Українська альтернативна енергетика: 21-27.10.2019

vde-3

Українські та катарські компанії співпрацюватимуть в енергетичній сфері


Олексій Оржель обговорив питання залучення інвестицій до енергетичного сектору України з представниками катарської делегації, до якої увійшли представники компанії «Nebras Power».
Міністр подякував за інтерес до енергетичного сектору України та окреслив пріоритети міністерства, яке віднині поєднує екологічний та енергетичний напрямки.
Також ознайомив із ситуацією в енергетичному секторі, інвестиційним кліматом в Україні у сфері відновлюваних джерел енергії та можливостями щодо подальшого впровадження проектів. Міністр звернув увагу на потребу будівництва балансуючих потужностей у зв’язку із стрімким розвитком ВДЕ.
Олексій Оржель окреслив напрямки роботи для зміцнення енергетичної незалежності, наголосив на важливості розвитку відновлюваних джерел енергії та постачання скрапленого газу до України.
Сторони дійшли згоди щодо налагодження співпраці між українськими та катарськими інвестиційними та енергетичними компаніями.
У зустрічі взяли участь Костянтин Чижик, заступник Міністра енергетики та захисту довкілля з питань європейської інтеграції; Олена Колтик, радник Міністра енергетики та захисту довкілля України; Олександра Козловська, начальник Управління міжнародного співробітництва; Андрій Борейко, т.в.о. начальника відділу Аравійського півострова Департаменту країн Близького Сходу та Африки МЗС.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=24C22BDCDEE07054C3EB73F53150DB61.app1?art_id=245405725&cat_id=35109%20


ЄБРР розглядає нову програму фінансування розвитку ВДЕ в Україні в рамках «зелених» аукціонів

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) розглядає можливість надання Україні нової програми фінансової підтримки розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в рамках запланованої до запуску в 2020 році системи «зелених» аукціонів, повідомила старший банкір департаменту електроенергії ЄБРР Ольга Єрьоміна в ході спілкування з журналістами в Києві у вівторок, передає Енергореформи.
«Це буде нова програма. Ми сподіваємося, що там буде більш тривала підтримка (остання програма покривала два роки). Сподіваємося також, що під аукціони ми виділимо великі обсяги коштів, хоча це буде залежати від того, як українська сторона визначить квоти (підтримки для різних видів ВДЕ - ІФ) в рамках аукціонів», - сказала вона після «круглого столу». «Нові виклики для української відновлюваної енергетики в разі змін умов державної підтримки» в Києві у вівторок.
Єрьоміна також зазначила, що в даний час ЄБРР вже виділив грантове фінансування на надання українській стороні консультантів, які будуть сприяти Міністерству енергетики та захисту навколишнього середовища і іншим залученим відомствам в підготовці до впровадження нової системи підтримки ВДЕ.
Коментуючи раніше оприлюднений на сайті ЄБРР проєкт додаткового фінансування в сумі EUR200 млн у рамках програми USELF (Ukraine Sustainable Energy Lending Facility), вона додала, що в разі її затвердження, значна частка коштів буде спрямована на фінансування раніше наданих ВДЕ-проєктів по «зеленому» тарифу.
«Фактично ця програма розрахована на проєкти, які до нас надійшли раніше, а також на забезпечення плавного переходу до аукціонів, щоб не було негативних сигналів інвесторів», - підсумувала вона.
Як повідомлялося, в квітні 2019 року Верховна Рада прийняла закон 2712-VIII, яким з 2020 року вводяться «зелені» аукціони і закріплюється обов’язкова участь в них інвесторів сонячних електростанцій (СЕС) потужністю понад 1 МВт і вітроелектростанцій (ВЕС) більше 5 МВт (або одна турбіна). Закон замінює систему держпідтримки об’єктів альтернативної енергетики в вигляді «зеленого» тарифу системою «зелених» аукціонів, в рамках якої підтримку держави буде отримувати інвестор, який запропонував на аукціоні найменший тариф на е / е, вироблену об’єктом.
http://reform.energy/news/ebrr-rassmatrivaet-novuyu-programmu-finansirovaniya-razvitiya-vie-v-ukraine-v-ramkakh-zelenykh-auktsionov-12710


На Херсонщині бельгійці поставлять 22 вітряка до 150 м заввишки: будуть виробляти електрику

У Білозерському районі ТОВ «Придніпровські Лани» побудує вітроелектростанцію «Придніпровськ» потужністю 100 МВт. Про це сказано в повідомленні компанії в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля. Планується, що в рік вона буде виробляти 350 ГВт-год. Для цього побудують 22 вітрових електроустановки потужністю від 4,5 до 5,7 МВт. Висота веж - 118-150 м. Діаметр ротора - 149-163 м. При них побудують центральну трансформаторну підстанцію 35/154 кВ та диспетчерський пункт.
До ВЕС прокладуть 25 км підземних ліній збору потужності напругою 35 кВ і оптоволоконний кабель лінії зв’язку такої ж довжини.
Повітряна лінія електропередачі довжиною 2,1 км з напругою 154 кВ буде проведена від станції до існуючої повітряної лінії.
Територія станції орієнтовно складе 6450 га. Термін експлуатації - 25 років.
Компанія «Придніпровські Лани» належить бельгійському холдингу Greenworx. Іншими ВЕС холдингу в Україні раніше керував 1-й заст. міністра енергетики та захисту природи Віталій Шубін.
https://khersondaily.com/news/na-hersonschine-belgijtsy-postavjat-22-vetrjaka-do-150-m-vysotoj-elektrichestvo-vyrabatyvat-budut-


Калинівський район переходить на енергію сонця

Дві сонячні електростанції загальною потужністю 39 мегават планують здати в експлуатацію вже в грудні цього року в селі Павлівка Калинівського району. Більше ста тисяч панелей, щороку зменшить шкідливі викиди вуглецю в атмосферу на 41 тисячу тонн та забезпечать електрикою 23 тисячі домогосподарств. Про це дізнавався кореспондент Vlasno.info.
— Для нашої громади лише одні плюси, - розповів сільський голова Павлівки Віктор Кособудський, - крім того, що ми збережемо нашу природу, будівництво сонячної електростанції економічно вигідно для громади. Це не малі доходи в бюджет та створення нових робочих місць.
За словами Віктора Кособудського, щорічно бюджет Павлівки отримуватиме 2,7 мільйона гривень від оренди землі. За рахунок цих коштів у селі побудують, ще один корпус дитячого садка.
На час будівництва станції роботу отримали 100 людей. Після завершення проекту на станції працюватимуть десять чоловік обслуговуючого персоналу. Поки реалізується проект сонячної станції, розбудовується інфраструктура району: проходить модернізація та переоснащення мереж, будуються нові під’їзні дороги до об’єкту.
Наразі у Вінницькій області на етапі будівництва знаходяться три сонячні електростанції загальною потужністю понад 59 МВт. Їх будують в селах Плисків та Біляшки Погребищенського району та в самому Погребищі.
Загалом на Вінниччині енергія сонця виробляє понад 137,5 МВт.
http://vlasno.info/spetsproekti/2/ecology/item/32182-kalynivskyi-raion-perekhodyt-na-e


7,5 МВт на цукровому заводі по просунутої технології в Україні

Особливістю є вертикальні металеві реактори з центральної мішалкою, що забезпечує кращий тепло- і масо-обмін.
Новозбудована станція відрізняється від усіх існуючих набором устаткування. Це єдина станція в Україні з завантажувачем твердої сировини-хвостиків буряків з камене-уловлювачем, подвійною фільтрацією біогазу, особливими економними теплообмінниками, найсучаснішою лабораторією. Вироблення електроенергії по 10 kV, а не 0,4 kV, що скорочує втрати на трансформацію. Станція має зразкову культуру виробництва. Висновок на 100% потужності запланований за 5 міс.
http://zorg-biogas.com/about/news/17212?lang=ru


Очищення промислових стічних вод. Досвід компанії «Люстдорф»

Очищення промислових стічних вод – надактуальна на сьогоднішній день тема. Стан водойм і підземних вод в Україні досяг катастрофічної позначки: більше 60% води в Україні визнано непридатною для пиття. За статистикою Державного агентства водних ресурсів України, загальний обсяг скидання забруднених стічних вод становить 952 млн м3.
Ситуація критична, але все ж її можна вирішити: промислові підприємства перед тим, як відправити відпрацьовану воду у водойми, повинні її очищати. Так роблять у Європі, і це стандартна практика для всіх розвинених країн, які дбають про екологію. На жаль, в Україні це поки ще далеко не норма, адже в очистку потрібно вкладати значні ресурси.
Компанія «Люстдорф», яка є одним із лідерів українського молочного виробництва, першою створила очисні споруди поряд з підприємством в м.Іллінці (Вінницька обл.). Ці станції за добу очищають два мільйони літрів води, що за обсягом можна порівняти з 5-ма наповненими шкільними басейнами.
У створення проекту було інвестовано 6,5 млн доларів, а його реалізація тривала протягом шести років. До роботи залучалися кращі європейські фахівці з питань технології очищення стічних вод. Розробку технології та постачання обладнання здійснювала компанія з Німеччини Hager Elsasser Gmbl. А безпосередньо самим запуском займалася польська компанія WaWaTech.
Площа очисного комплексу становить 7,3 тис. м², а завдяки автоматизації багатьох процесів, для стабільної роботи споруд задіяно лише 8 співробітників. Результат такої переробки – це очищена вода, яка відправляється у водойми, біогаз, що забезпечує власні потреби очисних споруд та мінеральні добрива. Обсяг отриманого біогазу становить близько 1,2 тис. м3 на день, а мінеральних добрив – 2-3 м3. І як доводять лабораторні дослідження, стічні води, що пройшли процес очищення, виявляються чистішими, ніж самі природні водойми, куди вони надходять!
Один із власників компанії «Люстдорф» Олег Васильєв прокоментував: «Впровадження подібних очисних споруд має стати пріоритетом для всіх промислових підприємств України без винятку. У будь-якій європейській країні це давно стало нормою, оскільки жити лише сьогоднішнім днем не можна. Як лідери українського виробництва, ми відчуваємо свою відповідальність і обов’язок дотримуватися європейських стандартів та впроваджувати їх в Україні. Ми розуміємо необхідність збереження екології для майбутніх поколінь. І закликаємо українські підприємства почати будувати власні очисні споруди. Ми з радістю поділимось досвідом, саме тому запрошуємо всіх зацікавлених до нас – подивитись на власні очі, як усе працює».
Соцпортал розпитав працівників «Люстдорфу» про роботу заводу:
• Що було до того, як були споруджені очисні споруди?
- Раніше всі стоки і брудні води, отримані в процесі виробництва молока, а саме під час миття молоковозів чи заводських систем, відправляли на міські стоки. У нас була домовленість з містом – і все йшло туди. Втім, розуміючи свою відповідальність перед суспільством за навколишнє середовище, ми прийняли рішення побудувати власні очисні споруди.
По-перше, міські стоки не могли впоратися з об’ємами. По-друге, вони не давали якісної очистки води, що погано впливало на екологію. Перед початком будівництва власних очисних систем еколог разом з власником компанії відвідували європейські молокозаводи, аби зрозуміти, як це працює закордоном.
Після вивчення цього питання в Європі – ми запросили підрядників з Німеччини та Польщі. Чому не взяли українські компанії? У нас немає потрібних спеціалістів, які знають, вміють і розробляють подібні проекти. Після цього шість років тривало будівництво, налаштування та запуск очисних споруд. В результаті – сьогодні ми можемо презентувати цей проєкт, - Олександр Юрчак, керівник очисних споруд “Люстдорф”
• Як ви поводитесь з упаковкою типу TetraPak? Переробляєте її?
- Для нас дуже важлива переробка. Так само, як і для нашого європейського партнера, компанії TetraPak, у якого ми купуємо упаковку для продукцїї. Ми турбуємося про екологію, тому в нас є спеціальні пункти, де ми все це і переробляємо. До речі, з переробленої упаковки видавництва вже навіть створюють книжки, - Наталія Веремчук, директорка з маркетингу «Люстдорф»
• Звідки берете молоко? Купуєте у населення?
- Ми не купуємо молоко у населення. Чому? Воно не відповідає тим нормам і стандартам, що потрібні при виробництві молока. Тому ми вже достатньо давно співпрацюємо з фермерськими господарствами, у яких і купуємо молоко. Зараз співпрацюємо з більш ніж 30-ма українськими господарствами, - Любов Поліщук, головний технолог Люстдорф.
https://socportal.info/2019/10/16/ochischennja_promislovih_stichnih_vod_dosvid_kompaniji_ljustdorf.html


На Одещині побудують сонячну станцію виключно за кредитні кошти європейського банку

Поблизу села Білолісся Татарбунарського району Одеської області побудують нову сонячну електростанцію потужністю 14 МВт.
СЕС зведуть на непридатному для сільського господарства солончаковому ґрунті.
Примітно, що проект у сфері сонячної енергетики вперше фінансується європейським банком без участі вітчизняних фінансових структур: понад 12 млн євро терміном до 9 років під 3,85% річних були надані одним з найбільших банків Польщі Bank Pekao s.a.
Інвестором з української сторони виступила компанія «Ред Форест», яка входить до групи «Хорос» Юрія Качанова і спеціалізується на прокладанні ліній електропередач великої потужності.
Генеральним підрядником проекту став відомий польський виробник сонячних панелей Hanplast, який для цього відкрив своє представництво в Україні під керівництвом відомого фахівця Хенріка Едрея.
«У 3,85% річних входять банківські відсотки, а також відсотки генеральному підряднику і страхові послуги міжнародної корпорації Kuke, - пояснює технічний директор представництва Hanplast в Україні Олег Ворошиловський. – Для розвитку« зеленої» енергетики в Україні потрібні кредити за європейським зразком - дешеві і довгострокові, а українські банки поки не можуть нам цього запропонувати».
В ЄС будівництво невеликих сонячних станцій потужністю до 1 мегават банки кредитують терміном більш ніж на 10 років під 0,5-1,5% річних, зауважує він. «З українськими кредитами будувати сонячні електростанції зазвичай невигідно, особливо тепер, коли з наступного року «зелений» тариф зменшиться на 20%, - говорить Олег Ворошиловський. - Завдяки європейському банку ми маємо можливість побудувати СЕС потужністю 14 МВт, яка окупиться за 4-5 років».
За словами директора компанії «Ред Форест» Володимира Скомороха, зараз до будівництва залучено понад 200 робітників. Оскільки компанія зареєстрована безпосередньо в селі Білолісся, податки та орендна плата за територію надходитимуть до бюджету селищного товариства.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Odeshchyni-pobuduyut-sonyachnu-stantsiyu-potuzhnistyu-14-MVt-vyklyuchno-za-kredytni-koshty-yevrop/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами