Українська альтернативна енергетика: 20-26 вересня 2021

slika-1-1200x630w

ЄС та Україні потрібно поліпшити угоду про асоціацію відповідно до Green Deal
 
Україні та Європейському Союзу потрібно поліпшити угоду про асоціацію у процесі її перегляду відповідно до Green Deal.
Про це заявив єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініус Сінкявічюс, передає "Інтерфакс-Україна". 
Таку думку єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініус Сінкявічюс висловив в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" і порталу Green Deal.
"Я знаю, що за фінансовими додатками був досягнутий великий прогрес, і я щиро сподіваюся, що те ж саме буде зроблено з екологічних додатків - нам потрібно покращити їх відповідно до наших останніх амбіцій: Європейського "зеленого" курсу, стратегії збереження біорізноманіття, стратегії лісового господарства, - сказав єврокомісар. - Це точно відповідає тому, що ми обговорювали з міністром Абрамовським, але ми все ще у процесі дискусій".
За словами віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанишиної, перший раунд переговорів про перегляд економічної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС може завершитися восени 2021 року.
https://ecotown.com.ua/news/S-ta-Ukraini-potribno-polipshiti-ugodu-pro-asotsiatsiyu-vidpovidno-do-Green-Deal/ 
 

Україна візьме участь у конференції країн-учасниць конвенції ООН про зміну клімату

Президент України Володимир Зеленський візьме участь у 26-й конференції країн-учасниць Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.
Про це повідомляється на сайті глави держави, передає interfax.com.ua. 
Про участь у конференції, яка відбудеться у Глазго(Шотландія) 1-2 листопада, президент України Володимир Зеленський заявив у ході зустрічі з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном у Нью-Йорку під час його робочого візиту у США.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-vizme-uchast-u-konferentsii-krain-uchasnits-konventsii-OON-pro-zminu-klimatu/
 
 
Україна оголосила про створення водневого коридору з Німеччиною, Чехією та Словаччиною

Компанії газового сектора України, Німеччини, Чехії та Словаччини створюють Центрально-Європейський водневий коридор. Труба доставлятиме «зелений» водень з України в Європейський союз, повідомляє РБК-Україна.
Спільна ініціатива спрямована на створення водневої «магістралі» в Центральній Європі для транспортування водню з перспективних районів виробництва в Україні через Словаччину і Чехію в райони підвищеного попиту в ЄС.
Серед компаній-учасників – EUSTREAM (компанія-оператор ГТС Словаччини) Оператор ГТС України (ОГТСУ), NET4GAS (компанія-оператор ГТС Чехії) і OGE (провідна компанія-оператор ГТС Німеччини).
За словами заступника гендиректора з розвитку і трансформації Оператора ГТС України Павла Станчака, водень буде відігравати значну роль до 2050 року, коли європейська економіка, як очікується, досягне вуглецевої нейтральності.
«Саме тому ми повинні почати дослідження цих можливостей вже сьогодні. Водень – це перспективна технологія, яка знаходиться на ранній стадії впровадження в масштабах всієї економіки. Партнерство з сусідніми операторами ГТС створить синергетичний ефект для розвитку зеленого водню», – додав він.
Також повідомляється, що газотранспортні системи Словаччини, Чехії та Німеччини мають намір перепрофілювати для транспортування водню.
«Наша надійна система транспортування могла б забезпечити гнучкий і дуже економічно вигідний спосіб подальшого транспортування екологічно чистої енергії на ринки ЄС. Ми прагнемо зробити нашу інфраструктуру готовою до використання водню і внести вклад у досягнення цілей ЄС щодо декарбонізації», – заявив гендиректор чеського EUSTREAM Ростислав Нуковіч.
Очікується, що Німеччина стане ключовим регіоном попиту на водень в Європі, який буде імпортувати значні обсяги для забезпечення потреб.
Організатори проекту вже почали вивчати можливість технічної реалізації створення Центрально-Європейського водневого коридору для транспортування чистого водню в обсязі до 120 ГВт * год в день. Керуючий директор словацького NET4GAS Андреас Рау впевнений, що перші результати цього процесу, а також орієнтовна вартість транзиту водню будуть відомі вже в наступному році.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-ogolosila-pro-stvorennya-vodnevogo-koridoru-z-Nimechchinoyu-CHekhi-yu-ta-Slovachchinoyu/
 
 
В Україні рекомендують до прийняття новий законопроект про енергоефективність

Комітетом Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунального господарства рекомендує законопроект «Про енергоефективність» до прийняття парламентом у інших читаннях та в цілому.
Наразі затверджена редакцію доопрацьованого проекту Закону України «Про енергетичну ефективність» № 4507 від 17.12.2020, передає saee.gov.ua. 
Після прийняття законопроекту у першому читанні за основу у березні 2021 року було проведено значну роботу з його удосконалення. В опрацюванні численних правок і пропозицій також взяли участь Міненерго та Держенергоефективності.
Законопроект покликаний заснувати нове правове підґрунтя для системного розвитку сфери енергоефективності в Україні із врахуванням сучасних підходів та європейських норм, зокрема, Директиви 2012/27/ЄС.
«Цей довгоочікуваний законопроект має нарешті замінити застарілий закон 1994 року «Про енергозбереження» та встановити нові рамкові умови і механізми досягнення енергетичної ефективності. Реформи мають відбуватися на всіх рівнях: виробництва, транспортування, передачі, розподілу, постачання та споживання енергії, - каже Валерій Безус, голова Держенергоефективності. - Від якості цього проекту закону залежить подальший прогрес України у розвитку конкурентоздатної економіки».
Під час обговорення правок до законопроекту також розглянуто і підтримано необхідність включення норми щодо розробки державних програм енергетичної модернізації житлового фонду, підприємств теплокомуненерго та водопостачання.
Законопроектом визначаються основні засади державної політики у сфері забезпечення енергетичної ефективності; особливості формування та виконання національних планів дій з енергоефективності; запровадження критеріїв енергоефективності при публічних закупівлях енергоспоживчої продукції (товарів) та при придбанні або оренді будівель органами державної влади та органами місцевого самоврядування.
Також документ передбачає запровадження енергетичного планування на місцевому рівні, впровадження цільового показника забезпечення щорічної економії енергії у кінцевому споживанні та заходів з його досягнення та створення Національної системи моніторингу енергоефективності, встановлює вимоги до екодизайну енергоспоживчих продуктів, визначає засади енергетичного аудиту та енергетичного менеджменту, енергосервісу та особливості запровадження інтелектуальних систем обліку; запроваджує стимулювання енергоефективності у сфері теплопостачання та у сфері передачі та розподілу електричної енергії, транспортування та розподілу природного газу, а також встановлює відповідальність за порушення законодавства у сфері забезпечення енергетичної ефективності та інше.
У цілому прийняття законопроекту матиме вагоме значення для ефективного формування і реалізації державної політики з енергоефективності, конкурентного та сталого економічного розвитку, євроінтеграційного процесу країни у контексті «зеленого» курсу.
Держенергоефективності закликає народних депутатів підтримати даний законопроект під час його розгляду у парламенті у іншому читанні.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-rekomenduyut-do-priynyattya-noviy-zakonoproekt-pro-energoefektivnist/
 

На Прикарпатті тестують газове обладнання для експорту водню в Європу

У Богородчанах на спеціальному полігоні АТ «Івано-Франківськгаз» випробовують суміш із 20% водню.
Газове обладнання тестують з 21 вересня.
Протягом трьох днів п’ять шафових газорозподільних пунктів різних моделей, та один вузол обліку газу виробництва RGC Production випробують сумішшю із 20% водню та 80% природного газу, аби дізнатись чи здатне обладнання українського виробництва працювати із воднем.
Тестування дозволить сертифікувати обладнання. Нагляд за процесом тестування продукції RGC Production здійснюють спеціалісти світового лідера з сертифікації і контролю якості процесів та продуктів Бюро Верітас.
«В рамках водневого проекту Регіональної газової компанії ми вже другий рік поспіль проводимо дослідження впливу газоводневої суміші на газорозподільні мережі та газові прилади, - говорить технічний директор АТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський. - Такі експерименти допоможуть підготувати газорозподільні мережі до редизайну із можливостю їх роботи з чистими видами енергії».
https://ecotown.com.ua/news/Na-Prikarpatti-testuyut-gazove-obladnannya-dlya-eksportu-vodnyu-v-vropu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами