Українська альтернативна енергетика: 21-27.01.2019


Давос: Україні дають інвестиції на одну з найбільших вітроелектростанцій Європи

У присутності Президента України Петра Порошенка в Давосі відбулось підписання Угоди між норвезькою компанією NBT, французькою компанію Total Eren та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо проекту «Сиваш».
Пакет документів передбачає фінансування на 150 млн євро будівництва найбільшої вітрової електростанції в Україні та однієї з найбільших вітроелектростанцій Європи загальною вартістю близько 400 млн євро, повідомляє прес-служба Глави держави.
«Я вважаю, що на сьогодні це дуже важлива характеристика, коли кожен день, кожен тиждень, кожен місяць в Україну приходять інвестиції. Дуже важливо, що вони приходять з відомими французькими компаніями. Дуже важливо, що вони приходять у таку сферу як відновлювальна енергетика. Дуже важливо, що це доводить ефективність інвестиційної ради при Президенті, коли за одним столом сидять компанії, які мають загальну капіталізацію трильйон доларів і частину з цих коштів спрямовують в Україну», - сказав Порошенко.
Президент додав, що попри обставини інвестори довіряють українському бізнес-середовищу.
У свою чергу, Президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті наголосив, що пишається, що ЄБРР долучився до цього підписання. «По-перше, це показує, що Україна відкрита для бізнесу, оскільки вона проводить реформи в енергетичному секторі вже декілька років і рухається до стандартів ЄС. По-друге, Україна буде світовим лідером, а для початку регіональним лідером, в сфері відновлювальної енергетики», - наголосив він.
За його словами, Україна є другим європейським ринком після Греції за розміром інвестицій компаній Total та NBT. «Це показує, що іноземні інвестори повертаються в Україну завдяки реформам», - відзначив Чакрабарті.
Угоду NBT-Total-ЄБРР щодо проекту «Сиваш» підписали керівник Total-Eren Давід Корчіа, керівник NBT Жоар Вікен та Віце-Президент ЄБРР Алан Пілу. Норвезька компанія NBT спеціалізується на будівництві вітрових електростанцій та наразі має проекти у Норвегії, Кіпрі, Китаї, Сінгапурі та Пакистані. Компанією NBT планується збудувати та ввести в експлуатацію протягом 2018-2019 років 67 вітрових електроустановок загальною потужністю до 250 МВт, які будуть розміщені вздовж північного узбережжя озера Сиваш. Французька Total Eren є незалежним виробником електроенергії (IPP), який розробляє, фінансує, інвестує, будує та експлуатує електростанції з відновлюваних джерел енергії у довгостроковій перспективі на глобальному рівні.
Крім того, засновник і головний виконавчий директор компанії Horizon Capital Олена Кошарна повідомила про створення нового фонду у 200 мільйонів доларів для інвестицій в Україну. «Коли ми почали збір коштів для фонду, люди говорили, що це неможливо. Ми встановили за мету – 150 млн, і ми перевищили це», - розповіла вона.
Як відомо, у Давосі із 22 до 25 січня триває Всесвітній економічний форум.
Фото: прес-служба Президента України
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2625638-davos-ukraini-daut-investicii-na-odnu-z-najbilsih-vitroelektrostancij-evropi.html


У 2018 р. укладено понад 200 ЕСКО-контрактів, що у 10 разів більше, ніж у 2016 році

2018 рік став проривним для розвитку енергосервісу (ЕСКО) в Україні. Так, тільки за рік укладено 210 ЕСКО-договорів на суму контрактів 218 млн грн, що у 10 разів більше, ніж у 2016 році. Проекти реалізуються у 12 областях України.
За попередніми розрахунками, реалізація зазначених ЕСКО-проектів дозволить отримати у середньому від 20% до 70% економії енергоресурсів.
Окрім цього, незважаючи на період новорічно-різдвяних свят, у перший тиждень 2019 р. вже укладено 9 договорів на суму 14 млн грн у м. Києві.
Такий стрімкий розвиток енергосервісу відбувся завдяки удосконаленій законодавчій базі у 2017 році.
«Зокрема, ЕСКО-закупівлі почали проходити саме у системі електронних публічних закупівель «PROZORRO». Також дали можливість проведення одного тендера на «пул» об’єктів та збільшили максимальний строк договору від 10 до 15 років», – пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
У 2018 р. запроваджено поглиблене ЕСКО-партнерство, в рамках якого частину енергоефективних заходів виконує замовник енергосервісу, а решту – ЕСКО-інвестор. При цьому економія розподіляється відповідно до глибини енергоефективних рішень, запропонованих сторонами.
На сьогодні 5 пілотних міст – Одеса, Ніжин, Славутич, Бородянка і Саврань – вже оголосили 9 ЕСКО-тендерів за такою моделлю поглибленого партнерства.
Окрім бюджетних установ, ЕСКО-механізм став затребуваним для об’єктів державної форми власності. Вже укладено перші в Україні 4 енергосервісні договори на модернізацію насосних станцій Держводагентства. За попередніми оцінками, реалізація цих проектів дозволить зекономити до 310 тис. грн бюджетних коштів під час дії договорів, а після їх завершення – більше 3 млн грн на рік.
Також оголошено 17 ЕСКО-тендерів щодо об’єктів Міносвіти (КНУ ім. Т. Шевченка, Університету харчових технологій, КПІ ім. Сікорського та Національного авіаційного університету) та 11 тендерів щодо об’єктів Держстату.
На черзі – ще 66 тендерів щодо об’єктів Міносвіти та ДСНС. Продовжується співпраця із МВС, Міноборони, Держрезервом та Держводагентством.
ЕСКО може бути вдалою альтернативою «теплим кредитам». За кошти ЕСКО-інвесторів реалізуються перші 6 ЕСКО-договорів в ОСББ у містах Київ і Херсон.
«Впевнений, що 2019 рік стане додатковим трампліном для широкого впровадження енергосервісу та розкриття ринку цих послуг загальним обсягом понад 8,5 млрд доларів», - повідомив Голова.
За словами Сергія Савчука, на сьогодні групою депутатів у співпраці з Держенергоефективності та експертами ПРООН розроблено і зареєстровано у Парламенті законопроекти від 10.12.2018 року №9386 та №9387 щодо удосконалення ЕСКО-законодавства.
Прийняття законопроектів сприятиме:
- укладанню більшої кількості ЕСКО-договорів;
- залученню інвестицій, у т. ч. іноземних, в енергосервіс;
- впровадженню комплексних енергоефективних заходів за ЕСКО-контрактами.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/u-2018-r-ukladeno-ponad-200-esko-kontraktiv-shcho-u-10-raziv-bilshe-nizh-u-2016-roci
В Славутичі планують побудувати біоелектростанцію
У місті Славутич на Київщині планують побудувати нову біоТЕС. За допомогою біоелектростанціі місцева влада сподівається зміцнити «зелений» енергетичний кластер і підвищити енергонезалежність міста.
Про це KV стало відомо з рішення № 1026-40-VII Славутицької міської ради від 03.05.2018 р.
«Передати в оренду товариству з обмеженою відповідальністю» Екоенергогенерація «земельну ділянку в м Славутич кадастровий номер 3211500000: 00: 017: 0001 площею 2,4976 га, терміном на п’ять років для будівництва біоТЕС», - йдеться в повідомленні.
Згідно з інформацією групі компаній ТОВ «Укртепло» (*) - ТОВ «Екоенергогенерація» (**), в Славутичі планується створити «зелений» енергетичний кластер. Щоб місто змогло повністю відмовитися від використання природного газу в ЖКГ, тут планується побудувати біоТЕС на поновлюваних джерелах потужністю 12,5 МВт електричної та 29 МВт теплової енергії.
Відповідний Меморандум про співпрацю Державним агентством з енергоефективності, Славутицькою міськрадою і «Укртепло» був підписаний ще 20 листопада 2017 року.
Також в місті функціонує найбільша автоматизована в Україні котельня цієї компанії на біопаливі. Її потужність становить 10,5 МВт, а тепло вона виробляє від дерев’яних трісок.
Як розповів KV мер міста Славутич Юрій Фомічов, ця котельня робить місто енергонезалежним від газу.
«Підприємство вже другий сезон виручає місто під час затримок газових поставок. Нам надають теплову енергію за тарифом дешевше, ніж газ, закриваючи таким чином близько 30% потреб міста. А будівництво біоТЕС дозволить повністю відмовитися від споживання газу і перейти на відновлювальні джерела, знизивши таким чином вартість теплової енергії для кінцевого споживача. Цей об’єкт обіцяють ввести в експлуатацію до кінця цього року, приблизно в жовтні-листопаді. Потужність електростанції складе більше 10 МВт. Якщо вони всю енергію віддаватимуть в мережу - це буде більше 25 МВт теплової енергії. БіоТЕС буде знаходиться в межах території міста на промисловій зоні - вона стане другою складовою біокотельной», - розповів градоначальник KV.
Також голова державного агентства з енергоефективності Сергій Савчук повідомив в facebook, що 2018 рік відзначився кількістю введення «зелених» проектів - встановлено понад 800 МВт нових потужностей, що генерують «чисту» електроенергію.
«За останні 4 роки понад 6 тис. Українських домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 121 МВт, що зменшило споживання газу з 24 до 18 млрд куб. м, і таким чином ми заощадили понад 1,5 млрд євро за рахунок сонця і вітру», - зазначив Сергій Савчук.
Нагадаємо, з листопада 2018 року ціни на газ для населення України зросли на 23,5%. Жителів столичного регіону також очікує підвищення тарифів на тепло. У місті Славутич з 1 січня сума платежів за використане тепло може вирости на 10%.
http://kievvlast.com.ua/news/v-slavutiche-planiruyut-postroit-bioe-lektrostantsiyu


Жителі Житомирської області встановили 186 сонячних електростанцій

Кількість встановлених сонячних електростанцій на Житомирщині постійно зростає – жителі області вже встановили 186 електростанцій.
Про це повідомляє АТ «Житомиробленерго».
На сьогодні у приватних домогосподарствах функціонує 186 сонячних електростанцій загальною потужністю 3,9 МВт.
Така кількість альтернативних джерел енергії є результатом програми підтримки, ініційованої головою Житомирської ОДА Ігорем Гундичем, та дії «зеленого тарифу», який дозволяє продавати надлишок енергії за високою ціною.
За ініціативи керівника області жителі Житомирщини мають можливість отримати компенсацію за встановлені сонячні електростанції до 20% вартості обладнання (не більше 50 тис. грн).
Як повідомляє департамент регіонального розвитку ОДА, такою можливістю скористалися 94 жителі Житомирщини, які отримали компенсацію на загальну суму 3 млн 588 тис. грн.
Продаючи електроенергію за «зеленим тарифом», можна отримати близько 5,9 грн/кВт.
https://www.1.zt.ua/news/ekonomika/zhiteli-zhitomirskoyi-oblasti-vstanovili-186-sonyachnih-elektrostantsiy.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами