Українська альтернативна енергетика: 23.09.2018



Біля Галича будують дві сонячні станції потужністю 9,5 МВт

У селі Залуква і на території міста Галич (Івано-Франківська область) встановлять сонячні електростанції потужністю 5МВт і 4,5МВт відповідно.
Станцію потужністю 5 МВт на території села, на схилі біля річки Лімниця, планують здати в експлуатацію до кінця 2018 року.
Ще одну сонячну електростанцію потужністю 4,5МВт інвестор планує встановити в межах Галича на вулиці Д. Вітовського (поблизу села Тустань). Зараз депутати міської ради ухвалено рішення щодо надання дозволу на розробку детального плану частини території міста і проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 8 га.
За словами головного інженера ТОВ «Галсан Інвест» Сергія Хомути, другу СЕС планують завершити до кінця 2019 року.
«Оскільки земельна ділянка знаходиться в зоні затоплення, необхідно піднімати панелі і генеруючі обладнання на значно більшу висоту, - пояснив фахівець. -В результаті піде набагато більше часу і коштів, але до кінця наступного року станція почне віддавати сонячну енергію в загальну мережу, а це, відповідно, додаткові доходи до міського бюджету».
Міненерговугілля активно працює над удосконаленням законопроекту, що запроваджує нову модель підтримки відновлювальної енергетики

Міненерговугілля, як головний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, є ключовим учасником дискусії стосовно нової моделі підтримки відновлювальної енергетики в Україні, передбаченої законопроектом 8449 та низкою альтернативних законопроектів.
Черговий етап узгодження позицій відбувся під час круглого столу «Аукціонна система ВДЕ: Дизайн та компроміси 2», організованому Європейсько-Українським енергетичним агентством та проведеному 11 вересня.
Ольга Буславець, Генеральний директор Директорату енергетичних ринків, поінформувала учасників круглого столу, що Міненерговугілля підтримує ухвалення базового законопроекту 8449 народних депутатів О. Домбровського, Л. Підлісецького та ін. з урахуванням окремих норм альтернативних законопроектів і пропозицій Міністерства. Міненерговугілля підготувало та надало Уряду відповідний експертний висновок, який було затверджено на урядовому комітеті 28 серпня поточного року.
Пропозиції Міненерговугілля до законопроекту насамперед спрямовані на забезпечення сталого розвитку відновлювальної енергетики при одночасному зниженні вартості виробленої «зеленої» електроенергії, а також – дотримання стандартів операційної безпеки функціонування об’єднаної електроенергетичної системи України. Особлива увага зосереджена на підтримці розвитку малої розосередженої відновлювальної генерації.
Ольга Буславець наголосила, що Міністерство не лише активно працює над удосконаленням законопроекту, а й готується до його швидкої імплементації та запуску аукціонів. Так уже досягнуто попередньої домовленості з міжнародними фінансовими інституціями та окремими країнами ЄС про надання технічної допомоги, у тому числі щодо розроблення відповідних підзаконних актів на основі найкращих світових практик. Водночас посилюється інституційна спроможність самого Міністерства. Зокрема в Директораті енергетичних ринків створено експертну групу розвитку відновлювальних джерел енергії, функцією якої є формування державної політики в галузі ВДЕ.
Підсумовуючи, Ольга Буславець висловила переконання, що прийняття законопроекту з пропозиціями Міненерговугілля дозволить знизити фінансове навантаження на споживачів, забезпечить надійність і економічність режимів ОЕС України та створить додаткові довгострокові стимули для інвестицій у відновлювальну енергетику України.
Сергій Савчук: ЄБРР підтримує ініціативу України щодо переходу на систему «зелених» аукціонів

Бачення ЄБРР щодо впровадження системи «зелених» аукціонів на основі кращих світових практик розглянуто на круглому столі, організованому Комітетом ВРУ ПЕК у Парламенті. У заході взяли участь народні депутати України, представники міністерств та відомств, у тому числі Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
Як відомо, ЄБРР – вагомий гравець на ринку «чистої» енергетики. Зокрема, в Україні прокредитовано проектів на 158 МВт. Ще виділено близько 250 млн євро для подальшої підтримки українського ринку.
Окрім цього, ЄБРР спільно із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства та IRENA розроблено Рекомендації щодо розвитку відновлюваної енергетики, у тому числі, завдяки аукціонам.
ЄБРР підтверджує одну з важливих переваг аукціонів, а саме - можливість зменшити ціну на «чисту» електроенергію за рахунок підвищення конкуренції між гравцями ринку. Це саме той фактор, який важливий для українського ринку.
Також аукціони дають можливість:
• вести «зелений» бізнес на довгострокову перспективу;
• стимулювати використання інновацій при впровадженні проектів;
• зробити ринок більш прогнозованим;
• знизити інвестиційні ризики.
Розглядаючи особливості впровадження аукціонів, учасники круглого столу дійшли згоди щодо необхідності створення дійсно сприятливих умов для реалізації інвестиційно привабливих, “bankable” проектів.
У свою чергу, Голова Держенергоефективності Сергій Савчук поінформував учасників круглого столу, що ініціативу України щодо впровадження аукціонів також підтримує Аднан Амін - генеральний директор IRENA.
На часі – якнайшвидше завершити роботу над відповідним законопроектом реєстр. № 8449 від 07.06.2018 (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64170) та подати на розгляд до ВРУ.
Сергій Савчук: Майбутні «правила гри» у відновлюваній енергетиці обговорили із бізнесом та інвесторами на «EnergyCruise’18»

Подальший розвиток «чистої» енергетики та перспективи вкладення коштів у «зелені» проекти стало ключовою темою дискусії представників органів влади із українськими та іноземними інвесторами під час «Energycruise ‘18: EnergyInvestNight».
Голова Держенергоефективності Сергій Савчук запевнив учасників зустрічі у тому, що в Україні працює ринок відновлюваної енергетики. Додаткове підтвердження цьому – це понад 1,1 млрд євро «зелених» інвестицій, залучених за останні три роки.
При цьому, у цю сферу продовжують заходити нові інвестори, зокрема, з Норвегії, Туреччини, Китаю.
Тепер настав час зробити виробництво «чистої» енергії більш сталим та дешевим.
Тому, зважаючи на світову практику, Україна впроваджує систему аукціонів. За останні кілька місяців це питання обговорюється на всіх рівнях: у Парламенті, міністерствах, відомствах, бізнесі. У ВРУ зареєстровано 8 законопроектів з цього приводу.
Наміри України перейти на аукціони також підтримують авторитетні міжнародні організації: IRENA та ЄБРР.
Основна концепція аукціонів передбачає їх впровадження з 2020 р. із 20-річним терміном підтримки для:
• СЕС ≥10 МВт;
• ВЕС ≥20 МВт.
Також важливо:
• встановлювати квоти за регіональним принципом, враховуючи технічні можливості та ресурси регіонів;
• провести кілька пілотних аукціонів будівництва СЕС та ВЕС не тільки в зоні відчуження, а й в інших регіонах.
«Оскільки попит на реалізацію нових проектів великий, потрібно вже зараз передбачити усі необхідні законодавчі та технічні умови для їх впровадження та підключення до мереж», - наголосив С.Савчук.
Загалом, дискутуючи та відповідаючи на запитання аудиторії, Голова переконався у високій зацікавленості бізнесу щодо подальшого інвестування у «зелені» проекти.
В Одеській області планують побудувати сонячну станцію в селі Баннівка

Жителі села Баннівка, Одеська область, провели громадські слухання, на яких розглядалося питання будівництва сонячної електростанції на території Баннівської сільської ради за межами населеного пункту.
Генеруючу електростанцію на сонячних батареях планується розмістити на території Банновської сільської ради за межами населеного пункту на ділянці орієнтовною площею 22 га.
Нещодавно в селі пройшли громадські слухання з даного питання.
Як зазначив на відкритті слухань сільський голова Баннівки Віктор Генчев, сподіваємося, що даний проект буде реалізований.
«Це дозволить поповнити бюджет села за рахунок орендної плати за землю в середньому на один мільйон гривень. А, значить, направити їх на реалізацію соціальних проблем. Також будуть створені нові робочі місця», - сказав він.
Представник підприємства ТОВ «Екосвітло Плюс» Дмитро Пикулин, яке буде реалізовувати даний проект, розповів про будівництво генеруючої електростанції на сонячних батареях і відповів на запитання мешканців села.
В результаті громадськість села підтримала будівництво генеруючої електростанції на сонячних батареях на території Баннівської сільської ради.
ТОВ «Екосвітло Плюс» зареєстроване в місті Ізмаїл. Компанія займається виробництвом електроенергії, а так само оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням та кормами для тварин.
Відзначимо, Одеська область активно розвиває альтернативну енергетику. Так, поруч з селом Кам’янка Ізмаїльського району планується будівництво сонячної електростанції. Інвестором є ГК «Метрополія». Ця ж компанія займається будівництвом сонячних електростанцій в Ізмаїлі в північно-східному планувальному районі «Гудзівка». Також Одеська облдержадміністрація схвалила план будівництва сонячної станції на 12 МВт в Березівському районі. Об’єкт планується розмістити на території площею 20 га, що знаходиться за межами населених пунктів. А в Лиманському районі планують побудувати сонячну електростанцію площею в 50 га.
Крім того в м.Теплодар (Одеська область) планують побудувати комбіновану електростанцію загальною потужністю 810 МВт: газова балансує ТЕС потужністю 500 МВт, сонячна електростанція на 20 МВт, вітрова електростанція на 15 МВт, а також акумулює балансує електростанція потужністю 275 МВт.
Всього Одеська ОДА розраховує, що виробництво сонячної енергії в області зросте в 3 рази до 2021 року. В даний час на сонячну енергію доводиться 4,7% від всього електроспоживання регіону, а саме 300 млн кВт. год в рік. За чотири роки даний показник планується збільшити до 1 млрд кВт.год.
Варто відзначити, що на одеському підприємстві «Інфо-Зв’язок» вже півтора року збирають сонячні панелі для приватних будинків, катамаранів і електромобілів, які успішно конкурують з іноземними, в першу чергу китайськими, постачальниками.
http://elektrovesti.net/62770_v-odesskoy-oblasti-planiruyut-postroit-solnechnuyu-stantsiyu-v-sele-bannovka


SigmaBleyzer оголосила про створення International Fund for Ukrainian Energy LP на суму $ 250 млн

Інвесткомпанія SigmaBleyzer оголосила про створення нового International Fund for Ukrainian Energy LP (IFUEL, Міжнародний фонд української енергетики) на суму $ 250 млн, який зосередить увагу на інвестиціях в енергетичний сектор України.
«Ми будемо дивитися на все, в тому числі на альтернативну енергетику. Але, звичайно, цікаві нафтогаз, енергозбереження», - прокоментував створення фонду агентству «Інтерфакс-Україна» президент SigmaBleyzer Майкл Блейзера в кулуарах 15-го форуму YES, організованого Фондом Віктора Пінчука в Києві.
Як говориться в повідомленні компанії, під час першого закриття, яке відбулося у вересні 2018 року, вже було затверджено понад $ 100 млн. «Компанія SigmaBleyzer співпрацює з високо-капіталізованішими і дуже досвідченими енергетичними компаніями в Техасі для створення цього фонду», - наголошується в документі.
М.Блейзер додав, що для інвестування коштів фонд можуть розглядатися як greenfield, так і brownfield проекти. За його словами, значний потенціал зосереджений в проектах з енергозбереження, так як за рівнем енергоефективності Україна істотно відстає від кращих світових показників.
Президент SigmaBleyzer також зазначив, що вважає своєчасним формування такого фонду інвестицій в енергетику, так як за останні роки в країні пройшли суттєві реформи в цій сфері і впроваджуються ринок газу і електроенергії.
Компанія SigmaBleyzer базується в Х’юстоні (Техас), більше 25 років оперує приватними інвестиціями в Україні. З моменту створення SigmaBleyzer здійснила понад 100 інвестицій в широкий спектр секторів, включаючи енергетику, кабельне телебачення, харчові продукти і напої, сільське господарство, роздрібна торгівля.
В даний час, згідно з інформацією на сайті, компанія управляє активами вартістю близько $ 1 млрд через шість інвестструктур.
В кінці червня цього року Державна служба геології надр України (Держгеонадра) повідомила про готовність SigmaBleyzer вкласти у видобуток вуглеводнів в Україні $ 100 млн в рамках угод про розподіл продукції (УРП).
«Ми довго вивчали потенціал українських надр, особливо в сфері видобутку на нафтогазоносних ділянках. Стратегія нашої компанії - освоєння майданчиків, на яких ніколи не було промислового видобутку ... Нас цікавлять площі понад 500 кв. Км на умовах СРП. На першому етапі ми готові вкласти $ 100 млн «, - цитувала М.Блейзера прес-служба відомства за підсумками зустрічі керівників компаній SigmaBleyzer, Aspect Holding і Energy Transfer з в.о. глави Держгеонадр Олегом Кирилюком.
http://reform.energy/news/sigmableyzer-obyavila-o-sozdanii-international-fund-for-ukrainian-energy-lp-na-summu-250-mln-8647





Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами