Українська альтернативна енергетика: 22-28 листопада 2021

image_2021-11-29_09-34-26

Дергачівська громада стає взірцем енергетичної незалежності
Станіслав Ігнатьєв
Багато сотень раз заголовки публікацій у харківських медіа були насичені обуренням громади міста Дергачі (розташованого на північ від Харкова): сусід громади - велике звалище (Дергачівський полігон твердих побутових відходів - ТПВ), що здійснює негативний вплив на стан атмосферного повітря, фільтратом забруднюються поверхневі і підземні води, змінюється місцева фауна, яка харчується на полігоні. Звалище стало пристанищем відходів із 1,5-мільйонного Харкова. Нарешті, 2 роки тому відбувся старт активного діалогу Харківської міської ради і Дергачівськоі громади, спрямований на впровадження проекту із рекультивації полігону ТПВ. А вже сьогодні - на результа рваному Дергачівському полігоні твердих побутових відходів висаджують тисячі дерев та кущів.
Озеленення - завершальний етап рекультивації старого полігону. Раніше для запобігання потраплянню полігонного газу в атмосферу його вкрили геомембраною, зверху уклали шар фільтрації і насипали грунт. Загалом заплановано висадити саджанці 2,6 тис. ялівцю та 200 спіреї, а також саджанці тополь. Площа посадки складає 13 га. Нагадаємо, що в рамках проекту з рекультивації у тілі старого полігону пробурили 35 свердловин для видобутку біогазу, який перероблятиметься на електроенергію. Її використовуватимуть для електропостачання промислового майданчика сміттєпереробного комплексу, а надлишки відправлятимуться на Дергачівську підстанцію.
Нагадаю, що екологізація і енергомодернізація Дерначівськоі громади розпочалась у 2015 році із запуску котельні на біомасі (паливних деревинних пілетах) за підтримки Японського агентства з міжнародного співробітництва (JICA) в рамках проекту «Пілотне дослідження з передачі Україні технологій малих і середніх підприємств щодо обладнання з виготовлення пелет з біомаси, а також бойлерів на біомасі». В результаті проведеної заміни котельного обладнання економія природного газу по котельні складе 125,7 тис. м3 або 962,9 тис. гривень. Модернізована котельня вже опалює Дергачівську гімназію №3, в якій навчається 1500 дітей. Крім того, котел працює на пелетах, виготовлених також на японському обладнанні: встановленому у місті Куп’янську пелетномк заводі (пелетайзері) за кошти японського гранту. А сьогодні, Дергачі стають справжнім взирцем дружньої до довкілля та енергонезалежними об’єктами соціальної сфери громадою.
Україна може замістити до 1 млрд м3 газу за рахунок утилізації сміття
Українські міста можуть економити до 1 млрд.м3 газу на рік завдяки теплу, виробленому шляхом енергетичної утилізації сміття.
Про це сказав виконавчий директор ДК «Кліар Енерджі» Сергій Савчук у ході круглого столу щодо розвитку в Україні сфери управління відходами, передає Kosatka.Media.
«В містах з центральною системою теплопостачання і великими обсягами накопичення сміття є перспективи щодо заміщення газу поновлюваним паливом з відходів – RDF (Refuse Derived Fuel) або SRF (Solid Recovered Fuel), - каже він. – Сміття, з якого вилучили вторинну сировину: макулатуру, склобій, пластик і метал, а також органіку, - близько 1/3 відходів може використовуватися як сировина для майбутнього RDF-палива: масу подрібнюють та пресують у брикети або гранули».
За словами Сергія Савчука, енергетична утилізація сміття підходить для Києва, Одеси, Харкова, Житомира, Тернополя, Луцька, Львова та інших, де утворюється значна кількість твердих побутових відходів.
«Щоб міста почали економити на опаленні, важлива позиція керівників місцевих та обласних адміністрацій, адже у зв'язку з прийняттям закону про децентралізацію дуже багато залежить від місцевих громад, - наголосив він. - Сьогодні вони об'єдналися, а значить, мають більше ресурсів для реалізації важливих проектів».
Сміття - це золото під ногами, якщо правильно ним розпорядитися, переконаний Сергій Савчук.
«Міжрегіональні звалища, на які щорічно потрапляє 150 тис. тонн сміття на рік і більше - це непочатий край роботи з муніципалітетами, з урядовими установами, - пояснює він. - Для порівняння, на звалище в Одесі, яким ми керуємо, вивозиться 330 тонн на рік, у Тернополі – 135 тисяч тонн».
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-mozhe-zamistiti-do-1-mlrd-m3-gazu-za-rakhunok-utilizatsii-smittya/


Україна зобов'язалася повністю погасити борги перед ВДЕ-генерацією до кінця року - Меморандум з МВФ

Україна взяла на себе зобов'язання погасити заборгованість перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел(ВДЕ) і забезпечити 100-відсоткові розрахунки перед ВДЕ-генерацією з 2022 року.
Про це йдеться у тексті оновленого меморандуму про економічну економічну і фінансову політику між Україною і МВФ за програмою stand-by, передає Енергореформа.
"Ми активізуємо наші зусилля щодо запобігання накопиченню квазіфіскального дефіциту в енергетичному секторі, - зазначається у документі. - З цією метою ми зобов'язуємося ліквідувати заборгованість перед виробниками відновлюваної енергії і запобігти накопиченню боргу в майбутньому".
Згідно з новими кількісними критеріями, Україна повинна забезпечити відсутність боргів перед відновлюваною генерацією станом на кінець 2021 року і кінець березня 2022 року.
Як випливає з тексту меморандуму, зобов'язання щодо забезпечення повних розрахунків за електроенергію перед ВДЕ-генерацією буде забезпечено, зокрема, за рахунок встановлення достатнього тарифу на передачу електроенергії для НЕК "Укренерго", з якого фінансується різниця між ринковою ціною електроенергії та законодавчо встановленими "зеленими" тарифами.
Станом на кінець 2020 року загальна заборгованість держпідприємства "Гарантований покупець" ("ГарПок") перед ВДЕ-генерацією становила 25,6 млрд гривень, на кінець червня 2021 року - 16,3 млрд гривень, йдеться у меморандумі.
НЕК "Укренерго" у середині листопада перерахувала ДП "Гарантований покупець" 19,3 млрд гривень від випуску єврооблігацій під державні гарантії для погашення заборгованості з оплати електроенергії, виробленої відновлюваними джерелами.
Таким чином, був повністю закритий борг за 2020 рік перед усіма компаніями, за винятком ДТЕК ВДЕ, а також частково борг за 2021 рік.
3 млрд грн від євробондів "Укренерго", на які претендує ДТЕК ВДЕ, ще залишаються на рахунках"ГарПока".
А "Укренерго" ще не перерахувала" ГарПоку " близько 2,3 млрд грн від євробондів, маючи намір це зробити, судячи з усього, за результатами року.
3 листопада НЕК "Укренерго" оголосило про успішне розміщення п'ятирічних єврооблігацій на суму $825 млн (еквівалент 21,69 млрд грн) з прибутковістю 6,875%.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-zobov-yazalasya-povnistyu-pogasiti-borgi-pered-VDE-generatsi-yu-do-kintsya-roku-Memorandum-z/


Українські домогосподарства отримали від держави на енергоефективні заходи 3,5 млрд гривень

В Україні понад 870 тисяч домогосподарств отримали допомогу від держави на енергоефективні заходи у розмірі майже 3,5 млрд гривень.
Як заявила заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна, такі результати Державної програми з енергоефективності за 7 років, передає saee.gov.ua.
«Впровадження заходів з енергоефективності – це важливий етап підготовки до опалювального сезону: це може бути утеплення будинку, заміна вікон чи паливних котлів або ж модернізація систем водо- та теплопостачання, - зазначила вона. - Як показує досвід, домогосподарства, які підійшли комплексно до заходів енергоефективності, заощаджують до 40% на оплаті за енергоресурси».
Завдяки ухваленому в жовтні Закону про енергоефективність з наступного бюджетного року у проекті Держбюджету щорічно мають передбачатися видатки на програми з енергоефективності у розмірі не менше 1% видаткової частини бюджету, а це приблизно 14,5 мільярдів гривень.
Ще одне нововведення Закону – новий формат платіжки за комунальні послуги. Вона міститиме детальну інформацію про споживання енергії та порівняння поточних показників з минулорічними. Кожен зможе проаналізувати ефективність власного використання енергоресурсів та скористатися доступними програмами якості послуг з постачання природного газу та електричної енергії.
«Головна мета енергоефективності – це не лише збереження та раціональне використання наших енергоресурсів, це і комфортні умови життя для кожного українця», – наголосила Юлія Підкоморна.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainski-domogospodarstva-otrimali-vid-derzhavi-na-energoefektivni-zakhodi-3-5-mlrd-griven/


В Україні створять офіс з супроводу та експертизи «зелених» інвестиційних проектів

В Україні планують створити офіс з супроводу та експертизи «зелених» інвестиційних проектів.
Про це заявив голова Держенергоефективності Валерій Безус на зустрічі із представниками ПРООН присвяченій обговоренню найбільш актуальних напрямів співпраці у рамках нещодавно укладеного двостороннього меморандуму, передає saee.gov.ua.
«Розглядаємо можливості створення на базі Держенергоефективності технічного офісу з супроводу та експертизи «зеленості» інвестиційних проектів, які фінансуються за кошти державного і місцевих бюджетів», - зазначив він.
Держенергоефективності також вивчає можливості реалізації перших пілотних проектів з випуску «зелених» облігацій різними категоріями емітентів, а також запровадження механізму видачі гарантії походження енергії.
«У фокусі уваги – створення законодавчої бази для запуску механізму видачі гарантії походження енергії, - каже Валерій Безус. - Взявши на себе міжнародні зобов’язання і розбудовуючи такий механізм гарантії походження енергії, відповідальну роль несе саме держава та державні органи, як суб’єкти публічного права і цей механізм має бути якісним і ефективним».
Запровадження механізму видачі гарантії походження енергії - важливий інструмент для підвищення конкурентоспроможності українських товарів на європейському ринку як таких, які вироблені з використанням «зеленої» енергії різних видів. Це вагома частина підготовки перед запуском в ЄС механізму прикордонного вуглецевого регулювання.
Сторони домовилися проаналізувати усі наявні виклики та розпочати співпрацю у напрямах запровадження гарантій походження енергії та розвитку ринку «зелених» облігацій.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-stvoryat-ofis-z-suprovodu-ta-ekspertizi-zelenikh-investitsiynikh-proektiv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами