renewables-ДТЕК ВДЕ" з грошей, які європейські кредитори виділили на погашення заборгованості перед інвесторами в "зелену" енергетику", – зазначив Шевельов.
Нагадаємо, "Укренерго" восени 2021 року перерахувало на рахунки "ГарПока" 19,3 млрд грн, отриманих від розміщення "зелених" єврооблігацій. "Гарантований покупець" 15 листопада здійснив виплати виробникам електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) у розмірі 16,3 млрд грн, але ДТЕК кошти не отримало. За словами ексголови "ГарПок" Костянтина Петриковця, таке рішення неофіційно ухвалив уряд.
Сам Петриковець планував виплатити кошти для ДТЕК, але був звільнений. Після цього відповідне платіжне доручення було відкликане.
У "ГарПок" пообіцяли, що остаточно розрахуються з виробниками електроенергії з ВДЕ і перерахують 3,04 млрд грн, що залишилися на його рахунках, після закінчення перевірки його діяльності при попередньому керівництві.
https://ua-energy.org/uk/posts/dtek-u-piatnytsiu-otrymav-27-mlrd-hrn-vid-harantovanoho-pokuptsia


ВДЕ у 2021 році виробили на 15% більше електроенергії - Демченков
Протягом 2021 року відновлювані джерела енергії (ВДЕ) виробили на 15% більше електроенергії, ніж у 2020 році. Такі дані заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков навів на семінарі з оперативного планування діяльності на 2022 рік проєкту "Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України".
"Декарбонізація – не модний тренд, а нагальна необхідність діяти вже сьогодні. У 2023 році енергосистема України має бути синхронізована з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Ми зможемо експортувати більше енергії в Європу. Враховуючи Європейський "зелений" курс і зобов’язання Європи стати кліматично нейтральним континентом до 2050 року, енергетичний мікс, який буде експортуватися до ЄС, має бути чистим. Вже зараз в енергобалансі України зростає відсоток "зеленої" електроенергії: у 2021 році зросли обсяги виробництва як атомною генерацією – на 13%, так і генерацією з відновлюваних джерел – на 15%", – зазначив Ярослав Демченков.
Він наголосив, що поступова відмова від вугілля потребує продуманих підходів до трансформації вугільних регіонів.
"Ми спільно з іншими міністерствами, міжнародними організаціями, експертами, профспілками маємо забезпечити, щоб життя людей, які працюють на вугільних шахтах, мешканців мономіст після завершення "ери вугілля" стало кращим, ніж воно є зараз. В першу чергу, трансформація має відбуватися справедливо. Люди повинні отримати нові робочі місця та перспективи", – розповів заступник міністра.
Нагадаємо, уряд у 2021 році затвердив Другий національно визначений внесок України в рамках Паризької Угоди та підтвердив наміри щодо зменшення викидів. А Міненерго наразі розробляє нову Енергетичну стратегію на період до 2050 року. Оновлена стратегія відповідатиме цілям Європейського зеленого курсу.
Міністерство енергетики готує чотири пілотних проекти ліквідації шахт та справедливої трансформації території. Перші два - у Червонограді та Мирнограді - стартують вже цього року.
https://ua-energy.org/uk/posts/u-2021-rotsi-vde-vyrobyly-na-15-bilshe-elektroenerhii-demchenkov


Гарантії походження "зеленої" е/е відповідатимуть європейським стандартам
Гарантії походження "зеленої" електроенергії в Україні відповідатимуть європейським стандартам. Про це повідомила заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна під час виступу на "круглому" столі "Гарантія походження енергії в Україні: від зобов'язань до дій", організованому за сприяння проекту ПРООН "Підтримка зеленого відновлення в Україні".
"Ця тема для Міненерго є дуже важливою та актуальною, особливо в контексті визнання гарантій походження в Європі. Саме тому зазначені гарантії повинні відповідати законодавству ЄС та Директивам ЄС, які ми виконуємо. Окрім гарантій походження електроенергії, виробленої з ВДЕ, ми працюємо над впровадженням гарантій походження на біометан та введенням відповідного реєстру. Важливо, що саме державний орган має забезпечувати видачу гарантій, що значно підвищить довіру до цих документів", - наголосила вона.
Підкоморна додала, що Міненерго також хоче застосовувати гарантії походження до водневих джерел енергії.
"Зараз ми працюємо над Водневою стратегією України на період до 2030 року, та бачимо в перспективі впровадження гарантій походження і у цій сфері", - зазначила заступниця міністра.
Нагадаємо, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження планує створити українську платформу для видачі гарантій походження енергії.
Розглядається питання розбудови такої системи на blockchain технології та/або за використання програмного забезпечення Енергетичного співтовариства. Такий підхід може підвищити прозорість, безпеку зберігання даних, надійність відповідних систем та запобігти подвійній видачі гарантій походження. Для розробки конкретних рішень за ініціативи Держенергоефективності створено робочу групу, у рамках якої обговорюються необхідні зміни до чинного законодавства та можливість застосування передових технічних рішень для впровадження гарантій походження до стандарту, який відповідає Європейській системі енергетичного сертифікату (EECS).
https://ua-energy.org/uk/posts/harantii-pokhodzhennia-zelenoi-ee-vidpovidatymut-ievropeiskym-standartam


Фонд енергоефективності збільшить компенсації у 2022 році
Фонд енергоефективності збільшить компенсації для учасників програми "Енергодім" у 2022 році, яка дозволить заощадити до 70% витрат на проведення енергоефективних заходів.
Про це повідомив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час відкриття Восьмої Координаційної ради донорів "Фонду енергоефективності".
"Україна крокує до енергетичної незалежності. Програмою Фонду енергоефективності реалізуються передові проєкти з комплексної термомодернізації житлових будинків. Це скорочує обсяги споживання енергії на 40%, 50%, 60%. Станом на 21 січня Фонд отримав 880 заявок від ОСББ на участь у програмі “Енергодім”, загальна вартість проєктів перевищує 7,3 млрд грн, грантів – 4,5 млрд грн. Понад 80 тисяч сімей стали учасниками програми та понад 200 будинків модернізовані частково або повністю. Наразі збільшується підтримка заявників. І ми працюємо над тим, аби і кількість проєктів відповідно зростала, адже необхідні ресурси для їхньої реалізації є. Дякую нашим європейським партнерам за постійну підтримку", - розповів Чернишов.
Під час засідання були погоджені зміни до грантової політики Фонду енергоефективності, що передбачають додатковий грант у розмірі 10% вартості робіт, матеріалів та обладнання для учасників програми "Енергодім" для заявників, що подадуть заявки до Фонду до 30 вересня 2022 року (або до досягнення загальної кількості заявок 1200). Така опція стане доступною, коли статутний капітал Фонду буде збільшений постановою Кабінету міністрів України, на суму, що передбачена законом України про держбюджет на 2022 рік. Мінрегіон запрошує громадян скористатись цією додатковою можливістю.
Нагадаємо, представники Європейська комісія та Мінрегіон у 2018 році підписали дві угоди - EE4U та EE4UII – про фінансування Фонду енергоефективності з боку Європейського Союзу. Згідно з домовленостями, ЄС виділило 100 млн євро безповоротної грантової допомоги на співфінансування проєктів термомодернізації багатоквартирних житлових будинків, зокрема, виплати грантів для ОСББ.
https://ua-energy.org/uk/posts/fond-enerhoefektyvnosti-zbilshyt-kompensatsii-u-2022-rotsi


Перша вітротурбіна Тилігульського вітропарку продаватиме "зелену" енергію дешевше оптових цін
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, прийняла рішення про видачу «зеленого» тарифу для першої вітротурбіни ДТЕК Тилігульської вітроелектростанції.
Це рішення було прийнято на засіданні 25 січня, передає hub.segodnya.ua.
Нова Тилігульська ВЕС компанії ДТЕК вироблятиме електроенергію по 8,82 євроцента(≈2,85 грн)/кВт·годину, що на 13% нижче за поточні ринкові ціни. Перша вітротурбіна Тилігульської ВЕС була повністю змонтована і введена в експлуатацію 29 грудня 2021 року.
Плановий щорічний відпуск електроенергії вітротурбіною становить 20,7 млн кВт·год на рік. Повна потужність ВЕС після завершення будівництва складе 500 МВт.
Перша черга об'єкта матиме потужність 126 МВт (21 вітроустановка). Її запуск очікується у ІІ кварталі поточного року.
Угоду про будівництво першої черги «Тилігульської вітроелектростанції» «ДТЕК ВДЕ» і датська компанія Vestas уклали у березні 2021 року.
https://ecotown.com.ua/news/Persha-vitroturbina-Tiligulskogo-vitroparku-prodavatime-zelenu-energiyu-deshevshe-optovikh-tsin/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами