Українська альтернативна енергетика: 21-27.09.2020

-117074748-gettyimages-467860716

У Міненерго назвали дату зелених аукціонів по вітрових електростанціях

В.о. міністра енергетики України Ольга Буславець заявила, що аукціони на будівництво вітроелектростанцій розпочнуться в 2021 році.
«Коли ми аналізували ситуацію, за всіма зобов’язаннями до 2020 року потужностей сонячної генерації було побудовано майже в півтора рази більше, ніж було заплановано. При цьому план по вітростанціям був виконаний всього на 50%. Це говорить про те, що необхідно переглянути підходи щодо стимулювання ВДЕ. На сьогодні зелений тариф врегульовано, система аукціонів вдосконалюється, в наступному році ми почнемо їх проводити. Ми проводимо роботу, щоб визначити квоти підтримки інвесторам в ВДЕ. Шукаємо оптимальні місця для будівництва», – уточнила керівник Міненерго, передає портал «Дело».
За словами Буславець, українська енергосистема потребує 2 гігават балансуючих поужностей потужностей в 2021. Газопроршневі станції можна буде будувати на місці колишніх ТЕЦ.
Нагадаємо, в липні в Раді розблокували закон про урізання «зелених» тарифів.
До цього ВР  прийняла в цілому законопроект №3658 щодо удосконалення умов підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел. Документ передбачає скорочення «зелених» тарифів для вітроелектростанцій, введених в експлуатацію до 2020 року, на 7,5%, для сонячних – на 15%.
https://ua.news/ua/v-mynenergo-nazvaly-datu-zelenyh-auktsyonov-po-vetroelektrostantsyyam/
 
 
Впровадження «зеленого» курсу стимулюватиме Україну реформувати енергосистему

Ключем до кліматичної нейтральності України є енергоефективність та виробництво енергії з ВДЕ.
Про це під час 11-й Європейсько-українського енергетичного дня сказала в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.
«З реалізацією європейського «зеленого» курсу пов’язані виклики, обумовлені комплексом складних проблем в енергетичному секторі та системною кризою в економіці, яка поглиблена пандемією. Ми на сьогодні багато робимо багато, щоб мінімізувати ці кризові явища», — сказала Буславець.
На її думку, «зелений» курс — це стимул для України стати сильнішою як держава.
«Під час реалізації цього курсу важливо забезпечити безпеку, стабільну роботу енергетичної системи шляхом проведення якісної реформи. У цьому контексті треба визначити прагнення України системно здійснювати заходи з підвищення енергоефективності та розвитку ВДЕ», — зазначила Буславець.
Вона підкреслила, що енергоефективність — це ключ до кліматичної нейтральності, а також зниження споживання ресурсів.
«На сьогодні Міненерго розробило національний план енергоефективності до 2030 року, там дійсно є дуже амбітні цілі для нашої країни. Цей план має певні індикатори для виконання у 2021, 2025, 2030 роках», — додала Буславець.
http://oilreview.kiev.ua/2020/09/17/vprovadzhennya-zelenogo-kursu-stimulyuvatime-ukra%d1%97nu-reformuvati-energosistemu/
 
 
ЄС реалізує проект із підтримки "зелених" інновацій в Україні обсягом EUR10 млн - Рябчин

Україна та ЄС на саміті 1 жовтня планують укласти угоду про реалізацію проекту з підтримки інновацій, пов'язаних із відновлювальною енергетикою та енергоефективністю, обсягом EUR10 млн, повідомив радник віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Олексій Рябчин.
"Хочу подякувати ЄС за підтримку 10-мільйонного проекту, який називається кейс і який буде підписаний на саміті Україна-ЄС 1 жовтня. Там є велика підтримка і проектів із European Green Deal, і екологізації, і декарбонізації", - сказав Рябчин під час 11-го Енергетичного дня, організованого Європейсько-українським енергетичним агентством у четвер.
За його словами, Україна має величезний потенціал щодо "зелених" інновацій, але компанії, представлені в цьому напрямі, часто демонструють недостатню інституційну спроможність працювати з грантами, домагатися підтримки проектів.
"І ось саме цей 10-мільйонний проект створить інноваційний центр, який, зокрема, допомагатиме підвищувати здатність українських інституцій працювати з грантами. Ціль його запуску - ідентифікувати проблему та знайти її вирішення", - роз'яснив Рябчин завдання майбутнього проекту.
За його словами, Європа має велику кількість вільних коштів, які можуть бути спрямовані на підтримку українських проектів, але "ми не повною мірою використовуємо навіть ті, які вже надані".
Він також повідомив про намір уряду після пандемії розробити програму із відновлення економіки Green recovery, що передбачає план заходів для бізнесу. "Green recovery буде наскрізною тематикою, за якою європейці оцінюватимуть нашу економіку", - зазначив радник віце-прем'єра.
Водночас він висловив думку про необхідність суттєвого розширення повноважень, штату та фінансування Держенергоефективності з метою формування на його базі центру з реалізації завдань European Green Deal.
"Необхідна трансформація Держенергоефективності в справжнє зелене агентство, функції якого охоплюватимуть і напрями, пов'язані з кліматичними проблемами, і з декарбонізацією. Воно має стати основним партнером уряду із реалізації Green Deal", - пояснив Рябчин.
https://ua.interfax.com.ua/news/investments/688621.html
 

Україна має намір співпрацювати з Великобританією в енергетичному секторі

Україна і Великобританія планують співпрацю в реформуванні вугільної галузі, розвитку «зеленої» енергетики і в контексті декарбонізації економіки в цілому.
Про це повідомляє пресслужба Міненерго.
Під час зустрічі з міністром бізнесу, енергетики і промислової стратегії Великобританії Квасі Квартенга в.о. міністра енергетики України Ольги Буславець зазначила, що Україна слідує європейським і світовим трендам розвитку.
«Україна розпочала діалог з ЄС в рамках імплементації «зеленого курсу» і Європейської Зеленої Угоди, яка повинна до 2050 року перетворити Європу в перший кліматично нейтральний континент», – зазначила Буславець.
У той же час Україна вже зараз рухається в напрямку розвитку «зеленої» енергетики і зацікавлена ​​в спільних проектах.
«Для нас була б дуже важливою є допомога уряду Великобританії в рамках реалізації проектів «Energy Storage», які є важливими для нашої енергосистеми і подальшого розвитку «зеленої» генерації», – зазначила т.в.о. міністра.
Ольга Буславець також приділила увагу планам розвитку водневої енергетики.
«Україна має значний потенціал «зеленого» водню. До кінця року планується почати підготовку Стратегії розвитку даної сфери в Україні. Ми сподіваємося на результативну співпрацю при здійсненні заходів щодо розвитку і інтеграції водневих технологій», – зазначила вона.
Окремо сторони обговорили питання трансформації вугільних регіонів, в якій Великобританія досягла значного успіху.
Як зазначила Ольга Буславець, Україна розглядає можливість участі в Безвугільному енергетичному альянсі для залучення інвестицій для початку нових проектів на територіях вугільних мономіст.
https://oilpoint.com.ua/ukrayina-maye-namir-spivpraczyuvaty-z-velykobrytaniyeyu-v-energetychnomu-sektori/?lang=uk
 
 
ЄС реалізує проект з підтримки "зелених" інновацій в Україні обсягом EUR10 млн – Рябчин

Україна і ЄС на саміті 1 жовтня планують підписати угоду про реалізацію проекту з підтримки інновацій, пов'язаних з відновлювальною енергетикою і енергоефективністю, об'ємом EUR10 млн, повідомив радник віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Олексій Рябчин.
"Хочу подякувати ЄС за підтримку 10-мільйонного проекту, який називається кейс і який буде підписаний на саміті Україна-ЄС 1 жовтня. Там є велика підтримка і проектів по European Green Deal, і екологізації, і декарбонізації", - сказав Рябчин в ході 11 -го Енергетичного дня, організованого Європейсько-українським енергетичним агентством 17 вересня, передає енергореформи.
За його словами, Україна має величезний потенціал по "зеленим" інноваціям, але компанії, представлені в цьому напрямку, часто демонструють недостатню інституційну спроможність працювати з грантами, домагатися підтримки проектів.
"І ось саме цей 10-мільйонний проект створить інноваційний центр, який, в тому числі, буде допомагати підвищувати здатність українських інституцій працювати з грантами. Мета його запуску - ідентифікувати проблему і знайти її рішення", - роз'яснив Рябчин завдання майбутнього проекту.
За його словами, Європа має велику кількість вільних коштів, які можуть бути спрямовані на підтримку українських проектів, але "ми  неповною мірою використовуємо навіть ті, які вже надані".
Він також повідомив про намір уряду після пандемії розробити програму по відновленню економіки Green recovery, що передбачає план заходів для бізнесу. "Green recovery буде наскрізною тематикою, по якій європейці будуть оцінювати нашу економіку", - зазначив радник віце-прем'єра.
У той же час він висловив думку про необхідність істотного розширення повноважень, штату та фінансування Держенергоефективності з метою формування на його базі центру з реалізації завдань European Green Deal.
"Необхідна трансформація Держенергоефективності в "зелене" агентство, функції якого будуть охоплювати і напрямки, пов'язані з кліматичними проблемами, і декарбонізацією. Воно повинно стати основним партнером уряду по реалізації Green Deal", - пояснив Рябчин.
http://reform.energy/news/es-realizuet-proekt-po-podderzhke-zelenykh-innovatsiy-v-ukraine-obemom-eur10-mln-ryabchin-15482

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами