Українська альтернативна енергетика: 20-26 грудня 2021

281 (1)

Кабмін затвердив законопроект щодо запуску «Великої тепломодернізації»

Кабінет міністрів України затвердив зміни до низки законів щодо створення умов для впровадження комплексної термомодернізації будівель.
Про запуск «Великої тепломодернізації» на засіданні уряду повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, передає «Інтерфакс-Україна».
"Сьогодні ми затверджуємо два документи, які дадуть змогу системно й оперативно розвивати програму термомодернізації, – повідомив він. - Перший законопроект покращує умови для програми, зокрема, пропонується спростити створення ОСББ і скоротити кількість процедур і часу для її старту, другий – забезпечує розвиток системи енергетичного менеджменту будівель, що дасть можливість системно підходити до процесу".
Прем'єр-міністр нагадав, що анонсована президентом програма термомодернізації, яка стартує наступного року, передбачає утеплення 5 тисяч багатоквартирних будинків, а також підвищення енергоефективності бюджетних і комунальних установ. У результаті таких заходів очікується скорочення споживання газу на 30-40%.
Президент Володимир Зеленський анонсував програму термомодернізації будинків на 100 млрд гривень у найближчі три роки. Програма створена для підготовки до можливого припинення транзиту газу з РФ у 2025 році.
https://ecotown.com.ua/news/Kabmin-zatverdiv-zakonoproekt-shchodo-zapusku-Velikoi-teplomodernizatsii/


В Україні зросли інвестиції в біоенергетику на 15%

За підсумками 2021 року сукупні інвестиції в біоенергетику України зростуть на 10-15%.
Про це повідомив голова правління Біоенергетичної асоціації України (БАУ) Георгій Гелетуха, передає mind.ua.
Згідно з даними за 2020 рік, у біоенергетичні проекти в Україні загалом було інвестовано близько двох млрд євро.
Фахівці БАУ вказують, що біоенергетика заміщує 5,2 млрд. кубометрів природного газу на рік, а інвестиції у цю сферу наближають Україну до енергонезалежності та стабільної енергетичної системи на відновлюваних джерелах енергії.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-zrosli-investitsii-v-bioenergetiku-na-15/


В Україні представили водневу стратегію

Україні представили проект водневої стратегії.
Презентацію підготувала Енергетична асоціація «Українська воднева рада» спільно з Інститутом відновлюваної енергетики НАН України 22 грудня, передає «Інтерфакс-Україна».
«Представлено основні напрями та перспективи застосування «зеленого» водню в Україні: в електро – і теплоенергетиці, промисловості, транспорті, у автономних системах енергозабезпечення, – а також можливості інтеграції водню у газові мережі та переваги України як експортера «зеленого» водню», – зазначено у передмові до проекту.
Проект стратегії передбачає три етапи розвитку водневої енергетики в Україні з 2022 року по 2050 рік.
На першому етапі, у 2022-2025 роках, буде закладено фундаментальні основи для водневої енергетики та запущений експортний ринок «зеленого» водню, на другому - у 2026-2030 роках – відбудеться диверсифікація первинних енергоносіїв за рахунок зростання обсягу виробництва водню. Третій етап – у 2031-2050 роках – передбачає швидке розширення ринку, зокрема експортної складової.
Автори проекту зазначають, що потенціал виробництва «зеленого» водню в Україні за допомогою сонячних і вітряних електростанцій становить близько 500 млрд куб. м на рік.
«Українська воднева рада входить до робочої групи зі створення водневої стратегії України, - каже президент Української водневої ради Олександр Репкін. - Ми з ІВЕ НАНУ написали проект стратегії водневої трансформації України і впевнені, що він стане фундаментом великого, успішного водневого проекту - відкриті до співпраці й готові передати державі всі напрацювання, щоб прискорити процес».
Фінальна версія Водневої стратегії України, яка розробляється під егідою Міненерго, має бути представлена навесні 2022 року.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-predstavili-vodnevu-strategiyu/


Уряд підвищив штрафи за порушення природоохоронного законодавства в 10 разів
Кабінет міністрів на засіданні в четвер, 23 грудня, прийняв постанову «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» у новій редакції, повідомляє Бізнес Цензор.
У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів пояснили, що попередня редакція постанови вимагала змін у частині введення індексації нарахувань для таких порушень, адже механізм нарахування розміру шкоди не відповідав об'єму реально завданих збитків та не давав змогу для їх ліквідації.
Відтак прийнятим документом затверджується Порядок проведення індексації такс для обчислення розміру шкоди природно-заповідному фонду підприємствами, установами, організаціями та громадянами. Ним визначено обчислення розміру шкоди з урахуванням індексу споживчих цін (індексу інфляції) та коефіцієнта, яким визначається природоохоронна цінність територій та об’єктів ПЗФ.
«Встановлюємо новий підхід для обчислення шкоди, яку можуть нанести природно-заповідному фонду України. За формулою розрахунку, розмір шкоди збільшується у 10 разів та щорічно буде індексуватися. Такі заходи допоможуть охороняти ці території та зберегти їх біорізноманіття», - прокоментував в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.
Тепер порушники природоохоронного законодавства на заповідних територіях будуть сплачувати набагато більший збиток за:
· незаконні рубки, пошкодження дерев та рослин;
· зниження чи пошкодження лісових культур, природного підросту та самосіву, сіянців і саджанців;
· зниження чи пошкодження газонів та квітників;
· самовільну заготівлю сіна або випасання худоби;
· незаконне добування чи знищення об’єктів тваринного світу, пошкодження їх житла, місць перебування і розмноження;
· незаконний збір або знищення дикорослих трав’янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід;
· проїзд транспорту, прольоту та посадки літальних апаратів;
· самовільне зайняття земельних ділянок, забруднення територій тощо.
https://ecotown.com.ua/news/Uryad-pidvishchiv-shtrafi-za-porushennya-prirodookhoronnogo-zakonodavstva-v-10-raziv/


У Києві створять сучасну сміттєсортувальну станцію площею 2,4 га

У Києві побудують нову сміттєсортувальну станцію неподалік від парку-музею "Пирогів" у Голосіївському районі міста.
Таке рішення ухвалили на пленарному засіданні Київради, передає ecopolitic.com.ua.
Сучасний пункт для розподілу побутових відходів займатиме площу у 2,41 гектара на вулиці Пирогівський шлях, 94а.
За цією адресою розташований полігон №6 будівельного сміття. На станцію будуть привозити, зокрема, сміття з міських контейнерів для роздільного збору відходів пофарбованих у жовтий - для пластику, у зелений – для скла та у синій колір – для картону і паперу.
За оренду цієї земельної ділянки до міського бюджету надходитимуть 700 тисяч гривень у рік.
"У Києві щорічно утворюється один мільйон тонн сміття, яке переважно вивозять на звалища, займаючи при цьому величезні площі землі та завдаючи невиправну шкоду довкіллю та здоров’ю людей, — зазначив депутат Київради, голова постійної комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Михайло Терентьєв. - Робота станції для сортування сміття допоможе позитивно вплинути на екологічну ситуацію у столиці".
Як повідомила прес-служба Київської міської ради, рішення підтримали 90 депутатів.
https://ecotown.com.ua/news/U-Ki-vi-stvoryat-suchasnu-smitt-sortuvalnu-stantsiyu-ploshcheyu-2-4-ga/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами