Українська альтернативна енергетика: 21-27 червня 2021

7861

Українські банки зараз не кредитують проекти «зеленої» енергетики

Cьогодні українські банки не готові кредитувати проекти відновлювальної енергетики у державі, з огляду на ситуацію, що виникла з розрахунками з виробниками з відновлюваних джерел енергії за «зеленим» тарифом.
Про це повідомив Сергій Шакалов співзасновник та СЕО KNESS Group, передає. 
«На папері ще існує кредитування відновлювані джерела енергії, але розуміючи яку історію пройшов ринок України з «зеленим» тарифом за останні півтора роки, важко знайти у нас банк, який буде готовий напряму кредитувати об’єкти відновлювальної енергетики в Україні, дохідна модель якого заснована на «зеленому» тарифі, - зазначив він. - Всі такі програми банки позакривали».
Як зазначив представник компанії KNESS, раніше функціонували програми по кредитуванню «зеленої» генерації, зокрема, від Укргазбанку.
Також Сергій Шакалов зазначив, що механізм стимулювання сонячної генерації за допомогою «зеленого» тарифу вже можна не використовувати. «Слід стимулювати виробників через інші важелі, наприклад, спрощену податкову політику для сонячних станцій», - говорить він.
В KNESS повідомили, що поки до кінця року компанією призупинено виробництво сонячних панелей. Це спричинено технологічним прогресом у виробництві.
«Ми придбали необхідне обладнання у 2018 році і воно було дуже прогресивним на той період часу, - зазначив Шакалов, додавши, що KNESS вже веде переговори щодо купівлі нового обладнання. - В 2020 році стався технологічний стрибок і зараз ми не можемо на старому обладнанні виробляти більш інноваційні та ефективні сонячні панелі».
Також співзасновник компанії додав, що KNESS планує збільшити локалізацію виробництва сонячних панелей та розширити асортимент деталей для сонячних панелей українського виробництва. Раніше компанія виготовляла сонячні модулі для 200 МВт потужностей щорічно.
KNESS Group побудувала 1,2 ГВт потужностей СЕС, понад 100 компаній користується сервісним обслуговуванням KNESS.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainski-banki-zaraz-ne-kredituyut-proekti-zelenoi-energetiki/
 

Уряд дозволив продаж «зеленої» електроенергії на термін не більше року

Кабінет Міністрів дозволив ДП «Гарантований покупець» («ГарПок») продавати електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел, на термін більше ніж місяць, але не більше ніж рік, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Відповідну постанову про внесення змін до постанови №499 від 5 червня про порядок проведення електронних аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами з ініціативи Міністерства енергетики ухвалено без обговорення на засіданні уряду в середу.
Згідно з її проектом, для «ГарПока» знімається місячне обмеження на період постачання «зеленої» електроенергії під час її продажу, але в будь-якому разі він не може перевищувати 12 місяців.
Крім того, постановою про внесення змін до порядку проведення електронних аукціонів за двосторонніми договорами дозволяються засідання аукціонного комітету з такого продажу в режимі реального часу.
Окрім цього, порядок також поширюється на комунальні унітарні підприємства, юросіб, 50% і більше акцій у статутних капіталах яких належить комунальному підприємству або територіальній громаді, а також «дочок» таких підприємств або юросіб.
Ця зміна пояснюється необхідністю приведення нормативної бази у відповідність до закону №1396-IX від 15 квітня щодо сертифікації оператора системи передачі, що відніс зазначені підприємства до виробників е/е, які продають ресурс на електронних аукціонах за двосторонніми договорами.
У зв'язку з цим відзначається зростання кількості учасників таких аукціонів, тому змінами передбачено збільшення кількості членів аукціонного комітету за рахунок збільшення представництва Міненерго з двох до трьох осіб.
Постанова також вносить зміни до порядку відбору організаторів торгівлі для проведення аукціонів за двосторонніми договорами, згідно з якими в них не можуть брати участь суб'єкти господарювання, визначені банкрутами або стосовно яких відкрито справу про банкрутство, а також ті, хто перебуває у процесі припинення, за винятком випадків перетворення.
Згідно з пояснювальною запискою до проекту постанови, «ГарПок» за двосторонніми договорами на місячних аукціонах продає близько 30% «зеленої» електроенергії за середньозваженою ціною 1429 грн/МВт-год. Водночас у записці зазначено, що протягом березня поточного року ціна відновлюваної е/е, проданої оператору системи передачі як небаланси, становила 499 грн/МВт-год. За розрахунками Міненерго, якщо «ГарПок» з липня по грудень продаватиме близько 40% «зеленої» електроенергії за двосторонніми договорами за тими самими цінами, що зараз, то він отримає від продажу 4,49 млрд грн.
Економічний ефект порівняно з продажем е/е як небалансів становитиме 2,9 млрд грн. Для розрахунків було взято прогнозований обсяг виробленої е/е з ВДЕ з липня по грудень 2021 року на рівні 7,86 млн МВт-год.
У Міненерго зазначили, що в умовах профіциту «зеленої» е/е та можливого спаду цін на неї «ГарПоку» потрібні зручніші умови для проведення торгів.
https://ecotown.com.ua/news/Uryad-dozvoliv-prodazh-zelenoi-elektroenergii-na-termin-ne-bilshe-roku/
 

За три місяці Україна встановила 323 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики

У першому кварталі 2021 року встановлено 323 МВт потужностей «зеленої» електроенергетики.
Як повідомили у Держенергоефективності, зокрема, у січні-березні було введено в експлуатацію вітрові електростанції загальною потужністю 161 МВт, передає saee.gov.ua. 
Одеська область стала однією з найкращих у розвитку «зеленої» електроенергетики. Так, станом на 1 квітня 2021 року, у Одеській області діють 59 об’єктів відновлюваної електроенергетики загальною потужністю 594 МВт, у тому числі два вітропарки загальною потужністю 73 МВт.
Зокрема, в Одеській області будується Дністровська ВЕС у дві черги: перша потужністю 40 МВт введена в експлуатацію на початку травня 2021 року, друга потужністю 60 МВт буде введена у 2022 році. Вітрові турбіни проекту є найбільшими встановленими в Україні. Інвестиції склали 59 млн євро.
За даними Одеської ОДА, у найближчі два роки планується реалізація ще 8 проектів вітроенергетики загальною потужністю майже 500 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/Za-tri-misyatsi-Ukraina-vstanovila-323-MVt-potuzhnostey-vidnovlyuvanoi-elektroenergetiki/
 
 
В Україні стимулюватимуть підприємства виробляти «зелену» електроенергію для власних потреб

В Україні стимулюватимуть споживачів електроенергії встановлювати для власного споживання установки на відновлюваних джерелах без "зеленого" тарифу.
Введення нового стимулу розвитку ВДЕ-генерації передбачає законопроект «Про впровадження механізму Net Еnergy Metering», який до грудня має намір розробити Держенергоефективності, передає reform.energy. 
"Дедлайн, який ми проговорили з проектом USAID з енергетичної безпеки, що допомагає у його створенні, – до грудня ми напрацьовуємо проект закону, запускаємо на узгодження у центральні органи, проводимо громадські слухання і фіналізуємо законопроект, – зазначив заступник голови агентства Юрій Шафаренко в ході Європейсько-українського енергодня в Києві, організованого Європейсько-українським енергетичним агентством. - Ще у цьому році законопроект може бути схвалений урядом і поданий на розгляд Верховної Ради".
Наразі для розробки законопроекту створена спеціальна робоча група, куди увійшли представники міністерств і відомств, а також бізнесу та асоціацій. «Суть Net Еnеrgy Metering полягає у тому, що будь-яке підприємство-споживач електроенергії встановлює об'єкт ВДЕ-генерації і користується виробленою ним електроенергією для власних потреб, - додав він. - При цьому надлишки може віддавати у мережу, а у період нестачі використовувати їх».
Взаєморозрахунки за чисту електроенергію для малих об'єктів генерації та соціальної сфери йдуть за встановленими тарифами, для інших – за ринковою ціною на момент вироблення або споживання енергії.
«Фактично ви використовуєте об'єднану енергосистему для зберігання виробленої електроенергії в період, коли генерація перевищує споживання, і можете її використовувати у період, коли генерація менше споживання, – роз'яснив Юрій Шафаренко. - У підсумку ви платите тільки за користування мережами».
Він зазначив, що вже зараз з'являються підприємства, по суті, які користуються Net Еnergy Metering, але на локальному рівні, які стабільно споживають електроенергію, вироблену власними об'єктами ВДЕ без використання мережі.
«Щоб цей процес став масштабним, необхідно законодавчо його врегулювати: яким чином виробники електроенергії будуть користуватися мережами, скільки будуть платити за небаланси, як вони будуть передавати невикористану електроенергію, коли вона повинна буде піти з мережі, в який період. Всі відповіді на питання вже напрацьовані робочою групою», – вказав заступник голови Держенергоефективності.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-stimulyuvatimut-pidpri-mstva-viroblyati-zelenu-elektroenergiyu-dlya-vlasnikh-potreb/
 
 
Україні підходять технології "віртуальних електростанцій" для балансування енергосистеми – Зайченко

Технології "віртуальних електростанцій" є одними з найбільш перспективних і дешевих для Об'єднаної енергосистеми України з точки зору її балансування.
Про це розповів директор з управління ОЕС України, головний диспетчер НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко в ході дискусії, організованої Європейсько-українським енергетичним агентством (ЄУЕА), Wärtsilä Energy і Integrites, передає Енергореформа.
"Це один з найбільш перспективних варіантів і, напевно, один з найбільш дешевих для реалізації в умовах невизначеності з джерелами фінансування для спорудження нових технологій: високоманеврених електростанцій швидкого запуску і акумуляторів енергії, − сказав він. - Технології "віртуальних електростанцій" у даний час активно впроваджуються у європейських енергосистемах, які являють собою залучення споживачів і виробників електроенергії до спільного балансування за рахунок їх підключення до платформ, які можуть видавати команди у режимі реального часу на зміну навантаження».
Як підкреслив головний диспетчер, ці технології можуть виявитися досить актуальними для України в умовах існуючого небажання інвесторів вкладати кошти у будівництво нових генеруючих об'єктів.
"Якщо б була можливість підрахувати, що діяльність з будівництва нової генеруючої потужності є прибутковою, це був би плюс, − пояснив Віталій Зайченко. - Однак поки наш ринок залишається зарегульованим і досить концентрованим, тому в умовах, що склалися, єдиним виходом є енергозбереження і вирівнювання графіка навантаження, щоб знизити пікове споживання в енергосистемі».
Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на своєму засіданні 16 червня затвердила "Звіт про оцінку відповідності (достатності) генеруючих потужностей – 2020" НЕК "Укренерго", який містить прогнозні сценарії розвитку генеруючих потужностей в Україні до 2031 року.
Серед заходів, виконання яких передбачено цільовим сценарієм документа, є невідкладне будівництво, як мінімум, 1 ГВт нових маневрених потужностей з швидким запуском і впровадження до 0,5 ГВт потужностей систем регулювання і підтримки частоти.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraini-pidkhodyat-tekhnologii-virtualnikh-elektrostantsiy-dlya-balansuvannya-energosistemi-Zaychenk/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами