Українська альтернативна енергетика: 22-28.10.2018

Остап Семерак: «Менше, ніж за рік в Україні розпочато близько 1,5 тисяч процедур ОВД»

Україна лідирує серед країн Східного партнерства у процесі запровадження процедури оцінки впливу на довкілля, яка понад два десятиліття успішно застосовується в країнах Європейського Союзу і дозволяє прораховувати екологічні ризики ще до початку запланованої діяльності. Про це в ефірі радіо «НВ» сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.
«Закон «Про оцінку впливу на довкілля почав працювати у грудні минулого року. Зараз ми маємо діючий механізм із відкритим і прозором Єдиним реєстром. На засіданні в Люксембурзі (Друга Міністерська зустріч країн Східного партнерства) мої колеги – міністри з країн ЄС, відзначили, що механізм, який працює в Україні, як приклад може бути поширений в інших країнах», - розповів Остап Семерак.
Він нагадав, що оцінка впливу на довкілля зобов’язує cуб’єкта господарювання пройти процедуру із залучення громадськості та науковців, щоб отримати висновки щодо майбутньої планової діяльності.
«Сьогодні в Єдиному реєстрі ОВД зареєстровано майже 1,5 тисячі справ. Майже скільки процедур за рік розпочинають у Польщі. Тобто ми на правильному шляху», - резюмував Міністр екології.
Нагадаємо, 18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», який запровадив в Україні європейську модель екологічної оцінки відповідно до вимог Директиви 2011/92/ЄС та забезпечив виконання міжнародних зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Договору про Енергетичне Співтовариство, природоохоронних угод ЄЕК ООН тощо.
Він також дозволяє громадськості на ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності шляхом формування переліку питань, які будуть досліджуватися під час ОВД, впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності, а також на впровадження заходів, які зменшуватимуть вплив такої діяльності на довкілля.
Вся процедура ОВД здійснюється через Єдиний реєстр. При Мінприроди також працює телефонна «гаряча лінія» з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД. Ознайомитися із Єдиним реєстром можна за посиланням http://eia.menr.gov.ua
Також в Україні запрацював перший екологічний бот SaveEcoBot www.saveecobot.com, який агрегує низку екологічних даних, зокрема, дані з Єдиного реєстру ОВД.
Він працює в Telegram і найближчим часом буде доступним в усіх інших популярних месенджерах – Facebook Messenger, Skype та Viber, користування екоботом є безкоштовним.
Використання енергокультур для заміщення газу – спільна мета роботи Держенергоефективності з НТЦ «Біоенергія» та Міжнародною фундацією «Енергетична ферма»



Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із директором Науково-технічного центру «Біоенергія» Михайлом Гументиком та генеральним менеджером Міжнародної фундації «Енергетична ферма» (https://www.efif.org, Норвегія) Еріком Гуле підписали Меморандум про співпрацю щодо ефективного розвитку відновлюваної енергетики на користь країни.
Основна мета партнерства – сприяти залученню світових інновацій та створенню сировинної бази для успішної реалізації проектів із заміщення газу і переходу на біопаливо.
У цьому напрямку успішно працює Міжнародна фундація «Енергетична ферма» (Норвегія), яка є навчально-демонстраційним майданчиком використання різних видів відновлюваних джерел енергії (вирощування енергокультур, виробництво енергії з біомаси тощо). Зокрема, енергетична ферма «Energigården» (http://www.energigarden.no) забезпечує 98% своїх потреб саме завдяки «чистій» енергії.
На основі досвіду норвезьких енергетичних ферм у м. Борщів Тернопільської області засновано НТЦ «Біоенергія». Центр проводить дослідження та навчання щодо вирощування енергетичних культур та використання біомаси для виробництва біопалива.
Отже, спільними зусиллями сторін планується сприяти:
• розробці енергетичних планів із заміщення традиційних видів палива;
• створенню пілотних енергетичних плантацій;
• заснуванню енергетичних кооперативів із вирощування енергокультур та використання біомаси.
У Кіровоградській області побудують потужний біогазовий комплекс

У Кіровоградській області на Новомиргородському цукровому заводі будують біогазову станцію потужністю 20 МВт.
Біогазовий об’єкт будуватимуть в чотири етапи - зараз будують першу 6-ти мегаватну установку.
«Потужна біогазова станція вирішить проблему органічних відходів, які утворюються в процесі виробництва цукру. За один сезон роботи на цукровому заводі накопичується близько 90 тис. тон бурякового жому, який гниє спочатку на підприємстві до весни, а потім на полі», - розповідають інвестори.
Об’єкт зможе працювати на різних відходах: буряковому жомі, кукурудзяному силосі, курячому посліді, на гної свиней та ВРХ. Крім того, підприємство розглядає варіант очищення технологічної води до 99,8% і скидання її в пересохлий каскад ставків, який знаходиться поруч з цукровим заводом. Це дозволить поливати сільськогосподарські культури і підвищити рівень грунтових вод.
Будівництво комплексу з переробки органічних відходів перетворить відходи цукрового виробництва в сировині для виробництва електричної та теплової енергії і органічні добрива, відзначають в компанії.
«За фактом, ми будемо працювати без відходів. У технологічному процесі ми будемо отримувати без доступу кисню біогаз з вмістом метану 52-65%, насичену азотом технологічну воду з 5% залишком сухих речовин і дегістат (сухий залишок), насичений калієм, азотом і фосфором», - відзначають в компанії.
Біогаз буде спалюватися, буде генеруватися електрична і теплова енергія. Тепло планують використовувати для власних потреб підприємства: зимового обігріву силосів або для опалення овочевих теплиць, які теж планують тут побудувати.
ДТЕК і General Electric підписали контракт на поставку обладнання для 2-ої черги Приморської ВЕС

Енергохолдинг ДТЕК і американська General Electric 17 жовтня підписали договір на будівництво II черги Приморської вітроелектростанції (ВЕС) потужністю 100 МВт. Про це повідомила прес-служба ДТЕК.
Друга черга Приморської вітроелектростанції розташована на березі Азовського моря в Запорізькій обл. Підрозділ наземної вітроенергетики GE поставить для Приморської ВЕС 26 вітроелектроустановок одиничною потужністю 3,8 МВт. Дана модель вітротурбіни є однією з найбільш передових розробок GE, яка демонструє високу ефективність роботи навіть в умовах низької швидкості вітру, відзначили в прес-службі.
Будівництво II черги Приморської вітроелектростанції почнеться в IV кварталі 2018 року і планується завершити в кінці 2019 г. Це третій проект компанії ДТЕК в наземної вітроенергетики. Після будівництва II черги Приморської ВЕС портфель реалізованих проектів компанії в наземної вітрогенерації досягне 400 МВт.
Як повідомили в ДТЕК, загальні планові інвестиції в II чергу Приморської ВЕС становитимуть близько 150 млн євро, що можна порівняти з інвестиціями в будівництво I черги.
«Розвиток відновлюваної енергетики - пріоритетний напрямок в ДТЕК. Інвестиції компанії в будівництво вітрових і сонячних електростанцій вже перевищили 700 млн євро. ДТЕК на ділі підтверджує свій статус одного з найбільших національних інвесторів у відновлювану енергетику, - зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. - Це другий проект в вітрогенерації, який ми реалізуємо спільно з нашим партнером General Electric в цьому році. Наше плідне партнерство зі світовим лідером в електроенергетиці і машинобудуванні зміцнює т Україну на шляху модернізації енергетичного сектора, енергетичної безпеки та диверсифікації джерел електроенергії».
Жером Пекресс, Президент та Головний виконавчий директор GE Renewable Energy, зазначив: «Сьогодні для всіх нас в GE Renewable Energy хвилюючий день. Ми відзначаємо новий етап співпраці з компанією ДТЕК - тепер в рамках другої черги проекту Приморської ВЕС. Ми пишаємося можливістю надати нашому партнеру інноваційні вітрогенератори GE і сприяти таким чином розвитку проектів ВДЕ в Україні та досягнення намічених цілей в області генерації на основі відновлюваних джерел енергії».
Після завершення будівництва дві черги Приморської ВЕС потужністю 200 МВт будуть генерувати близько 675 млн кВтг «зеленої» електроенергії щорічно.
ДТЕК ВДЕ - операційна компанія, що управляє активами ДТЕК в сфері поновлюваних джерел енергії. Генеральний директор - Філіп Лекебуш. Компанія розвиває напрямки сонячної і вітрової енергетики. До структури компанії входять діючі Ботієвську вітроелектростанція (200 МВт), найбільша ВЕС в Україні, Тріфановская сонячна електростанція (10 МВт), Вінд Тих, підприємство, яке надає послуги з обслуговування вітротурбін. Ще три проекти знаходяться на просунутих стадіях девелопменту та будівництва: Приморська вітроелектростанція (200 МВт, 2 черги), Орловська ВЕС (100 МВт) і Нікопольська СЕС (200 МВТ).
Встановлення 100 МВт Приморської ВЕС-2 за участю світового виробника вітротурбін – ще один доказ інвестиційної привабливості «зеленої» енергетики України

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук привітав компанії «ДТЕК ВДЕ» і «GE Renewable Energy» із укладанням важливої угоди щодо встановлення II черги Приморської вітроелектростанції потужністю 100 МВт у Запорізькій області.
Станцію буде обладнано 26 вітротурбінами класу 3.8 МВт, які буде доставлено в Україну і встановлено на майданчику ВЕС у 2019 році.
Це ще одна важлива інвестиція у розмірі 150 млн євро у розвиток вітроенергетики України.
Після завершення будівництва обидві черги Приморської ВЕС загальною потужністю 200 МВт генеруватимуть близько 675 млн кВт.год «зеленої» електроенергії щорічно.
«Запуск чергового «зеленого» проекту у співпраці з іноземними партнерами красномовно свідчить, що ми запровадили ефективне інвестиційно-сприятливе законодавство», - повідомив С.Савчук під час урочистого укладання угоди.
В Україну охоче заходять такі потужні компанії із світовим ім’ям, як «General Electric», що посідає 4-е місце серед найбільших виробників вітротубін у світі. Компанія встановила 35 тис. вітрових турбін та 400 ГВт потужностей відновлюваної енергетики у світі.
C.Савчук нагадав, що сьогодні для інвесторів та бізнесу на законодавчому рівні запроваджено стимулюючий «зелений» тариф, а також можливість укладати довгострокові договори купівлі-продажу «чистої» електроенергії.
«Щоб забезпечити збалансований та передбачуваний розвиток відновлюваної енергетики, ми плануємо поетапний перехід на систему аукціонів із 2020 року», - зауважив С.Савчук.
Аукціони будуть обов’язкові для ВЕС потужністю більше 20 МВт. Передбачається, що бізнес зможе укладати договори на продаж «зеленої» електроенергії на 20 років.
Завершуючи виступ, С.Савчук закликав інвесторів та бізнес продовжувати активну роботу у «зеленій» енергетиці на користь економіки України.
Реєстрації електромобілів в Україні за 9 міс. зросли на 54%

Реєстрації електромобілів в Україні в січні-вересні 2018 року зросли на 54% порівняно з аналогічним періодом 2017 року, до 3798 од., що також на 533 шт. більше, ніж за весь 2017 рік, повідомляє Федерація роботодавців автомобільної галузі України (ФРАГ) на основі аналізу даних МВС.
За їхньою інформацією, в цю цифру ввійшли первинні та вторинні реєстрації електромобілів, а також ввезені з-за кордону авто (за посвідченням митниці або ВМД), тоді як перереєстрації та тимчасові реєстрації до статистики не входять.
У загальній кількості реєстрацій на частку первинних припадають 35,5%, або 1 348 авто (за 9 міс. 2017 року - 36,1%, або 891 авто). Вторинні реєстрації становили 2287 од. (60,2%) проти 1325 од. (53,7%), ввезені з-за кордону - 163 од. (4,3%) проти 251 од. (10,2%) роком раніше.
«І якщо в першому кварталі кількість реєстрацій автомобілів з електроприводом майже не зросла, то в другому і третьому кварталах українці почали активно використовувати пільгові умови ввезення електромобілів», - констатує ФРАГ.
Як повідомлялося, з 1 січня 2018 року терміном на рік скасовано ПДВ і акциз на імпорт електрокарів, а ввізне мито не сплачується при їх ввезенні з 2016 року.
«Отже, третій квартал показав приріст 40% порівняно з другим і 117% порівняно з третім кварталом минулого року. За умови збереження таких темпів зростання в четвертому кварталі кількість реєстрацій може вперше перевищити 2 тис. од.», - констатують у федерації.
П’ятірка лідерів за кількістю реєстрацій електромобілів залишилася незмінною: на першому місці з великим відривом тримається Nissan (+2492 од., або 65,6% усіх реєстрацій), далі йдуть Tesla (267 од., 7% усіх реєстрацій) і BMW (251 од., 6,6% усіх реєстрацій). На четвертому місці - Renault (138 авто, або 3,6%), п’яте посідає Mercedes-Benz (121 авто, або 3,2%).

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами